НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: По традиция в Свищов отпразнуваха Деня на винарите и лозарите – Трифон Зарезан

Велико Търново: По традиция в Свищов отпразнуваха Деня на винарите и лозарите – Трифон Зарезан

15 Февруари 2018 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Свищов. На Трифон Зарезан, в лозовите масиви на село Совата, край Свищов бе отслужен молебен за здраве и плодородие, съобщиха от пресцентъра на Общината. Отец Евгени благослови лозята и грижовните им стопани, като им пожела здраве и богата реколта. Ангел Гецов, като управител на фирмата обработваща плодородните масиви, сложи богато украсената корона от лозови пръчки на главния агроном, с което му предостави честта да зареже първата лоза. Изпълнителният директор на „Винарна Свищов“ Владимир Георгиев поздрави присъстващите гости с празника и благодари на своите служители, и партньори за всеотдайния целогодишен труд. Той спомена, че тази година Винарната отбелязва своя 70 годишен юбилей, а богатата ѝ история, с традиции и опит във винопроизводството, я прави една от най-добрите винарни в България. Традиционният празник беше уважен с присъствието на народния представител Станислава Стоянова, председателя на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов и зам.-кмета Борислав Замфиров, които заедно с главния агроном зарязаха лозите за здраве и берекет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заместник-кметът на Видин Венци Пасков присъства на тържеството по случай Трифон Зарезан в община Ново село

Заместник-кметът на Видин Венци Пасков присъства на тържеството по случай Трифон Зарезан в община Ново село

14 Февруари 2018 | 20:06 | Агенция "Фокус"
Ново село. По повод празника Трифон Зарезан заместник-кметът на община Видин Венци Пасков бе гост в община Ново село, в местността Метериз, където бе извършен ритуалът по „зарязването” на лозята, съобщиха от пресцентъра на Община Видин. Видинският митрополит Даниил също почете Трифоновден и извърши водосвет. Той заряза пръв, като нарече: „Благославят се тези лози, в този район и да са благополучно използвани. Нека бъде вашият труд възнаграден и Божието благословение с вас”. Лозовите пръчки отрязаха Старият Трифон – Андрей Димитров и Младият Трифон - Тони Белячин, с пожеланието: „Здраве, късмет и берекет да има и с руйно вино Гъмза новоселска да се отбелязват тези дни на труд”. Кметът на Община Ново село Георги Стоенелов също се включи в обичая. Тържествен водосвет бе извършен и в избата на „Новоселска гъмза“, където всички присъстващи имаха възможността да целунат кръста и да получат благословията на видинския митрополит. Празникът продължи в салона на Общината.
Заместник-кметът на Видин Венци Пасков поздрави всички винари и гости и връчи на кмета на Община Ново село поздравителен адрес и плакет от името на Огнян Ценков, кмет на Община Видин. „Пожелавам чрез Вас на хората от този богат регион във Видинска област винаги да се нареждат сред първите в отглеждането на лозя и във винопроизводството. Нека тази година бъде ползотворна, да се ражда много и хубаво грозде, да се произвежда качествено вино, което да намира прием на все по-големи пазари” – пише в адреса.
Празникът продължи край богата трапеза с български народни песни и танци.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Кметът Стефан Радев присъства на ритуал по зарязване на лозята в село Глушник

Сливен: Кметът Стефан Радев присъства на ритуал по зарязване на лозята в село Глушник

14 Февруари 2018 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Сливен. Ритуал по зарязване на лозята на лозарския празник Трифон Зарезан се проведе в село Глушник. Водосвет за здраве и берекет отслужи отец Йордан. Заради проливния дъжд церемонията се извърши в двора на Станчо Станев – производител на грозде, който обработва около 50 декара лозя. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен.
Кметът на селото Димитър Петков поздрави присъстващите и пожела богата реколта.
“Свети Трифон така е решил – да вали. Важното е, че спазихме дългогодишната традиция. В Глушник има над 3000 декара лозя и млади хора, които развиват лозарството”, каза той.
Кметът на Сливен Стефан Радев отправи пожелания за успешна година за лозарите и добра реколта. На събитието присъства и областният управител Чавдар Божурски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: С празничен водосвет и ритуално зарязване на лозята отбелязаха Трифон Зарезан в община Долни чифлик

Варна: С празничен водосвет и ритуално зарязване на лозята отбелязаха Трифон Зарезан в община Долни чифлик

