НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Посланик Микола Балтажи: Днес България и Украйна са обединени от общи цели и ценности и имат разбирателство по почти всички въпроси oт международния дневен ред

Посланик Микола Балтажи: Днес България и Украйна са обединени от общи цели и ценности и имат разбирателство по почти всички въпроси oт международния дневен ред

9 Февруари 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. Днес България и Украйна са обединени от общи цели и ценности и имат разбирателство по почти всички въпроси от международния дневен ред. Това каза извънредният и пълномощен посланик на Украйна в България Микола Балтажи в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 100 години от подписването на мирния договор между двете държави.
„Мисля, че можем да бъдем доволни от нивото и качеството на украинско-българските отношения, които се развиват в настоящия момент – започвайки от политическия диалог, минавайки през икономическото, научно и техническо сътрудничество, та чак до хуманитарната област, защитата на правата на националните малцинства, на междучовешките и регионалните отношения и т.н. И ми е приятно да отбележа, че в лицето на България ние имаме един добър приятел. И както преди 100 години, така и днес България подкрепя териториалната цялост на Украйна, както и на фона на войната, която водим сега с Русия, тя подкрепя и санкциите, не признава окупацията на Крим“, каза още той и посочи, че България подкрепя изцяло и от самото начало европейската интеграция на Украйна, въвеждането на безвизовия режим, зоната на свободната търговия и др.
„Мисля, че България има нужда от Украйна като приятел и знае, че тя е стабилен и предвидим партньор. Така че двете държави сме обединени от общи цели, от общи европейски ценности и това разглеждаме като една добра основа към добро разбиране и съвместно решаване на проблеми и предизвикателства, пред които сме изправени в момента. И искам също да отбележа, че имаме добро сътрудничество и в рамките на Европейския съюз и НАТО, като сега се надяваме и разчитаме на подкрепата за украинския файл – това са приоритетите за сътрудничество между Украйна и ЕС по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, както и за инициативата за източно партньорство. Тук са цял спектър въпроси, които обхващат политическата сфера, сферата на политическия диалог, безопасност и отбрана, търговско-икономическо сътрудничество, цифрова икономика, финансова помощ, правосъдие, свобода и сигурност, енергетика, транспорт, та чак до сферата на научни изследвания, иновации и образование. В контекста на Българското председателство ние работим по всичко това с България, която в момента води хорото в Европа. Работим и с други държави членки на Евросъюза, като специално разчитаме на тяхната подкрепа в контекста на продължаващата военна агресия срещу Украйна и се надяваме да възстановим суверенитета и териториалната цялост на държавата, да се размести миротворческата операция на ООН в Донбас, да се подкрепи инициативата на украинския президент за формирането на международна платформа от групи приятели на Украйна, които са против окупация на Крим, и ред други неща“, каза още той.
Балтажи уточни, че България и Украйна имат взаимно разбирателство почти по всички въпроси от международния дневен ред. Като пример той посочи секторното сътрудничество в областта на икономиката, в инфраструктурата, в енергетиката, в двустранната търговия, в туризма, в образованието и др. „Не мога да не отбележа и че като истински приятел на Украйна България направи принос и за рехабилитацията на ранените украински войници и деца, пострадали от руската военна агресия. През последните години в България успешна рехабилитация преминаха 75 украински войници и стотици деца, заради което сме дълбоко благодарни на нашите български приятели. Този голям принос ще остане част не само от тяхната памет, но е и един добър знак на солидарност с украинския народ“, обясни посланикът на Украйна в България.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.