НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Американският вицепрезидент Майк Пенс: Сестрата на Ким Чен-ун е „централна колона“ на подтиснически режим

Американският вицепрезидент Майк Пенс: Сестрата на Ким Чен-ун е „централна колона“ на подтиснически режим

23 Февруари 2018 | 04:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският вицепрезидент Майк Пенс определи в четвъртък сестрата на Ким Чен-ун като „основна колона“ на режим, обвинен в сериозни нарушения на човешките права, пише вестник The Korea Herald. Пенс е направил коментара си по време на Конференция на консервативните политици, провеждана недалеч от Вашингтон.
„Като се има предвид отношението на медиите към сестрата на севернокорейския диктатор, мисля, че е много важно всеки американец да знае кой е този човек и какво е направил“, подчерта Пенс. „Сестрата на Ким Чен-ун е централна колона на най-тираничния и подтиснически режим на планетата, фамилия, която оскотява, поробва и докарва до глад 25 милиона души“, заяви още вицепрезидентът. Той припомни, че Ким Йо-сун е била санкционирана от САЩ заради ролята си в "подпомагането на режима в Северна Корея и неговите престъпления срещу човечеството".
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сеул се опитал да организира среща между вицепрезидента на САЩ и сестрата На Ким Чен Ун

ТАСС: Сеул се опитал да организира среща между вицепрезидента на САЩ и сестрата На Ким Чен Ун

13 Февруари 2018 | 07:55 | Агенция "Фокус"
Сеул. Властите в Южна Корея се опитали да организират среща между вицепрезидента на САЩ Майк Пенс и сестрата на севернокорейския лидер Ким Йо Чен, но срещата не се състояла поради нежелание от двете страни пише японския вестник The Asahi Shimbun, цитиран от ТАСС.
По данни на вестника президентът на Южна Корея Мун Дже-Ин в хода на отделни контакти с двамата ги помолил да се срещнат. Според замисъла на Сеул започналия сега диалог между двете корейски държави трябва да доведе до преки контакти между САЩ и Северна Корея.
Планирало се е срещата да се състои на 10 февруари в Сеул. Ким Йо Чен не проявила интерес към такава среща. Вицепрезидентът на САЩ дал да се разбере, че не желае контакти с Пхенян.
ПО мнение на източници на вестника САЩ нямат намерение да осъществяват такива контакти, ако Пхенян не демонстрира поне малък признак за отказ от ракетната и ядрената си програма.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Пенс към Северна Корея: Ако искате да преговаряте, ще преговаряме

Майк Пенс към Северна Корея: Ако искате да преговаряте, ще преговаряме

12 Февруари 2018 | 17:51 | Агенция "Фокус"
Сеул. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви, че САЩ са се съгласили на условията на Южна Корея за начина, по който ще могат да се водят преговори със Северна Корея без допълнителни условия, предава Politico.
Пенс заяви, че правителството на САЩ ще продължи със стратегията си на „максимален натиск и едновременно ангажиране“ с Пхенян, но изрази откритост за пряко дипломатическо обсъждане без предварителна подготовка.
„Няма да намалим натиска, докато не стане нещо, което да приемем като значима стъпка към ядреното разоръжаване“, заяви Пенс. „Кампанията на максимален натиск ще продължи и ще се засили, но ако Северна Корея иска да преговаря, ще преговаряме“, допълни той.
Ва въпрос какви действия ще са необходими от страна на Пхенян, за да може САЩ да смекчат или вдигнат санкциите си, Пенс заяви, че все още не знае. „Затова и ще трябва да водим преговори“, уточни вицепрезидентът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: САЩ са готови за диалог със Северна Корея

Bloomberg: САЩ са готови за диалог със Северна Корея

12 Февруари 2018 | 07:09 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ са готови за диалог със Северна Корея относно нейната ядрена програма, докато продължават да прилагат максимален натиск над режима на Ким Чен-ун, заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, подсказвайки за завой в американската позиция, предава Bloomberg.
Пенс и президентът на Южна Корея Мун Дже-ин са се съгласили да влязат в диалог със Северна Корея по време на разговорите си на Олимпийските игри в Пьончан, като според информацията на The Washington Post, Пенс е назовал новата стратегия „максимален натиск и диалог по същото време“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Сестрата на Ким Чен-ун отне светлината на прожекторите от Майк Пенс

