НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Наталия Михалевска, МОН: По-гъвкави са новите програми за децата в неделни училища в чужбина

Наталия Михалевска, МОН: По-гъвкави са новите програми за децата в неделни училища в чужбина

14 Февруари 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
София. По-гъвкави са новите програми за децата в неделни училища в чужбина. Това каза в седмичното образователно предаване „Всички в час“ на Радио „Фокус“ Наталия Михалевска, директор на Дирекция „Образоване на българите зад граница и училищната мрежа“ към Министерство на образованието и науката (МОН). „Новите възможности, които министерството предоставя, са свързани с новите програми по Български език и литература (БЕЛ) и по История и География на България. Те вече са разделени на два модула – български език като роден и като втори, и следващ по реда на изучаването в живота“, заяви тя. Наталия Михалевска уточни, че промените са въведени поради големия брой деца, родени в чужбина, както и такива, напреднали в изучаването на други езици, но не и на родния български език. „В българските неделни училища, които са над 340 с новите кандидатстващи, децата имат възможност да се обучават в групи по специфична методика. От една страна това дава възможност за получаване на удостоверение за завършен клас по съответния учебен предмет и да могат да влизат в нашата образователна система безпрепятствено при връщането си в България. От друга страна обучението дава възможност за сертифициране на българския език по общата европейска и езикова рамка от одитирани европейски организации, така че да могат да получават сертифициране на нива на владеене на българския език“, обясни Михалевска. „Освен това, във връзка с тези програми, започнахме процедурата за изработване на учебни помагала по БЕЛ, История и География. Вече е публикуване на сайта на МОН. Различното е, че оценяващи могат да бъдат българските учители от чужбина“, каза още тя.
Директорът на Дирекция „Образоване на българите зад граница и училищната мрежа“ каза още, че са готови с проекта на новия акт на Министерски съвет за българските неделни училища в чужбина. „За първи път МОН дава възможност за електронно обучение по български език по света така че и на най-отдалечените места, и там, където няма български неделни училища, учениците да могат да поддържат и развиват родния си език“, коментира тя. Наталия Михалевска добави, че обучението по български език за българчетата в чужбина е много важен приоритет, защото те могат да съхранят връзката си с родината чрез езика, но и се популяризира нашия език по света.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Започна ежегодният хадж на мюсюлманите по света. 19 август 2018 година
Започна ежегодният хадж на мюсюлманите по света. 19 август 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.