НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Новая Газета“: Европейският съюз отвори врати за Западните Балкани

„Новая Газета“: Европейският съюз отвори врати за Западните Балкани

12 Февруари 2018 | 06:34 | Агенция "Фокус"
Ще ги пускат по списък и след щателна проверка
В последните години в страните от Западните Балкани не веднъж се чуха обидени на Европейския съюз гласове, упрекващи Брюксел, че съвсем е загубил интерес към региона, не помага за провеждането на реформи, а по време на бежанската криза през 2015 година въобще ги е захвърлил на произвола на съдбата. Европейските политици бяха обвинени в повърхностно отношение към местните проблеми и налагането на решения, без да се отчитат специфичните национални и етнически особености, но най-вече – в отсъствие на ясен отговор на въпроса за перспективата за приемане в ЕС. Миналата седмица Европейската комисия, най-накрая, обнародва документ за своите стратегически планове по отношение на западнобалканските държави.
Шест страни от Балканския полуостров, а именно: Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия, Черна гора и Косово отдавна мечтаят да се видят в общоевропейското семейство на народите. За управляващите елити на тези страни, влизането в ЕС е не просто първостепенна политическа задача, а този вълшебен ключ, който ще им отвори вратите за свят на нови икономически и социални възможности. Но засега всички те бяха оставени да чакат в коридора, без да имат ясна представа кога ще дойде редът им.
Е ето Брюксел, публикувайки „пътна карта“ под многообещаващото название „Достойна перспектива за разширение и активизация на взаимодействието между ЕС и Западните Балкани“, подаде сигнал – редът ви дойде.
Но „пътната карта“ неслучайно набляга върху перспективата. Разработилите документа са поставили неговата реализация в зависимост от изпълнението от балканските страни кандидатки на конкретни изисквания. Преди всичко става дума за последователни реформи в законодателството и правоохранителните системи, за да се осигури върховенство на закона и да се изключи политическо вмешателство в правосъдните органи.
Не по-малко важно, според документа, е да се решат проблемите около икономическото развитие – засилването на поддръжката за частния бизнес, създаването на нови работни места, особено за младежите, разширяването на енергийната интеграция и преминаването към цифрова икономика. Паралелно с това страните от региона трябва да отделят повишено внимание на сътрудничеството в сферата на сигурността и контрола на миграционните процеси.
И още. „Пътната карта“ отделя като специален критерии за влизане в ЕС окончателното разрешаване на всички погранични спорове и установяването на добросъседски отношения.
Що се касае до сроковете, то тук ЕК предпочете да прояви разумна предпазливост. „Не трябва да повтаряме грешките от миналото“, подчерта европейският комисар по политиката на съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан, явно намеквайки за прибързаното, тогава, приемане като членове на ЕС на България и Румъния.
Независимо от това, в документа се казва, че най-реални шансове да влязат в ЕС, ориентировъчно към 2025 година, имат Сърбия и Черна гора. От шестте претендента, само с тях е отворен преговорният процес. Наистина, все още той е далеч от завършване. Сърбия води преговори и консултации с Брюксел по 12 глави от 34 задължителни и е затворила само 2. Черна гора е с по-добри показатели – обсъждат се 30 глави, а са завършени 3.
Но най-сериозният проблем на Белград е нормализацията на отношенията с Косово. Двете страни тъкмо бяха започнали да опипват почвата за изграждането на диалог, когато се случи убийството на един от лидерите на косовските сърби Оливер Иванович в Митровица. Страстите отново се разпалиха.
И все пак сръбският президент Александър Вучич няма намерение да се отказва от своята цел да вкара страната в ЕС. В края на януари той (само няколко дни след покушението над Иванович) заяви, че е готов да внесе своите предложения за Косово на национален референдум в течение на два месеца. Най-вероятно главният въпрос на плебисцита ще е дали да се установят граници със самопровъзгласената република.
На Вучич ще му се наложи да играе ва-банк не за първи път. Още повече, че той, като опитен политик, знае кога и на кой да заложи. Според последните анкети, около 62% от сърбите подкрепят влизането в ЕС.
От средата на 2000-те години, в приемната на ЕС чакат своя ред и Албания и Македония.
Албанските политици вече нееднократно изразяваха своето недоволство от зациклилия процес. Във връзка с това премиерът на страната Еди Рама открито разкритикува Брюксел за неговата непоследователност в интервю. Той е шокиран, че Албания е член на НАТО от 2009-а година, внася необходимите изменения в законодателството, води борба с корупцията според препоръките на ЕС, но незнайно защо, преговорният процес беше открит не с Тирана, а с Подгорица и Белград.
И сега албанските управляващи кръгове възприеха брюкселските перспективи за Западните Балкани без възторг. Местните наблюдатели не изключват, че в тази връзка Тирана ще продължи демонстративно да играе със собствена карта в региона, като поддържа етническите албанци в Македония и се сближава активно с Косово.
Македония, на свой ред, среща като главно препятствие по пътя към ЕС своето име. Съседна Гърция категорично възразява против това Македония да се нарича Македония и обеща да наложи вето на евентуално начало на преговорите за приемане в ЕС. Гръцките контрааргументи имат най-вече на исторически и териториални основания.
Съвременна Македония, мислят в Атина, няма право да се асоциира с древна Македония и да претендира за нейната история. Още повече, че териториално, повече от 50% от историческата територия на Македония е част от днешна Гърция.
При предишното консервативно правителство в Скопие настояваха също толкова твърдо на това, че тяхната страна има пълното право да се нарича Македония. Придвижването в позициите започна с идването на власт на социалдемократите.
Премиерът Зоран Заев предложи да проведе референдум, на който да се предложат няколко варианта за ново име на страната. В качеството на първа стъпка на добра воля, властите вече преименуваха летището в Скопие и главната автомагистрала, носили до сега името Александър Велики (има се предвид Александър Македонски).
Гръцкото правителство, оглавявано от Алексис Ципрас, възприе положително сигналите на Скопие. Но десните националистически сили, намиращи се в опозиция на левия кабинет, изостриха ситуацията, организирайки редица масови антимакедонски протести в главните градове.
Така че перспективите на Македония най-накрая да влезе в преговори с ЕС остават мътни, както и тези на Косово и Босна и Херцеговина, въпреки че последните също са споменати в „пътната карта“ на ЕС в качеството на потенциални претенденти. Очаква се, че определена яснота за това, как на практика ще се реализира брюкселската западнобалканска стратегия, ще внесе визитата в столиците на шестте страни на председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и планираната за май т.г. среща на върха ЕС – Западни Балкани в столицата на България.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Миленко Неделковски пред EA Daily: Македонските власти може и да са готови да сменят името, но народът не е

