НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Тома Биков, ГЕРБ: Исканата оставка на Валери Жаблянов не е реванш срещу отстраняването на Димитър Главчев

Тома Биков, ГЕРБ: Исканата оставка на Валери Жаблянов не е реванш срещу отстраняването на Димитър Главчев

17 Февруари 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ не възприема парламентарния дебат като футболен мач и исканата оставка на Валери Жаблянов не е реванш срещу отстраняването на Димитър Главчев като председател на НС. Това каза за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ народният представител от ГЕРБ Тома Биков по повод поиска от ГЕРБ оставката на Валери Жаблянов от поста зам.-председател на Народното събрание. „Не се водим от емоции по отношение на това кой от нашите колеги в определени моменти е поемал политическа отговорност. През последните месеци има и колеги, които подават оставките и от местата си на народни представители. От БСП няма такива случаи и е време БСП, когато говорят за морал и играят ролята на морален стожер, първо да бъдат взискателни към себе си. Една от целите на искането за оставката на Жаблянов, е ГЕРБ да им помогне да изработят своя политически стандарт по темата и да не отстъпват от него“, коментира Тома Биков. Той уточни, че всеки има право да изказва лично мнение, но колкото по-висока позиция заема в държавната власт, толкова по-малко може да се защитава лична позиция. Биков добави, че не ГЕРБ отклонява вниманието с искането на оставката, а това прави БСП. Народният представител от ГЕРБ призовава БСП да бъдат по-малко емоционални и по-разумни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на ГЕРБ събира подписи за оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента (ОБЗОР)

ПГ на ГЕРБ събира подписи за оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента (ОБЗОР)

16 Февруари 2018 | 21:07 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на ГЕРБ обяви, че започва да събира подписи за оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента на основание системно нарушаване на правилника. „Очевидно вашите партийни органи са атрофирали и не са в състояние да вземат ясно политическо решение, да ви помогнем да формирате адекватна позиция по отношение на национални консенсуси, свързани с политическото насилие“, се обърна депутатът Тома Биков към БСП. „Явно не сме в състояние да разберем какво се говори във вашето биполярно състояние. Чуваме едно, виждаме друго, а после разбираме, че мислите трето“, коментира той.
В отговор от БСП заявиха, че няма позволят на ГЕРБ да прави историческа интерпретация на фактите от историята и да се опитва да замете реалните проблеми на гражданите. Зам.-председателят на ПГ на БСП Жельо Бойчев поздрави ГЕРБ, че умело използват историческите теми, за да покриват реалните проблеми. „Ако има тема, която трябва да бъде на дневен ред в Народното събрание, да отнема енергията и да нажежава страстите, това е защо се отказва достъп до медицинско обслужване на български граждани“, изтъкна той.
„Фокус“ припомня: На 15 февруари ПГ на ГЕРБ призова Валери Жаблянов да си подаде оставката като зам.-председател на парламента. Според ГЕРБ Валери Жаблянов е автор на фразата - „Народният съд“ е „необходимо и неизбежно правосъдие“. Съюзът на репресираните от комунистическия режим също настоя за публично извинение и оставката на Валери Жаблянов. Самият той заяви, че няма причина и мотиви да си подаде оставката. По думите му би било голяма изненада, ако колегите му от БСП поискат да се оттегли или извини. По-късно на брифинг от централата на БСП зам.-председателят на партията Кирил Добрев заяви, че БСП не подкрепя исканата от ГЕРБ оставка на Валери Жаблянов, но се извинява на репресираните през комунистическия режим.
Темата влезе в дневния ред на парламента след като на 13 февруари БСП се обърна към премиера Бойко Борисов по повод планираното провеждане на „Луковмарш” на 17 февруари. Според опозицията силите, които се стараят да реабилитират фашизма днес, прикриват факта, че по решение на Великите сили се провеждат трибунали за съдене на виновниците за въвличане на държавите на страната на Хитлер. „Правят се, че не разбират, че Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие. Правят се, че не разбират и не помнят, че през войната България бе победена и Мирният договор я наказва именно като страна-съюзник на Хитлер“, изтъкнаха от БСП. В отговор на следващия ден от парламентарната трибуна от ГЕРБ обявиха, че премиерът и партията никога и по никакъв начин не са се солидаризирали с „Луковмарш“. Зам.-външният министър Георг Георгиев призова политиците да не спекулират с „Луковмарш“ за съмнителни и временни дивиденти.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Няма да  позволим на ГЕРБ да прави историческа интерпретация на фактите от историята ни и да се опитват да заметат реалните проблеми на гражданите

