НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: Влатко Стефановски, Кели Ръкър, Васко Кръпката, Биг Бенд на БНР превърнаха втората вечер на “Blagoevgrad Blues & Jazz” в незабравима

Благоевград: Влатко Стефановски, Кели Ръкър, Васко Кръпката, Биг Бенд на БНР превърнаха втората вечер на “Blagoevgrad Blues & Jazz” в незабравима

1 Април 2018 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Емоции, настроение, много блус и мостове от музика свързаха изпълнителите от втората фестивална вечер на “Blagoevgrad Blues & Jazz 2018“ с публиката. Новата зала „Орфей“, в парк „Македония“, се оказа тясна, за да събере всички желаещи да станат част от магията на блус музиката, съобщиха от пресцентъра на Общината. Почитателите на стила пяха, танцуваха и не спряха да аплодират звездите, които оставиха сърцето си в Благоевград.
На сцената на “Blagoevgrad Blues & Jazz 2018” първи излезе артистът, човекът с блус в сърцето- Васко Кръпката. Заедно с него се появиха и София Блус Бенд- едни от най- добрите блус изпълнители и музиканти в България. Със своите изпълнения на познати парчета и нови такива, групата грабна публиката от първата секунда. Завихри се енергия от музика, танц и настроение, които останаха до последната изсвирена нота. Харизматична, обаятелна и усмихната малката- голяма хармоника Кели Ръкър изпълни сцената в зала „Орфей“. С присъствието си, тя внесе още повече настроение и предизвика публиката да пее и танцува.
Финалът на Международния фестивал „Blagoevgrad Blues & Jazz 2018”, както всяко голямо събитие, бе голям. Влатко Стефановски и Биг Бенд на Българското национално радио създадоха един мост между стилове и музика с проекта си „Sound Bridges“. Присъстващите в зала „Орфей“ успяха да чуят мелодичното послание за човещина, обединеност, приятелство. Това оставиха след себе си всички изпълнители в единствения по рода си “Blagoevgгad Blues & Jazz 2018”фестивал. Публиката не пусна без бис нито един от изпълнителите, които подариха не само гласа и песните си, но и душата си на Благоевград.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Влатко Стефановски: Фестивалът ”Благоевград блус и джаз 2018” превърна града в метрополис на духа

Влатко Стефановски: Фестивалът ”Благоевград блус и джаз 2018” превърна града в метрополис на духа

31 Март 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Благоевград е истински духовен метрополис. В този град духовното е поставено на пиедестал. Това заяви на пресконференция днес македонският виртуоз на китарата и музиката Влатко Стефановски, хедлайнер на четвъртото издание на Международния фестивал „Благоевград блус и джаз”, съобщиха от пресцентъра на Общината. Той благодари на организаторите за поканата и сподели, че идва в Благоевград за втори път, след като през далечната 1981 г. свири на градския стадион с легендарната си група „Леб и сол”.
„Тази вечер ще се опитаме да направим истинска прослава на музиката, ще дадем всичко от себе си да не оставим публиката равнодушна. Много е важно за по-малките градове да имат такъв голям фестивал и да привличат музикални звезди и туристи, с които да намерят своето място на културната и музикална карта в Европа и света”, каза още македонският изпълнител. Той добави, че такива фестивали като „Благоевград блус и джаз” се правят и в други държави – Франция, Германия, Австрия, и това е формулата да се градят духовни и музикални мостове. Това е и посланието на съвместния проект на музиканта с Биг Бенд на Българското национално радио- „Sound Bridges”, който почитателите ще могат да чуят днес.
На пресконференцията участваха всички участници във фестивала – американската блус дива Кели Ръкър, която пристигна в Благоевград от Флорида, българската джаз прима Йълдъз Ибрахимова, Веселин Веселинов-Еко, артистичният директор на фестивала – Васко Кръпката, и диригентът на Биг Бенд-Благоевград – Борис Янев.
„Първата вечер бе вълшебна, зала „Орфей” се превърна в истинска фестивална сцена на духа и високото изкуство. Представихме музика с широк спектър, аз пях не само джаз, но и класика. Чувствам се уютно в Благоевград. Радвам се, че този интересен фестивал се харесва толкова много на зрителите”, сподели Йълдъз Ибрахимова и даде своята висока оценка на организаторите и публиката за радушното посрещане.
Другата голяма звезда на фестивала – Кели Ръкър, призна, че се чувства част от семейството на „Благоевград блус и джаз” и е впечатлена от гостоприемството на домакините. „За мен голямото разстояние от САЩ до България не е никакъв проблем, щом съм в град, в който качествената музика има своето достойно място”, допълни „малката голяма хармоника” на блуса.
Тази вечер „Blagoevgrad Blues & Jazz 2018” продължава с още невероятна музика и изненади. Блусът ще завладее зала „Орфей” в парк „Македония”, а Васко Кръпката и София Блус бенд, Влатко Стефановски и Биг бенд на БНР и блус дивата Кели Ръкър ще пресъздадат своите музикални истории и дадоха обещание да оставят без дъх меломаните.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: „Песента няма граници“ е посланието на IV издание на „Благоевград блус и джаз 2018”

