НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:50

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-министър Росица Димитрова: Има сериозна криза в социалната система

Зам.-министър Росица Димитрова: Има сериозна криза в социалната система

9 Февруари 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Има сериозна криза в социалната система. Това каза зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, която присъства на кръгла маса на тема „Съвременните предизвикателства пред специалистите в социалната сфера” във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя посочи, че кризата е породена от текучеството на персонала в социалните услуги и в дирекциите „Социално подпомагане“, в резултат на недостатъчно възнаграждение. По думите ѝ има много свободни места, както и липса на мотивация за заемане на тези свободни места. Тя припомни, че реформата в социалните услуги е свързана с обучение на специалисти, които след като приключат образованието си, ще започнат работа в социалната система. Росица Димитрова посочи, че случаите на насилие от последния месец са основание за преразглеждане на първия етап на процеса по деинституционализация на услугите за деца, който официално приключи в края на 2015 година. Тя припомни, че е приет актуализиран план по деинституционализация, който вече е стартирал. „Всичко това, което ние откриваме като слабости в подготовката, в обгрижването на децата и младежите с увреждания или без увреждания, ни дават основание, заедно с партньорите от неправителствените организации, заедно с Министерство на здравеопазването и Министерството на образованието, да преценим на този етап какви спешни обучения са необходими за подготовка на персонала за справяне с потребностите и спецификите на децата и младежите“, посочи Росица Димитрова. Според нея е необходимо да се създаде мрежа от социални услуги за подкрепа на деца и на семейства, включваща тези, които са разкрити към момента, и тези, които тепърва ще се създадат. По думите ѝ в тази мрежа ще влизат 24-часовите социални услуги и подкрепящите ги услуги в дневна форма, каквито са центрове за социална рехабилитация и интеграция, дневните центрове за деца с увреждания, центровете за обществена подкрепа. „В противен случай рискуваме да изпаднем в ситуация, в която въпреки количеството на създадени социални услуги, не можем да постигнем това качество от което се нуждаем“, посочи Росица Димитрова.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Росица Димитрова: Ще наблегнем на изработването на оценките на потребителите на социални услуги

Зам.-министър Росица Димитрова: Ще наблегнем на изработването на оценките на потребителите на социални услуги

9 Февруари 2018 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Ще наблегнем на изработването на оценките на потребителите на социални услуги. Това каза зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, която присъства на кръгла маса на тема „Съвременните предизвикателства пред специалистите в социалната сфера” във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Димитрова посочи, че в изработването на индивидуалния план за грижа участват всички заинтересовани лица, включително и самият потребител в рамките на възможностите си. Ако той няма възможност, се представлява от законен представител – от негово семейство, от разширеното семейство или настойническия съвет, който му е определен. Росица Димитрова подчерта, че ще се продължи провеждането на различни обучения на социалните работници в отделите за закрила на детето и в отделите за пълнолетни лица. Ще се говори повече с тях за управлението на случая и подготовката на индивидуалните планове. По думите ѝ ще продължат да се предоставят още по-активно 24-часовите услуги за потребителите. „Целта е потребителите, които са настанени в социалните услуги, да работят още по-активно с екипа, както и да се търсят техните близки. За съжаление голяма чата от деца и пълнолетни лица, които са настанени в 24-часови услуги, било то резидентни или специализирани услуги, страдат. Травмата е още по-голяма, защото те са трайно институционализирани, изоставени от своето биологично семейство, изоставени са от своите близки и роднини. Единствената надежда и доверено лице за тях това са хората от екипите, които се грижат за тях в социалните услуги. Когато говорим за доверено лице, аз си признавам, че понякога ние оставяме тези екипи без подкрепа“, посочи Росица Димитрова.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас призова за свикване на международна конференция, посветена на мира в Близкия изток, по време на свое обръщение към Съвета за сигурност на ООН. 20 февруари 2018 г.
Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас призова за свикване на между...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.