Жельо Бойчев, БСП: Няма да позволим на ГЕРБ да прави историческа интерпретация на фактите от историята ни и да се опитват да заметат реалните проблеми на гражданите

16 Февруари 2018 | 09:32 | Агенция "Фокус"
София. Няма да позволим на ГЕРБ да прави историческа интерпретация на фактите от историята ни и да се опитват да заметат реалните проблеми на гражданите. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев в декларация от името на група, репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да поздравя колегите от ГЕРБ много успешно, много умело използват историческите теми и връщането назад в историята в опита да покриват реалните проблеми на българските граждани в момента. Поздравявам г-н Биков, справяте се успешно. Друг е въпросът дали българските граждани ще го разберат. Това, на което ние категорично ще се противопоставяме е на този ваш опит да изместите теми. Ако има тема, която трябва да бъде на дневен ред в българското Народно събрание днес и трябва да отнема енергията му и да нажежава страстите, това е защо в момента се отказва достъп до медицинско обслужване на български граждани“, заяви Бойчев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на ГЕРБ започва да събира подписи за искане на оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента

ПГ на ГЕРБ започва да събира подписи за искане на оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента

16 Февруари 2018 | 09:19 | Агенция "Фокус"
София. Започваме да събираме подписи за оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента на основание системно нарушване на Правилника на Народното събрание. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Тома Биков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще формулираме основанията си и юридически“, заяви той. „Очевидно вашите партийни органи са атрофирали и не са в състояние да вземат ясно политическо решение, да ви помогнем да формирате адекватна позиция по отношение на национални консенсуси, свързани с политическото насилие и политическия консенсус по теми, които за нас не бива да бъдат преразглеждани“, обърна се Тома Биков към БСП. „Личното мнение може да се изразява, когато стоиш в зала като народен представител, затова не искаме оставката на Валери Жаблянов като народен представител“, коментира депутатът от ГЕРБ. „Явно не сме в състояние да разберем какво се говори във вашето биполярно състояние. Чуваме едно, виждаме друго, а после разбираме, че мислите трето“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Не само ще инициираме подписка с искане за оставката на заместник-председателя на парламента Валери Жаблянов, но и ще започнем дебат

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Не само ще инициираме подписка с искане за оставката на заместник-председателя на парламента Валери Жаблянов, но и ще започнем дебат

15 Февруари 2018 | 20:44 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ не само ще инициира подписка с искане за оставката на депутата от БСП и зам.-председател на парламента Валери Жаблянов, но ще започне дебат и ще гласува за оставката му. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. „Това е нашето разбиране за поемане на отговорност. БСП са твърде различни и за тях е съвсем нормално Иво Христов, който нарече народа дебили, да е в парламента или пък колегата, който е с повдигнато обвинение за купуване на гласове. Следва да се носи отговорност и е време БСП вече да покаже, че може да се справи с този проблем“, коментира Десислава Атанасова. Тя допълни, че се надява до следващата седмица Валери Жаблянов сам да напусне поста зам.-председател на Народното събрание.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ поиска оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента, БСП застана зад него (ОБЗОР)

ГЕРБ поиска оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента, БСП застана зад него (ОБЗОР)