Благоевград: „Песента няма граници“ е посланието на IV издание на „Благоевград блус и джаз 2018”

31 Март 2018 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Благоевград. „Песента няма граници“ е посланието на IV Международно издание на фестивала „Благоевград блус и джаз 2018”. Това стана ясно по време на провела се пресконференция в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Всички изпълнители, които взеха участие в събитието, се обединиха именно около него. Сред музикантите, които взеха участие на пресконференцията, бяха: Борис Янев, диригент на „Биг Бенд - Благоевград“, Владко Стефановски, Das Weltschmerz Duett, Васил Георгиев – Васко Кръпката, артистичен директор на „Blagoevgrad Bluess and jazz 2018”, Любима Бучинска, Кели Ръкър (Kellie Rucker), Йълдъз Ибрахимова и Лъчезар Кацарски. Веселин Веселинов, част от дуета Das Weltschmerz Duett, уточни, че от Благоевград и участието им във фестивала започва турнето им. След което Йалдъз Ибрахимова каза, че се радва, че е част от този проект. „Фестивалът е много интересен. В него се събират два несъвместими стила“, добави тя. От своя страна Кели Ръкър отбеляза, че много се радва да е в този красив град – Благоевград. „Тази вечер ще свирим моите песни, заедно с тези на моя приятел Васко Кръпката“, коментира тя. По време на пресконференцията бе казано, че част от изненадите в последният ден от фестивала ще бъде Васко Кръпката, който ще се покаже в една по-различна светлина. Владко Стефановски заяви, че е важно да има фестивали в малките градове, тъй като по този начин се развива туризма в областта. „Наскоро имахме успешен концерт с „Биг Бенд – Благоевград“ в София. За мен ще е чест да направим и тук такъв“, подчерта той. В рамките на пресконференцията стана ясно и това, че „Биг Бенд – Благоевград“ тази година ще чества своя 25 годишен юбилей.
Кристина МИТКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Заместник-кметът Христина Шопова постави началото на IV Международно издание на „Благоевград блус и джаз 2018”

Благоевград: Заместник-кметът Христина Шопова постави началото на IV Международно издание на „Благоевград блус и джаз 2018”