The New York Times: Сестрата на Ким Чен-ун отне светлината на прожекторите от Майк Пенс

11 Февруари 2018 | 20:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Когато севернокорейският лидер Ким Чен-ун реши да изпрати голяма делегация на Зимните олимпийски игри в Южна Корея, светът смяташе, че точно тя ще привлече всички погледи. Ако това са били намеренията на Пхенян, то не може да има по-добър емисар в случая от сестрата на севернокорейския лидер - Ким Йо-сун, коментира на първите си страници вестник The New York Times. Медиите в олимпийското село дори я нарекоха „Иванка от Северна Корея“, правейки препратка към дъщерята на американския президент Доналд Тръмп. И точно както дъщерята на Тръмп, Ким Йо-сун бе преследвана навсякъде по време на тридневния си престой от репортерски екипи, отбелязва изданието.
Със сфинксова усмивка и без дори да говори в публичното пространство, Ким Йо-сун успя да надхитри американския представител на церемонията по откриването – вицепрезидентът Майк Пенс.
Вицепрезидентът пристигна със старо съобщение. Той обяви, че САЩ ще продължават да защитават идеята за максимален натиск срещу Пхенян докато режимът не се откаже то своя ядрен арсенал. Срещу това севернокорейската делегация представи покана от Ким Чен-ун за визита на южнокорейския президент Мун Дже-ин в Пхенян.
Ким Йо-сун привличаше вниманието навсякъде, където се появеше, отбелязва още изданието, като пише, че това се е случило на церемонията по откриване на Зимната Олимпиада, на дебютът на обединения корейски женски отбор по хокей на лед и на провелото се в неделя представления на севернокорейска Трупа. Пенс от своя страна успя да привлече вниманието със своето отсъствие. Това се видя най-ясно след като вицепрезидентът отказа да вземе участие в официалната вечеря, дадена от Мун Дже-ин по случай началото на Олимпиадата. И докато обединенията женски отбор по хокей получи овации от много станали на крака хора, Пенс запази хладнокръвие и не стана от мястото си, нещо, което привлече срещу него обвинения в неуважения към неговия домакин – юнокорейският президент.
Дипломатът и бивш служител в Държавния департамент Минтаро Оба, чиято специалност е корейският въпрос, е направил коментар за вестника, в който засяга и поведението на двамата представители. Според него, Пенс „играе право срещу намеренията на Северна Корея, правейки своите действия да изглеждат така, все едно САЩ не са съгласни със своя съюзник, като по този начин подкопава възможността за вътрешнокорейски преговори“, нещо, към което Пхенян най-вероятно се стреми.
Ким Йо-сун от друга страна е „много ефективен връх на копието за харизматичната офанзива на Северна Корея“, каза още Оба.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Korea Herald: Севернокорейската делегация приключи посещението си

The Korea Herald: Севернокорейската делегация приключи посещението си

11 Февруари 2018 | 20:19 | Агенция "Фокус"
Пьончан. Делегацията на високо равнище на Северна Корея, която включваше и Ким Йо-сун, сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун приключи своето тридневно посещение в Южна Корея, пише вестник The Korea Herald. 22-членната делегация напусна страната чрез летището „Инчеон“, използвайки същия частен самолет, с който представителите на Пхенян пристигнаха в петък, пише още изданието.
Освен че отправи официална покана към президента на Южна Корея Мун Дже-ин да посети Северна Корея, делегацията присъства на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пьончан, където пхенянски режим също има свои представители, в резултат на преговори по въпроса, проведени през януари. По време на последното събитие, включващо делегацията – спектакъл на севернокорейската трупа „Самджийон“, Ким Йо-сун е уверила седящия до нея по време на представлението южнокорейски президент, че вече може да се завърне в страната си, носейки „надеждата за нова среща“. На свой ред държавният глава е подчертал, че провелите се между двете страни разговори са „малка искра“, която може да се превърне в „ярка факла“.
Сеул вярва, че участието на Пхенян на Олимпийските игри ще постави основите за диалог между САЩ и Северна Корея, целящ денуклеаризация, но в същото време от японска страна призоваха държавите да не се отклоняват от твърдия натиск срещу Северна Корея, каквато всъщност е позицията и на присъстващия на откриването на Олимпиадата американски вицепрезидент Майк Пенс, който отказа да се срещне със севернокорейската делегация.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Делегацията на Северна Корея завърши посещението си в Южна Корея