Миленко Неделковски пред EA Daily: Македонските власти може и да са готови да сменят името, но народът не е

12 Февруари 2018 | 05:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Своето мнение за перспективите за постигане на договорка между Македония и Гърция относно спора за промяна на името на бившата югорепублика изказа пред руското електронно издание EurAsia Daily добре известният в България Миленко Неделковски, определен от редакцията като македонски публицист и телевизионен водещ, който не споделя увереността на македонския премиер Зоран Заев за готовността на страната да направи компромис по въпроса за собственото й име.
„Може и Зоран Заев и македонските политически партии да са готови за това, тъй като всички те са клиенти на посолството на САЩ. Но Македония и македонският народ при всички положения не са“, заяви Неделковски.
При това, смята скопянинът, колкото и странно да звучи, в момента гръцкият народ е най-добрия съюзник на македонците в тяхната борба за съхраняване на името на тяхната държава. „Национализмът е толкова силен сред гърците, те изобщо не искат да чуят за допускане на името „Македония“ в името на чужда страна, в каквито и да е варианти. Това звучи свръхабсурдно, но е факт“, поясни Неделковски.
Според думите на македонския „експерт“, дори премиерът на Македония да работи за промяната на името, то, несъмнено, ще се сблъска с два проблема. Първият се състои в това, че за изменението на Конституцията (тъй като името „Република Македония“ е вписано в Конституцията ) са необходими две трети от гласовете в парламента.
„Това значи, че с решението трябва да се съгласи и опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ. Длъжен съм да кажа, че ВМРО-ДПМНЕ са почти такива клиенти на американците, каквито са и партията на Зоран Заев (Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ))“, заяви Неделковски.
Вторият проблем се състои в това, че Заев може и да осъществи своя план в Македония, но това няма да се случи в Гърция, отбеляза „експертът“. „Смятам, че и двата народа са недоволни от случващото се. За гърците това може и да не е толкова важно, но тяхното правителство ще има своите проблеми с улицата. Но в Македония няма да е толкова просто да се промени името, защото трябва да се приеме съответстващото решение в парламента“, предполага македонският журналист.
В отговор на въпрос на EA Daily, дали действително договорката по повод името на Македония може да бъде постигната толкова скоро, колкото обявяват ръководителите на двете правителства, Неделковски заяви: „Правителството приема различни решения, такива, като решението за въвеждането на двуезичността или решението за подписването на Договора за добросъседство с България. Но всичко това е на хартия. Това не значи, че те ще се претворят в реалност или ще продължат да са в сила за дълго време. Ще дойде друго правителство на мястото на действащото и всичко ще остане по старому. Аз никак не съм уверен, че новите решения ще имат историческо измерение“, заключи македонецът.