31 Март 2018 | 12:59 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Една от най-популярните български джаз дами Йълдъз Ибрахимова, Биг Бенд- Благоевград, Das Weltschmerz Duett и Лъчезар Кацарски Бенд поставиха уникално начало на първата вечер от IV Международно издание на „Благоевград блус и джаз 2018”. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Магията на джаз музиката завладя жители и гости на Благоевград, като едни от най-големите имена в този стил музика подариха на публиката запомнящи се емоции, а зала „Орфей“ в парк „Македония“ се оказа тясна, за да събере всички почитатели. Четвъртото издание на фестивала бе открито от заместник-кмета по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград Христина Шопова, артистичния директор на фестивала Васил Георгиев - Кръпката и диригента на Биг Бенд - Благоевград Борис Янев. “За мен е удоволствие и чест от името на кмета д-р Атанас Камбитов и целия екип на Общината да Ви кажа добре дошли на четвъртото издание на Междунадорния „БЛАГОЕВГРАД Blues & Jazz”. Мисля, че днес, след четири години, не е необходимо да се убеждаваме, че това е фестивал с бъдеще и ясен път, който веднага влиза в сърцето и не си тръгва от там. Не защото ние бяхме първите и такъв формат няма България, а че всъщност голямата идея и мото беше и е, че това е фестивал, който обединява, а не разделя – като самата природа на тази музика”, каза в приветствено си слово зам.-кметът Христина Шопова. Тя поясни, че тази година изданието има два фокуса. „Първата вечер ние посвещаваме на музикалния космополит, легендата, големия Милчо Левиев, който стана на 80. Вторият фокус във втората вечер е насочване на вниманието към Македония и сътрудничеството ни в полето на културата, след сключения миналата година исторически договор за добросъседство и преди срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани в София, на 17 май, която отново трябва да подчертае принадлежността на региона към европейското семейство и установяването на по-тясно сътрудничество за преодоляване на общите предизвикателства. Както казва виртуозният китарист и композитор Влатко Стефановски, хедлайнер на тазгодишното издание, когото ще имате удоволствие да чуете утре на финала, в проекта му “Sound Bridges” („Мостове от музика”) с Биг бенда на Българското национално радио – „На песните не им трябва път, те летят през границите и стават едно общо добро, едно обща култура, която се усеща навсякъде“, добави заместник-кметът. Васко Кръпката, от своя страна поздрави публиката за добрия избор, а Борис Янев пожела успех на фестивала и изрази увереност, че зала „Орфей“ е обещаваща културно-музикална сцена. Пръв на сцената с много плам, излезе младата звезда Лъчезар Кацарски, който представи своя Бенд. С много джаз и стил, младият изпълнител успя да разчупи жители, гости, зрители в залата и да докосне сърцата им. Емоциите, ритъма и магията на фестивала в първата вечер продължи една от най-търсените и слушани джаз легенди на България Йълдъз Ибрахимова. Към нея се присъедини и Биг Бенд - Благоевград, с които заедно успяха да покажат, че музиката е изкуство, чувство, страст.
Участие взеха алтернативните Веселин Веселинов – Еко и Милен Кукошаров. Обединените в общ музикален проект и вече утвърдени млади и значими музиканти в областта на джаз музиката показаха истинско творчество и стил в първата вечер от четвъртото издание на „Благоевград Блус и джаз 2018“. Съвместният им проект „ImproviSatie” доби голямо значение сред почитателите на този стил музика. В него, басистът Веселин Веселинов-Еко и пианистът Милен Кукошаров, показаха как развиват своя импровизаторски и аранжорски талант върху отбрани пиеси на френския композитор и пианист Ерик Сати - представител на авандгардизма от началото на 20 век.
Първата вечер от IV Международен фестивал „Благоевград Блус и джаз 2018“ завърши с вълшебство, обаяние и очарование, които се усещаха в залата след блестящите изпълнения на големите джаз имена в българската музика. Вечерта и музиката продължиха с JAM SESSION в един от благоевградските клубове - Stage Bar.
Благоевград Блус и джаз 2018“ продължава и днес от 19.00 часа, когато блусът ще завладее зала „Орфей“. Васко Кръпката и София Блус бенд, Влатко Стефановски и Биг бенд на БНР и блус дивата Кели Ръкър ще пресъздават музикални истории.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Ще се проведе пресконференция на звездите от IV Международен фестивал "Blagoevrgad Blues & Jazz"'2018

Благоевград: Ще се проведе пресконференция на звездите от IV Международен фестивал "Blagoevrgad Blues & Jazz"'2018

31 Март 2018 | 07:50 | Агенция "Фокус"
Благоевград. От 14.00 часа в конферентната зала на хотел "Монте Кристо" в Благоевград ще се проведе пресконференция на звездите от IV Международен фестивал "Blagoevrgad Blues & Jazz"'2018. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Ще бъдат представени интересни моменти от първата вечер и някоя от изненадите, които ще бъдат поднесени във втората фестивална вечер.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Das Weltschmerz Duett участва в “Blagoevgrad Blues & Jazz” 2018

