НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Петър Кичашки, Комисия за защита от дискриминация: Ще извършим предварително проучване относно прояви на насилие над децата в Центъра за настаняване от семеен тип в с. Борован

Петър Кичашки, Комисия за защита от дискриминация: Ще извършим предварително проучване относно прояви на насилие над децата в Центъра за настаняване от семеен тип в с. Борован

15 Февруари 2018 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Видин. Комисията за защита от дискриминация (КЗД) ще извърши предварително проучване относно прояви на насилие над децата в Центъра за настаняване от семеен тип в с. Борован, каза за Радио „Фокус“ – Видин Петър Кичашки, член на комисията. Кичашки посочи, че вчера, 14 февруари, той е внесъл доклад за нарушенията в Борован и всички членове на КЗД са го приели единодушно и още в същия ден е започнала процедурата по образуване на преписка.
„Предстои председателят на КЗД да назначи състав, който ще започне предварително проучване съгласно закона, след което ще насрочи и публично заседание. Комисията ще излезе с решение за това има ли наличие на дискриминация. „Ако се установи, че има дискриминация, ще бъдат наложени санкции и принудителни административни мерки“, каза Петър Кичашки. Той посочи и аргументите за внасянето на доклад в КЗД. „В излъчения в национален ефир запис на тормоз над деца, лишени от родителски грижи, в Центъра за настаняване от семеен тип в Борован видяхме насилие над деца, за които няма кой да се застъпи. Тези, които са призвани да се застъпват за тях, да ги подкрепят, се държат по недопустим начин. Освен физическото насилие, за което се е самосезирала и прокуратурата, има и вербални нападки, които се чуват в клипа, има обиди, които сочат за проява на дискриминационно отношение към деца, които са лишени от родителска грижа“, заяви Петър Кичашки.
Той допълни, че по закон срокът за извършване на за предварителното проучване е около месец, след което се насрочва публично заседание и трябва да бъде постановено решение.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нова терористична атака в Лондон. 14 август 2018 г.
Нова терористична атака в Лондон. 14 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.