НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Лавина отне живота на туристка в Пирин (ОБЗОР)

Лавина отне живота на туристка в Пирин (ОБЗОР)

17 Февруари 2018 | 21:39 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Лавина отне живота на туристка в района на хижа „Синаница“ в Пирин. Сигналът за инцидента е подаден към 17.00 часа в събота от две момчета, които са били с нея. Директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК Емил Нешев даде подробности по случая, като уточни, че ходейки по билото на планината, момичето е попаднало на козирка, която се е отчупила и пропаднала надолу. При падането е предизвикана лавина, която е затрупала туристката. Към мястото на инцидента веднага са тръгнали две моторни шейни с по двама планински спасители и спасително куче. Малко по-късно тялото на момичето е било открито от кучето.
Емил Нешев коментира, че работата на спасителните екипи в Пирин е била перфектна, но за съжаление без добър край. По думите му най-вероятно туристката е починала от задушаване от лавината. „Най-вероятно тялото на момичето ще бъде транспортирано към Банско, но не съм сигурен на 100%, тъй като подходът натам е много тежък с моторни шейни и не знам дали ще могат да я свалят“, обясни Нешев. Той изказа своята благодарност към екипите, които са работили. „Подходът наистина е много труден, а те успяха да стигнат за минимално време. Перфектна работа, но за съжаление без добър край“, уточни той и подчерта, че опасността от лавини остава.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инциденти със затрупани от лавини туристи (Справка Агенция „Фокус“)

Инциденти със затрупани от лавини туристи (Справка Агенция „Фокус“)

17 Февруари 2018 | 21:14 | Агенция "Фокус"
Във връзка със зачестилите инциденти в планината, предизвикани от лавини Агенция "Фокус" публикува справка на случаите със затрупани от снежна маса туристи в планините у нас.

14 февруари 2018 г.
Сноубордист е спасен след паднала лавина извън пистите в Банско. Инцидентът става в сутрешните часове, когато сноубордистът влиза в улей в района на Банско. Получава се подсичане на снега и е пада лавина, която го затрупва. Веднага към мястото тръгват планински спасители, които провеждат няколкочасова спасителна акция. Сноубордистът е изваден в безсъзнание и с глътнат език, но екипите го реанимират и предадат жив на медицински екип.

7 март 2017 г.
20-годишен младеж загива, след като е затрупан от лавина в района на връх Тодорка в Пирин. Инцидентът става малко след 17.00 часа в улей, където е забранено карането на ски. Младежът е бил с още четирима души. Той решава да се спусне по един от най-големите улеи, намиращ се срещу връх Вихрен. Образува се е голяма лавина, която го затрупва и влачи близо километър. Хората, с които е бил, както и екип от 10 планински спасители стигат до него и се опитват да го спасят, но не успяват.

4 март 2017 г.
Планинска спасителна служба оказват помощ на трима туристи, затрупани от лавина в Рила. Тримата туристи – две момчета и едно момиче тръгват около 05.00 часа сутринта от хижа Мальовица. Лавината ги затрупва в района на местността Камината. Сигналът е подаден в 6.37 часа на тел. 112 от едно от момчетата, което е затрупано от лавината, но успява да се измъкне. Той съобщава, че останалите двама души все още под снега. Спасителите от планинската служба веднага се отправят към района с моторна шейна. Междувременно на спасителите се е обажда и момичето, което също успява да се измъкне от снега, но заради фрактура на крака не може да се движи. До пристигането на спасителите става ясно, че второто момче е успяло само да се изрови от снега. Пострадалото момичето е транспортирано до болнично заведение, където ѝ е оказана лекарска помощ.

6 февруари 2017 г.
Екипи на ПСС спасяват англичанин, затрупан от лавина в местността Ечмище над Банско. Англичанинът навлиза в лавинен район и е затрупан до кръста. Акцията е приключва успешно, като човекът е изваден жив и здрав.

6 януари 2017 г.
Турист умира, след като е затрупан от лавина край Седемте рилски езера. 36-годишният мъж е затрупан от лавина, паднала край хижа „Рилски езера” в Рила планина. Сигналът е подаден от брата на затрупания турист в 11.55 часа. Около 40 човека със специално обучени кучета участват в акцията по спасяване на затрупания мъж. Акцията се осъществява при много лоши метеорологични условия – мъгла, вятър и сняг. След откриването и изваждането на мъжа, екип на „Спешна помощ” правил всичко възможно да спаси на пострадалия, но усилията са напразни.

21 януари 2016 г.
Двама души загиват, след като са затрупани от лавина, в района на хижа „Алеко” на Витоша. В 04:00 ч. сутринта близък на туристите подава сигнал в Централния денонощен пост на ПСС, че двамата са се изкачили от хижа „Алеко” и около 00.00 часа са били на горна станция на влек „Заека” и са казали, че до 2 часа ще се приберат в София, но не са се прибрали. Дежурният в Планинската спасителна станция „Алеко” прави оглед в района и установява, че автомобилът на мъжете е на паркинга, а в района има множество паднали лавини тип „снежни дъски”. Екип от 14 планински спасители от софийския отряд на ПСС и две спасителни кучета започват издирването в паднали лавини на двама туристи. Въпреки действията на спасителите, двамата туристи са намерени без признаци на живот, затрупани в лавина. В 9.40 часа е намерен първият човек без жизнени показатели. В 11.17 часа е намерен вторият, отново без признаци на живот.

