НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Васил Тренев, „Софийска вода“: Ако ни бъде възложено да ремонтираме яз. „Бели Искър“, ще го направим

Васил Тренев, „Софийска вода“: Ако ни бъде възложено да ремонтираме яз. „Бели Искър“, ще го направим

15 Юни 2018 | 10:49 | Агенция "Фокус"
София. Ако ни бъде възложено да ремонтираме яз. „Бели Искър“, ще го направим. Това каза пред медии в Пречиствателна станция за питейни води „Бистрица" изпълнителният директор на „Софийска вода“ Васил Тренев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Длъжни сме да използваме яз. „Бели Искър“, не е наша собственост. Винаги сме изявявали желание да направим втората част от ремонта. Работната група, създадена от МРРБ работи и най-вероятно съвсем скоро ще излезе със становище кой проект ще бъде подходящ да бъде изпълнен. След това очакваме цялата инициатива да се финансира от МРРБ. Ние ще участваме активно и ако ни възложат да извършим този ремонт, ще го извърши“, коментира Тренев.
По думите му в утвърдения от КЕВР 5-годишен бизнес план на дружеството е включена идеята да започнат с поставянето на UV лампи на „Бистрица“. „Това ще се прави за премахване на органично замърсяване. Изградили сме системи, с които да осигурим непрекъснатото водоподаване“, посочи той.
Павел Зеленков - технолог от „Експлоатация и поддръжка“ към „Софийска вода“ допълни, че въпреки UV лъчението, ще остане и хлорирането на водата. „Водопроводната мрежа е така направена, че предразполага смесване на водата от двете пречиствателни станции – „Бистрица“ и „Панчарево“. Водата от „Бели Искър“ също участва във водата на град София, не само във вилната зона“, поясни той.
Теодора Тодорова от „Софийска вода“ посочи, че 20% от водното количество идва от яз. „Бели Искър“, водата от там и отива към т. нар. „Витошка яка“. „От станция „Панчарево“ водата поема приоритетно към кв. „Горубляне“ и „Кремиковци“ от „Бистрица“ – отива към „Младост“, „Студентски град“ и кварталите към центъра на града“, обясни тя.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Срещата Путин-Меркел в двореца Месеберг. 18 август 2018 г.
Срещата Путин-Меркел в двореца Месеберг. 18 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.