РИА Новости: Делегацията на Северна Корея завърши посещението си в Южна Корея

11 Февруари 2018 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Сеул. Високопоставената делегация на Северна Корея, включваща номиналния държавен глава Ким Йънг-ман и Ким Йо-сун, сестра на Ким Чен-ун, е завършила своето посещение в Южна Корея, предава РИА Новости, като се позовава на данни от местни медии.
Изпращането на делегацията е извършено на летище „Инчхон“ в неделя. 22-мата представители на Пхенян пристигнаха в южния си съсед в петък, където взеха участие в церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри, като освен това бе проведена и среща с южнокорейския президент Мун Дже-ин, който бе поканен да посети Северна Корея.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Южнокорейският министър-председател изрази надежда за създаване на условия за среща между Мун Джей-ин и Ким Чен-ун

ТАСС: Южнокорейският министър-председател изрази надежда за създаване на условия за среща между Мун Джей-ин и Ким Чен-ун

11 Февруари 2018 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Сеул. Южнокорейският министър-председател Ли Нак-йон изрази надежда за възникването на необходимите условия за провеждане на среща между южнокорейския президент Мун Джей-ин и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, а също така и за подкрепата на световната общност за подобна среща, предава ТАСС.
„Надявам се, че ще бъдат създадени необходимите условия за среща на лидерите на Севера и на Юга. Ще е необходимо полагането на активни усилия. Разчитам, че международната общност също ще окаже поддръжка“, заяви министър-председателят.
Той допълни, че тесните контакти между двете корейски държави ще продължат и след Зимните олимпийски игри в Пьончан.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ким Чен-ун покани президента на Южна Корея в Пхенян

ТАСС: Ким Чен-ун покани президента на Южна Корея в Пхенян

10 Февруари 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун покани президента на Южна Корея Мун Дже-ин да посети Пхенян в най-скоро време. Това съобщи в събота на брифинг пред медиите в Сеул представител на администрацията на южнокорейския лидер, предава ТАСС.
Според неговите думи, „съответстващото устно послание е предадено на Мун Дже-ин от Ким Йо Чжон“ – сестрата на Ким Чен-ин, която влезе в състава на високопоставената делегация от Северна Корея на проведените в събота преговори между двете страни.
„Специалният посланик Ким Йо Чжон предаде на Мун Дже-ин писмо, както и устна покана от председателя Ким Чен-ин да посети Северна Корея в удобно за него време, като е добавил, че неговото желание е да се срещне с президента Мун възможно най-скоро“, заяви представителят на администрацията.
Според съобщение от южнокорейската агенция Yonhap, в отговор южнокорейският лидер е обещал да посети Пхенян „след създаването на необходимите условия“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Южна Корея е поканен да посети Пхенян

ТАСС: Президентът на Южна Корея е поканен да посети Пхенян

10 Февруари 2018 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Сеул. Лидерът на Северна Корея Ким Чен- ун покани президента на Южна Корея Мун Джей-ин да посети в най-скоро време Пхенян, предава ТАСС.
Според представител на южнокорейската президентска администрация „съответното устно послание бе предадено на Мун Джей-ин от Ким Йо-джон – сестрата на Ким Чен-ун, която влиза в състава на високопоставената делегация на Северна Корея, в хода на проведената в събота среща в Синия дом (президентството на Южна Корея – бел.прев.)“. В посланието се съдържа пожелание от Ким Чен-ун да се срещне с южнокорейския президент „колкото се може по-скоро“.
Мун Джей-ин е обещал да посети Пхенян „след необходимата подготовка“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Южна Корея се срещна с председателя на севернокорейския парламент и със сестрата на лидера на страната

ТАСС: Президентът на Южна Корея се срещна с председателя на севернокорейския парламент и със сестрата на лидера на страната

10 Февруари 2018 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Сеул. Президентът на Южна Корея Мун Джей Ин проведе среща с делегация от Северна Корея, в която участват председателя на парламента на страната Ким Йон-нам и с родната сестра на лидера на страната Ким Чен-ун – Ким Йо-джон. Преговорите между двете страни продължиха четири часа, предава ТАСС.
Не се съобщава за съдържанието на преговори. Това е първата подобна среща между представителите на ръководствата на двете страни от 2007 г. насам.
Делегацията на Северна Корея, съставена от 22 души, пристигна в Южна Корея на 9 февруари. Мун Джей-ин вече влезе в контакт с нейните представители на тържествен банкет преди откриването на Олимпийските игри в Пьончан, където също присъстваха министър-председателя на Япония Шиндзо Абе и вицепрезидента на САЩ Майкъл Пенс.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yonhap: Срещу организаторите на Зимните олимпийски игри в Пьончан е извършена кибератака

