НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:25


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Цветан Цветанов проведе срещи във Вашингтон с американски конгресмени и европейски депутати

Цветан Цветанов проведе срещи във Вашингтон с американски конгресмени и европейски депутати

10 Февруари 2018 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В последния ден от своето посещение в САЩ председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов се срещна с американски конгресмени и депутати от Европа и Балканския регион. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. В петък зам.-председателят на ГЕРБ взе участие в традиционната Молитвена закуска при президента на САЩ Доналд Тръмп.
Първата работна среща за деня бе с влиятелния конгресмен от Републиканската партия на САЩ Робърт Адерхолд от щата Алабама. През 2017 г. Адерхолд взе участие в Регионалната молитвена закуска, която се проведе в Пловдив. По време на днешната среща двамата обсъдиха бъдещи съвместни дейности в тази насока. Цветан Цветанов и конгресмен Адерхолд изразиха общо мнение, че духът на разбирателство и толерантност трябва да бъде водещ за Балканския регион. Именно като такъв положителен пример беше посочен сключеният с Македония в средата на 2017 г. Договор за приятелство и добросъседство. „Този договор трасира бъдещото успешно взаимодействие между гражданите на двете страни“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ. Той също така представи идеите за различни съвместни инфраструктурни проекти в региона, които ще допринесат още повече за развитието на културните, социалните и икономическите отношения между хората на Балканите. Беше отправена и покана към конгресмен Адерхолд да посети отново България в удобно за него време.
По-късно през деня Цветанов разговаря със зам.-председателя на сръбския парламент Владимир Маринкович и депутата от германския Бундестаг Фолкмар Клайн. С Маринкович бяха обсъдени двустранните отношения в областта на парламентарното сътрудничество, както и бяха представени приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС.
По време на срещата с депутата Фолкмар Клайн, двете страни споделиха задоволството си от факта, че основният приоритет на българското председателство – европейската перспектива пред Западните Балкани, се явява естествено продължение на Берлинския процес. Цветан Цветанов и Фолкмар Клайн бяха категорични, че с оглед на следващите председателстващи ЕС държави (Австрия и Румъния) фокусът върху Западните Балкани ще се задържи за по-дълъг период от време.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов проведе работна среща с конгресмена от щата Илинойс Питър Роскъм

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов проведе работна среща с конгресмена от щата Илинойс Питър Роскъм

8 Февруари 2018 | 10:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В рамките на работното си посещение във Вашингтон (САЩ), председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов разговаря с конгресмена от щата Илинойс Питър Роскъм. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Двамата се срещнаха в сградата на американския Конгрес във Вашингтон. Цветанов и Роскъм обсъдиха аспекти на регионалната сигурност през призмата на българското председателство на Съвета на Европейския съюз и специфичните заплахи за региона. Конгресменът е съпредседател на 20-членната двупартийна Комисия за демократично партньорство към Камарата на представителите на американския Конгрес, развиваща интерпарламентарни отношения с държави от Балканския регион. Цветанов информира американската страна за приоритетите на европредседателството и по специално за основния такъв – очертаването на ясна европейска перспектива пред Западните Балкани. Питър Роскъм изказа специално задоволство от вчерашната новина от Брюксел за включването на тези приоритети в Стратегията за Западните Балкани.
Конгресмен Роскъм сподели задоволството си от възможността да бъде проведена подобна среща, както и от факта, че на територията на неговия избирателен район живеят много българи. Цветан Цветанов изрази надежда, че неговият колега ще задълбочи сътрудничеството с българската диаспора в Илинойс, в насока разширяване на българската културна среда в Средния Запад на САЩ. Двете страни изразиха увереност, че в бъдеще ще бъдат проведени конкретни съвместни събития за популяризиране на българската култура и традиции.
По-късно през деня Цветан Цветанов проведе срещи с ръководители на вашингтонския офис на Американския еврейски комитет, както и с главния изпълнителен директор на Международната асоциация на полицейските началници — IACP Винсент Талучи. IACP е най-старата правоохранителна професионална организация в света, създадена е през 1893 г. и от тогава до днес е базирана в Александрия (Вирджиния).
По време на срещата в IACP Цветан Цветанов представи предстоящото парламентарно измерение на българското европредседателство. Беше припомнено и доброто сътрудничество с българските правоохранителни органи през годините. Цветанов отправи покана към Винсент Талучи и неговия заместник Терънс Кънингам да посетят България в удобно за тях време. Американската страна изказа благодарност за доброто сътрудничество до този момент и изрази убеденост, че тези контакти ще продължат и в бъдеще.
Цветан Цветанов е във Вашингтон за молитвената закуска при президента на САЩ Доналд Тръмп.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна с ръководителя на вашингтонския офис на Световния еврейски конгрес Марк Левин

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна с ръководителя на вашингтонския офис на Световния еврейски конгрес Марк Левин

7 Февруари 2018 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща с ръководителя на вашингтонския офис на Световния еврейски конгрес Марк Левин, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Световният еврейски конгрес е една от най-старите еврейски организации в света, имаща водеща роля в работата с неправителствения сектор. Тази среща беше своеобразно продължение на състоялата се преди няколко дни среща на Цветанов в София с ръководителите на Световния еврейски конгрес.
По време на срещата във Вашингтон беше направен преглед на двустранните отношения и бяха обсъдени бъдещи съвместни дейности по повод отбелязване на 75-та годишнина от спасяването на българските евреи. Марк Левин даде висока оценка за решението на българското правителство да определи национален координатор за борбата с антисемитизма в лицето на заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев, както и да бъде приета работна дефиниция за Холокоста.
Утре посещението на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов във Вашингтон продължава със срещи в американския Конгрес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов участва в конференцията "Геополитиката в Югоизточна Европа и ролята на САЩ и НАТО" във Вашингтон