15 Февруари 2018 | 20:20 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на ГЕРБ призова Валери Жаблянов да си подаде оставката като зам.-председател на парламента. Депутатите обявиха, че ако Жаблянов не подаде оставка в рамките на деня, още в петък в 9.00 часа ще започне събирането на подписи за официално искане за оставка. Според ГЕРБ Валери Жаблянов е автор на фразата - „Народният съд“ е „необходимо и неизбежно правосъдие“. „Валери Жаблянов не за първи път коментира по циничен начин събития, които са нанесли тежки рани върху голяма част от българското общество. Само преди 2 седмици той се опита да осуети отдаването на почит с едноминутно мълчание към жертвите на тоталитарния режим“, припомни депутатът от ГЕРБ Тома Биков и определи поведението му като неприемливо и несъвместимо с поста зам.-председател на Народното събрание.
Съюзът на репресираните от комунистическия режим също настоя за публично извинение и оставката на Валери Жаблянов. Председателят на съюза Лили Друмева изтъкна: „Да се твърди, че „Народният съд“ е справедлив процес, е гавра с паметта на невинните жертви и техните близки, гавра с българската история. Такъв гаф не може да се прости. БСП показа за сетен път престъпния си генезис“.
Самият Валери Жаблянов заяви, че няма причина и мотиви да си подаде оставката. „Смятам, че Изпълнителното бюро на БСП има официална позиция. Аз имам мое лично мнение, така че не виждам нищо нередно“, коментира той. По думите му би било голяма изненада, ако колегите му от БСП поискат да се оттегли или извини. Депутатът от БСП Александър Симов попита: „Кое е истинското лице на ГЕРБ - когато вчера обявяват, че преди 1944 година също има насилие или когато сатанизират комунизма“.
Народните представители от ПГ на „Обединени патриоти“ обявиха, че не са обсъждали искането на ГЕРБ за оставка на Валери Жаблянов. Според зам.-председателя на групата Искрен Веселинов Валери Жаблянов се превърнал в говорител на сръбската теза по Договора за добросъседство с Македония. „Не мога да приема, че в малка България е трябвало да бъдат избити 200 пъти повече хора, отколкото в Хитлеристка Германия. Тезата за „Народния съд“ като нещо много рутинно не е правилна“, заяви той.
По-късно на брифинг от централата на БСП зам.-председателят на партията Кирил Добрев заяви, че БСП не подкрепя исканата от ГЕРБ оставка на Валери Жаблянов, но се извинява на репресираните през комунистическия режим. „Беше проведено съвместно заседание на ИБ на БСП и на ръководството на ПГ на „БСП за България“. Като приема политическата отговорност на своята предшественичка за допуснатите от нея грешки и деформации БСП се извинява на всички граждани на страната, включително и на партийните членове, които през този период бяха незаконно, необосновано или несправедливо репресирани, тероризирани или унижавани. Досега не е имало партиен орган, който да преразгледа или да направи друга позиция. По този повод ИБ на БСП не подкрепя исканата от ГЕРБ оставка, няма основание за нея нито в правилника на НС. Смятаме, че дневният ред в обществото е съвсем друг и различен“, каза още Кирил Добрев.
„Фокус“ припомня: На 13 февруари БСП се обърна към премиера Бойко Борисов по повод планираното провеждане на „Луковмарш” на 17 февруари. „Очевидно, манифестиращите през последните 15 години в София с портретите на генерал Христо Луков не мислят, че фашизмът е бил тирания“, заявиха от левицата. В позицията си опозицията посочи: „БСП многократно, на практика всяка от последните 15 години, е изразявала протест срещу провеждането на „Луковмарш“. Ако някой днешен младеж няма ясни представи за най-новата ни история, то настоящото поведение на правителството, което се опитва да се скрие зад гърба на софийския кмет, г-жа Йорданка Фандъкова, е недопустимо. Проблемът за проявата „Луковмарш“ е на правителството на България“. БСП попита премиера дали си дава сметка, че по време на управлението му, български крайно десни радикали изразяват почит към един откровен фашист. Според опозицията силите, които се стараят да реабилитират фашизма днес, прикриват факта, че по решение на Великите сили се провеждат трибунали за съдене на виновниците за въвличане на държавите на страната на Хитлер. „Правят се, че не разбират, че Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие. Правят се, че не разбират и не помнят, че през войната България бе победена и Мирният договор я наказва именно като страна-съюзник на Хитлер“, изтъкнаха от БСП. Левицата заяви, че Бойко Борисов е изправен пред избор - или да реабилитира фашизма или да се изправи срещу него.
В отговор на следващия ден от парламентарната трибуна от ГЕРБ обявиха, че премиерът и партията никога и по никакъв начин не са се солидаризирали с „Луковмарш“. Депутатът Тома Биков посочи, че ГЕРБ ще продължава да твърди, че „Народният съд“ е престъпление, защото историческите факти и историческата истина са на тяхна страна. Според ГЕРБ ръководството на БСП е изпаднало в тежка криза на националната, идеологическата и цивилизационната си идентичност. „Ръководството на БСП е в ситуация, в която пропагандира тезата, че има два вида политическо насилие – лошо, преди 9 септември 1944 година и добро след 9 септември 1944 година, справедливо – извършено от тоталитарната комунистическа държава и несправедливо – извършено след преврата от 1923 година и по време на Втората световна война“, заявиха от ГЕРБ. Зам.-външният министър Георг Георгиев призова политиците да не спекулират с „Луковмарш“ за съмнителни и временни дивиденти.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП не подкрепя исканата от ГЕРБ оставка на Валери Жаблянов, но се извинява на репресираните през комунистическия режим