Yonhap: Срещу организаторите на Зимните олимпийски игри в Пьончан е извършена кибератака

10 Февруари 2018 | 06:41 | Агенция "Фокус"
Пьончан. Кибератака е извършена срещу организаторите на Зимните олимпийски игри в Пьончан по време на церемонията по откриването, съобщава южнокорейската информационна агенция Yonhap, като се позовава на официални данни. Кибератаката е предизвикала неизправност в част от сървърите и медийния център на Организационния комитет. За да се избегнат допълнителни щети, организаторите са преустановили за кратко работата на официалния сайт на Олимпиадата. Детайли по случая не са предоставени.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Срещата между делегацията на Северна Корея и южнокорейският президент е по инициатива на Сеул

CNN: Срещата между делегацията на Северна Корея и южнокорейският президент е по инициатива на Сеул

10 Февруари 2018 | 06:09 | Агенция "Фокус"
Пьончан. Срещата между севернокорейската делегация на Зимните олимпийски игри в Пьончан и южнокорейският президент Мун Дже-ин, проведена в събота, е инициирана от Сеул, съобщава американският телевизионен канал CNN.
Разговорите между държавният глава и Ким Йо-сун, сестра на севернокорейският лидер, са най-значимото дипломатическо събитие между двете корейски държави от края на Корейската война насам, като посещението на Ким Йо-сун освен това е първата визита на член на управляващата в Северна Корея фамилия в последния повече от половин век.
Не е известно както е обсъдено по време на срещата.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Делегацията на Северна Корея проведе среща с президента на Южна Корея

ТАСС: Делегацията на Северна Корея проведе среща с президента на Южна Корея

10 Февруари 2018 | 05:10 | Агенция "Фокус"
Пьончан. Делегацията на Северна Корея за Зимните олимпийски игри в Пьончан, водена от Ким Йо-сун, сестра на Ким Чен-ун, е провела среща с президента на Южна Корея Мун Дже-ин, съобщава ТАСС, като се позовава на данни от местни медии. Очаква се, че след разговорите двете страни ще проведат обща вечеря.
Преди това държавният глава на Южна Корея проведе среща с Ким Йо-сун по време на официалната церемония по откриването на Зимната Олимпиада.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Japan Times: Шиндзо Абе е повдигнал въпроса за ядрената програма на Пхенян в разговор с церемониалният лидер на Северна Корея

The Japan Times: Шиндзо Абе е повдигнал въпроса за ядрената програма на Пхенян в разговор с церемониалният лидер на Северна Корея

10 Февруари 2018 | 04:06 | Агенция "Фокус"
Пьончан. Японският премиер Шиндзо Абе е провел разговор с церемониалният лидер на Северна Корея Ким Йънг-нам, в рамките на който министър-председателят е повдигнал въпроса за прекратяването на ядрената програма на Пхенян, пише вестник The Japan Times, като се позовава на данни от външното министерство на страната.
По-късно Абе е заявил пред репортери, че е изразил пред Ким Йънг-нам „нашите опасения и позиция“ що се отнася до ядрената програма на Северна Корея, но премиерът е отказал да даде повече информация.
Това бе първият контакт на Абе с високопоставено лице от Пхенян, след като през 2013 г. един от съветниците на японския премиер се срещна с 90-годишният церемониален лидер.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Майк Пенс пропусна вечерята със севернокорейските официални лица в Пьончан

