НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Москва е принудена да въведе забрана за влизане на най-враждебно настроените литовски граждани в Русия

ТАСС: Москва е принудена да въведе забрана за влизане на най-враждебно настроените литовски граждани в Русия

28 Април 2018 | 22:07 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва е принудена да въведе забрана за влизане на най-враждебно настроените литовски граждани в Русия, предава TACC.
Русия също така предупреждава, че списъкът остава отворен. Това се заявява в съобщение на Министерство на външните работи на Руската федерация.
„В отговор на приетия от Вилнюс аналог на американския „Закон Магнитски‘ сме принудени да въведем забрана за влизане най-враждебно настроените граждани на Литва, в това число и на местни политици, депутати и политолози. Предупреждаваме, че „стоп-листата“ остава отворена и в случай на продължаващата линия на поведение от страна на Вилнюс в него във всеки момент могат да бъдат добавени нови имена“, се казва в съобщението.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Летци от руската авиация за първи път са извършили презареждане на гориво във въздуха на самолет Су-30СМ

РИА Новости: Летци от руската авиация за първи път са извършили презареждане на гориво във въздуха на самолет Су-30СМ

19 Февруари 2018 | 16:24 | Агенция "Фокус"
Москва. Пилоти от морската авиация на руските Военновъздушни сили са извършили са първи път презареждане на гориво във въздуха на самолет Су-30СМ, съобщава официалният печатен орган на руските военни сили „Красная звезда“, предава РИА Новости.
Участвалите в учението самолети Су-30СМ и Су-24М са били част от разположените в летището е Ейск машини.
Самолетите са били управлявани от пилотите на морската авиация на Балтийския и Черноморски флот, а пълното презареждане извършено във въздушно пространство от Калининград до базата на в Ейск.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Съвместно учение на морската пехота и артилерия бе проведено в Дагестан

РИА Новости: Съвместно учение на морската пехота и артилерия бе проведено в Дагестан

19 Февруари 2018 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Москва. Съвместно учение на корабна артилерия и морска пехота на руския Каспийски флот се проведе в Дагестан, това са съобщили от пресцентъра на Южния военен окръг, предава РИА Новости.
Полевите учения са се проведели под ръководството на контраадмирал Сергей Пинчук. В рамките на тренировката морските пехотинци са симулирали пълна бойна готовност и извършили успешно няколко задачи на полигона „Аданак“.
„Основната задача на тренировъчното мероприятие от първи модул е тактическа и огнева подготовка, както и управление на бронетранспортьор БТР-82А“, заяви представителят на Южния военен окръг. Извършена е също така тренировъчна стрелба с АК-74 и пистолет Макаров ПМ, както и ръчен гранатомет РПГ-7.
Управлението на БТР-а се състояло в преодоляване на предварително изготвено трасе с препятствия, включващ преминаване по мост, заграждения и противникови укрепления.
„В съответствие с изискванията на командира на Южния военен окръг генерал-полковник Александър Дворников, занатията по тактическа подготовка се проведоха в тясно сътрудничеството с авиацията“, отбеляза представителят на окръга Вадим Астафьов.
800 военнослужещи и 100 броя военна техника са взели участие в учението.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Дагестан се проведоха военни учения със зенитни ракети „Бук-М3“

РИА Новости: В Дагестан се проведоха военни учения със зенитни ракети „Бук-М3“

19 Февруари 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Москва. В Дагестан се проведоха учения на зенитни ракети „Бук-М3“, в рамките на което армията е отразила тренировъчен удар по въздуха в рамките на маневри, организирани от Каспийския флот, това са съобщили от пресцентъра на Южния военен окръг , предава РИА Новости.
В рамките на тренировката е „проведен масов полет на авиацията срещу условен противник в зоната на действие на Каспийския флот“, разкри представител на Южния военен окръг.
„Кординатите на условния противник са били изпратени чрез дрон, като срещу мястото са изстреляни и зенитни ракети“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Кубан бяха извършени военни учения с ракетни установки „Искандер“