b>Агенция „Фокус“ припомня:
Скандално известният Миленко Неделковски и негови приятели решиха да се изкачат на връх Каймакчалан на 22 септември 2016 година, и то при много лоши метеорологични условия – студ и мъгла, с единствената цел да счупят паметната плоча на българските воини, поставена там. Вандалският акт е извършен нарочно в Деня на българската независимост, един ден, след като ръководството на българската армия, заедно с авторът на книгата „Каймак-Чалан“ и президент на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов се поклониха пред паметта на загиналите наши бойци.
След покушението срещу паметната плоча, Миленковски публикува снимка на своя профил във "Фейсбук", на която държи чук, надвесил се над отломките на "жертвата си", със следния текст към нея: „Кајмакчалан, денеска 22.09.2016 помеѓу 13.00 и 14.30 часот. Мисијата комплетно завршена. Незаконски поставената бетонска плоча од група бугарски криминалци комплетно е уништена и претворена во прав“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македония: Нов скандал, свързан с преговорите за името -  кой изпрати депутатът от ДСИ Артан Груби при медиатора Нимиц?(ОБЗОР)

Македония: Нов скандал, свързан с преговорите за името - кой изпрати депутатът от ДСИ Артан Груби при медиатора Нимиц?(ОБЗОР)

11 Февруари 2018 | 18:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. Нов скандал се оформя около визитата на депутата от албанската партия Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), Артан Груби в Ню Йорк и срещата му с медиатора Матю Нимиц, предават македонските медии.
Електронното издание "МКД" отбелязва позицията на ВМРО-ДПМНЕ, според която премиерът Заев и министърът на външните работи Димитров трябва да отговорят "по чие поръчение Груби се е срещнал с Матю Нимиц и какви предложения е направил?"
Телевизия "Сител" също се позовава на опозиционната партия, като съобщава, че открит остава въпросът защо депутатът от партията на етническите албанци смята, че въпросът за името вече е решен.
По-рано Артан Груби заяви, че по време на работния обяд с посредника Матю Нимиц е бил коментиран въпросът за смяната на името, но според него "далеч по-важни и значими са били темите за идентичността, езика, националността,употребата и превода".
По тази причина вестник "Нова Македония" публикува коментар, озаглавен "Мат в два хода - на Али и на Артан" и припомня, че "най-напред в интервю за гръцка телевизия лидерът на ДСИ, Али Ахмети, е заявил че "Македония е страна без име, след което неговият съпартиец Артан Груби е съобщил от Ню Йорк, че спорът с Гърция вече е решен и през следващите седмици остава да се договорят определени детайли."
"24 вести" се задоволява да цитира депутата от ДСИ, който след участие в Молитвената закуска и обяда с Нимиц, заявява "Проблемът с името вече е решен, остават само детайлите."
"Гласът на Америка" отбелязва, че "Артан Груби се е явил с нови идеи за името", докато македонският "Фокус" поставя на другия полюс мнението на македонския министър на отбраната Радмила Шекеринска, която смята, че "Груби изглежда е голям оптимист, тъй като споразумение за името няма."

