НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-министър Росица Димитрова: Необходимо е увеличение на стандартите за издръжка на специализираните социални услуги минимум с 25%

Зам.-министър Росица Димитрова: Необходимо е увеличение на стандартите за издръжка на специализираните социални услуги минимум с 25%

9 Февруари 2018 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Необходимо е увеличение на стандартите за издръжка на специализираните социални услуги минимум с 25%. Това каза зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, която присъства на кръгла маса на тема „Съвременните предизвикателства пред специалистите в социалната сфера” във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя посочи, че стандартът за предоставяните 24-часови услуги трябва да се увеличи с 20% през 2019 година. Зам.-министърът припомни, че единият разходен стандарт за финансиране на социалните услуги в България включва, както работните заплати на персонала, така и месечната издръжка за ток, осветление, за вода и т.н. „Заради повишаването на минималната работна заплата, общините, които са основните доставчици на социални услуги в нашата страна, не могат да се справят. Всяка година се увеличава разходният стандарт, но въпреки това общините не могат да компенсират ръста на минималната работна заплата. Заради това заплащането на възнаграждения на работещите в социалните услуги изостава“, посочи Росица Димитрова. Според нея не е справедливо възнагражденията на социалните работници, психолозите и педагозите се доближават до тези на помощния персонал. „Не искам да пренебрегвам никой, защото всеки един човешки ресурс в екипа на социалните услуги е изключително важен, за подкрепата на децата и младежите, с или без увреждания, или пълнолетните лица в съответните социални услуги, но всеки си има определената отговорност и роля в екипа на социалните услуги“, добави зам.-министърът. Според нея за да се подобри качеството на предоставяните социални услуги, трябва да се започне от подобрение на обучението, супервизията и менторство спрямо екипите на социалните услуги. Според нея качеството на социалната услуга в голямата си част зависи от качеството на персонала, който е ангажиран в социалната услуга. „Вече е времето, когато трябва да си говорим още по-отговорно и в спешен порядък за промяна на учебните планове и за съвместяване на теорията с практиката при обучението на студентите“, добави Росица Димитрова.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Росица Димитрова: Има сериозна криза в социалната система

Зам.-министър Росица Димитрова: Има сериозна криза в социалната система

9 Февруари 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Има сериозна криза в социалната система. Това каза зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, която присъства на кръгла маса на тема „Съвременните предизвикателства пред специалистите в социалната сфера” във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя посочи, че кризата е породена от текучеството на персонала в социалните услуги и в дирекциите „Социално подпомагане“, в резултат на недостатъчно възнаграждение. По думите ѝ има много свободни места, както и липса на мотивация за заемане на тези свободни места. Тя припомни, че реформата в социалните услуги е свързана с обучение на специалисти, които след като приключат образованието си, ще започнат работа в социалната система. Росица Димитрова посочи, че случаите на насилие от последния месец са основание за преразглеждане на първия етап на процеса по деинституционализация на услугите за деца, който официално приключи в края на 2015 година. Тя припомни, че е приет актуализиран план по деинституционализация, който вече е стартирал. „Всичко това, което ние откриваме като слабости в подготовката, в обгрижването на децата и младежите с увреждания или без увреждания, ни дават основание, заедно с партньорите от неправителствените организации, заедно с Министерство на здравеопазването и Министерството на образованието, да преценим на този етап какви спешни обучения са необходими за подготовка на персонала за справяне с потребностите и спецификите на децата и младежите“, посочи Росица Димитрова. Според нея е необходимо да се създаде мрежа от социални услуги за подкрепа на деца и на семейства, включваща тези, които са разкрити към момента, и тези, които тепърва ще се създадат. По думите ѝ в тази мрежа ще влизат 24-часовите социални услуги и подкрепящите ги услуги в дневна форма, каквито са центрове за социална рехабилитация и интеграция, дневните центрове за деца с увреждания, центровете за обществена подкрепа. „В противен случай рискуваме да изпаднем в ситуация, в която въпреки количеството на създадени социални услуги, не можем да постигнем това качество от което се нуждаем“, посочи Росица Димитрова.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.