НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Турският премиер Бинали Йълдъръм: Тези, които искат да създадат държава до нашите граници, ще бъдат разочаровани

Турският премиер Бинали Йълдъръм: Тези, които искат да създадат държава до нашите граници, ще бъдат разочаровани

13 Февруари 2018 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви във вторник, че „тези, които искат да създадат държава до нашите граници ще бъдат разочаровани“, предава Anadolu Agency.
Министър-председателят е направил изказването си на регионален конгрес на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ в източната провинция Ерзинджан.
Премиерът призова САЩ да спрат подкрепата си за считаната от Анкара за терористична групировка „Отряди за народна самоотбрана“, като заяви, че „това е тъмна улица без изход. Все още имате време да поправите грешката си“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Джумхуриет": Ердоган погна бившия шеф на ГЩ заради критиките му към операция на турската армия „Маслинова клонка” в Африн

"Джумхуриет": Ердоган погна бившия шеф на ГЩ заради критиките му към операция на турската армия „Маслинова клонка” в Африн

13 Февруари 2018 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция и генерален председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган реагира изключително остро на критиките на бившия началник на ГЩ о.з. армейски генерал Илкер Башбуг за операцията на турската армия „Маслинова клонка” в района на сирийски град Африн, пише вестник „Джумхуриет”. Ердоган председателства редовното седмично заседание на Парламентарната група на ПСР в Меджлиса и след него отговори на журналистически въпроси, включително и за препоръките на запасния генерал „Африн да не се използва като средство в политиката”. „Аз разбрах за това преди малко и за нас е голямо недоразумение да чуем подобни изявления от един макар и запасен военен. Негова работа ли е да ни поучава, че военната операция на турската армия се използва за политически цели? Жалко, много жалко; срещу него ще бъдат предприети нужните мерки”, заканва се Ердоган, цитиран от „Джумхуриет”.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В България е задържан предполагаем терорист от „Ислямска държава“

ТАСС: В България е задържан предполагаем терорист от „Ислямска държава“

12 Февруари 2018 | 21:04 | Агенция "Фокус"
София. Марокански гражданин, подозиран за терористична дейност, е задържан на българско-турската граница, предава ТАСС.
Нофал Рашид Захри е издирван от Интерпол във връзка с членство в „Ислямска държава“. Той се е опитал да премине българската граница, използвайки френски фалшиви документи. Според Интерпол заподозреният е участвал в „Ислямска държава“ в Сирия, прехвърляйки из страната оръжие и боеприпаси.
Областният съд в град Хасково е арестувал Захри за 90 денонощия.
По време на процеса прокурор Павел Жеков заяви, че 35-годишният заподозрян е бил задържан на 13 януари на българско-турската граница, заедно с другите 27 нелегални имигранти от Сирия и е бил закаран поставя в център на настаняване на бежанци. По –късно неговата самоличност е установена, както и че е бил издирван от Интерпол във връзка с членство в "Ислямска държава".
Пред съда Нофал Рашид Захри заяви, че не е терорист и не иска да бъде екстрадиран в Мароко.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: ЕС призова към въздържаност около последната ескалация на напрежението в Сирия

Reuters: ЕС призова към въздържаност около последната ескалация на напрежението в Сирия

12 Февруари 2018 | 18:47 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия съобщи, че воюващите в Сирия страни и техните регионални съюзници трябва да демонстрират сдържаност, за да избегнат по-нататъшно изостряне на ситуацията, предава Reuters.
„Ескалирането на бойните действия в Сирия, включително и събитията по израелската граница в края на миналата седмица са дълбоко притесняващи. Това може да доведе до опасно разпространяване на конфликта и извън страната“, съобщи прессекретар на Европейската комисия.
„Призоваваме страните от конфликта в Сирия, както и регионалните играчи да спазват международното право, да демонстрират сдържаност и да избягват действия, които допълнително ще ескалират ситуацията и ще удължат страданието на цивилните“, добави той, допълвайки, че ЕК следи ситуацията от близо.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според арабски медии главатарят на „Ислямска държава“ се намира на границата със смъртта  в полева болница на територията на Сирия