Благоевград: Das Weltschmerz Duett участва в “Blagoevgrad Blues & Jazz” 2018

30 Март 2018 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Das Weltschmerz Duett ще вземе участие в IV издание на Международния фестивал „Blagoevgrad Blues & Jazz” 2018. Веселин Веселинов – Еко и Милен Кукошаров обединени в общ музикален проект ще заместят носителя на множество награди, джаз музикант, композитор, аранжор, пианист Милчо Левиев. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. За съжаление на публиката и неговите почитатели, Милчо Левиев е възпрепятстван да участва поради здравословни проблеми.
Програмата за фестивала запазва своя първоначален вариант, но с участието на двамата утвърдени и значими джаз музиканти в страната. Съвместният им проект „ImproviSatie” доби голямо значение сред почитателите на този стил музика. В него, басистът Веселин Веселинов-Еко и пианистът Милен Кукошаров, развиват своя импровизаторски и аранжорски талант върху отбрани пиеси на френския композитор и пианист Ерик Сати- представител на авандагрдизма от началото на 20 век.
Първата фестивална вечер на „Blagoevgrad Blues & Jazz”2018, която започва от 19.00 часа днес в зала „Орфей“ на парк „Македония“, ще бъде открита от младия, талантлив и вече със свой собствен бенд изпълнител от Благоевград, Лъчезар Кацарски. Той е подготвил музикална палитра, която да зареди публиката и да я върне в началото на най- доброто от джаз музиката през един млад поглед. На сцената след това музикалната щафета ще поемат музикантите от Das Weltschmerz Duett. Кулминацията на вечерта ще бъде изградена от джаз дамата Йълдъз Ибрахимова и Биг Бенд- Благоевград. „Царицата на джаза“ Йълдъз Ибрахимова ще изненада публиката с няколко джазирани арии. Няма да липсват и познати джаз стандарти като „All of me”, “Black coffee”. Борис Янев обеща на публиката да чуе и най- доброто изпълнение на „Summer time”.
“Blagoevrgad Blues & Jazz”2018 продължава и в събота/ 31 март/ от 19.00 часа в зала „Орфей“ на парк „Македония“. На една сцена ще излязат Влатко Стефановски, Кели Ръкър и София Блус бенд с Васко Кръпката. Желаещите да станат част от блус и джаз събитието, могат да закупят билети и карти и в деня на концертите от каса, пред залата.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Кузманова, Община Благоевград: Програмата ни за „Благоевград блус и джаз 2018” е изключително амбициозна и смела

Десислава Кузманова, Община Благоевград: Програмата ни за „Благоевград блус и джаз 2018” е изключително амбициозна и смела

26 Март 2018 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Програмата ни за „Благоевград блус и джаз 2018” е изключително амбициозна и смела. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Десислава Кузманова, управител на „Благоевградфест“. „Поради тази причина сме пуснали и карти с отстъпка, така че всеки , който желае да бъде част от нашия фестивал, може да си закупи карти и билети на касата на зала „Яворов“, каза Кузманова. По думите ѝ програмата е изключително интересна и хубава. „Първата вечер сме посетили на 80-годишнинаната на Милчо Левиев. Той беше почетен гост на фестивала миналата година, а тази година ще участва негов бенд“, каза Кузманова. Иелдъз Ибрахимова ще бъде гост изпълнител на Биг Бенд - Благоевград. „Лъчо Кацарки имаше смелостта да направи своя група и ще дебютира на фестивала за първи път, като отеделн изпълнител. Досега той винаги е участвал като гост на благоевградския Биг Бенд“, каза Кузманова. Тя подчерта, че втората вечер е блус вечер. „Тя ще започне с участието на Васко Кръпката, който артистичен директор на фестивала, заедно с една много качествена група от софийски блусари, които ще изпълнят рзлични изненади. След това на линия ще застане Кели Ръкър- нашето американско участие тази година. Тя пристига от Флорида и е страхотна млада мадама, която е с много голям талант. Това са думи на Васко Кръпката. Хедлаинер на фестивала е Васко Стефановски“, каза Кузманова.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васко Кръпката, музикант: В четвъртото издание на фестивала „Bluess&Jazz Blagoevrgad” жителите и гостите на града ще се докоснат до дебютното изпълнение на млад изпълнител от града

Васко Кръпката, музикант: В четвъртото издание на фестивала „Bluess&Jazz Blagoevrgad” жителите и гостите на града ще се докоснат до дебютното изпълнение на млад изпълнител от града

22 Март 2018 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В четвъртото издание на фестивала „Bluess&Jazz Blagoevrgad” жителите и гостите на града ще се докоснат до дебютното изпълнение на млад музикант от Благоевград – Лъчо Кацарски. Това каза Васко Кръпката, един от организаторите на фестивала, по време на пресконференция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. По думите му това е талантлив блус музикант. „Поздравявам Благоевград за това, че се превръща в един фестивален град. Тази година акцент във фестивала ще е легендата на българския джаз – Милчо Левиев“, коментира той.
Музикантът допълни, че в програмата са включени много известни, талантливи музиканти и групи. „Това са два големи Бенда, а също така участие ще вземе и малката-голяма хармоника от Флорида – Кели Ръкар, която обикаля Европа с една малка, стара лампова уредба от 50-те години, с два сака, и е олицетворение на истинския блус музикант. Във фестивал се включиха още велики певци“, коментира той. Музикантът заяви, че програмата на четвъртото издание на фестивала е обагрена с много изненади и приятни емоции за гостите и жителите на Благоевград.
Кристина МИТКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христина Шопова, зам.-кмет на Благоевград: Подготвили сме специална програма за фестивала „Bluess&Jazz Blagoevrgad“

