НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Увеличава се броят на изоставените домашни породисти кучета в София (ОБЗОР)

Увеличава се броят на изоставените домашни породисти кучета в София (ОБЗОР)

10 Февруари 2018 | 05:01 | Агенция "Фокус"
София. Увеличава се броят на изоставените домашни породисти кучета в София. Това стана ясно от отчета за работата на Общинското предприятие „Екоравновесие“ през 2017 г. и за януари 2018 г.
Директорът на ОП „Екоравновесие“ Веселин Асенов уточни, че в приюта все по-често постъпват кучета от породи като английски булдог, чихуахуа, шарпей, немска овчарка и от бойни породи като питбул. „Всичко това говори за все по-безотговорно отношение на собствениците. Ние продължаваме да апелираме, че кучето не е едносрочно желание и когато решим, че то вече не е онази сладка плюшена играчка, за която сме го взели, можем да го изхвърлим на улицата“, каза още Асенов и уточни, че в момента изоставените домашни кучета са около 20% от всички, настанени в приюта.
„Към настоящия момент се ремонтира приютът ни в кв. „Сеславци“ и се надяваме до средата на годината да бъде готов за експлоатация. Проектът е съгласуван с водещи неправителствени организации, като там предвиждаме да настаняваме предимно майки с бебета и изоставени бебета. Идеята е там хората да идват и да се запознават с животните, ще се създаде 24-часова връзка с приюта и се надяваме повечето от малките кученца там да бъдат осиновявани“, каза още той.
От отчета за работата на приюта през 2017 г. стана ясно, че за цялата минала година са осиновени общо 693 кучета, а 92 са предадени от собствениците си доброволно заради невъзможност да се грижат за тях. „А за януари 2017 г. 50 от кучетата, настанени в приютите на ОП „Екоравновесие“, намериха своя нов дом. Заловените кучета от екипи на предприятието са общо 289, като 218 са кастрирани и 193 са върнати на местата, където са заловени. A поради невъзможност на собствениците вече да се грижат за домашните си любимци, при нас са предадени за настаняване общо 9 кучета през януари“, каза още Асенов и уточни, че 24 кучета са настанени за лечение във ветеринарната клиника на предприятието в кв. „Връбница“, а предадените трупове на всякакъв вид животни са били общо 572.
Асенов уточни, че ОП „Екоравновесие“ съвместно с Фондация „Четири лапи“ вече стартира преброяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на Столична община, като очакванията са през май месец да има резултати.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Асенов, ОП „Екоравновесие“: Наблюдава се ръст в изоставянето на домашни породисти кучета, което говори за все по-безотговорно отношение на собствениците

Веселин Асенов, ОП „Екоравновесие“: Наблюдава се ръст в изоставянето на домашни породисти кучета, което говори за все по-безотговорно отношение на собствениците

9 Февруари 2018 | 13:06 | Агенция "Фокус"
София. Наблюдава се ръст в изоставянето на домашни породисти кучета, което говори за все по-безотговорно отношение на собствениците. Това каза на пресконференция директорът на Общинското предприятие „Екоравновесие“ към Столична община Веселин Асенов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„При нас все по-често постъпват кучета от породи като английски булдог, чихуахуа, шарпей, немски овчарки, но най-често се изоставят кучета от бойни породи като питбул. Ние продължаваме да апелираме, че кучето не е едносрочно желание и когато решим, че то вече не е онази сладка плюшена играчка, за която сме го взели, да го изхвърлим на улицата“, каза още Асенов и уточни, че в момента изоставените домашни кучета са около 20% от всички, настанени в приюта.
„Към настоящия момент се ремонтира приютът на ОП „Екоравновесие“ в кв. „Сеславци“ и се надяваме до средата на годината да бъде готов за експлоатация. Проектът е съгласуван с водещи неправителствени организации, като там предвиждаме да настаняваме предимно майки с бебета и изоставени бебета. Идеята е там хората да идват и да се запознават с животните, ще се създаде 24-часова връзка с приюта и се надяваме повечето от малките кученца там да бъдат осиновявани“, каза още той.
Асенов уточни, че ОП „Екоравновесие“ съвместно с фондация „Четири лапи“ вече стартира преброяване на популацията на безстопанствените кучета на територията на Столична община, като очакванията са през май месец да има резултати. „Последното преброяване беше извършено през 2015 г., като тогава бяха отчетени 3844 бездомни кучета“, припомни той и уточни, че ще бъде подновена и кампанията за намиране на стопани на бездомни кучета, която се провежда ежегодно в столичен мол.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Асенов, ОП „Екоравновесие“: 244 хил лева. са изразходените средства на предприятието за януари 2018 г.

Веселин Асенов, ОП „Екоравновесие“: 244 хил лева. са изразходените средства на предприятието за януари 2018 г.

9 Февруари 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
София. 244 хил лева. са изразходените средства на предприятието за януари 2018 г., като в тях влизат разходи за ветеринарно-медицински консумативи и лекарства, храна и външни услуги - сметоизвозване, техническо поддържане на техника, заплати и осигуровки на работници и служители. Това каза на пресконференция директорът на Общинското предприятие „Екоравновесие“ към Столична община Веселин Асенов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„През изминалия месец 50 от кучетата, настанени в приютите на ОП „Екоравновесие“, намериха своя нов дом. Заловените кучета от екипи на предприятието са общо 289, като 218 са кастрирани и 193 са върнати на местата, където са заловени. A поради невъзможност на собствениците вече да се грижат за домашните си любимци, при нас са предадени за настаняване общо 9 кучета през януари“, каза още Асенов и уточни, че 24 кучета са настанени за лечение във ветеринарната клиника на предприятието в кв. „Връбница“, а предадените трупове на всякакъв вид животни са били общо 572.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Асенов, ОП „Екоравновесие“: 693 кучета от приютите на ОП „Екоравновесие“ са осиновени през 2017 г.

Веселин Асенов, ОП „Екоравновесие“: 693 кучета от приютите на ОП „Екоравновесие“ са осиновени през 2017 г.

9 Февруари 2018 | 12:52 | Агенция "Фокус"
София. Като цяло за 2017 г. осиновените кучета от приютите на ОП „Екоравновесие“ са 693. Това каза на пресконференция директорът на Общинското предприятие „Екоравновесие“ към Столична община Веселин Асенов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Екипи на предприятието са заловили общо 3648 за цялата година, а 92 кучета са предадени от собствениците си доброволно по невъзможност да се грижат за тях“, обясни Асенов.
Той съобщи и нещо любопитно, което се е случило през последния месец в приюта на ОП „Екоравновесие“ в кв. „Горни Богров“. „Двама от старшите ни доброволци решиха да сключат брак в нашия приют и с това се гордеем и смятаме, че е едно много щастливо събитие“, коментира Асенов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Небойша Стефанович. 13 август 2018 г.
Небойша Стефанович. 13 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.