Превод и редакция: Василена Йорданова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Представител на Демократичния съюз за интеграция проведе среща с Матю Нимиц в Ню Йорк

МКД (Македония): Представител на Демократичния съюз за интеграция проведе среща с Матю Нимиц в Ню Йорк

11 Февруари 2018 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Представител на македонската партия Демократичен съюз за интеграцията проведе среща с посредника на ООН по спора за името Матю Нимиц в Скопие, съобщава македонското електронно издание МКД. Съгласно разпространената информация, Артан Груби е представил пред американския дипломат неговите впечатления от интензивните срещи във Вашингтон. Груби също така е изразил позицията на своята партия, според която решението по спора за името трябва да е взаимноизгодно и за двете държави.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Гърция не отстъпва от исканията си за промени в македонската Конституция, ВМРО-ДПМНЕ обвини ДСИ и СДСМ, че се надпреварват да правят отстъпки

„Сител“ (Македония): Гърция не отстъпва от исканията си за промени в македонската Конституция, ВМРО-ДПМНЕ обвини ДСИ и СДСМ, че се надпреварват да правят отстъпки

10 Февруари 2018 | 17:35 | Агенция "Фокус"
Скопие. Коалиционните партньори Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) и Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) се надпреварват кой ще направи по-големи отстъпки (на Гърция) и ще нанесе най-големи щети на македонските национални интереси. По този начин реагираха от ВМРО-ДПМНЕ на изявление на депутата от ДСИ Артан Груби, че на срещите с посредника Матю Нимиц ще изложи свои идеи за решаване на спора, които са му подсказани от гръцки авторитети, както и че новата форма на името вече е договорена, а двете страни преговарят около детайлите за езика, идентичността и националността. Опозицията иска от правителството да каже кой манипулира гражданите, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
„Кой лъже? Дали е СДСМ, когато казва, че не се преговаря за идентичността и езика, или ДСИ, когато казва, че се договарят за детайлите? Кого представлява Артан Груби, когато дава идеи на посредника Нимиц и дали Заев е запознат с тези идеи? Свидетели сме на срамен пазарлък с най-големите държавни интереси. Македония и македонския народ не са заслужили такова отношение от Зоран Заев и правителствената гарнитура. Доколкото изявит3е на Груби са неточни и не се преговаря за идентичността, езика и националността, правителството трябва поне веднъж да се разграничи и да отхвърли предложените от него идеи“, заяви генералният секретар на ВМРО-ДПМНЕ Игор Янушев.
Вицепремиерът и министър на отбраната Радмила Шекеринска също опроверга изявлението на Груби. В интервю пред македонска телевизия, тя оцени коментарите му като много оптимистични и посочи, че Македония и Гърция разговарят около детайлите вече от 25 години.
Няколко дни преди предвидената среща между министрите на външните работи на Македония и Гърция с посредника Нимиц, гръцкото правителство потвърди позицията си, че без промяна на македонската Конституция няма да има решение на спора за името.
Според изявите на македонското правителство, от понеделник започват интензивните преговори за името и преговорният процес навлиза във финалната си фаза. Македонските преговарящи очакват решение на спора до края на март.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Ангела Меркел няма да посредничи в спора за името между Атина и Скопие

„Сител“ (Македония): Ангела Меркел няма да посредничи в спора за името между Атина и Скопие

9 Февруари 2018 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. От пресслужбата на министър-председателя на Македония Зоран Заев отхвърлиха разпространените по-рано медийни доклади, че канцлерът на ФРГ Ангела Меркел може да посредничи за уреждане на спора за името, който повече от две десетилетия хвърля сянка върху двустранните отношения между Скопие и Атина, предава телевизионният канал „Сител“ .
„Преговорите за името се водят с посредничеството на Матю Нимиц. Не са налице никакви намерения за намеса в този процес на германския канцлер Ангела Меркел“, се казва в разпространеното съобщение.
По-рано източници от управляващите кръгове в Скопие съобщиха, че ако преговорите между Македония и Гърция навлязат в задънена улица, може да бъде допуснато включване на представител на САЩ или ЕС, който да се опита да помогне за преодоляване на различията между двете съседни държави.
На 21 февруари министър-председателят на Македония Зоран Заев ще проведе среща с канцлера на ФРГ Ангела Меркел в рамките на посещение в Берлин на правителствена делегация от Скопие. Очаква се основни теми на преговорите между двамата лидери да бъдат интеграцията на Македония в структурите на Европейския съюз и усилията за разрешаване на спора за името между Скопие и Атина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Италия почита паметта на жертвите на срутването на мост в Генуа. 17 август 2018 г.
Италия почита паметта на жертвите на срутването на мост в Генуа. 17 август 2018 ...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.