ТАСС: Според арабски медии главатарят на „Ислямска държава“ се намира на границата със смъртта в полева болница на територията на Сирия

12 Февруари 2018 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Багдад. Главатарят на „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади се намира на границата на смъртта в една от полевите болници на екстремистите в североизточната част на Сирия. Това е съобщено от телевизионния канал Sky News Arabia, позоваващ се на заявление на високопоставен представител на МВР на Ирак, предава ТАСС.
Според директора на управлението за разузнаване и борба срещу наркотиците на иракското МВР Абу Али ал Басри, главатарят на терористичната групировка „се намира на границата със смъртта, той има счупени крака и опасни рани по другите части на тялото си, които не му позволяват да се движи самостоятелно“. Служителят допълни, че „неотдавна Ал Багдади бе докаран в болница на „Ислямска държава“ в района Ал Джазира в Сирия, разположен близо до границата на Ирак“. Според Ал Басри в момента главатарят на „Ислямска държава“ „очаква своите последни дни“.

Агенция „Фокус“ припомня:
„Ислямска държава“ окупира част от иракската територия през лятото на 2014 г., превземайки втория по големина град в страната Мосул. През 2015 г. при подкрепата на международната коалиция иракските правителствени сили започнаха мащабна кампания по освобождението на териториите, заети от терористи. През декември 2017 г. министър-председателят на Ирак Хайдер ал Абади обяви за окончателната победа над „Ислямска държава“ в страната.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Башар Асад помага тихомълком на сирийските кюрди срещу Турция

Reuters: Башар Асад помага тихомълком на сирийските кюрди срещу Турция

12 Февруари 2018 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Африн. Подкрепяните от САЩ сирийски кюрди получават индиректна помощ в тяхната война срещу Турция в североизточния район Африн от неочакван източник: президентът на Сирия Башар Асад, пише в материал на американската агенция Reuters.
Проправителствените сили и кюрдските формирования се бият на други места на територията на Сирия, а Дамаск се противопоставя на кюрдските искания за автономия, пишат от американската агенция. Но в Африн те имат общ враг и взаимен интерес да блокират настъплението на турците.
Турция, уточняват Reuters, смята кюрдските формирования в Африн за директна заплаха за националната си сигурност и започна военна операция срещу тях минали месец. В желанието си да спасят Африн, кюрдите са поискали от Дамаск да изпрати войска за защита на границата.
Според американската агенция, правителството не е дало никакви знаци, че има намерение да го направи, но пък помага индиректно на кюрдите като им позволява на бойци, мирнио граждани и политици да минават свободно през неговата територия от Африн до Рожава, като за тази информация, Reuters се позовава на източници от двете страни.
Американската медия смята, че Асад се опитва да добие ползи, като не прави почти нищо и добавя, че пристигането на подкрепления ще поддържа кюрдската съпротива на добро ниво, ще забави турските сили и ще удължи конфликта, изтощаващ ресурсите на военните сили, които са конкуренти на Дамаск за контрола над сирийската територия.
За САЩ, според Reuters, това е поредно усложнение в продължаващата седем години сирийска война и напомняне за това, че техните кюрдски съюзници са принудени от време на време да сключват сделки с Асад, независимо че изграждат военни връзки със Съединените американски щати.
Без да имат международна подкрепа, кюрдските сили в Северна Сирия казват, че са постигнали договорка с Дамаск, правителството да допусне придвижване на подкрепления към Африн от другата населена от кюрди област – Рожава, както сочат източниците на американската агенция.
„Има различни пътища за достигане на подкрепления до Африн, но основният път минава през силите на режима. Има разбирателство между двете страни... в името на достигането на подкрепления до Африн“, е заявил Кино Габриел, говорител на кюрдско-арабската въоръжена коалиция „Сирийски демократични сили“.


Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: От Пентагона заявиха, че Русия пречи на провеждането на операцията против „Ислямска държава“ в Сирия

РИА Новости: От Пентагона заявиха, че Русия пречи на провеждането на операцията против „Ислямска държава“ в Сирия

12 Февруари 2018 | 00:46 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. От Министерството на отбраната на САЩ смятат, че руското присъствие в Сирия усложнява борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, съобщава RT, като се позовава на доклад на генералния инспектор на Пентгона, предава РИА Новости.
В документа американските военни са анализирали действията на руските въоръжени сили на територията на Сирия от октомври до декември 2017 година.
В частност, от Пентагона отново са отбелязали „опасните маневри“ на руските самолети в близост до американските бойни самолети. Както смятат в Министерството на отбраната на САЩ, действията на руските военни са провокирали „нарастване на риска от непреднамерен обстрел“.
Пентагонът също е изразил тревогата си във връзка с призивите на Москва и Дамаск към международната коалиция начело със САЩ да завърши военната си операция на сирийска територия. Според мнението на американските военни, върху Западната коалиция ще бъде оказан натиск, по дипломатически и военни канали, с цел да се прекрати военната й операция.
РИА Новости припомня, че американската коалиция започна военна операция на територията на Сирия през 2014 година без разрешението на официален Дамаск. Съветът за сигурност на ООН също не е давал мандат на САЩ за провеждане на военни действия в близкоизточната страна. Но военният министър на САЩ Джеймс Матис твърди, че американското военно присъствие в страната е законно, тъй като ООН е приемала резолюции против „Ислямска държава“. По-рано от Министерството на отбраната на Русия заявиха, че повечето приближавания на руски и американски самолети в Сирия са свързани с опити на американската авиация да предотврати унищожаването на терористи от „Ислямска държава“.


Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Въоръжените сили на Турция заявиха, че са неутрализирали 1266 „терористи“ по време на операцията в Африн

ТАСС: Въоръжените сили на Турция заявиха, че са неутрализирали 1266 „терористи“ по време на операцията в Африн

11 Февруари 2018 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Въоръжените сили на Турция съобщиха, че са „неутрализирали 1266 терористи“ в рамките на операция „Маслинова клонка“ в сирийската област Африн, предава ТАСС.
„Въоръжените сили в рамките на операцията в Африн унищожиха на 10 февруари още 86 терористи от „Отрядите за народна самоотбрана“, ПКК, „Демократичния съюз“ и „Ислямска държава“. Общо от началото на операцията са неутрализирани 1266 терористи“, пише в официално заявление на турския генерален щаб.
На 20 януари турските въоръжени сили започнаха операция „Маслинова клонка“ срещу кюрдските ОНС и ДС в Африн. Анкара смята двете организации за терористични.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ANF News: На летището Кьолн-Бон бе организирана демонстрация срещу турската операция в Африн

ANF News: На летището Кьолн-Бон бе организирана демонстрация срещу турската операция в Африн

11 Февруари 2018 | 01:45 | Агенция "Фокус"
Кьолн. Група демонстранти, организирани в социалните медии, проведоха акция на гражданско неподчинение на летището Кьолн-Бон в Германия, в знак на протест срещу турската операция в Северна Сирия, определена от тях като „инвазията“, предава ANF News.
В медиите бяха разпространени снимки от акцията. Полицията обгради демонстрантите, но те продължиха с протеста си. Издигнати бяха плакати с надписи „Навсякъде Африн, навсякъде съпротива“.

Агенция „Фокус“ припомня:

Инцидентът не е първият по рода си на летище в Германия. В следобедните часове на 23 януари германската полиция се отзова на сигнал за масов бой между турци и кюрди на летището край свободния ханзейски град Хамбург след спонтанна демонстрация срещу военните действия на Турция в Сирия.
Съгласно разпространената тогава информация, инцидентът се е случил на летището в Лангенхаген. Според първоначалните констатации в Терминал В е имало около 180 души, от които приблизително 20 са участвали в масов бой. Двама души са пострадали, преди големият полицейски контингент, изпратен на място, да успее да се намеси и да възстанови реда.
Правоохранителните органи са използвали лютив спрей, за да разтърват двете групи.
Заради инцидента полетът на турския национален превозвач е забавен с повече от 30 минути.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.