РИА Новости: В Кубан бяха извършени военни учения с ракетни установки „Искандер“

19 Февруари 2018 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Москва. Тренировка по управление на ракетни удари с установки „Искандер-М“ бяха проведени в Краснодарския край, това са съобщили от пресцентъра на Южния военен окръг , предава РИА Новости.
„В хода на учението бе отработено придвижването до установена позиция, разгръщане на ракетните установки и транспортни машини, подготовка за нанасяне на удар и поразяване на мишени на различна далечина“ .
Според неговите данни на тренировките са участвали около 200 военнослужещи и 60 машини – ракетни установки и военна техника.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Правда“: „Искандерите“ не са стъклени – какво се опитва да постигне НАТО

„Правда“: „Искандерите“ не са стъклени – какво се опитва да постигне НАТО

16 Февруари 2018 | 03:40 | Агенция "Фокус"
Москва. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия към „по-голяма прозрачност“ при разполагането на комплекси крилати ракети „Искандер-М“ в Калининградска област. Коментирайки тези думи, заместник-председателят на комитета по отбрана на руската Дума Юрий Швиткин заяви, че Русия има право да решава „къде да разполага („Искандери“) и в какво количество, изхождайки от националните интереси на страната и съблюдавайки нормите на международното право“, пише руското издание „Правда“.
Руският депутат заяви пред вестника, че в момента се намира в Румъния и се е убедил лично, „че на 180 км от Букурещ е разположен натовски контингент до 2 хиляди души в две натовски военни бази. В момента там се намират до 200 души от Полша“.
Според мнението на Швиткин, това е ярка проява на нарушение на международното право от САЩ и техните съюзници, а американските военни бази привнасят в обстановката явно настъпателна и агресивна съставляваща – особено, отчитайки видовете въоръжения, които се намират там.
САЩ, съгласно думите на депутата, ще се опитват всячески и в бъдеще да принудят Русия да дава информация за всички подробности около нейната отбрана от „Искандери“, защото „това е един от най-модерните видове въоръжение, който представлява достатъчно сериозна заплаха за Западните страни“.
„Правда“ напомня, че през октомври миналата година, Русия разположи в Калининградска област оперативно-тактически ракетни комплекси (ОТРК) „Искандер-М“ на постоянна основа.
Изданието пояснява, че тези ОТРК са способни да носят ядрени бойни глави и да поразяват цели, според официалните данни, на дистанция до 500 км. Комплексите са мобилни и труднозабележими и постоянно държат под прицел вероятния противник. Обсегът на комплекса, разположен в Калининградска област, покрива територията на Полша, част от Германия, както и значителна част от Латвия, Литва и Естония.
Разположените крилати ракети край Калининград, според изданието, са асиметричен отговор на разполагането на американски системи за противоракетна отбрана (ПРО) в Европа и на приближаването на военната инфраструктура на НАТО към руските граници, включително на кораби в Баренцово, Балтийско, Черно и Средиземно морета.
„Искандерите“, според „Правда“, са послужили като сериозен аргумент за началото на преговорите между Вашингтон и НАТО и Русия за деескалация в Европа, като в същото време тези ракети не попадат под действието на Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обхват (ДЛРСМО).
Руското издание смята, че НАТО нарушава положенията на „Основополагащия акт за взаимни отношения, сътрудничество и сигурност между Русия и НАТО“, в който е казано, че „в текущите и обозримите условия на сигурност, Алиансът ще осъществява своята колективна отбрана и други задачи чрез осигуряването на необходимите съвместимост, интеграция и потенциал за усилване, а не по пътя на допълнително постоянно разполагане на съществени военни сили“.


Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: НАТО призова Русия за прозрачност при разполагането на „Искандер“ в Калининградската област

ТАСС: НАТО призова Русия за прозрачност при разполагането на „Искандер“ в Калининградската област

14 Февруари 2018 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Москва. НАТО призовава Русия към прозрачност по въпроса за възможното разполагане на тактически ракетни комплекси „Искандер“ в Калининградската област и като цяло във военната дейност в ексклава. Това заяви в сряда генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на пресконференция след първия ден на срещата на министрите на отбраната на страните от западния отбранителен съюз, предава TACC.
„Засега не наблюдаваме никакво постоянно разместване на „Искандер“ в Калининград, но виждаме, че Русия развива там военна инфраструктура и засилва военното си присъствие. Призоваваме я към максимална прозрачност“, подчерта Столтенберг.
Норвежкият политик потвърди също, че министрите са взели решение за създаването на две нови командни структури на НАТО. Къде обаче ще бъдат изградени и какъв ще бъде броят на персонала в тях ще бъде прието на срещата през юни. По-рано в медиите се появи информация, че единият от центровете ще бъде базиран в Германия, а другият – в САЩ.

Агенция „Фокус“ припомня:

По-рано бе съобщено, че в руския ексклав е създадена инфраструктура за разгръщане на оперативно-тактическия комплекс „Искандер-М“. Това разкри командирът на дислоцираната в региона 152-ра ракетна бригада Анатолий Городецкий.
„Готовността за строително-монтажните работи по първия етап е 100%. В експлоатация са предадени осем мобилни укрития (ТМУ), котелно помещение, инженерна мрежа, завършено е благоустройството“, подчерта командирът на дислоцираната в региона 152-ра ракетна бригада Анатолий Городецкий във видеовръзка за Дните на отворените врати в Министерството на отбраната на Руската федерация. Същевременно военният министър на Москва Сергей Шойгу допълни, че са получени три комплекта системи „Искандер-М“.
За първи път за разполагане на комплексите „Искандер-М“ в Калининградската област в отговор на разгръщането на американски противоракетни системи (ПРО) в Полша и в Чешката република в Москва се заговори през 2008 г., когато президентският пост заемаше Дмитрий Медведев. Към настоящия момент практически всички ракетни бригади на Сухопътните войски на Руската федерация разполагат с „Искандер-М“. Изключение правеше единствено Калининградската област.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция : Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Литва засилва системите за ПВО на страната в отговор на разполагането на „Искандер“ в Калининградската област

ТАСС: Литва засилва системите за ПВО на страната в отговор на разполагането на „Искандер“ в Калининградската област

8 Февруари 2018 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Москва. В отговор на решението на Москва да разположи оперативно-тактически комплекси „Искандер-М“ в Калининградската област, Литва обяви, че ще укрепи системите си за противовъздушна отбрана, предава TACC.
В ефира на радио Ziniu Radijas литовският министър-председател Саулиус Сквернялис заяви, че разполагането на „Искандер-М“ в руския ексклав диктува необходимостта от предприемането на реципрочни мерки.
„Разполагането в Калининградската област на комплекси „Искандер-М“ потвърждава необходимостта от подсилване на нашата ПРО“, подчерта Сквернялис.

Агенция „Фокус“ припомня:

По-рано бе съобщено, че в руския ексклав е създадена инфраструктура за разгръщане на оперативно-тактическия комплекс „Искандер-М“, съобщи командирът на дислоцираната в региона 152-ра ракетна бригада Анатолий Городецкий,
„Готовността за строително-монтажните работи по първия етап е 100%. В експлоатация са предадени осем мобилни укрития (ТМУ), котелно помещение, инженерна мрежа, завършено е благоустройството“, подчерта командирът на дислоцираната в региона 152-ра ракетна бригада Анатолий Городецкий във видеовръзка за Дните на отворените врати в Министерството на отбраната на Руската федерация. Същевременно военният министър на Москва Сергей Шойгу допълни, че са получени три комплекта системи „Искандер-М“.
За първи път за разполагане на комплексите „Искандер-М“ в Калининградската област в отговор на разгръщането на американски противоракетни системи (ПРО) в Полша и в Чешката република в Москва се заговори през 2008 г., когато президентският пост заемаше Дмитрий Медведев. Към настоящия момент практически всички ракетни бригади на Сухопътните войски на Руската федерация разполагат с „Искандер-М“. Изключение правеше единствено Калининградската област.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.