НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Independent: Дейвид Дейвис тази година все още не е посещавал Брюксел

The Independent: Дейвид Дейвис тази година все още не е посещавал Брюксел

13 Март 2018 | 03:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът отговарящ за Брекзит в британското правителство Дейвид Дейвис все още не е пътувал до Брюксел по работа тази година пише британският вестник The Independent.
Изданието отбелязва, че предвидените за тази седмица дискусии ще бъдат на техническо ниво без участието на министъра.
За разлика от миналата година, когато министърът редовно пътуваше до Брюксел през първото тримесечие на тази година Дейвис е имал само една среща с Мишел Барние, главен преговарящ от страна на Европейския съюз, в Лондон в началото на февруари, въпреки че дискусиите се водят основно в Брюксел.
Прави впечатление, че в момента преговорите се водят от Оливър Робинс, представителят на премиера на преговорите, който е поел лично разговорите за сметка на Дейвид Дейвис. Министерството за напускане на ЕС е отрекло тези спекулации като „напълно неверни“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Дейвид  Дейвис заявява, че Великобритания и ЕС се разминават по толкова много теми, че дори не ги помни всичките

The Independent: Дейвид Дейвис заявява, че Великобритания и ЕС се разминават по толкова много теми, че дори не ги помни всичките

7 Март 2018 | 03:49 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът по въпросите на Брекзит в британския кабинет Дейвид Дейвис заявява, че Великобритания и Европейския съюз се разминават по толкова много теми, че дори не ги помни всичките, пише английският вестник The Independent.
Според него има различия в около единайсет области, като ключовата среща с ЕС е само след две седмици.
„Не мога да ги изредя всичките по памет, но мога да ви дам списък, ако искате, заявява той пред парламентарната комисия по Брекзит.
Според Дейвис най-големият проблем остава границата с Република Ирландия, но също така посочва и настояването на Обединеното кралство да може да оспорва новите закони на ЕС, както и проблемът с правата на гражданите от ЕС, като основни препятствия. Въпреки всичко според него има шансове да се намери решение до 23 март.
Това е много важен срок за фирмите, защото ако не се постигнат дотогава договорености, те ще започнат да планират изнасяне на бизнеса си в чужбина. Финансовият министър Филип Хамънд напомня, че това е много важно за авиационния бизнес, защото авиокомпаниите трябва да знаят на 1 април 2018 година дали могат да планират спокойно полетите си за април 2019 година. Но Дейвис заявява, че между Лондон и Брюксел има конфликт относно арбитражните механизми, за да се предотврати някои регулации да не нанасят вреда на Великобритания след като тя вече няма право на глас. Нерешени остават и въпросите свързани с ядрената енергетика след напускането на „Евроатом“.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Daily Express: Брекзит на ръба – Дейвид Дейвис отвърна на заплахите на Мишел Барние

Daily Express: Брекзит на ръба – Дейвид Дейвис отвърна на заплахите на Мишел Барние

10 Февруари 2018 | 02:03 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Главният преговарящ за Брекзит Дейвид Дейвис отвърна на заплахите на неговия колега от ЕС Мишел Барние, отбелязва британското издание Daily Express. Гневен изблик вкара току що започналите преговори за Брекзит в нова патова ситуация, коментира още вестникът. Френският дипломат заяви, че преходния период „не е сигурен“, и че Брюксел „има проблеми да разбере позициите на Лондон“ за преходния период. По-късно през деня коментарът на Барние получи отговор от Дейвис, която отбеляза, че „има фундаментално противоречие в подхода, който Комисията предприема“. Според британският политик, „те признаха, че има нужда от решаване на проблемите и противоречията“, но в същото време „отхвърлиха опитите на Великобритания да си осигури разумни защитни механизми за да е сигурен Лондон, че нашите интереси ще бъдат взети в предвид“. По думите на Дейвис „не е възможно да станат и двете неща“. „Не трябва да губим от поглед най-важната цел – да създадем ново партньорство между Лондон и ЕС, в което да останем близки партньори и съюзници. Великобритания ще продължи да работи в този дух с комисията“, подчерта Дейвис.
Изданието отбеляза, че спорът между двамата представители е поставил преговорите в нов застой, който увеличава шанса Лондон да напусне съюза без да е постигнал сделка за преходния период с ЕС.
По-рано в петък Барние предупреди, че „времето е малко, много малко, и нямаме дори минута за губене ако искаме да успеем“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мишел Барние към Тереза Мей: Сделката за преходния период не е сигурна

