НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Николай Радулов: Натискът на правозащитни организации, защитаващи насилниците, намалява увереността на полицаите

Проф. Николай Радулов: Натискът на правозащитни организации, защитаващи насилниците, намалява увереността на полицаите

10 Февруари 2018 | 15:09 | Агенция "Фокус"
София. Натискът на правозащитните организации, защитаващи насилниците, намалява увереността на полицаите. Това коментира за обзорното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов. Той уточни, че за авторитета на полицията е важно как са обучени кадрите, но и как са съоръжени и оборудвани, така че срещу себе си нарушителите да виждат авторитет, а гражданите – защита.
„В повечето случаи полицаите през последните години са като че ли умишлено изложени на повече агресия като тези, които се отнасят агресивно, се надяват да бъде указано насилие срещу тях, което разбира се, полицията оказва – това са органи за насилие на държавата над тези, които нарушават правилата. Това обаче се тълкува неправилно като превишаване на правомощията. Истината е такава – който посегне над полицай, след това няма разсъждение съответства ли или не защитата на нападението – трябва веднага да бъде наказан и то пред очите на другите. Всеки такъв опит води до засилващо се насилие над самите полицаи“, коментира проф. Николай Радулов. Той каза още, че основният проблем и при малцинствата е демонстративното неспазване на законите. Експертът по национална сигурност допълни, че решение на проблема се крие в изпълнението на закона, подобряване на управлението на сектора, в нарядите, работещи в етнически места, трябва да бъдат включени подготвени местни служители.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Окръжна прокуратура – София: Съдебномедицинска експертиза установи, че починалият мъж в Ихтиман е получил инфаркт часове преди смъртта си

Окръжна прокуратура – София: Съдебномедицинска експертиза установи, че починалият мъж в Ихтиман е получил инфаркт часове преди смъртта си

9 Февруари 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
София. В Окръжна прокуратура София се наблюдава досъдебно производство, започнало на 8 февруари 2018 г. за това, че около 07.30 часа на същия ден в гр. Ихтиман, в дом на ул.“Рила“ умишлено е умъртвен А. П. П. – престъпление по чл.115 от НК. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България. В хода на разследването е назначена и изготвена съдебномедицинска експертиза, от заключението на която е видно, че смъртта на А. П. П. се дължи на остро настъпила сърдечно съдова недостатъчност, развила се в резултат на миокардния реинфаркт. Същия се е развил часове преди настъпването на смъртта.
При огледа и аутопсията на трупа не са установени следи от травматични увреждания, които да са във връзка с настъпилата смърт.
Разследването продължава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Районната прокуратура в Ихтиман повдигна обвинение на баща и син за нападение над полицай  (ОБЗОР)

Районната прокуратура в Ихтиман повдигна обвинение на баща и син за нападение над полицай (ОБЗОР)

8 Февруари 2018 | 20:29 | Агенция "Фокус"
София. Районна прокуратура – Ихтиман повдигна обвинение на двама души, участвали в побой над полицай на 7 февруари. Те са задържани за 72 часа, след като разследващите по несъмнен начин са установили, че именно двете лица са извършители нападението. Междувременно в циганската махала в Ихтиман се проведе специализира полицейска, която предизвика напрежение сред живеещите там. Според жителите на квартала по време акцията 65-годишен роднина на издирваните е починал, след като бил бутнат на земята от органите на реда. От МВР отрекоха домът на починалия да е бил обект на полицейски действия. При акцията бяха заловени и впоследствие задържани четирима души, за които полицията обясни, че нямат общо със задържаните баща и син и побоя на полицая.
На брифинг в Народното събрание министърът на вътрешните работи Валентин Радев коментира случая, като заяви, че е възмутен от нападението над полицейски служител. „Много пъти съм казвал, че с поведението си полицията трябва да внушава на обществото, че никой не бива да си позволява да посяга на длъжностно лице, без значение дали е от полицията“, коментира той. „Те са тези хора, които трябва да въвеждат ред и да контролират, а когато се посяга върху полицаите, се посяга върху държавността“, заяви Валентин Радев.
Агенция „Фокус“ припомня, че на 7 февруари трима души са задържани в Районното управление на МВР-Ихтиман за проявена агресия и възпрепятстване на полицейските действия. Около 17.25 часа на 6 февруари автопатрул предприел действия по спирането на лек автомобил „Мерцедес“, криволичещ по пътното платно на улица в града. Водачът не се подчинил на разпорежданията на униформените, демонстративно увеличил скоростта и продължил в посока кв. „Изток“. При настигането му, той повторно не се подчинил и блъснал странично полицейския автомобил, деформирайки напълно цялата му лява страна, след което отново продължил движението си. След включването на допълнителни екипи на районното управление автомобилът бил установен пред частен адрес. В опит да ги възпрепятстват да изпълнят служебните си задължения, жители на квартала обградили полицаите, нанесли повърхностни наранявания по лицата и повредили униформите на двама от тях, което дало възможност на 23-годишния водач да избяга и да се укрие.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Ще разочаровам защитата на обвиняемите в Ихтиман, разследването е възложено и на прокуратурата в Елин Пелин