Христина Шопова, зам.-кмет на Благоевград: Подготвили сме специална програма за фестивала „Bluess&Jazz Blagoevrgad“

22 Март 2018 | 17:54 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Подготвили сме специална програма за тазгодишното издание на фестивала „Bluess&Jazz Blagoevrgad“. Това каза зам.-кметът на Община Благоевград Христина Шопова по време на пресконференция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Тя посочи, че по стара традиция в края на март „Bluess&Jazz Blagoevrgad“ „тръгва“ към сърцата на хората и поставя началото на Пролетния фестивал на изкуствата в Благоевград.
„Фестивалът за пръв път се проведе през 2015 година. Тогава той бе на приятелски начала. В него участие взеха хора, обичащи джаза, но наистина се оказа една много добра платформа за среща на много добри музиканти и изпълнители. След 2015 година вече имаме и много международни участници“, коментира тя. Христина Шопова поздрави всички, които са взели участие в селекцията и организацията на фестивала. „В двете фестивални вечери ще ни бъдат предложени много интересни неща“, заяви тя. Шопова подчерта, че тази година фестивалът ще се проведе в зала „Орфей“ в парк Македония. „Сигурни сме, че това място ще предложи повече възможности за публиката и ще създаде една фестивална атмосфера“, коментира тя.
Кристина МИТКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Основен акцент във фестивала „Bluess&Jazz Blagoevrgad” ще бъде 80-та годишнина на музиканта Милчо Левиев

Благоевград: Основен акцент във фестивала „Bluess&Jazz Blagoevrgad” ще бъде 80-та годишнина на музиканта Милчо Левиев

22 Март 2018 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Основен акцент във фестивала „Bluess&Jazz Blagoevrgad” тази година ще бъде 80-та годишнина на музиканта Милчо Левиев. Това стана ясно по време на пресконференция по повод предстоящото четвъртото издание на фестивала в Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. В пресконференцията участваха Христина Шопова, заместник-кмет на Община Благоевград с ресор „Хуманитарни дейности“, музикантът Васил Георгиев, известен като Васко Кръпката, и Борис Янев, Биг Бенд-Благоевград, както и други от организаторите на фестивала. По време на срещата стана ясно кои ще са участниците ще може да чуе публиката на на музикалното събитие на 30 и 31 март. Това са Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Влатко Стефановски, Лъчезар Кацарски Бенд, Биг Бенд - БНР, Васко Кръпката и Kellie Rucker, както и Sofia Blues Band. На пресконференцията бе припомнено, че фестивалът няма да е безплатен, а ще има входна такса.
Кристина МИТКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: В града ще се проведе пресконференция по повод четвъртото издание на фестивала „Bluess&Jazz Blagoevrgad”

Благоевград: В града ще се проведе пресконференция по повод четвъртото издание на фестивала „Bluess&Jazz Blagoevrgad”

21 Март 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В града ще се проведе пресконференция по повод четвъртото издание на фестивала „Bluess&Jazz Blagoevrgad”. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Събитието ще се проведе на 22 март от 14.00 часа в „топлата връзка“, свързваща сградата на Община Благоевград и зала „22 септември“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васко Кръпката, музикант: Тази година фестивалът „Blagoevgrad Blues & Jazz” 2018 ще премине под знака на 80-годишнината на Милчо Левиев

Васко Кръпката, музикант: Тази година фестивалът „Blagoevgrad Blues & Jazz” 2018 ще премине под знака на 80-годишнината на Милчо Левиев

