НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Миленко Неделковски пред EA Daily: Македонските власти може и да са готови да сменят името, но народът не е

Миленко Неделковски пред EA Daily: Македонските власти може и да са готови да сменят името, но народът не е

12 Февруари 2018 | 05:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Своето мнение за перспективите за постигане на договорка между Македония и Гърция относно спора за промяна на името на бившата югорепублика изказа пред руското електронно издание EurAsia Daily добре известният в България Миленко Неделковски, определен от редакцията като македонски публицист и телевизионен водещ, който не споделя увереността на македонския премиер Зоран Заев за готовността на страната да направи компромис по въпроса за собственото й име.
„Може и Зоран Заев и македонските политически партии да са готови за това, тъй като всички те са клиенти на посолството на САЩ. Но Македония и македонският народ при всички положения не са“, заяви Неделковски.
При това, смята скопянинът, колкото и странно да звучи, в момента гръцкият народ е най-добрия съюзник на македонците в тяхната борба за съхраняване на името на тяхната държава. „Национализмът е толкова силен сред гърците, те изобщо не искат да чуят за допускане на името „Македония“ в името на чужда страна, в каквито и да е варианти. Това звучи свръхабсурдно, но е факт“, поясни Неделковски.
Според думите на македонския „експерт“, дори премиерът на Македония да работи за промяната на името, то, несъмнено, ще се сблъска с два проблема. Първият се състои в това, че за изменението на Конституцията (тъй като името „Република Македония“ е вписано в Конституцията ) са необходими две трети от гласовете в парламента.
„Това значи, че с решението трябва да се съгласи и опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ. Длъжен съм да кажа, че ВМРО-ДПМНЕ са почти такива клиенти на американците, каквито са и партията на Зоран Заев (Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ))“, заяви Неделковски.
Вторият проблем се състои в това, че Заев може и да осъществи своя план в Македония, но това няма да се случи в Гърция, отбеляза „експертът“. „Смятам, че и двата народа са недоволни от случващото се. За гърците това може и да не е толкова важно, но тяхното правителство ще има своите проблеми с улицата. Но в Македония няма да е толкова просто да се промени името, защото трябва да се приеме съответстващото решение в парламента“, предполага македонският журналист.
В отговор на въпрос на EA Daily, дали действително договорката по повод името на Македония може да бъде постигната толкова скоро, колкото обявяват ръководителите на двете правителства, Неделковски заяви: „Правителството приема различни решения, такива, като решението за въвеждането на двуезичността или решението за подписването на Договора за добросъседство с България. Но всичко това е на хартия. Това не значи, че те ще се претворят в реалност или ще продължат да са в сила за дълго време. Ще дойде друго правителство на мястото на действащото и всичко ще остане по старому. Аз никак не съм уверен, че новите решения ще имат историческо измерение“, заключи македонецът.

b>Агенция „Фокус“ припомня:
Скандално известният Миленко Неделковски и негови приятели решиха да се изкачат на връх Каймакчалан на 22 септември 2016 година, и то при много лоши метеорологични условия – студ и мъгла, с единствената цел да счупят паметната плоча на българските воини, поставена там. Вандалският акт е извършен нарочно в Деня на българската независимост, един ден, след като ръководството на българската армия, заедно с авторът на книгата „Каймак-Чалан“ и президент на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов се поклониха пред паметта на загиналите наши бойци.
След покушението срещу паметната плоча, Миленковски публикува снимка на своя профил във "Фейсбук", на която държи чук, надвесил се над отломките на "жертвата си", със следния текст към нея: „Кајмакчалан, денеска 22.09.2016 помеѓу 13.00 и 14.30 часот. Мисијата комплетно завршена. Незаконски поставената бетонска плоча од група бугарски криминалци комплетно е уништена и претворена во прав“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македония: Нов скандал, свързан с преговорите за името -  кой изпрати депутатът от ДСИ Артан Груби при медиатора Нимиц?(ОБЗОР)

Македония: Нов скандал, свързан с преговорите за името - кой изпрати депутатът от ДСИ Артан Груби при медиатора Нимиц?(ОБЗОР)

11 Февруари 2018 | 18:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. Нов скандал се оформя около визитата на депутата от албанската партия Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), Артан Груби в Ню Йорк и срещата му с медиатора Матю Нимиц, предават македонските медии.
Електронното издание "МКД" отбелязва позицията на ВМРО-ДПМНЕ, според която премиерът Заев и министърът на външните работи Димитров трябва да отговорят "по чие поръчение Груби се е срещнал с Матю Нимиц и какви предложения е направил?"
Телевизия "Сител" също се позовава на опозиционната партия, като съобщава, че открит остава въпросът защо депутатът от партията на етническите албанци смята, че въпросът за името вече е решен.
По-рано Артан Груби заяви, че по време на работния обяд с посредника Матю Нимиц е бил коментиран въпросът за смяната на името, но според него "далеч по-важни и значими са били темите за идентичността, езика, националността,употребата и превода".
По тази причина вестник "Нова Македония" публикува коментар, озаглавен "Мат в два хода - на Али и на Артан" и припомня, че "най-напред в интервю за гръцка телевизия лидерът на ДСИ, Али Ахмети, е заявил че "Македония е страна без име, след което неговият съпартиец Артан Груби е съобщил от Ню Йорк, че спорът с Гърция вече е решен и през следващите седмици остава да се договорят определени детайли."
"24 вести" се задоволява да цитира депутата от ДСИ, който след участие в Молитвената закуска и обяда с Нимиц, заявява "Проблемът с името вече е решен, остават само детайлите."
"Гласът на Америка" отбелязва, че "Артан Груби се е явил с нови идеи за името", докато македонският "Фокус" поставя на другия полюс мнението на македонския министър на отбраната Радмила Шекеринска, която смята, че "Груби изглежда е голям оптимист, тъй като споразумение за името няма."

