НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:10

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вера Вулджева, Фондация „Искам бебе“: Общинската програма „Ин витро“ в Асеновград е първата и единствена в България, която е с безлимитен бюджет

Вера Вулджева, Фондация „Искам бебе“: Общинската програма „Ин витро“ в Асеновград е първата и единствена в България, която е с безлимитен бюджет

9 Февруари 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Общинската програма „Ин витро“ в Асеновград е първата и единствена в България, която от началото на съществуването си е с безлимитен бюджет. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Вера Вулджева, член на Комисията по финансиране на ин витро процедури в Община Асеновград и координатор на Фондация „Искам бебе“ за град Пловдив. По думите ѝ двойките или семействата с репродуктивни проблеми, които кандидатстват към Община Асеновград за финансово подпомагане, отговарят на критериите, представят надлежно всички необходими документи и бъдат одобрени, получават до 2000 лева. „Общият бюджет на общинската програмата няма лимит за годината. Това е прекрасно, защото няма друга такава програма в страната. Адмирации за Община Асеновград. Много сме удовлетворени от съвместната работа на Фондация „Искам бебе“ с ръководството на общината. Това е едно от най-добрите ни сътрудничества. Срещаме много разбиране в разговорите ни с общинската администрация, с кмета и заместник-кмета, с общинските съветници. Всички са единодушни, че средствата, които се отпускат по програма „Ин витро“ са най-добре инвестираните общински средства. За нас е огромна радост да чуваме подобни положителни отзиви. Хората наистина си дават сметка, че раждането и създаването на човешки живот е най-ценното нещо“, коментира Вера Вулджева.
Тя посочи още, че предимство на общинската програма „Ин витро“ в Асеновград е, че двойките или семействата с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват едва ли не целогодишно. „От януари до септември има три периода на прием. Документи се приемат за първо, второ и трето тримесечие, като общинската комисия заседава след всеки един от етапите. Първата комисия е в началото на месец април, после в началото на юли и на октомври. В рамките на три - четири месеца всеки пакет с постъпили документи бива разгледан“, каза Вулджева. Тя обясни, че при кандидатстване за подпомагане двойките или семействата с репродуктивни проблеми трябва да отговарят на определени критерии. „Трябва да са жители на Община Асеновград, поне единият от двамата партньори, и да имат три години назад жителство. Също да нямат задължения към общината и към държавата. Трябва да представят документи, потвърждаващи наличието на репродуктивен проблем, разписани според правилника – етапна и други епикризи според фактора, независимо дали ще е спермограма, цветна снимка или епикриза за операция, ако проблемът е с маточните тръби на жената, и т.н. Документите трябва да са подготвени от Клиника по асистирана репродукция, за да може всичко да е ясно, комисията да разгледа документите и да одобри кандидатите“, посочи Вера Вулджева.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на САЩ Доналд Тръмп изнася реч пред
Президентът на САЩ Доналд Тръмп изнася реч пред "Конференцията за консервативно ...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.