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Ще разочаровам защитата на обвиняемите в Ихтиман, разследването е възложено и на прокуратурата в Елин Пелин

8 Февруари 2018 | 16:33 | Агенция "Фокус"
София. Ще разочаровам защитата на обвиняемите в Ихтиман, разследването е възложено и на прокуратурата в Елин Пелин. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Обстановката в Ихтиман е притеснителна. Това, което мога да кажа от последните минути е, че защитата на обвиняемите е направила отвод на цялата прокуратура в Ихтиман. Очевидно се бърза, за да изтекат 72-та часа , за да няма компетентна прокуратура, която да реагира. Ще ги разочаровам - разследването е възложено и на прокуратурата в Елин Пелин.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: В 15.00 часа директорът на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов ще даде информация за действията на МВР в Ихтиман

Министър Валентин Радев: В 15.00 часа директорът на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов ще даде информация за действията на МВР в Ихтиман

8 Февруари 2018 | 14:42 | Агенция "Фокус"
София. В 15.00 часа директорът на ОДМВР-София ст. комисар Ивайло Иванов ще даде пресконференция пред Районното управление в Ихтиман и по трите случая там, включително и за починалия човек. Ще докладва за действията на МВР. Това каза на брифинг в Народното събрание министърът на вътрешните работи Валентин Радев за полицейската акция в Ихтиман, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Възмутен съм от случая и много пъти съм казвал, че с поведението си полицията трябва да внушава на обществото, че никой не бива да си позволява да посяга на длъжностно лице, без значение дали е от полицията“, коментира той. „Те са тези хора, които трябва да въвеждат ред и да контролират, а когато се посяга върху полицаите, се посяга върху държавността“, заяви Валентин Радев. „Разпоредил съм проверка по клиповете, които изтекоха в медийното пространство - откога са и кой е присъствал“, посочи той. „След това ще вземем мерки, но първо да проверим. Проверяваме, установяваме фактите и действаме. Такива неща не могат да се правят, а който ги е извършил го съди закона“, каза още вътрешният орган.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Повдигнати са обвинения на двама участници в побоя над полицаи в град Ихтиман