21 Март 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Тази година фестивалът „Blagoevgrad Blues & Jazz” 2018 ще премине под знака на 80-годишнината на Милчо Левиев. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Васко Кръпката, един от организаторите му. „През цялата година ровейки в интернет и обикаляйки България, Европа, Америка и всички контакти и идеи са в тези два фестивала, тъй като аз организирам още един фестивал в София, който е в памет на Георги Минчев. През цялата година работя за този фестивал и събирам контакти“, каза Васко Кръпката. По думите му тази година има изпълнил от Македония - Влатко Стефановски, който е доста популярен в България, освен по света. „Имаме си нашата Йълдъз Ибрахимова, както и нашия Милчо Левиев, който е на 80 години и този фестивал минава под знака на 80- годишнината му. Той е гуруто на българския джаз, носител на „Грами“ и изобщо е един световен музикант. Имаме и американската „малка- голяма хармоника“, както аз я наричам, защото тя е метър и двайсет, свири страхотно на хармоника и пее собствени песни в стил блус, имаме истинска блусарка от Флорида - Кели Ръкър. Тя е идвала и друг път в България, обича нашата страна, пътували сме с нея и сме обикаляли на турне, обича всичко българско, обича конете, пие ракия“, каза Васко Кръпката. По думите му участие ще вземе и Лъчо Кацарски, който е тийнейджър от Благоевград и е направи репертоар със собствена група в стил блус и това ще бъде неговия официален дебют на фестивала.“ Аз също ще взема участие със сборна формация от София. Всички софийски блусари сме се кръстили- „София блус бенд“, за да предлагаме нещо различно и изобщо се очертава голям купон“, каза Васко Кръпката.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васко Кръпката, музикант: Фестивалът „Blagoevgrad Blues & Jazz” 2018 е прецедент в България

Васко Кръпката, музикант: Фестивалът „Blagoevgrad Blues & Jazz” 2018 е прецедент в България

21 Март 2018 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Фестивалът „Blagoevgrad Blues & Jazz” 2018 е прецедент в България. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Васко Кръпката, един от организаторите му. „В страната ни има най-различни фестивали, което е много хубаво. Единствен е фестивалът, който събра блуса и джаза на една сцена. По целия свят когато е джаз фестивал или блус фестивал, това означава и джаз и блус , тъй като те са много близки „братя“, тези два стила“, каза Васко Кръпката. По думите му в България за първи път това се случва преди четири години по идея на Община Благоевград. „Те ми се обадиха и ме поканиха да го организирам с моите контакти на музиканти от Европа, Америка и България. Вдъхновихме се взаимно, защото идеята е много хубава. Те искаха да направят нещо по- различно, защото на 60 километра от Благоевград имаме джаз фест Банско, който вече е много известен. Така в Благоевград решиха да са с нещо по- различни и различното е, че той стана блус и джаз фестивал“, каза Васко Кръпката. По думите му това е много похвално и досега набира инерция, защото за един такъв форум трябва да мине време.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Кузманова, Община Благоевград: Международният фестивал „Blagoevgrad Blues & Jazz” 2018 е посветен на 80-годишнината на известния Милчо Левиев

Десислава Кузманова, Община Благоевград: Международният фестивал „Blagoevgrad Blues & Jazz” 2018 е посветен на 80-годишнината на известния Милчо Левиев

20 Март 2018 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Международният фестивал „Blagoevgrad Blues & Jazz” 2018 събира, а не разделя и е посветен на 80-годишнината на известния Милчо Левиев. Това каза за сутрешния блок на Радио „Фокус“ управителят на дружеството Благоевградфест Десислава Кузманова. Фестивалът се организира от 2015 година от екипа на Община Благоевград и артистичния директор Васко Кръпката, като тази година ще се проведе на 30-31 март. Кузманова допълни, че събитието ще се състои в най-новата зала на Благоевград - „Орфей“, в парк „Македония“, а билета, който може да си закупи всеки желаещ, е на символична цена. „Тази година стартираме с 80-годишнината на Милчо Левиев и първата вечер е посветена на тази годишнина, миналата година той навърши 80 години. След това щафетата ще поеме Йълдъз Ибрахимова, която не се нуждае от представяне, тъй като е известна в цял свят. Тя ще гостува на Биг Бенд Благоевград. След нея ще излезе титана Милчо Левиев, който миналата година беше почетен гост, хареса му и тази година реши да участва. Продължава ме с Кели Рукър, една малка дама с голям талант, която идва от САЩ. Малката голяма хармоника, както я наричат, пристига специално за фестивала и ние сме изключително горди от този факт. Програмата ни е страхотна и очакваме хората да се забавляват много“, сподели Десислава Кузманова. Тя каза още, че всяка година програмата става все по-амбициозна и допълни, че гвоздеят на програмата на Международният фестивал-Благоевград Блус и Джаз 2018 година ще бъде Влатко Стефановски - легенда в македонската музика, един истински виртуоз китарист.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Кузманова, Община Благоевград: Четвъртото издание на „Blagoevgrad Blues & Jazz” 2018 обещава да бъде запомнящо се и носи богатството на блус и джаз музиката

