НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:44

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Филип Йорданов, ЧЕЗ: Новата технология за разкриване на незаконно присъединяване към ел. мрежата работи от две седмици и вече имаме хванати потребители

Филип Йорданов, ЧЕЗ: Новата технология за разкриване на незаконно присъединяване към ел. мрежата работи от две седмици и вече имаме хванати потребители

13 Февруари 2018 | 14:55 | Агенция "Фокус"
София. Новата технология за разкриване на незаконно присъединяване към електроразпределителната мрежата работи от две седмици и вече имаме хванати потребители. Това каза Филип Йорданов, ръководител на отдел „Нетехнически загуби“ в „ЧЕЗ Разпределение България“, в интервю за Агенция „Фокус“.
„Внедряваната нова технология представлява стъпален рефлектометър, с който се проследяват присъединения към кабелната мрежа на дружеството. Той работи на база подаване на сигнал и обследване на неговото отражение, като на самия уред се визуализира графика, по която ние съдим дали има или няма присъединяване и на какво разстояние е то от точката на измерване. По този начин рефлектометърът ни дава една достатъчно прецизна информация за мястото на присъединение и ние по най-бързия начин го отстраняваме“, каза още Йорданов и посочи, че по този начин се използва минимален ресурс от допълнителни мобилни лаборатории и минимален човешки ресурс от аварийните екипи на дружеството.
Той поясни, че този тип кражба е най-трудна за разкриване, тъй като съоръженията на дружеството се намират под земята, и досега кабелните трасета са били обследвани по традиционния начин – с мобилни лаборатории и със скъпо струваща техника. „Така че първият ефект, който очакваме, е да се намали използването на лабораторните коли и те да бъдат насочени изцяло за отстраняване на аварии. На второ място е намаляването на загубите на дружеството. И на трето място е подобряване качеството на доставяната на потребителите електрическа енергия. Тъй като когато един клиент на електрическа енергия не я заплаща, той натоварва съоръженията в много голяма степен, с което влошава качеството на доставяната енергия на своите съседи, присъединени към същия трафопост. Така че очакваме да има много ефекти в различни посоки – и като оперативни разходи, и като амортизация на съоръжения, и като намаляване на технологичния разход на компанията“, обясни Йорданов и уточни, че санкциите, които се налагат, са под формата на корекция на сметката за тримесечен период назад.

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на САЩ Доналд Тръмп изнася реч пред
Президентът на САЩ Доналд Тръмп изнася реч пред "Конференцията за консервативно ...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.