17 януари 2016 г.
Скиор предизвиква лавина в местността Ечмище в Пирин планина над Банско. Повече от два часа е продължава акцията за спасяването на скиора, който при падането на лавината се е закача на бор, от който екипи на ПСС го свалят невредим.

11 март 2015 г.
Скиор е затрупан от паднала лавина под връх Тодорка в Пирин. Мъжът е на 37 години от София. Той е открит от спасителите с травма на гръдния кош, но без опасност за живота. Сигналът за инцидента е подаден от туристи, които са били в лифта и са видели лавината.

8 март 2015 г.
Трима души загиват след падане на лавина в Пирин. Загиналите са мъже на 29 години, 34 години и 38 години - и тримата са от София. Те са били част от група от 17 души, които са карали ски на нерегламентирано място в планината.

1 февруари 2015 г.
Лавина затрупва част от спасителен екип, който издирва три изгубили се в Рила момчета. Всички спасители са извадени живи и здрави.

5 април 2013 г.
Лавина затрупва четирима алпинисти, докато катерят връх Вихрен по Северната стена. Голямата снежна маса се откъсва малко след 14.00 часа и помита надолу мъжете, влачейки ги близо 40 метра.

18 януари 2013 г.
Двама руснаци предизвикват лавина на Боровец. Туристите решават да карат ски на необработен терен близо до пистата "Маркуджик" 3, където от няколко седмици е обявена повишена опасност от свличане на снежна маса.

13 януари 2013 г.
Лавина затрупва трима скиори в района на връх Харамията в Рила. И тримата са спасени.

24 февруари 2011 г.
Финландски турист загива под връх Тодорка в Пирин, след като е затрупан от лавина. Към 14.00 часа пада лавина от страната на връх Тодорка. В нея попадат четирима финландци, които карат извън обозначените писти над Банско. След като лавината спира, трима успяват да се изровят и подават сигнал около 14.40 часа до ПСС-Банско. Веднага е тръгва екип от 15 спасители, оборудвани за лавино-спасителни акции, но четвъртият мъж е открит мъртъв.

22 февруари 2010 г.
Лавина отнема живота на 22-годишен норвежец под връх Тодорка.
Инцидентът става извън ски зоната. Мъжът тръгва по един от улеите в посока х. „Дамяница". Към 14 ч. приятели на загиналия подават сигнал, че го няма, след което планинските спасители започват издирването му. Тялото е намерено в 17.15 ч. Установено е, че младежът е починал от травмите си.

14 февруари 2010 г.
Паднала лавина затрупва турист в района под връх Мусала. Пострадалият е изваден навреме и оцелява.

1 февруари 2010 г.
30-годишен ски учител загива, след като лавина над Банско се срутва върху него. Мъжът е заедно с още четирима скиори. Те успяват да се измъкнат невредими. Малко след това втора лавина се стоварва върху екипа от спасители. Няма жертви.
Трагедията се разиграва на Североизточния склон на връх Тодорка.

30 януари 2010 г.
Алпинист е със счупен крак, след като попада в лавина в района на Северния Джендем край Троян. Инцидентът става в късния следобед. В района има състезание на алпинисти, като група се катери по тура на водните дупки. При излизане на лятната пътека за връх Ботев групата попада в лавина. Причината за инцидента е подценяване на обстановката и информацията на ПСС за лавинна опасност.

30 януари 2010 г.
Седем души попадат под лавина сутринта около 9.00 ч. в местността "Палашица" в района над хижа "Бъндерица" в Пирин. При този инцидент жена е получила черепно-мозъчна травма.

29 януари 2010 г.
28-годишен мъж загива, пометен от лавина на Банско.
Около 13 часа мъжът кара ски извън обезопасената зона, когато тонове сняг се изсипват от връх Тодорка. Македонски гражданин сигнализира в Планинската спасителна служба и започва издирване. Скоро тялото на скиора е открито. Мъжът е от Банско и е бил ски учител.

28 януари 2009 г.
28-годишен мъж изчезва в снеговете на Пирин след свличането на лавина. Изчезналият е 28-годишният Виктор Гербев, който кара сноуборд на мястото на инцидента. Инцидентът става около 10.30 ч. 28-годишния софиянец кара ски със своя приятелка, която е невредима.

27 януари 2007 г.
Две лавини падат в района на връх Тодорка край Банско. При първия инцидент няма пострадали, при втората обаче са ранени момче и момиче. И двете лавини са причинени от сноубордисти, които са карали по необработени писти. Първата лавина пада около 9.30 часа сутринта. Един човек бива затрупан, но е успял сам да излезе невредим от снега. При втората лавина, която падна около 12.50 часа, освен, че пострадват двама души, има съмнения и за още един затрупан, но те не се потвърждават.

