НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: Индустриалните работници в Германия обявиха втора 24-часова стачка

Reuters: Индустриалните работници в Германия обявиха втора 24-часова стачка

1 Февруари 2018 | 10:48 | Агенция "Фокус"
Франкфурт на Майн. Индустриални работници в Германия започнаха втора 24-часова стачка в четвъртък, искайки по-добро заплащане за труда си и намаляване на работното време. Сред засегнатите компании са такива, като автопроизводителите Volkswagen и Ford, предава Reuters.
Профсъюзът IG Metall призова за целодневна стачка и в петък, като последно предупреждение преди да предприеме по-мащабни действия, които могат да нанесат непоправими вреди на компании, нуждаещи се от ежедневна доставка на автомобилни части и други компоненти.
Окуражени от най-големия икономически растеж на ФРГ за последните 6 години и рекордно ниската безработица, IG Metall поискаха 8-процентно увеличение на заплатите през следващите 27 месеца за 3,9 милиона работници в сферата на металургията в Германия.
Профсъюзът поиска и намаляване на работната седмица от 35 до 28 часа за работници, които трябва да се грижат за малки деца, възрастни или болни роднини и да могат да се върнат към пълно работно време след две години.
Работодателите предложиха увеличение с 6,8%, но отхвърлиха исканията за намаляване на работното време, освен ако не получат правото да увеличат работните часове, когато това се налага.
От профсъюза съобщиха, че около 68 хиляди работници от 80 компании, включително производителят на камиони MAN и дилърът на авточасти ZF Friedrichshafen са спрели работа в сряда, а до петък се очаква към стачката да се включат до около 260 компании, включително производителят на Мерцедес – Daimler и Porsche.
Икономическият институт DIW изчисли, че стачките може да струват на компаниите по 62 милиона евро на ден, ако се приеме, че около 50 хиляди работника спрат да работят.
Профсъюзът и работодателите са оставили вратата за продължаване на преговорите помежду си отворена, след като планираните стачни действия завършат в петък, но всяка от тях поиска от другата да покаже по-голямо желание за компромиси.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Навършва се една година от терористичната атака в Манчестър. 22 май 2018 г.
Навършва се една година от терористичната атака в Манчестър. 22 май 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.