НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николай Нанков: Волен Сидеров ще съдейства още следващата седмица да бъде подписан протокол за собствеността и ремонта на яз. „Бели Искър“

Министър Николай Нанков: Волен Сидеров ще съдейства още следващата седмица да бъде подписан протокол за собствеността и ремонта на яз. „Бели Искър“

27 Януари 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
София. Волен Сидеров пое ангажимент да съдейства още в рамките на тази седмица да подпишем тристранен протокол между Столична община, Областна администрация и МРРБ относно собствеността и бъдещите ангажименти по ремонт на стената на яз. „Бели Искър“. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в предаването "Седмицата" по "Дарик радио" във връзка с ремонта на язовир "Бели Искър". Министърът обясни, че има няколко откровени неистини, които се разпространяват по темата. "МРРБ 2 години, заедно със Столична община и областната администрация в предходно нейно ръководство, е направило немалко, т.е. "нищо не е направено по темата" звучи доста спекулативно. На първо място се възложи конструктивно обследване и техническа експертиза от Техническия експертен съвет, за да се установи дали стената е компрометирана, както се твърди в някои доклади на Инициативен комитет", коментира Нанков и отбеляза, че в конструктивната експертиза е посочено, че при земетресение от 9 степен по скалата на Рихтер, стената на язовира няма да издържи. "Дали при земетресение от 9 по скала на Рихтер, което не се е случвало по нашите ширини, на територията на България, от над 1 300 000 години, язовир "Бели Искър" ще ни е първата грижа?", попита министърът.
"Хубаво е да се ремонтира, ще се ремонтира, но трябва да се подпише тристранен протокол, за което областният управител е бил канен многократно като собственик на язовира", отбеляза Нанков.
По думите му 800-те милиона лева, за които се коментира, че са необходими за ремонта на стената на язовира, са една спекулативна, в пъти надвишена цифра. Той обяви, че на база на индикативните стойности, които има според различните варианти сумата варира между 20 и 40 млн. лв.
Министърът обясни, спорът не е кой ще прави ремонтът, но собствеността е регламентирана в правните норми и право на собственост в случая е дадено на държавата, представлявана от областния управител. "Областна администрация и областни управители никога и по никакъв начин не са отговаряли и не са извършвали ремонт на язовирни стени. МРРБ го е правило без обаче да е собственик на язовирната стена", заяви Нанков.
Той отбеляза, че областният управител многократно е заявявал, че няма капацитета да извърши подобни ремонтни дейности, не само финансов, но и експертен, технически. "Отделно това е практиката - деветте комплексни язовира за питейно-битово снабдяване, като част от политиката във ВиК сектора, се ръководят от МРРБ", каза още той.
Агенция "Фокус" припомня: Преди седмица лидерът на ПП "АТАКА" и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров заяви, че Регионалното министерство се опитва да прехвърли стопанисването на стената на язовир „Бели Искър“ на областния управител на София-област Илиан Тодоров и този казус може да се окаже решаващ за това как той ще гласува на вота на недоверие срещу кабинета. В последствие, при гласуването на вота в зала депутатите от Обединени патриоти единодушно подкрепиха правителството.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров: Министри прехвърлят опасен язовир на областния управител Илиан Тодоров, не знам как ще гласувам на вота на недоверие

Волен Сидеров: Министри прехвърлят опасен язовир на областния управител Илиан Тодоров, не знам как ще гласувам на вота на недоверие

19 Януари 2018 | 21:25 | Агенция "Фокус"
София. Не знам как ще гласувам на вота на недоверие. Това заяви лидерът на АТАКА и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров, след като стана ясно, че Регионалното министерство се опитва да прехвърли стопанисването на стената на язовир „Бели Искър“ на областния управител на София-област Илиан Тодоров. Това съобщиха от пресцентъра на ПП АТАКА. Язовирната стена се нуждае от спешен ремонт за десетки милиони левове, с които Областната управа не разполага. Язовир със стена в такова състояние е изключително опасна за хората. Ставали сме свидетели на не две или три трагедии, заради разкъсани стени на язовири в България.
„Няма да оставя така игричките на някои министри от ГЕРБ или на някои лобистки кръгове. Бих искал да ги попитам защо прехвърлят язовир на областна управа с 1 млн. лева годишен бюджет при положение, че само спешният ремонт на стената струва 80 млн. лева. По този начин целят да натопят Илиан Тодоров, да го изкарат виновен и да си измият ръцете с него. Министър Николай Нанков, министър Нено Димов и зам.-министъра на регионалното министерство Деница Николова, която е подписала заповедта за прехвърляне на язовирната стена ще трябва да отговорите на нашите въпроси докато не се изясни случая. Ние сме АТАКА и на нас ни пука за живота на хората“, заявява Сидеров.
„Няма значение, че с ГЕРБ сме коалиционни партньори. Коалиционните партньори трябва да се уважават. В случая ние не само че нямаме уважение, а имаме буквално подигравка с областния управител Илиан Тодоров просто, защото е от АТАКА. Обръщам се и към премиера Борисов и към председателя на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов, че няма да оставим това така. В четвъртък, когато в пленарна зала ще се гледа вотът на недоверие към правителството, аз не знам как ще гласувам. Не знам дали това правителство заслужава доверие по начина, по който се държи към тези, които го крепят на власт“, казва още Волен Сидеров.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френският министър на икономиката Брюно льо Мер иска ЕС да защити европейските компании в Иран. 20 май 2018 г.
Френският министър на икономиката Брюно льо Мер иска ЕС да защити европейските к...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.