НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-министър Росица Димитрова: Има сериозна криза в социалната система

Зам.-министър Росица Димитрова: Има сериозна криза в социалната система

9 Февруари 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Има сериозна криза в социалната система. Това каза зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, която присъства на кръгла маса на тема „Съвременните предизвикателства пред специалистите в социалната сфера” във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя посочи, че кризата е породена от текучеството на персонала в социалните услуги и в дирекциите „Социално подпомагане“, в резултат на недостатъчно възнаграждение. По думите ѝ има много свободни места, както и липса на мотивация за заемане на тези свободни места. Тя припомни, че реформата в социалните услуги е свързана с обучение на специалисти, които след като приключат образованието си, ще започнат работа в социалната система. Росица Димитрова посочи, че случаите на насилие от последния месец са основание за преразглеждане на първия етап на процеса по деинституционализация на услугите за деца, който официално приключи в края на 2015 година. Тя припомни, че е приет актуализиран план по деинституционализация, който вече е стартирал. „Всичко това, което ние откриваме като слабости в подготовката, в обгрижването на децата и младежите с увреждания или без увреждания, ни дават основание, заедно с партньорите от неправителствените организации, заедно с Министерство на здравеопазването и Министерството на образованието, да преценим на този етап какви спешни обучения са необходими за подготовка на персонала за справяне с потребностите и спецификите на децата и младежите“, посочи Росица Димитрова. Според нея е необходимо да се създаде мрежа от социални услуги за подкрепа на деца и на семейства, включваща тези, които са разкрити към момента, и тези, които тепърва ще се създадат. По думите ѝ в тази мрежа ще влизат 24-часовите социални услуги и подкрепящите ги услуги в дневна форма, каквито са центрове за социална рехабилитация и интеграция, дневните центрове за деца с увреждания, центровете за обществена подкрепа. „В противен случай рискуваме да изпаднем в ситуация, в която въпреки количеството на създадени социални услуги, не можем да постигнем това качество от което се нуждаем“, посочи Росица Димитрова.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Росица Димитрова: Ще наблегнем на изработването на оценките на потребителите на социални услуги

Зам.-министър Росица Димитрова: Ще наблегнем на изработването на оценките на потребителите на социални услуги

9 Февруари 2018 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Ще наблегнем на изработването на оценките на потребителите на социални услуги. Това каза зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, която присъства на кръгла маса на тема „Съвременните предизвикателства пред специалистите в социалната сфера” във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Димитрова посочи, че в изработването на индивидуалния план за грижа участват всички заинтересовани лица, включително и самият потребител в рамките на възможностите си. Ако той няма възможност, се представлява от законен представител – от негово семейство, от разширеното семейство или настойническия съвет, който му е определен. Росица Димитрова подчерта, че ще се продължи провеждането на различни обучения на социалните работници в отделите за закрила на детето и в отделите за пълнолетни лица. Ще се говори повече с тях за управлението на случая и подготовката на индивидуалните планове. По думите ѝ ще продължат да се предоставят още по-активно 24-часовите услуги за потребителите. „Целта е потребителите, които са настанени в социалните услуги, да работят още по-активно с екипа, както и да се търсят техните близки. За съжаление голяма чата от деца и пълнолетни лица, които са настанени в 24-часови услуги, било то резидентни или специализирани услуги, страдат. Травмата е още по-голяма, защото те са трайно институционализирани, изоставени от своето биологично семейство, изоставени са от своите близки и роднини. Единствената надежда и доверено лице за тях това са хората от екипите, които се грижат за тях в социалните услуги. Когато говорим за доверено лице, аз си признавам, че понякога ние оставяме тези екипи без подкрепа“, посочи Росица Димитрова.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ердоган. 21 май 2018 г.
Ердоган. 21 май 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.