НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Daily Express: Гражданите от 12 страни-членки губят доверие в европейските институции

Daily Express: Гражданите от 12 страни-членки губят доверие в европейските институции

26 Май 2018 | 04:01 | Агенция "Фокус"
Брюксел. От проведено социологическо проучване сред гражданите на страните-членки и в 12 от тях обществото губи доверие в европейските институции, пише британския вестник Daily Express.
Проучването, проведено по поръчка на Европейския парламент е обхванало 27 хиляди души от всички страни-членки. То показва „най-голямата подкрепа за Европейския съюз в последните 35 години“. Като цяло 48 процента от запитаните смятат, че техният глас има значение, докато 46 процента са на противоположно мнение.
Гражданите на Гърция, Естония, Италия и Испания обаче не споделят същия ентусиазъм.
В Гърция 76 процента от анкетираните не смятат, че гласът им има значение, следвани от естонците, където скептични са 72 процента. Сред страните, чиито граждани смята, че гласът им е без значение са още Великобритания,Латвия, Кипър, Италия, Испания, Литва, Португалия, Румъния, Словакия и Чешката република.
Вероятно и застаряващата европейска бюрокрация също обезкуражава младите, защото 63 процента от анкетираните граждани под 24 годишна възраст не вярват,че гласът им има значение.
Сред италианците натежава мнението, че страната се води в грешна посока от ЕС – така мислят 49 процента от запитаните, а в Гърция така мислят 68 процента.
Съгласно проведеното проучване само половината от европейските избиратели проявяват интерес към предстоящите европейски избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейската комисия представя идеи за по-ефективен Европейски съюз

Европейската комисия представя идеи за по-ефективен Европейски съюз

14 Февруари 2018 | 13:52 | Агенция "Фокус"
София. В навечерието на неформалната среща на лидерите, която ще се проведе на 23 февруари 2018 г., Европейската комисия представя практически стъпки за подобряване ефективността на Европейския съюз и връзката между лидерите на институциите и европейските граждани. Това съобщиха от пресцентъра на Представителство на ЕК в България.
Изборният процес през 2014 г. доведе до укрепване на отношенията между трите институции на ЕС. Той им помогна да се обединят около обща работна програма за петгодишния мандат. Това даде възможност на Комисията на Юнкер да насочи усилията си към областите, където Съюзът постига най-добри резултати, като остави останалото на държавите от ЕС. Днес Европейската комисия посочва как този процес може да бъде подобрен въз основа на действащите Договори, като се зачита равновесието между институциите на ЕС и между държавите членки. Политическите партии се призовават по-рано да определят своите водещи кандидати – преди края на 2018 г, и да започнат по-рано кампанията. Също така се препоръчва връзката между националните и европейските партии да стане по-видима.
Лидерите в Европейския съвет трябва да решат какъв ще е съставът на Европейския парламент за мандата от 2019 до 2024 г. и какво ще се прави с местата, освободени от Обединеното кралство. Един от вариантите е определен брой от тези места да се запази за транснационален избирателен район. Комисията одобрява идеята, но за това ще са необходими единодушното съгласие на Съвета и промени в избирателните закони във всички 27 държави от ЕС до следващата година, за да могат да бъдат приложени за изборите през 2019 г.
Колегиумът на членовете на Комисията в момента се състои от 28 членове – по един от всяка държава членка, в съответствие с Решението на Европейския съвет от 22 май 2013 г. Преди да бъде назначена следващата Комисия, лидерите трябва да решат дали да запазят принципа за един член от всяка държава от ЕС или да направят Комисията по-малка.
Един председател на Комисията и Съвета
За подобна двойна функция не е необходимо двете институции да се слеят. Председателят на Европейската комисия вече е член на Европейския съвет и нито един от двамата председатели не гласува на заседанията на Европейския съвет. Тяхната роля е да съветват, да дават принос въз основа на работата на подчинените им служби, да помагат за изграждането на мостове и да търсят допирни точки.
Граждански диалози
Европейската комисия организира редовно граждански диалози с участието на членове на Комисията, Европейския парламент, национални правителства, местни и регионални органи и представители на гражданското общество. Комисията ще увеличи честотата им в периода до изборите за Европейски парламент през май 2019 г., като целта е да се състоят още около 500 прояви.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще представи идеи за бюджета и институционалната рамка на ЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще представи идеи за бюджета и институционалната рамка на ЕС

14 Февруари 2018 | 10:43 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще представи днес в Брюксел съобщение на Комисията относно бъдещата Многогодишна финансова рамка на ЕС, свързана с неговите приоритети след 2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на Представителство на ЕК в България. Председателят Юнкер ще обясни и предложенията си към лидерите на държавите членки относно засилване ефикасността на ръководството на Европейския съюз.
Пресконференцията от 13.00 часа българско време ще се предава на живо по интернет чрез EbS.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Започна ежегодният хадж на мюсюлманите по света. 19 август 2018 година
Започна ежегодният хадж на мюсюлманите по света. 19 август 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.