НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:19

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил: Тридневна музейна работилница ще запознае децата от града с работата на археолога и реставратора

Кюстендил: Тридневна музейна работилница ще запознае децата от града с работата на археолога и реставратора

8 Февруари 2018 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Тридневна музейна работилница ще запознае децата от града с работата на археолога и реставратора. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Мирослава Таскова, експерт в Регионален исторически музей – Кюстендил. Детската музейна работилница ще започне от 14.00 часа в зала „Асклепий” и ще продължи до 10 февруари, включително. Поводът за темата на февруарската музейна работилница за деца е Деня на археолога – 14 февруари, а нейната цел е запознаване с една от основните дейности на музея – проучване и опазване на културно-историческото наследство. „Заниманията предлагат разнообразни дейности, провокиращи детското любопитство: търсене и откриване на предмети, свързани с различни исторически епохи; обработване и анализиране на откритите материали чрез рисуване на керамични фрагменти и артефакти, направа на картонено 3D изображение на кана от сива глина с релефна украса от античния град Пауталия”, каза Мирослава Таскова. По думите ѝ заниманията включват и разглеждане на музейната археологическа експозиция по забавен начин чрез специална карта, която поставя децата в ролята на търсачи на съкровища. „Така те разкриват 20 на брой експонати и тяхната употреба отпреди хиляди години”, каза Таскова.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Регионалният исторически музей ще представи професията на археолога и на реставратора в рамките на детска музейна работилница

Кюстендил: Регионалният исторически музей ще представи професията на археолога и на реставратора в рамките на детска музейна работилница

5 Февруари 2018 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Музеят в Кюстендил ще представи професията на археолога и на реставратора. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Мирослава Таскова, експерт към Регионален исторически музей – Кюстендил. По думите ѝ това ще се случи от 8 до 10 февруари, когато ще се проведе детската музейна работилница. „Поводът за темата на февруарската музейна работилница за деца е Денят на археолога – 14 февруари, а нейната цел е запознаване с една от основните дейности на музея – проучване и опазване на културно-историческото наследство“, каза Мирослава Таскова. По думите ѝ за децата се подготвят разнообразни занимания, чрез които те ще се запознаят отблизо с тези професии.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас призова за свикване на международна конференция, посветена на мира в Близкия изток, по време на свое обръщение към Съвета за сигурност на ООН. 20 февруари 2018 г.
Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас призова за свикване на между...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.