Превод и редакция: Василена Йорданова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Представител на Демократичния съюз за интеграция проведе среща с Матю Нимиц в Ню Йорк

МКД (Македония): Представител на Демократичния съюз за интеграция проведе среща с Матю Нимиц в Ню Йорк

11 Февруари 2018 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Представител на македонската партия Демократичен съюз за интеграцията проведе среща с посредника на ООН по спора за името Матю Нимиц в Скопие, съобщава македонското електронно издание МКД. Съгласно разпространената информация, Артан Груби е представил пред американския дипломат неговите впечатления от интензивните срещи във Вашингтон. Груби също така е изразил позицията на своята партия, според която решението по спора за името трябва да е взаимноизгодно и за двете държави.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Гърция не отстъпва от исканията си за промени в македонската Конституция, ВМРО-ДПМНЕ обвини ДСИ и СДСМ, че се надпреварват да правят отстъпки

„Сител“ (Македония): Гърция не отстъпва от исканията си за промени в македонската Конституция, ВМРО-ДПМНЕ обвини ДСИ и СДСМ, че се надпреварват да правят отстъпки

10 Февруари 2018 | 17:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Коалиционните партньори Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) и Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) се надпреварват кой ще направи по-големи отстъпки (на Гърция) и ще нанесе най-големи щети на македонските национални интереси. По този начин реагираха от ВМРО-ДПМНЕ на изявление на депутата от ДСИ Артан Груби, че на срещите с посредника Матю Нимиц ще изложи свои идеи за решаване на спора, които са му подсказани от гръцки авторитети, както и че новата форма на името вече е договорена, а двете страни преговарят около детайлите за езика, идентичността и националността. Опозицията иска от правителството да каже кой манипулира гражданите, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
„Кой лъже? Дали е СДСМ, когато казва, че не се преговаря за идентичността и езика, или ДСИ, когато казва, че се договарят за детайлите? Кого представлява Артан Груби, когато дава идеи на посредника Нимиц и дали Заев е запознат с тези идеи? Свидетели сме на срамен пазарлък с най-големите държавни интереси. Македония и македонския народ не са заслужили такова отношение от Зоран Заев и правителствената гарнитура. Доколкото изявит3е на Груби са неточни и не се преговаря за идентичността, езика и националността, правителството трябва поне веднъж да се разграничи и да отхвърли предложените от него идеи“, заяви генералният секретар на ВМРО-ДПМНЕ Игор Янушев.
Вицепремиерът и министър на отбраната Радмила Шекеринска също опроверга изявлението на Груби. В интервю пред македонска телевизия, тя оцени коментарите му като много оптимистични и посочи, че Македония и Гърция разговарят около детайлите вече от 25 години.
Няколко дни преди предвидената среща между министрите на външните работи на Македония и Гърция с посредника Нимиц, гръцкото правителство потвърди позицията си, че без промяна на македонската Конституция няма да има решение на спора за името.
Според изявите на македонското правителство, от понеделник започват интензивните преговори за името и преговорният процес навлиза във финалната си фаза. Македонските преговарящи очакват решение на спора до края на март.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Ангела Меркел няма да посредничи в спора за името между Атина и Скопие

„Сител“ (Македония): Ангела Меркел няма да посредничи в спора за името между Атина и Скопие

9 Февруари 2018 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. От пресслужбата на министър-председателя на Македония Зоран Заев отхвърлиха разпространените по-рано медийни доклади, че канцлерът на ФРГ Ангела Меркел може да посредничи за уреждане на спора за името, който повече от две десетилетия хвърля сянка върху двустранните отношения между Скопие и Атина, предава телевизионният канал „Сител“ .
„Преговорите за името се водят с посредничеството на Матю Нимиц. Не са налице никакви намерения за намеса в този процес на германския канцлер Ангела Меркел“, се казва в разпространеното съобщение.
По-рано източници от управляващите кръгове в Скопие съобщиха, че ако преговорите между Македония и Гърция навлязат в задънена улица, може да бъде допуснато включване на представител на САЩ или ЕС, който да се опита да помогне за преодоляване на различията между двете съседни държави.
На 21 февруари министър-председателят на Македония Зоран Заев ще проведе среща с канцлера на ФРГ Ангела Меркел в рамките на посещение в Берлин на правителствена делегация от Скопие. Очаква се основни теми на преговорите между двамата лидери да бъдат интеграцията на Македония в структурите на Европейския съюз и усилията за разрешаване на спора за името между Скопие и Атина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Зоран Заев ще се срещне с германския канцлер на 21 февруари, интеграцията в ЕС и спора за името ще бъдат основни теми в преговорите

МКД (Македония): Зоран Заев ще се срещне с германския канцлер на 21 февруари, интеграцията в ЕС и спора за името ще бъдат основни теми в преговорите

9 Февруари 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. На 21 февруари министър-председателят на Македония Зоран Заев ще проведе среща с канцлера на ФРГ Ангела Меркел в рамките на посещение в Берлин на правителствена делегация от Скопие, съобщава електронното издание МКД.
Очаква се основни теми на преговорите между двамата лидери да бъдат интеграцията на Македония в структурите на Европейския съюз и усилията за разрешаване на спора за името между Скопие и Атина.
От редакцията припомнят, че първата среща между Меркел и Заев се състоя в кулоарите на срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани, която се проведе миналото лято в Триест.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.