26 януари 2007 г.
Лавина пада в района на хижа “Мусала” около 15.50 часа. В 19.40 часа спасителните екипи са открили мъж, затрупан от падналанта лавина. Мъжът е открит мъртъв на дълбочина метър и половина под снега. Починалият е хижарят на хижа “Мусала” Марио. Акцията е прекратена. Според спасителите хижарят е престоял под снега до 19.40 часа, тоест над пет часа и шансът му за оцеляване е бил много малък.

5 март 2006 г.
Лавина, дълга 1 километър и широка 300 метра, затрупва словашки туристи на Мальовица. Срутването на огромната снежна маса е предизвикано от шестима свовашки скиори, които, въпреки предупреждението на хижаря, отишли да карат извън обработените писти.
Туристите решили да се спускат в улея между Черната скала и Камилата.
Няма загинали.

19 февруари 2006 г.
Огромна снежна маса затрупва трима скиори на Витоша. Под преспите загинава 20-годишният Александър Александров, който току що изкарал курсове за спасител.
Той се е спускал по обработена писта в местността "Резньовете" под Черни връх.

февруари 2003 г.
В Стара планина двама туристи тръгват по труден терен към връх Ботев. Единият от тях загива след като е повлечен от снежна лавина.

декември 2002 г.
В Пирин група туристи са затрупани от лавина. Един от тях умира, а другите успяват да се измъкнат.

16 декември 1965 г.
На 16 декември 1965 година лавина под Мальовица отнема живота на 11 алпинисти. Точно в 6 часа 16 алпинисти тръгват към връх Мальовица. Оттам се връщат само петима. Всички участници са добре подготвени. Най-младите - 17-годишният Чавдар Костадинов и Спас Малинов - на 18, са ученици. Единствената жена в групата е Мария Тутурилова. 16-те вървят един след друг над Елениното езеро в Мальовишкия циркус. В 8:10 часа Малинов, който е четвърти в колоната, поглежда часовника си. Точно в този миг снежната покривка, върху която са стъпили, тръгва надолу по 40-градусовия склон. Снегът пада в ниското, завихря се от отсрещния склон, обръща се и се стоварва върху свличащите се заедно с него алпинисти. Случилото се ляга в основата на прекрасната книга на Блага Димитрова "Лавина". Трагедията не се забравя и до днес от планинарите, тъй като на фаталната дата на място загива целият елит на алпинистите. По-късно по рамана е направен българският филм „Лавина“, който е отличен със специалната награда на Международния фестивал в Делхи през 1983 година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Нешев, ПСС: Работата на спасителните екипи в Пирин беше перфектна, но за съжаление без добър край

Емил Нешев, ПСС: Работата на спасителните екипи в Пирин беше перфектна, но за съжаление без добър край

17 Февруари 2018 | 20:24 | Агенция "Фокус"
София. Работата на спасителните екипи в Пирин беше перфектна, но за съжаление без добър край. Това каза за Агенция „Фокус“ директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК Емил Нешев във връзка лавината в района на хижа „Синаница“ в Пирин, която затрупа туристка. „Намерено е момичето, но за съжаление вече не е между живите. Най-вероятно е починало от задушаване от лавината. Ходейки по билото на планината, момичето попада на козирка, която се чупи и пропада надолу. При падането предизвиква лавина, която я затрупва. Момичето е било с още две момчета, които не са попаднали в козирката. Те подават сигнала около 17.00 часа. Най-вероятно тялото на момичето ще бъде транспортирано към Банско, но не съм сигурен на 100%, тъй като подходът натам е много тежък с моторни шейни и не знам дали ще могат да я свалят“, обясни Нешев. По думите му в спасителната акция като първи екипи са излезли две моторни шейни с по двама човека и спасително куче. „Всъщност те са свършили работата. Отделно бяха тръгнали още 7 моторни шейни от Сандански и още две от Банско. Те вече се връщат“, добави Нешев.
Той изказа своята благодарност към екипите, които са работили. „Подходът наистина е много труден, а те успяха да стигнат за минимално време. Перфектна работа, но за съжаление без добър край“, уточни той и подчерта, че опасността от лавини остава.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПСС: Жена е затрупана от лавината в Пирин, спасителната акция продължава

ПСС: Жена е затрупана от лавината в Пирин, спасителната акция продължава

17 Февруари 2018 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Жена е затрупана от лавината в Пирин, спасителната акция продължава. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. На място работят спасителни екипи от Сандански и Банско.
Люба АЛЕКСИЕВА

Очаквайте подробности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Турист е затрупан от лавина в района на хижа „Синаница“ в Пирин

Турист е затрупан от лавина в района на хижа „Синаница“ в Пирин

17 Февруари 2018 | 18:20 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Турист е затрупан от лавина в Пирин в района на хижа „Синаница“. Това съобщи за Агенция „Фокус“ директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК Емил Нешев. „В Пирин, в района на хижа „Синаница“, има затрупан човек от лавина, предизвикана от козирка от сняг“, обясни Нешев. По думите му преди малко спасители на ПСС са достигнали до мястото на инцидента и в момента работят много интензивно.
Люба АЛЕКСИЕВА

Очаквайте подробности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни избори в родината им. 20 юни 2018 г.
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни изб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.