НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вера Вулджева, Фондация „Искам бебе“: Общинската програма „Ин витро“ в Асеновград е първата и единствена в България, която е с безлимитен бюджет

Вера Вулджева, Фондация „Искам бебе“: Общинската програма „Ин витро“ в Асеновград е първата и единствена в България, която е с безлимитен бюджет

9 Февруари 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Общинската програма „Ин витро“ в Асеновград е първата и единствена в България, която от началото на съществуването си е с безлимитен бюджет. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Вера Вулджева, член на Комисията по финансиране на ин витро процедури в Община Асеновград и координатор на Фондация „Искам бебе“ за град Пловдив. По думите ѝ двойките или семействата с репродуктивни проблеми, които кандидатстват към Община Асеновград за финансово подпомагане, отговарят на критериите, представят надлежно всички необходими документи и бъдат одобрени, получават до 2000 лева. „Общият бюджет на общинската програмата няма лимит за годината. Това е прекрасно, защото няма друга такава програма в страната. Адмирации за Община Асеновград. Много сме удовлетворени от съвместната работа на Фондация „Искам бебе“ с ръководството на общината. Това е едно от най-добрите ни сътрудничества. Срещаме много разбиране в разговорите ни с общинската администрация, с кмета и заместник-кмета, с общинските съветници. Всички са единодушни, че средствата, които се отпускат по програма „Ин витро“ са най-добре инвестираните общински средства. За нас е огромна радост да чуваме подобни положителни отзиви. Хората наистина си дават сметка, че раждането и създаването на човешки живот е най-ценното нещо“, коментира Вера Вулджева.
Тя посочи още, че предимство на общинската програма „Ин витро“ в Асеновград е, че двойките или семействата с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват едва ли не целогодишно. „От януари до септември има три периода на прием. Документи се приемат за първо, второ и трето тримесечие, като общинската комисия заседава след всеки един от етапите. Първата комисия е в началото на месец април, после в началото на юли и на октомври. В рамките на три - четири месеца всеки пакет с постъпили документи бива разгледан“, каза Вулджева. Тя обясни, че при кандидатстване за подпомагане двойките или семействата с репродуктивни проблеми трябва да отговарят на определени критерии. „Трябва да са жители на Община Асеновград, поне единият от двамата партньори, и да имат три години назад жителство. Също да нямат задължения към общината и към държавата. Трябва да представят документи, потвърждаващи наличието на репродуктивен проблем, разписани според правилника – етапна и други епикризи според фактора, независимо дали ще е спермограма, цветна снимка или епикриза за операция, ако проблемът е с маточните тръби на жената, и т.н. Документите трябва да са подготвени от Клиника по асистирана репродукция, за да може всичко да е ясно, комисията да разгледа документите и да одобри кандидатите“, посочи Вера Вулджева.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.