НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Джумхуриет: Управляващата партия в Турция най-накрая се задейства: Дава нови обещания на ЕС – за да отпаднат визите

Джумхуриет: Управляващата партия в Турция най-накрая се задейства: Дава нови обещания на ЕС – за да отпаднат визите

8 Февруари 2018 | 12:34 | Агенция "Фокус"
Анкара/Брюксел. Официална Анкара, чийто отношения с ЕС са напълно задръстени заради арестите на голям брой журналисти и противници на режима, най- накрая връчи на Брюксел „пътна карта”, включваща 7 точки, пише вестник „Джумхуриет”. Това се очакваше в продължение на повече от една година. Сега управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) обещава на Брюксел да включи в Закона за борба с тероризма специален текст, че „изразяването на мнения, които не надхвърлят границите на журналистиката и имат характеристиките на критика, вече няма да се считат за престъпление”. Заедно с това Анкара официално уведоми, че ще претвори в живота Спогодбата за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица (т.нар. реадмисия), подписана с ЕС през декември 2013 год., в замяна на въвеждането на визова либерализация за турски граждани. За отпадането на визите за турски граждани досега Анкара е изпълнила 65 от всичките необходими 72 условия (критерии). За останалите 7 критерия Турция дълго време се съпротивляваше, но вече връчи т.нар. „работен документ” за стъпките, които може да предприеме. Това е извършено вчера от постоянния представител на Турция в ЕС Фарук Каймакчъ на зам.-председателя на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс. Сега ЕК ще оценява тази „пътна карта” и ще даде някакъв отговор на Анкара. Вече е договорено на 26 март във Варна турският президент Реджеп Тайип Ердоган да се срещне с председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск, с председателя на ЕК Жан Клод Юнкер и с българския премиер Бойко Борисов, чиято страна е временен председателстващ Съвета на ЕС, посочва още „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Изпълнени са всичките 72 критерия на ЕС за падането на визите – сега топката е в Брюксел

Мевлют Чавушоглу: Изпълнени са всичките 72 критерия на ЕС за падането на визите – сега топката е в Брюксел

7 Февруари 2018 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара вече напълно е изпълнила всичките 72 изисквания на Брюксел за визова либерализация и сега „топката се намира в полето на ЕС”, пише вестник „Джумхуриет”. В обширно интервю Мевлют Чавушоглу се спира по-подробно на операцията на турската армия „Маслинова клонка” в района на сирийския град Африн. „Операцията продължава по планирания начин – до постигане на крайните цели на нашата борба. От друга страна, не сме нарушили и човешките измерения на военната операция. Не е загинал и нито един цивилен; обратните информации са пропаганда на Отрядите за народна самозащита (ОНС) на сирийските кюрди/Кюрдската работническа партия (ПКК).”,декларира още турският външен министър, цитиран от „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Турция е напълно готова за визовата либерализация

ДХА: Турция е напълно готова за визовата либерализация

7 Февруари 2018 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът по европейските въпроси и главен преговарящ на Турция Йомер Челик се срещна с председателя и членовете на Парламентарната комисия за хармонизация с ЕС в Меджлиса и заяви, че Анкара вече е напълно готова за визовата либерализация, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). „Завършихме работата във връзка с визите. Днес или утре ще предадем нужната документация на Европейската комисия (ЕК). Турция е изпълнила всички отговорности, които падах върху нея. Според нас, изпълнение са и всичките 72 критерия в рамките на диалога за либерализиране на визовия режим. … Отправяхме призиви към ЕС. Казвахме, че трябва да се проведе среща на високо равнище между Турция и ЕС; сега това официално е съобщено на Анкара. На 26 март във Варна по инициатива на временно председателстващия Съвета на ЕС Българи ще се състои тази среща на високо равнище във формат Турция-ЕС. Това ще бъде една среща на високо равнище, на която ще можем да изясним как ще напредваме в бъдещите си отношения.”, посочва още Йомер Челик, цитиран от ДХА.

Агенция „Фокус” припомня:

Диалогът с Анкара за либерализиране на визовия режим Брюксел започва още на 16.12.2013 год., успоредно с подписването на Споразумение за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица (реадмисия) между ЕС и Турция. Този диалог се основава на пътната карта за безвизов режим с Турция. Това са изискванията, на които трябва да отговаря Анкара.
Изпълнението им ще позволи на турските граждани да пътуват без визи в Шенгенското пространство за краткосрочно пребиваване – 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период, с цел:
1. бизнес;
2. туризъм
3. по семейни причини.
В пътната карта са фиксирани 72 изисквания (критерия), разпределени в 5 тематични групи:
1. сигурност на документите за пътуване (биометрични данни);
2. управление на миграцията;
3. обществен ред и сигурност;
4. основни права и свободи, вкл. антитерористичното законодателство (най-проблемното за Турция);
- обратно приемане на незаконни мигранти.

Досега Турция не е изпълнила 5 от поставените изисквания (по някои данни те са дори 7). Най-важното и изглеждащо като неизпълнимо е точно в рамките на тематична група № 4 – антитерористичното законодателство. Понеже след опита за преврат от 15 юли и в условията на действащото вече над 1,5 години извънредно положение, законодателството, а и установената практика за управление чрез декрети със силата на закон, практически обезсмислят зачитането и спазване на основните права и свободи на гражданите.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сватбата между британския принц Хари и актрисата Меган Маркъл. 19 май 2018 година
Сватбата между британския принц Хари и актрисата Меган Маркъл. 19 май 2018 годин...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.