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов участва в конференцията "Геополитиката в Югоизточна Европа и ролята на САЩ и НАТО" във Вашингтон

7 Февруари 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов представи приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС пред американски сенатори и конгресмени и парламентаристи от всички балкански държави. Това стана по време на участието на Цветанов в конференцията "Геополитиката в Югоизточна Европа и ролята на САЩ и НАТО", съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Форумът се провежда в американската столица Вашингтон и се организира от американския Сенат. В изказването си председателят на ПГ на ГЕРБ обърна внимание и на ключовия приоритет за европейската перспектива пред Западните Балкани и свързаността с Берлинския процес. В тази връзка Цветан Цветанов съобщи пред аудиторията току-що пристигналата новина от Брюксел, че в новата стратегия на ЕК се определя "реалистичната перспектива за присъединяване на Западните Балкани към ЕС около 2025 г.". Това съобщение бе прието с видимо удовлетворение от всички участници. Цветанов обърна внимание и на конкретни въпроси в областта на дигитализацията и киберсигурността. В края на изказването си председателят на ПГ на ГЕРБ изказа благодарност към организаторите и заяви, че подобни инициативи показват еднаквите гледни точки между САЩ и Европа.
В събитието взеха участие и сенаторите Джеймс Инхоф и Роджър Уикър, конгресмените Робърт Адерхолт, Робърт Питингер и Майкъл Търнър, както и парламентаристи от Германия и Австрия. По време на изказванията беше изразена силна подкрепа за засилване на евроатлантическото партньорство, за утвърждаване на върховенството на закона и изграждане на взаимоотношения на добросъседство и разбирателство. Участниците в конференцията се обединиха и около виждането, че днешната ситуация в региона и света изисква все повече изграждане на дружески и добросъседски отношения.
В рамките на конференцията председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов проведе работни срещи със сенатор Джеймс Инхоф и конгресмен Робърт Питингер. По време на разговорите бяха обсъдени въпроси, свързани с регионалната сигурност, заплахите и предизвикателствата пред Балканите. През месец ноември 2017 г. конгресмен Питингер беше домакин във Вашингтон на Интерпарламентарна трансатлантическа конференция по въпросите на сигурността, в която Цветан Цветанов също участва.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов проведе работна среща със зам.-помощник държавния секретар на САЩ Матю Палмър

Цветан Цветанов проведе работна среща със зам.-помощник държавния секретар на САЩ Матю Палмър

6 Февруари 2018 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В рамките на работното си посещение в САЩ, председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов разговаря със зам.-помощник държавния секретар на страната Матю Палмър. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. По време на срещата в Държавния департамент на САЩ във Вашингтон бяха обсъдени въпроси на глобалната и регионалната сигурност. Цветан Цветанов запозна американската страна с приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС, както и с произтичащите ангажименти на българския парламент в тази сфера. Беше обърнато специално внимание на парламентарното измерение на председателството и по-специално на предстоящата в средата на март среща в София по въпросите на правоохраната. И двете страни бяха единодушни, че европейската перспектива пред страните от Западните Балкани е от изключителна важност за сигурността на региона и единствено по пътя на взаимното сътрудничество могат да бъдат постигнати трайни и необратими резултати на демократичните процеси. Матю Палмър приветства подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, като посочи, че това е пътят пред държавите от региона.
По-късно през деня Цветанов проведе политически срещи и в централата на Националния демократически институт във Вашингтон. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ разговаря със старши директора за Централна и Източна Европа Робърт Бенджамин и с програмния директор за Централна и Източна Европа Кент Фогг. Те обсъдиха регионалното сътрудничество, в това число и засилването на сътрудничеството с партиите от “център-дясно” от страните от Западните Балкани.
Цветан Цветанов е във Вашингтон (САЩ) за участие в Националната молитвена закуска при президента Доналд Тръмп.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и представители на партията ще участват в Националната молитвена закуска във Вашингтон при президента Доналд Тръмп

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и представители на партията ще участват в Националната молитвена закуска във Вашингтон при президента Доналд Тръмп

5 Февруари 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще участва за пети пореден път в Националната молитвена закуска във Вашингтон при президента на САЩ Доналд Тръмп. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. И този път Цветанов ще бъде придружаван от народния представител от ГЕРБ-Русе и член на Изпълнителната комисия на партията Пламен Нунев. В делегацията на ГЕРБ за форума за първи път участват и заместник-председателят на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова, заместник-председателят на ГЕРБ и кмет на Бургас Димитър Николов и кметът на Пловдив Иван Тотев.
Националната молитвена закуска е международен форум, който се организира съвместно от Белия дом и Конгреса на САЩ. Провежда се ежегодно през първия четвъртък на февруари, като Камарата на представителите и Сенатът се редуват в председателстването на закуската. Това е едно от най-значимите събития в политическия живот на САЩ. По време на закуската, освен президентът на САЩ, традиционно присъстват и членове на правителството, Конгреса, дипломатическия корпус, висшата администрация и въоръжените сили на САЩ. На форума се канят още дипломати, бизнесмени, политически, религиозни, научни, стопански и държавни лидери от различни държави.
По време на посещението си в САЩ, заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов ще проведе и редица срещи с представители на правителствения и неправителствения сектор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Юлия Скрипал с първо заявление, откакто излезе  от кома. 23 май 2018 година
Юлия Скрипал с първо заявление, откакто излезе от кома. 23 май 2018 година

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.