БСП не подкрепя исканата от ГЕРБ оставка на Валери Жаблянов, но се извинява на репресираните през комунистическия режим

15 Февруари 2018 | 13:52 | Агенция "Фокус"
София. БСП не подкрепя исканата от ГЕРБ оставка на Валери Жаблянов, но се извинява на репресираните през комунистическия режим. Това каза пред журналисти зам.-председателят на БСП Кирил Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Беше проведено съвместно заседание на ИБ на БСП и на ръководството на ПГ на „БСП за България“. Повод на днешното заседание беше исканата оставка на зам.-председателя на НС Валери Жаблянов. Искам да припомня, че БСП има позиция от 1991 г.“, заяви Добрев. „Като приема политическата отговорност на своята предшественичка за допуснатите от нея грешки и деформации БСП се извинява на всички граждани на страната, включително и на партийните членове, които през този период бяха незаконно, необосновано или несправедливо репресирани, тероризирани или унижавани. Досега не е имало партиен орган, който да преразгледа или да направи друга позиция. По този повод ИБ на БСП не подкрепя исканата от ГЕРБ оставка, няма основание за нея нито в правилника на НС. Смятаме, че дневният ред в обществото е съвсем друг и различен“, каза още Кирил Добрев.

Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Валери Жаблянов се превърна в говорител на сръбската теза по Договора за добросъседство с Македония

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Валери Жаблянов се превърна в говорител на сръбската теза по Договора за добросъседство с Македония

15 Февруари 2018 | 11:34 | Агенция "Фокус"
София. Това не е първият гаф на Валери Жаблянов, той се превърна в говорител на сръбската теза по Договора за добросъседство с Македония. Това каза пред журналисти в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов за искането на ГЕРБ Валери Жаблянов да подаде оставка като зам.-председател, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Той привеждаше същите доводи против Договора, които привеждаха в Скопие просръбските партии“, заяви той. „Имаше изказвания, които приравняваха участието на България в Първата световна война с участието в някаква империалистическа война“, коментира Искрен Веселинов. „Това са много тези от ранните години на БКП, които не са адекватни на съвременното развитие на страната и на историческата истина“, изтъкна депутатът. „Не мога да приема, че в малка България е трябвало да бъдат избити 200 пъти повече хора, отколкото в Хитлеристка Германия. Тезата за „Народния съд“ като нещо много рутинно не е правилна“, заяви Искрен Веселинов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В ПГ на „Обединени патриоти“ не е обсъждано искането на ГЕРБ за оставка на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента

В ПГ на „Обединени патриоти“ не е обсъждано искането на ГЕРБ за оставка на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента

15 Февруари 2018 | 11:26 | Агенция "Фокус"
София. Не сме обсъждали в парламентарната група искането на оставка на Валери Жаблянов. Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от „Обединени патриоти“ Станислав Станилов по повод вчерашните изказвания на премиера Бойко Борисов за Истанбулската конвенция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Самата процедура по оставка не е валидна по смисъла на парламентарния правилник“, посочи той. „Ако е призован да си даде оставката, не е задължително да я даде. Ако неговата партия реши да го изтегли от това място, това е друг въпрос“, коментира Станислав Станилов. „Това е чисто политически акт. ГЕРБ не са доволни от изказването и поведението на Валери Жаблянов“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Жаблянов, БСП: Няма причина и мотиви за оставката ми

Валери Жаблянов, БСП: Няма причина и мотиви за оставката ми

15 Февруари 2018 | 11:08 | Агенция "Фокус"
София. Няма причина и мотиви за оставката ми. Това коментира пред журналисти зам.-председателят на парламента и депутат от ПГ на „БСП за България“ Валери Жаблянов във връзка с поисканата му оставка от ГЕРБ и Съюза на репресираните от комунистическия режим в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Смятам, че изпълнителното бюро на БСП има официална позиция. Аз имам мое лично мнение, така че не виждам нищо нередно. Няма причина за оставката ми. За какво да подам оставка? Личното ми мнение съм го споделял многократно на партийни форуми. Има най-различни мнения по тези въпроси в България. Много ви моля да си прочета вестника“, обърна се той към медиите. По думите му най-вероятно обръщението е изпратено от пресцентъра на партията. „Не мога да коментирам процеса по разработка на документите на нашата партия. Народният съд е исторически факт. Прочетете, вижте“, добави той.
Попитан дали, ако колегите му от БСП поискат Жаблянов да се оттегли или извини, той ще го направи, Жаблянов отговори, че това би било голяма изненада за него. „Не виждам причина. За какво? Наистина се интересувам с какви мотиви. Най-вероятно има много жертви на комунизма“, каза още Валери Жаблянов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Симов, БСП: Кое е истинското лице на ГЕРБ - когато обявяват, че преди 1944 година също има насилие или когато сатанизират комунизма

Александър Симов, БСП: Кое е истинското лице на ГЕРБ - когато обявяват, че преди 1944 година също има насилие или когато сатанизират комунизма

15 Февруари 2018 | 11:05 | Агенция "Фокус"
София. Започвам да си мисля кое лице на ГЕРБ е истинското - това, с което вчера ни обявиха, че историята е баланс, че преди 1944 година също има насилие, което трябва да се осъди. Или днешните им изцепки и изявления, в които сатанизираме комунизма. Това каза пред журналисти народният представител от БСП Александър Симов за искането на ГЕРБ Валери Жаблянов да подаде оставка като зам.-председател на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Валери Жаблянов не трябва да се оттегля. Не би трябвало да му бъде искана оставката“, заяви той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съюзът на репресираните от комунистическия режим настоя за публично извинение и оставката на Валери Жаблянов

Съюзът на репресираните от комунистическия режим настоя за публично извинение и оставката на Валери Жаблянов

