НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бриг. ген. Явор Матеев: Тази година ще се работи усилено за подобряване на материалната база и условията на живот на Специалните сили

Бриг. ген. Явор Матеев: Тази година ще се работи усилено за подобряване на материалната база и условията на живот на Специалните сили

9 Февруари 2018 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Тази година ще се работи усилено за подобряване на материалната база и условията на живот на военнослужещите от Специалните сили. Това каза в интервю за Радио „Фокус” - Пловдив бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-а бригада Специални сили. Според Матеев това е важно, тъй като оказва влияние на социалния статус на военнослужещите. „В това число се включва и работата по изграждането на полигона в Црънча, както и редица други проекти", каза Матеев. „Ще продължи и работата по изграждането на Командването на Силите за специални операция на Българската армия”, каза още бригаден генерал Явор Матеев. По думите му това е многократно дискутирано, договаряно и приемано като план за развитие, заедно с НАТО. „Обсъждано е и с нашето политическо ръководство и ние имаме пълна подкрепа за реализацията му”, каза Матеев. Според него това ще даде пълен тласък на развитието на Специалните сили. „Тук не говорим за някакво увеличение на щабовете, говорим за изграждане на нови оперативни способности най-вече на бойните ни формирования и за изчистване на веригата команден състав”, каза още Матеев. По думите му това е практика, установена не само в страните от НАТО, но и във всички водещи държави в световен мащаб. Според него не можем да искаме оперативна съвместимост, ако не си синхронизираме дори и наименованията. Това е последното нещо, което е останало от гледна точка на организационното изграждане на Специалните сили.
Работата по тези две важни направления няма да намали усилията на Специалните сили и включването им в подготовки и съвместни учения – нова сертификация на тактическа група, ново дежурство в НАТО. Не на последно място Специалните сили и тази година ще се стремят да станат общоармейски военен спортен първенец на МО.
Цветана ТОНЧЕВА

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бриг. ген. Явор Матеев: Специалните сили ще работят за това да могат да подбират личния си състав от видовете въоръжени сили и формирования, а не от цивилни

Бриг. ген. Явор Матеев: Специалните сили ще работят за това да могат да подбират личния си състав от видовете въоръжени сили и формирования, а не от цивилни

9 Февруари 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Пловдив. През тази и през следващите години Специалните сили ще работят за това да могат да подбират личния си състав от видовете въоръжени сили и от другите формирования в системата на Националната сигурност. Това каза в интервю за Радио „Фокус” - Пловдив бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-a бригада Специални сили. „Това е един процес, който върви и в Световен мащаб, защото в специалните сили трябва да служат най-добрите”, посочи бриг. ген. Явор Матеев. Според него подготовката на такива кадри ще отнема много по-малко време и ресурс, отколкото ако са цивилни граждани. Не е нормално Специалните сили да подбират военнослужещи от цивилните граждани.
Тази година в състава на Специалните сили бяха приети нови военнослужещи, след като години наред в Министерството на отбраната нямаше конкурси. „Най-накрая и тук пробихме и ние почваме регулярно да приемаме военнослужещи”, каза бриг. ген. Матеев. Според него това трябва да бъде един нормален процес за Българската армия.
Бриг. ген. Явор Матеев каза още, че през изминалата година Специалните сили са работили за развитието на сержантския си състав, за количествено и качествено увеличение на сержантските длъжности, насочено основно към по-голям професионализъм. „Стремим се да приличаме на колегите ни от другите армии и на утвърдени практики в световен мащаб, където при Специалните сили е правило сержантският корпус да е в основата на силите за Специални операции”, каза Явор Матеев. Той добави, че много войнишки длъжности са били преобразувани в сержантски. От миналата година функционира отделен център, който има статута и провежда периодично така наречените сержантски курсове – модули, където се обучават най-добрите войници. След завършване на курса те си присвояват сержантско звание.
Цветана ТОНЧЕВА

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Небойша Стефанович. 13 август 2018 г.
Небойша Стефанович. 13 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.