Десислава Кузманова, Община Благоевград: Четвъртото издание на „Blagoevgrad Blues & Jazz” 2018 обещава да бъде запомнящо се и носи богатството на блус и джаз музиката

15 Март 2018 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Четвъртото издание на „Blagoevgrad Blues & Jazz” 2018 обещава да бъде запомнящо се и носи богатството на блус и джаз музиката. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Десислава Кузманова, директор на Общинско дружество „Благоевград фест“ ЕООД. По думите ѝ Началото на пролетта винаги идва с фестивала „Bluess&Jazz Blagoevrgad”. „През 2018 година ще бъде неговото четвърто издание и ще бъде още по-хубав от предишните три. Досега във фестивала сме имали много хубави музиканти. Международното участие миналата година се изрази най-вече чрез Шугър Блу, който е носител на „Грами“ и беше наш гост. При нас са били доста известни имена. Тази година фестивалът е с много интересна програма. На 30 март фестивалът ще бъде открит от Лъчезар Кацарски, който е събрал свои притяли и ще изпълни свои авторски парчета. Младaтa надежда на блус и джаз музиката Лъчезар Кацарски неведнъж е доказвал своите богати гласови данни, но този път ще излезе на сцената с индивидуален бенд. След това щафетата ще поеме Йълдъз Ибрахимова, която ще бъде гост на Биг Бенд - Благоевград. Бендът ще изненадат публиката със съвместен проект с Йълдъз Ибрахимова. Тя няма нужда от представяне, защото е абсолютна легенда в джаз средите. Ще завърши Милчо Левиев с неговият си бенд. Много важно е за тази вечер, че това е вечерта на Милчо Левиев и тя е посветена на неговата 80- годишнина. На 30 март сме наблегнали на джаз изпълненията, а на 31 март ще бъде отново една изключително интересна вечер. Откриват Васко Кръпката и София Блус бенд. Васил Георгиев, познат като Васко Кръпката е подготвил много новости за своите почитатели. Тази година освен неговите музикани от Подуене, той е поканил и негови притятели- блусари и заедно ще направят едно изключително интересно включване. Блус дивата Кели Ръкър, която е американска и с много интересно творчество. Хедлайнер на тазгодишното издание е Влатко Стефановски. Едва ли има почитател на двата стила музика, който ще остане безразличен към палитрата от изпълнители и музиканти, които са подготвили непреходни хитове, както и нови компилации“, каза Кузманова.
По думите ѝ тази година са сменили локацията. „До този момент се провеждаше в ДТ „Никола Вапцаров“, а тази година ще ползваме зала „Орфей“. Тя се намира в парк „Македония“. Предполага, че повече от гражданите на Благоевград знаят, че залата е нова, много добре оборудвана и ще бъде направена много симпатично, защото ще има разположен бирен и винен бар“, каза Кузманова. Тя подчерта, че ще има коктейлни маси и сцената ще бъде направена по подобаващ начин. „Това е наистина най- доброто, което можем да предложим на благоевградчани. Билетите вече са пуснати в продажба на касата на зала „Пейо Яворов“. Цената на билета за една фестивална вечер е 12 лева, а картата, която обхваща и двата дни е 20 лв. От всеки закупен билет или карта ще бъде отделян по 1 лев за благотворителна кауза“, каза Кузманова.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Със спектакъла „Милчо Левиев на 80“ ще започне първата фестивална вечер от „Blagoevgrad Blues & Jazz” на 30 март

Благоевград: Със спектакъла „Милчо Левиев на 80“ ще започне първата фестивална вечер от „Blagoevgrad Blues & Jazz” на 30 март