14 Февруари 2018 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Долни чифлик. С празничен водосвет и ритуално зарязване на лозята бе отбелязан празникът на св. Трифон Зарезан в община Долни чифлик. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от пресцентъра на Община Долни чифлик. Отец Стефан отслужи молитва за здраве и богата реколта, а лошото време не попречи традицията да се спази, макар и символично. На празника бяха обявени и победителите от конкурса за най-добро домашно вино. Тази година първото място оспорваха 4 бели и 11 червени вина. Право на участие в надпреварата имаха производители със собствени вина – реколта 2017, а качествата на напитките оценяваха зам.-кметовете на Община Долни чифлик Любомир Вангелов и Николай Николов, както и Симо Симов, лицензиран технолог и сомелиер, управител на винарна в Старо Оряхово. Победителите получиха грамоти и парични награди, връчени от кмета на Община Долни чифлик Красимира Анастасова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Областният управител Стефан Мирев и неговите заместници почетоха Трифон Зарезан в няколко населени места от областта

Пазарджик: Областният управител Стефан Мирев и неговите заместници почетоха Трифон Зарезан в няколко населени места от областта

14 Февруари 2018 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Областният управител Стефан Мирев и неговите заместници почетоха Трифон Зарезан в различни населени места на област Пазарджик. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Мария Ловчинова от Областната администрация. С български народни песни и танци, червено вино и ритуал по зарязване на лозята, Трифон Зарезан беше отбелязан традиционно в много населени места на областта. Областният управител Стефан Мирев уважи празника на лозарите и винарите в с. Аканджиево, където всяка година местните жители се отправят към лозовите масиви и бележат началото на новата стопанска година. Здраве, берекет, добра реколта и качествени вина пожела областният управител на местните винопроизводители. С водосвет за здраве и плодородие започна празникът в най-голямата винарна в региона ни – „Беса Валей“, край село Огняново. Заместник областният управител Йордан Кожухаров пожела успешна, здрава и плодородна година, пенлива вина и добра реализация на продуктите на „Беса Валей“ на вътрешния и международния пазар. Заместник областният управител Петър Белчев присъства на тържественото отбелязване на Трифон Зарезан в с. Менекьово. Той пожела здрава и успешна година на лозарите и винарите от региона. Празникът започна в центъра на селото с фолклорна програма, след което шествието се отправи към местността Дъбето, където по традиция се извършва ритуала по зарязване на лозята. Петър Белчев връчи наградите на победителите в традиционния конкурс за най-добро вино през изтеклата година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимира Владимирова, Комплексна опитна станция-Видин: Предимно винени сортове са лозовите насаждания, отглеждани в региона

Красимира Владимирова, Комплексна опитна станция-Видин: Предимно винени сортове са лозовите насаждания, отглеждани в региона

14 Февруари 2018 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Видин. Предимно винени сортове са лозовите насаждания, отглеждани във Видинския регион, каза за Радио „Фокус“ – Видин Красимира Владимирова, главен асистент по лозарство в Комплексната опитна станция във Видин. Тя посочи, че всяка година се обособяват нови масиви с лозови насаждения, които са собственост на различни фирми.
„За тази има година заявки за нови насаждения в региона. Десертни сортове при нас не се отглеждат, защото зимата при нас е по-продължителна и с по-ниски температури“, заяви Владимирова. Тя допълни, че Видинския край е регион на гъмзата и в новите лозови масиви е застъпен този сорт. „Този сорт не е забравен във Видинския край. Набляга се предимно на френски, италиански и немски лози. Прави впечатление, че сортове, от които се произвежда вино розе са по-малко. Повече се обръща внимание на засаждането на бели сортове, от които се произвежда бяло вино. При червените – засаждат се типичните сортове, но има и не толкова разпространени“, каза специалистът.
Тя допълни, че от белите сортове грозде в региона най-добре се развиват „Мускат отонел“ и „Ризлинг“, а от червените - „Мерло“, „Каберне“ и „Сира“. В почти всички райони на Видинска област вече се отглеждат лозови насаждения, като част от собствениците са отворили и винарни. „Така затварят производствения цикъл, защото цената на гроздето през последните години е доста ниска“, допълни Красимира Владимирова.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: 47 души участваха в традиционния конкурс „Трифон Зарезан”, организиран от читалище „Пробуда” в града

Кюстендил: 47 души участваха в традиционния конкурс „Трифон Зарезан”, организиран от читалище „Пробуда” в града

14 Февруари 2018 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 47 души участваха в традиционния конкурс „Трифон Зарезан”, организиран от читалище „Пробуда” в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. След производителите на домашно вино имаше и участници от Македония. Конкурсът се проведе за дванадесета поредна година. Вината бяха оценявани от компетентно жури ръководено от Павел Петришки, по критериите за цвят, бистрота, блясък, плътност, аромат и вкус. Първо място при червените вина и голямата награда на конкурса – дъбова бъчва, спечели виното на Антон Тончев, второ място – Николай Славов и трето място – Яни Георгиев и Антони Стояновски от Македония. При белите вина първо място и екскурзия до Македония спечели Стефан Венчев, второ място – Георги Конярски, трето място – Николай Славов. За всички участници и гости бе подсигурена богата културно-музикална програма с участието оркестър „Веселие“, вокална група „Еделвайс” и народния певец Дончо Андонов.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.