15 Февруари 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
София. Съюзът на репресираните от комунистическия режим настоя за публично извинение и оставката на Валери Жаблянов. Това стана ясно от думите на председателя на Съюза на репресираните от комунистическия режим Лили Друмева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Декларацията ни е отправена до Цвета Караянчева. Съюзите на репресираните от комунизма в Р България и всички демократично мислещи хора изразяват възмущението си от недопустимото и арогантно отношение на БСП към фактите от най-новата българска история и тяхното тълкуване. Макар че в публичното пространство отношението към Народния съд да се коригира привидно, авторите на този текст показаха недвусмислено и за пореден път двуличието на тази партия, агресивността в поведението ѝ и гаврата с народната памет. На 1 февруари т.г. ПГ на БСП не само не почете с мълчание една минута невинно избитите жертви на този мракобесен режим, но поведението ѝ беше повече от осъдително“, заяви Друмева. По думите ѝ в основата на подобен тип реакция стои ръководството на БСП. „Такъв е и случаят с обръщението към министър-председателя Бойко Борисов, в което авторството на Валери Жаблянов е доказано и Народният съд през 1945 г. е обявен за справедлив акт, което е върхът на наглостта. Категорично настояваме за оставката на Валери Жаблянов от длъжността зам.-председател на Народното събрание. Личност с такъв морал няма право да заема толкова отговорна длъжност в най-висшия законодателен орган на страната. Да се твърди, че Народният съд е справедлив процес, е гавра с паметта на невинните жертви и техните близки, гавра с българската история. Такъв гаф не може да се прости. БСП показа за сетен път престъпния си генезис. Когато фактите говорят, и боговете мълчат. Настояваме за публично извинение и оставката на Валери Жаблянов“, подчерта тя.
Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски подчерта, че днес сутринта в Народното събрание от името на ПГ на ГЕРБ беше поискана оставката на зам.-председателя на парламента Валери Жаблянов. „Поводът е, че в последните 13 дни на два пъти се опита да засегне честта, достойнството и паметта на хора, избити от комунистическия режим. На 1 февруари той стана и наруши едноминутното мълчание за жертвите, като скандираше, че ще бъде почетена паметта на избити от фашистите. Директор на Института по исторически изследвания на БАН съвсем официално заяви, че в България никога не е имало фашистки режим, понеже никога преди 9 септември няма срастване на партия с държавата. Само преди два дни в декларация на БСП беше отбелязано, че текст на г-н Жаблянов говори за опити за оправдаване на Народния съд като нещо необходимо и неизбежно. Новият Закон за Народния съд е абсолютно незаконен“, обясни той. Според него преди датата 1 февруари и след нея до закриване на комунистическите концлагери България е загубила 30 000 свои достойни синове и дъщери. „Представете си един цял стадион избит за прищевките за комунистическото зло. „Ние от ГЕРБ заявяваме категорично, че като европейска и дясноконсервативна партия винаги ще осъждаме онова голямо зло на миналия век – фашизма, националсоциализма и комунизма. Ще се борим така, че тази оставка да стане факт. Няма да отстъпим нито минута към тези, които поругават жертвите, близките, семействата, децата на няколко поколения страдали българи от този престъпен комунистически режим“, каза още Спас Гърневски.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на ГЕРБ поиска оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента

ПГ на ГЕРБ поиска оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента

15 Февруари 2018 | 09:12 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на ГЕРБ призовава Валери Жаблянов да понесе политическа отговорност, като подаде оставка от поста зам.-председател на Народното събрание. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Тома Биков в декларация от името на групата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако исканата оставка не бъде подадена в рамките на работния ден, още утре в 9.00 часа народните представители от ГЕРБ ще започнем събиране на подписи за официално искане на оставката му като зам.-председател на парламента“, заяви той. „От изявление на представители на ПГ на БСП стана ясно, че зам.-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов е автор на скандалната фраза, поместена в официална позиция на БСП, според която „Народният съд“ е „необходимо и неизбежно правосъдие“, обясни Тома Биков. „Приветстваме решението на ръководството на БСП да оттегли тази оскърбителна за целия български народ теза от официалния си документ“, коментира той. „Валери Жаблянов не за първи път коментира по циничен начин събития, които са нанесли тежки рани върху голяма част от българското общество. Само преди 2 седмици той се опита да осуети отдаването на почит с едноминутно мълчание към жертвите на тоталитарния режим“, припомни депутатът от ГЕРБ. „Поведението на Валери Жаблянов е неприемливо и несъвместимо с поста зам.-председател на Народното събрание“, изтъкна той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган излиза от издирателната секция след като е гласувал на парламентарните и президентските избори в страната. 24 юни 2018 година
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган излиза от издирателната секция след като...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.