16 Февруари 2018 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Със спектакъла „Милчо Левиев на 80“ ще започне първата фестивална вечер от „Blagoevgrad Blues & Jazz”. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. На 30 март от 19.00 часа жители и гости на Благоевград ще могат да станат част от едно изключително музикално приключение, което ще се състои в зала „Орфей“ на парк „Македония“. Българският джаз музикант, композитор, аранжор, пианист ще сподели с публиката една вълнуваща джаз история.
Милчо Левиев е носител на множество награди, като сред тях са “Доктор Хонорис Кауза”, Нов български унивеситет и орден “Стара планина“, La Medaile d’ l’Academie Internationale des Arts, Париж, Франция, и “Доктор Хонорис Кауза” на Академия за музикално и танцово изкуство, Пловдив. Милчо Левиев е успешен преподавател, автор на аранжимента на “Blue Rondo a la Turk” (композиция на Дейв Брубек), присъстващ в отличения с награда “Грамми” през 1982 албум на Ал Джароу “Breakin’ Away”. Номинация за награда “Грамми” за най-добър вокален аранжимент на композицията на Чарли Паркър, записана от Манхатън Трансфър за албума “Mecca For Moderns”. Автор на композиции и аранжименти, и участвал като изпълнител в Американската джаз филхармония (American Jazz Philharmony), Симфоничния оркестър на Бевърли Хилс (Beverly Hills Symphony), Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на българското радио и други. Музикален ръководител на Биг бенда на Българското национално радио и телевизия. Композирал е музика за множество български игрални, анимационни и документални филми. Биографията на Милчо Левиев е богата и изцяло свързана с любовта му към джаз музиката. Именно тази любов, той ще предаде и на публиката на “Blagoevgrad Blues& Jazz”2018.
Във фестивалната вечер, посветена на музикалния космополит, участие ще вземе и благоевградският талант, също обичащ джаз музиката - Лъчезар Кацарски. Още джаз и изненади ще бъдат поднесени от Йълдъз Ибрахимова и Биг Бенд Благоевград.
Билети и карти за двете фестивални вечери на „Blagoevgrad Blues& Jazz”2018 - 30 и 31 март, вече са в продажба на касата на зала „Пейо Яворов“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Кузманова, Община Благоевград: Четвъртото издание на „Blagoevgrad Blues & Jazz” 2018 обещава да бъде запомнящо се и носи богатството на блус и джаз музиката

Десислава Кузманова, Община Благоевград: Четвъртото издание на „Blagoevgrad Blues & Jazz” 2018 обещава да бъде запомнящо се и носи богатството на блус и джаз музиката

8 Февруари 2018 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Четвъртото издание на „Blagoevgrad Blues & Jazz” 2018 обещава да бъде запомнящо се и носи богатството на блус и джаз музиката. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Десислава Кузманова, директор на Общинско дружество „Благоевград фест“ ЕООД. На 30 и 31 март в зала „Яворов“ в Благоевград на една сцена ще излязат Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, блус дивата Кели Ръкър, Васко Кръпката, София Блус бенд, Биг Бенд на Българското национално радио, Биг Бенд- Благоевград, Лъчезар Кацарски. Хедлайнер на тазгодишното издание е Влатко Стефановски. Едва ли има почитател на двата стила музика, който ще остане безразличен към палитрата от изпълнители и музиканти, които са подготвили непреходни хитове, както и нови компилации“, каза Кузманова. По думите ѝ българският джаз музикант, композитор, аранжор и пианист Милчо Левиев е удостоен с едни от най-големите отличия за заслуги в музикалното изкуство. Той е автор на симфонии и камерна музика. Създава композиции за Симфоничен оркестър, камерна музика, клавирна музика, музика за филми, някои от които ще прозвучат в Благоевград. „Един от най- популярните женски гласове на джаз музиката Йълдъз Ибрахимова ще представи една уникална палитра от песни. Влатко Стефановски ще поднесе един уникален проект с музикантите от Биг Бенд на Българското национално радио, който се нарича „Sound Bridges”, каза Кузманова. Васил Георгиев, познат като Васко Кръпката е подготвил много новости за своите почитатели. Младaтa надеждa на блус и джаз музиката Лъчезар Кацарски неведнъж е доказвал своите богати гласови данни, но този път ще излезе на сцената с индивидуален бенд. Биг Бенд - Благоевград ще изненадат благоевградската публика със съвместен проект с Йълдъз Ибрахимова. Не на последно място е блус-дивата от Калифорния. Тя притежава неповторим саунд на своята “Lee Oscar” хармоника и много силен и завладяващ дрезгав “блуси” глас.

Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Италия почита паметта на жертвите на срутването на мост в Генуа. 17 август 2018 г.
Италия почита паметта на жертвите на срутването на мост в Генуа. 17 август 2018 ...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.