Повдигнати са обвинения на двама участници в побоя над полицаи в град Ихтиман

8 Февруари 2018 | 13:15 | Агенция "Фокус"
София. Под наблюдението на Районна прокуратура – Ихтиман се води досъдебно производство срещу лица с инициали М. Д. и В. Р. за извършени от тях на 6 февруари 2018 г. престъпления в града. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.
В хода на разследването и след проведените оперативно-издирвателни мероприятия и процесуално – следствени действия по несъмнен начин е установено, че двете лица са извършители на престъпленията.
На 6 февруари 2017 г., за времето от 17.20 часа до 17.40 часа, М. Д. извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Той оказал съпротива срещу полицейски служител, изпълнявал задълженията си по опазване на обществения ред. Агресивният мъж дърпал и скъсал униформата на младши автоконтрольор – полицейски служител при РУ - Ихтиман, след което нанесъл удари в лицето му. Престъпното деяние, за което на М. Д. е повдигнато обвинение, се отличава с изключителна дързост.
Неговият баща - В. Р., е обвинен за това, че по същото време, на ул. „Дунав” употребил сила спрямо полицейски служител при РУ - Ихтиман. По време на инцидента той го дърпал за униформата, скъсал пагоните и джоба ѝ и му нанесъл удар в лицето. С действията си той целял да осуети извършването на полицейска проверка на сина му – другият обвиняем по делото М. Д.
Двамата обвиняеми - В. Р. и М. Д., са задържани за срок до 72 часа с цел привеждането им пред Районен съд – Ихтиман за разглеждане на мярка за неотклонение „Задържане под стража”.
Работата по делото продължава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акцията в Ихтиман: Полицейски служители издирват лица от криминалния контингент

Акцията в Ихтиман: Полицейски служители издирват лица от криминалния контингент

8 Февруари 2018 | 10:43 | Агенция "Фокус"
София. В полицейска операция, която се провежда на територията на Ихтиман, участват служители на РУ – Ихтиман и на Дирекция „Жандармерия“. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Предварително планираните действия са насочени срещу криминалния контингент, както и с цел недопускане на ескалация на напрежение в района. Те са стартирали в 06.30 часа тази сутрин. И в момента полицейските служители издирват лица от криминалния контингент.
Минути преди 08.00 часа днес е получен сигнал , че на адрес, който не е бил обект на полицейски действия, е починал 65-годишен мъж. Смъртта му е констатирана от пристигналия на място медицински екип. Извършва се оглед. По случая е образувано следствено дело.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Акция на жандармерията се провежда в циганската махала в Ихтиман

София: Акция на жандармерията се провежда в циганската махала в Ихтиман

8 Февруари 2018 | 10:19 | Агенция "Фокус"
София. Акция на жандармерия и и полиция се провежда в циганската махала в Ихтиман, съобщава Нова телевизия. По непотвърдена информация се издирват четирима младежи от махалата. Жители на квартала твърдят, че тази сутрин един човек е починал. Здравословното състояние на 64-годишния мъж се е влошило, след като служителите на реда са влезли в дома му, обясняват хората от ромската махала.
Засиленото присъствие на органите на реда идва след създалото се напрежение и нанесен побой на полицаи. Двама души от махалата все още са в ареста заради насенени удари спрямо двама служители на реда.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Задържани са трима души в Ихтиман, блъснали с кола полицейски автомобил, обградили полицаите и им нанесли леки наранявания

София: Задържани са трима души в Ихтиман, блъснали с кола полицейски автомобил, обградили полицаите и им нанесли леки наранявания

7 Февруари 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Ихтиман. ОДМВР- София. Трима души са задържани в Районно управление на МВР-Ихтиман за проявена агресия и възпрепятстване на полицейските действия. Около 17.25 часа на 6 февруари автопатрул предприел действия по спирането на лек автомобил „Мерцедес“, криволичещ по пътното платно на улица в града. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Водачът не се подчинил на разпорежданията на униформените, демонстративно увеличил скоростта и продължил в посока кв. „Изток“. При настигането му, той повторно не се подчинил и блъснал странично полицейския автомобил, деформирайки напълно цялата му лява страна, след което отново продължил движението си. След включването на допълнителни екипи на районното управление автомобилът бил установен пред частен адрес. В опит да ги възпрепятстват да изпълнят служебните си задължения, жители на квартала обградили полицаите, нанесли повърхностни наранявания по лицата и повредили униформите на двама от тях, което дало възможност на 23- годишния водач да избяга и да се укрие. За срок до 24 часа са задържани двама мъже и жена. По случая е образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 270, ал.1 и чл. 325, ал.2 от НК. Действията по разследването продължават.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.