BBC: Майк Пенс пропусна вечерята със севернокорейските официални лица в Пьончан

9 Февруари 2018 | 21:06 | Агенция "Фокус"
Пьончан. Американският вицепрезидент Майк Пенс пропусна официалната вечеря, на която трябваше да седи на една и съща маса със севернокорейски официални лица, включително и церемониалният лидер на Северна Корея Ким Йънг-нам, предава BBC. Според информация от местни медии, Пенс и Ким Йънг-нам са се засекли за малко, но двамата са направили всичко възможно да не се поглеждат, отбеляза британската телевизия.
Съгласно разпространената информация, вицепрезидентът е прекарал само пет минути в залата на официалната вечеря, дадена от южнокорейският държавен глава Мун Дже-ин. Пенс също така е отказал да се ръкува с Ким Йънг-ман, за разлика от японския премиер Шиндзо Абе и президента на Южна Корея.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Откриването на Зимните олимпийски игри в Пьончан: Майк Пенс седна на метри от севернокорейската делегация

Washington Examiner: Откриването на Зимните олимпийски игри в Пьончан: Майк Пенс седна на метри от севернокорейската делегация

9 Февруари 2018 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Пьончан. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс се оказа на метри от севернокорейската делегация при церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пьончан, отбелязва американското издание Washington Examiner.
Пенс и съпругата му Карън седнаха точно пред севернокорейската делегация, включително пред сестрата на лидера на Пхенян Ким Чен-ун, става ясно от кадри, публикувани в интернет пространството. От редакцията подчертават обаче, че не е имало контакт между американския вицепрезидент и представителите на Северна Корея. Информацията бе потвърдена и от пресслужбата на Пенс, откъдето уточниха, че по време на церемонията в Пьончан „не е имало взаимодействие“ между вицепрезидента на САЩ и севернокорейската делегация.
Пенс е седял на ред с още шестима души. Японският премиер Шиндзо Абе и съпругата му са били отдясно на американската двойка, а южнокорейският президент Мун Дже-ин и съпругата му са били позиционирани зад Пенс.
Броени дни преди началото на Олимпиадата вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обеща нови санкции срещу Пхянян. В подкрепа на думите на Пенс, министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви в „Туитър“, че новите рестрикции ще бъдат обявени „през следващите няколко седмици“, като призова страните да приложат изцяло съществуващите международни санкции и да подкрепят кампанията за натиск на САЩ, като изгонят севернокорейските „финансови и търговски посредници“.
Пенс заяви, че не изключва среща със севернокорейската делегация на Зимните олимпийски игри в Южна Корея тази седмица, като уточни, че такава не е изрично договорена. На свой ред от Пхенян бяха категорични, че „нямаме никакво намерение да се срещаме с американските власти по време на посещението ни в Южна Корея“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стартът на Зимните олимпийски игри в Пьончан бе белязан от сблъсъци между полиция и протестиращи: „Г-н Тръмп, моля бомбардирайте Северна Корея“

Стартът на Зимните олимпийски игри в Пьончан бе белязан от сблъсъци между полиция и протестиращи: „Г-н Тръмп, моля бомбардирайте Северна Корея“

9 Февруари 2018 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Пьончан. Церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пьончан бе белязана от сблъсъци между полиция и протестиращи срещу политиката на режима в Пхенян, пише британското издание The Miror.
От редакцията подчертават, че демонстрантите са развявали знамената на Южна Корея и на САЩ. Безредиците са избухнали в непосредствена близост до стадиона, където се провежда церемонията по откриването на Олимпиадата.
На разпространени кадри се виждат плакати, с които южнокорейските демонстранти призовават американския президент Доналд Тръмп да атакува северния им съсед. „Г-н президент, моля, бомбардирайките Северна Корея“, е само един от надписите, който може да бъде прочетен на издигнатите плакати.
От редакцията съобщават, че на протеста са изгаряни севернокорейски знамена и снимки на лидера на Пхенян Ким Чен-ун точно преди началото на церемонията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Сестрата на Ким Чен-ун се здрависа с южнокорейския президент в историческа среща в Пьончан

The Washington Post: Сестрата на Ким Чен-ун се здрависа с южнокорейския президент в историческа среща в Пьончан

9 Февруари 2018 | 14:08 | Агенция "Фокус"
Пьончан. Сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун се здрависа с държавния глава на Южна Корея Мун Дже-ин в историческа среща по време на церемонията за откриването на Зимните олимпийски игри в Пьончан, пише американското издание The Washington Post.
По-малката сестра на лидера на Пхенян пристигна в Южна Корея начело на високопоставена делегация, която ще остане в страната в продължение на три дни. Изпращането на Ким Йо-юн в Пьончан се разглежда като силен сигнал за мирна инициатива, началото на която Пхенян постави преди няколко седмици.
Посещението на Ким Йо-юн е първото по рода си на член на управляващото семейство в Пхенян след Корейската война от 1952-1953 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Korea Herald: Севернокорейска делегация, оглавявана от сестрата на Ким Чен-ун, пристигна в Пьончан за церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри

The Korea Herald: Севернокорейска делегация, оглавявана от сестрата на Ким Чен-ун, пристигна в Пьончан за церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри

9 Февруари 2018 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Пьончан. Високопоставената делегация на Пхенян пристигна в Южна Корея в петък, за да присъства на церемонията по откриването на Зимните олимпийските игри в Пьончан, съобщава вестник The Korea Herald.
Делегацията е оглавявана от сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун – обстоятелство, което се разглежда като част от мирната инициатива, която Пхенян предприе през последните седмици.
От редакцията подчертават, че севернокорейската делегация ще остане в страната в продължение на три дни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Номиналният държавен глава на Северна Корея и сестрата на Ким Чен-ун пристигнаха в Южна Корея

ТАСС: Номиналният държавен глава на Северна Корея и сестрата на Ким Чен-ун пристигнаха в Южна Корея

9 Февруари 2018 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Сеул. Делегация на Северна Корея начело с номиналния държавен глава на страната Ким Йон-нам пристигна в Южна Корея. Самолетът от Пхенян се приземи на международно летище „Инчхон“ недалеч от южнокорейската столица. В състава на делегацията он 22 души влиза и Ким Йо-джон – родната сестра на лидера на КНДР Ким Чен-ун, предава ТАСС.
Веднага след кацането те се отправиха към град Пьончан, където вечерта ще наблюдават церемонията за откриването на Зимните олимпийски игри. Преди това севернокорейците ще присъстват на вечеря, организирана от президента на Южно Корея Мун Джей-ин, на която ще присъстват и лидерите на още около 20 държави.
В събота делегатите ще се върнат в Сеул, където ще се срещнат с южнокорейския лидер. Възможно е по време на преговорите Ким Йо-джон да предаде послание от Ким Чен-ун и покана за посещение в Северна Корея. В неделя представителите на Северна Корея ще отлетят за родината си.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: ООН ще позволи на официални лица от Северна Корея да пристигнат в Южна Корея за Олимпийските игри

Reuters: ООН ще позволи на официални лица от Северна Корея да пристигнат в Южна Корея за Олимпийските игри

9 Февруари 2018 | 01:47 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН даде разрешение за севернокорейската делегация, особено на определения високопоставения служител, попаднал под международните санкции Чо-хви, да пристигне в Южна Корея за церемонията за откриването на Зимните олимпийски игри в Пьончан, предава Reuters.
Макар и Южна Корея да поиска широко одобрение за приемането на високопоставената делегация от Пхенян, включваща по-младата сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун – Ким Йо-джонг , единственият член от нея, обект на санкциите на ООН е Чо-хви.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спорт: Южна Корея похарчи 650 млн долара за чисто нови съоръжения

Спорт: Южна Корея похарчи 650 млн долара за чисто нови съоръжения

8 Февруари 2018 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Пьончан. Правителството на Южна Корея, съвместно с МОК се постараха да направят максималното, за да издигнат най-добрите и модерни съоръжения за Пьончан. За целта не се пестиха никакви средства, като стадионът, който ще се използва само за церемонията по откриване и закриване, достигна сумата от 78 милиона долара. Общо 7 са чисто новите зали и писти, на които спортистите от цял свят ще се опитат да запишат имената си в историята като олимпийски шампиони и медалисти. Сметките показват, че за тях са били разходвани 650 милиона долара. В тази сума обаче не влизат парите, които са дадени за реновиране на стари съоръжения и тяхното модернизиране. Макар да няма точна цифра, която да е посочена до медиите, предварително се знае, че тя надхвърля 400 милиона долара. Така общата сума преминава границата от 1 милиард. Към нея дори не влизат парите, които са дадени за направата на олимпийското село. Някои го определят като изключително модерно и удобно, докато според други е построено така, че се чувстват по-скоро като в казарма, тъй като са с ограничено лично пространство. Дори и така да е обаче, няма как да се отрече, че в Пьончан са се постарали да внедрят полезното с модерното и да се отличат от отминалите олимпийски игри. И как да е по друг начин предвид сериозните суми, вложени в съоръжения и организация
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.