Мишел Барние към Тереза Мей: Сделката за преходния период не е сигурна

9 Февруари 2018 | 23:03 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Главният преговарящ за Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние предупреди британският премиер Тереза Мей, че сделката по преходния период след излизането на Великобритания от ЕС „не е сигурна“, на фона на коментарите от европейски официални лица, според които има „съществени“ разлики, които рискуват срив на разговорите. Това пише британският вестник The Times.
Коментарът на Барние е направен като отговор на думи на неговия британски колега Дейвид Дейвис, който заяви по-рано че Брюксел действа без вяра по време на разговорите. Барние обвини Дейвис в представяне на „изненадващи“ искания за преходния период.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Икономиката на Лондон няма да бъде толкова силно засегната от Брекзит, колкото останалите части на Великобритания

London Evening Standard: Икономиката на Лондон няма да бъде толкова силно засегната от Брекзит, колкото останалите части на Великобритания

9 Февруари 2018 | 02:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. Според проучване на потенциалното въздействие на Брекзит върху британската икономика Лондон ще се спрами по-добре с удара върху икономиката, след като Великобритания излезе от ЕС, в сравнение с останалите части от страната, пише London Evening Standard.
„Столицата е по-добре изолирана от икономическата буря, която ще удари Великобритания, в сравнение с останалата част от страната“, пише в документ, съставен от експертите в правителството. Регионите, които са гласували най-силно в полза на излизането на страната от ЕС по време на референдума през 2016 г., като Североизточна Англия ще бъдат ударени най-силно. Очаква се Брекзит да отнеме 11% от икономическия ръст в случай на Брекзит със сключено търговско споразумение с ЕС, докато излизането без подобен договор ще доведе до 16% спад.
В сравнение Лондон ще получи едва 2% удар върху растежа, ако Великобритания сключи споразумение за свободна търговия и с 3,5% в случай на неподписване на споразумение.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Дейвид Дейвис обвини ЕС, че действа против предложените от Великобритания условия за преходния период

The Guardian: Дейвид Дейвис обвини ЕС, че действа против предложените от Великобритания условия за преходния период

9 Февруари 2018 | 01:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Европейската комисия публикува позициите си по преходния период по Брекзит, според който ЕС трябва да има силата да наказва Великобритания, затваряйки части от Единния пазар пред британските компании, ако разрешаването на споровете в Европейския съд се проточи, пише The Guardian.
Британският министър по въпросите, свързани с Брекзит, Дейвид Дейвис разкритикува Европейската комисия. „Този документ не е правно обвързващ, а е политически. Искаме изграждането на преходния период, който да е мост за бъдеще, където работим добре заедно. Не смятам, че е добра воля да се публикува документ с честно обезкуражаващ език, в който се намеква, че може по желание да се терминира, в същността си, преходният период“, заяви министърът.
„Лошата воля“ е голямо обвинение, смята изданието. Дейвис не просто намеква, че ЕК е направила грешка, той е близо до това да каже, че главният преговарящ на ЕС Мишел Барние е човек на който не може да се има доверие, коментира вестникът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: ЕС ще има право да налага наказателни мерки срещу Великобритания по време на преходния период

The Guardian: ЕС ще има право да налага наказателни мерки срещу Великобритания по време на преходния период

7 Февруари 2018 | 02:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Брюксел ще има възможността да налага наказателни мерки срещу Великобритания по своя воля по време на преходния период след Брекзит, пише вестник Guardian, като се позовава на съдържанието на „изтекъл“ документ, изготвен от Европейския съюз.
Останалите 27 страни членки искат да имат правото да действат срещу Лондон без да е нужно да минават през ненужно дълъг юридически процес, засягащ Европейския съд, ако Брюксел реши, че Великобритания нарушава законите на организацията.
Тези наказателни мерки ще се изразяват чрез „преустановяването на определени ползи… от вътрешния пазар“ на Европейския съюз, според информацията на вестника, като от редакцията отбелязват, че това всъщност представлява риск от нанасяне на вреда на икономическите интереси на ЕС. Този вид санкции, които от Брюксел могат да въведат лесно и бързо ще засягат някои мита на определени стоки, както и временно преустановяване на действието на споразумението , което позволява на британските авиопревозвачи да летят до континента.
В документа, с който изданието разполага не се посочва кои действия от страна на Лондон биха могли да предизвикат наказателните мерки, но изглежда, че ЕС е намерил начин да гарантира правата на своите граждани във Великобритания след Брекзит, коментира изданието.
Изтеклият документ носи заглавието Преходни договорки по споразумението за изтеглянето и се отнася до преходния период, започващ след 29 март 2019 г.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.