НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: Сирийските демократични сили ще обърнат внимание на всяко искане за предаване на заловените британски джихадисти

Reuters: Сирийските демократични сили ще обърнат внимание на всяко искане за предаване на заловените британски джихадисти

10 Февруари 2018 | 02:24 | Агенция "Фокус"
Амуда. Подкрепяните от САЩ кюрдски Сирийски демократични сили разкриха, че все още нито едно правителство не е поискало да му бъдат предадени заловените двама британски джихадисти, но ако такава молба бъде отправена, те ще ѝ обърнат нужното внимание, съобщава Reuters.
„Не сме получавали никакво официално искане от която и да е страна за предаването на двамата затворници“, заяви Редът Кселил, официално лице от Сирийските демократични сили, като добави, че военното формирование ще разгледа всяка тавака молба.
Американски официални лица разкриха в четвъртък, че подкрепяната от тях милиция е заловила Александа Коти и Ел Шафи Елсейх, британски джихадисти, познати като „Бийтълс“ заради техния акцент. Според говорител на американския Национален съвет за сигурност, САЩ и неговите партньори все още не са решили какво да правят с двамата заловени екстремисти, като обаче говорителят подчерта, че „съществува общото намерение да бъдат подведени под отговорност всички, които са извършили деяния подобни на техните“.
Двамата са обвинение в изтезаване и екзекутиране на заложници, включително и на американския журналист Джеймс Фоли, както и служители на британския Червен кръст.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Британски терористи от „Ислямска държава“, наричани „Бийтълс“, са заловени в Сирия

The Daily Express: Британски терористи от „Ислямска държава“, наричани „Бийтълс“, са заловени в Сирия

9 Февруари 2018 | 02:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Двама бойци от „Ислямска държава“, членове на група убийци, наричана „Бийтълс“, са заловени в Сирия, пише The Daily Express.
Александър Коти и Ел Шафи ел Шейх са заловени от съюзните на САЩ кюрдски бойци в Сирия през януари. Заедно с Мохамед Емуази – повече познат като „Джихади Джон“ и Айне Дейвис те са част от група терористи, наричана „Бийтълс“ заради техният британски акцент. Четиримата лондончани са свързани с редица екзекуции на заложници в Ирак и Сирия.
Анонимни източници от силите за сигурност на САЩ съобщиха, че Коти и Ел Шейх са били заловени през януари от „Сирийските демократически сили“. Заловените са били идентифицирани с пръстови отпечатъци и биометрични данни.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Двама британски джихадисти, познати като „Бийтълс“ са заловени в Сирия

The Independent: Двама британски джихадисти, познати като „Бийтълс“ са заловени в Сирия

9 Февруари 2018 | 01:12 | Агенция "Фокус"
Лондон. Двама британски джихадисти, част от група, известна с това, че е изтезавала и убивала западни заложници, е била заловена от сирийски кюрдски бойци, съюзни на САЩ, предава The Independent.
Американските власти съобщават, че Александър Коти и Ел Шафи Ел Шейх, част от група терористи, наричана „Бийтълс“ заради техния британски акцент, са били задържани от „Сирийските демократически сили“, съставени предимно от кюрди милиции. Те са били заловени през януари и са ги предали на американските военни служители за разпит.
Групата от четирима британци, живеещи в Лондон преди да заминат в Сирия, става известна с това, че е обезглавявала западни заложници и е публикувала екзекуциите в интернет.
Водачът на групата, Мохамед Емуази, който е най-добре познат като „Джихади Джон“ бе убит при въздушен удар през 2015 г. Четвъртият мъж - Айне Дейви“ в момента е затворен в Турция по обвинения за тероризъм. 34-годишният Коти е роден в Лондон в ганайско-гръцко семейство, докато семейството на 29-годишният Ел Шейх бяга от Судан през 90-те години.
„Александър Амон Коти, британски гражданин е един от четиримата членове на клетка екзекутори за „Ислямска държава“. Неговата клетка, позната като „Бийтълс“ и сега водена от сега ликвидирания Мохамед Емуази (познат като „Джихади Джон“) е отговорна за обезглавяването на приблизително 20 заложници, сред които няколко от запад“, пише в официално заявление на Държавния департамент.
„Ел Шейх е получил репутацията си в изтезавания и разпъване на кръст докато е работил като тъмничар за „Ислямска държава“, пише още в документа.
Съобщава се, че двамата заловени са дали вече ценна информация по време на разпитите за останалата част от ръководството на групировката. Те са се опитали да скрият самоличността си, но специалните сили на САЩ са ги разкрили с базата си данни са пръстови отпечатъци и други биометрични данни.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сирийските кюрди са заловили двама британски граждани – терористи от „Ислямска държава“

Reuters: Сирийските кюрди са заловили двама британски граждани – терористи от „Ислямска държава“

8 Февруари 2018 | 22:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Източници от американските власти съобщиха, че двама британски граждани – борили се на страната на „Ислямска държава“ и изтезавали и убивали западни заложници са били заловени от сирийските кюрди, предава Reuters.
Мъжете са били част група от четирима терористи, познати като „Бийтълс“ заради своя британски акцент. Терористите също така са се занимавали и с набора на нови попълнения за организацията от родната си страна.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.