НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бриг. ген. Явор Матеев: Специалните сили ще работят за това да могат да подбират личния си състав от видовете въоръжени сили и формирования, а не от цивилни

Бриг. ген. Явор Матеев: Специалните сили ще работят за това да могат да подбират личния си състав от видовете въоръжени сили и формирования, а не от цивилни

9 Февруари 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Пловдив. През тази и през следващите години Специалните сили ще работят за това да могат да подбират личния си състав от видовете въоръжени сили и от другите формирования в системата на Националната сигурност. Това каза в интервю за Радио „Фокус” - Пловдив бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-a бригада Специални сили. „Това е един процес, който върви и в Световен мащаб, защото в специалните сили трябва да служат най-добрите”, посочи бриг. ген. Явор Матеев. Според него подготовката на такива кадри ще отнема много по-малко време и ресурс, отколкото ако са цивилни граждани. Не е нормално Специалните сили да подбират военнослужещи от цивилните граждани.
Тази година в състава на Специалните сили бяха приети нови военнослужещи, след като години наред в Министерството на отбраната нямаше конкурси. „Най-накрая и тук пробихме и ние почваме регулярно да приемаме военнослужещи”, каза бриг. ген. Матеев. Според него това трябва да бъде един нормален процес за Българската армия.
Бриг. ген. Явор Матеев каза още, че през изминалата година Специалните сили са работили за развитието на сержантския си състав, за количествено и качествено увеличение на сержантските длъжности, насочено основно към по-голям професионализъм. „Стремим се да приличаме на колегите ни от другите армии и на утвърдени практики в световен мащаб, където при Специалните сили е правило сержантският корпус да е в основата на силите за Специални операции”, каза Явор Матеев. Той добави, че много войнишки длъжности са били преобразувани в сержантски. От миналата година функционира отделен център, който има статута и провежда периодично така наречените сержантски курсове – модули, където се обучават най-добрите войници. След завършване на курса те си присвояват сержантско звание.
Цветана ТОНЧЕВА

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бриг. ген. Явор Матеев: От началото на тази година Специалните сили вече са отделна основна бюджетна програма в Министерството на отбраната

Бриг. ген. Явор Матеев: От началото на тази година Специалните сили вече са отделна основна бюджетна програма в Министерството на отбраната

9 Февруари 2018 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Пловдив. От началото на тази година Специалните сили вече са отделна основна бюджетна програма в Министерството на отбраната. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-а бригада Специални сили. По думите му това е една голяма крачка напред в развитието на Специалните сили. „Знаете, че ние от началото на учебната 2017 година вече бяхме обособени като отделен основен елемент на Българската армия и въоръжените сили на Република България, така че за първи път в нашата история активно работихме по изграждането на отделна бюджетна програма във всичките и аспекти”, каза бриг. ген. Матеев.
Силите за специални операции, в частност 68-а бригада Специални сили, продължи да работи активно и през 2017 година по целите за способности на въоръжените сили, отнасящи се за силите за специални операции. Били са сертифицирани сили и средства, които изпълняват реално бойно дежурство в състава на силите за отговор на НАТО в компонента „Сили за специални операции”. „Освен това постоянно имахме дежурство, сили и средства, с готовност за незабавно действие по изпълнение на задачи, свързани с изпълнението на Националния план за противодействие на тероризма”, посочи бриг. ген. Матеев.
„Почти през цялата година ние продължихме съвместно с колегите от Гранична полиция да изпълняваме задачи, които реално са в помощ на МВР по възпрепятстване на нелегалното навлизане на емигранти на територията на страната”, каза бриг. ген. Матеев. Тази задача е била изпълнявана с чест и отговорност през цялата година. По думите му са взели и участие в много съвместни учения и подготовки, които са традиционни през изтеклата година. Участвали са в изключително големи и мащабни многонационални учения в тренировъчните центрове на САЩ в Германия като „Saber Junction-2017“ и др. Проведени са били и учения на наша територия като летателни подготовки „Balkan Spartan 17” и др. Участвали са и в различни обучения, свързани с дежурство в Силите за специални операции в силите за отговор на НАТО, като Black Swan 2017, „Трайдънт джавелин 17“ и Балканското учение на специалните сили”.
За първи път в най-новата история Специалните сили са извоювали някои позиции пред НАТО. В България за първи път е била проведена годишната конференция на командващите на Силите за специални операции на НАТО през 2017 година. Това не е било афиширано от гледна точка на сигурността. Срещата се е провела в „Това е изключително признание за нас, като Специални сили и за МО”, посочи бриг. ген. Матеев. „Освен това, за първи път в нашата най-нова история ни беше гласувано доверие от НАТО реално да почнем да изпълняваме някои задачи в рамките на операции на Алианса, извън пределите на страната като Сили за специални операции”, добави бриг. ген. Явор Матеев.
Цветана ТОНЧЕВА

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.