НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Independent: Дейвид Дейвис тази година все още не е посещавал Брюксел

The Independent: Дейвид Дейвис тази година все още не е посещавал Брюксел

13 Март 2018 | 03:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът отговарящ за Брекзит в британското правителство Дейвид Дейвис все още не е пътувал до Брюксел по работа тази година пише британският вестник The Independent.
Изданието отбелязва, че предвидените за тази седмица дискусии ще бъдат на техническо ниво без участието на министъра.
За разлика от миналата година, когато министърът редовно пътуваше до Брюксел през първото тримесечие на тази година Дейвис е имал само една среща с Мишел Барние, главен преговарящ от страна на Европейския съюз, в Лондон в началото на февруари, въпреки че дискусиите се водят основно в Брюксел.
Прави впечатление, че в момента преговорите се водят от Оливър Робинс, представителят на премиера на преговорите, който е поел лично разговорите за сметка на Дейвид Дейвис. Министерството за напускане на ЕС е отрекло тези спекулации като „напълно неверни“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Дейвид  Дейвис заявява, че Великобритания и ЕС се разминават по толкова много теми, че дори не ги помни всичките

The Independent: Дейвид Дейвис заявява, че Великобритания и ЕС се разминават по толкова много теми, че дори не ги помни всичките

7 Март 2018 | 03:49 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът по въпросите на Брекзит в британския кабинет Дейвид Дейвис заявява, че Великобритания и Европейския съюз се разминават по толкова много теми, че дори не ги помни всичките, пише английският вестник The Independent.
Според него има различия в около единайсет области, като ключовата среща с ЕС е само след две седмици.
„Не мога да ги изредя всичките по памет, но мога да ви дам списък, ако искате, заявява той пред парламентарната комисия по Брекзит.
Според Дейвис най-големият проблем остава границата с Република Ирландия, но също така посочва и настояването на Обединеното кралство да може да оспорва новите закони на ЕС, както и проблемът с правата на гражданите от ЕС, като основни препятствия. Въпреки всичко според него има шансове да се намери решение до 23 март.
Това е много важен срок за фирмите, защото ако не се постигнат дотогава договорености, те ще започнат да планират изнасяне на бизнеса си в чужбина. Финансовият министър Филип Хамънд напомня, че това е много важно за авиационния бизнес, защото авиокомпаниите трябва да знаят на 1 април 2018 година дали могат да планират спокойно полетите си за април 2019 година. Но Дейвис заявява, че между Лондон и Брюксел има конфликт относно арбитражните механизми, за да се предотврати някои регулации да не нанасят вреда на Великобритания след като тя вече няма право на глас. Нерешени остават и въпросите свързани с ядрената енергетика след напускането на „Евроатом“.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Daily Express: Брекзит на ръба – Дейвид Дейвис отвърна на заплахите на Мишел Барние

Daily Express: Брекзит на ръба – Дейвид Дейвис отвърна на заплахите на Мишел Барние

10 Февруари 2018 | 02:03 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Главният преговарящ за Брекзит Дейвид Дейвис отвърна на заплахите на неговия колега от ЕС Мишел Барние, отбелязва британското издание Daily Express. Гневен изблик вкара току що започналите преговори за Брекзит в нова патова ситуация, коментира още вестникът. Френският дипломат заяви, че преходния период „не е сигурен“, и че Брюксел „има проблеми да разбере позициите на Лондон“ за преходния период. По-късно през деня коментарът на Барние получи отговор от Дейвис, която отбеляза, че „има фундаментално противоречие в подхода, който Комисията предприема“. Според британският политик, „те признаха, че има нужда от решаване на проблемите и противоречията“, но в същото време „отхвърлиха опитите на Великобритания да си осигури разумни защитни механизми за да е сигурен Лондон, че нашите интереси ще бъдат взети в предвид“. По думите на Дейвис „не е възможно да станат и двете неща“. „Не трябва да губим от поглед най-важната цел – да създадем ново партньорство между Лондон и ЕС, в което да останем близки партньори и съюзници. Великобритания ще продължи да работи в този дух с комисията“, подчерта Дейвис.
Изданието отбеляза, че спорът между двамата представители е поставил преговорите в нов застой, който увеличава шанса Лондон да напусне съюза без да е постигнал сделка за преходния период с ЕС.
По-рано в петък Барние предупреди, че „времето е малко, много малко, и нямаме дори минута за губене ако искаме да успеем“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Мишел Барние и Дейвид Дейвис влязоха в полемика заради позициите си по Брекзит

The Guardian: Мишел Барние и Дейвид Дейвис влязоха в полемика заради позициите си по Брекзит

10 Февруари 2018 | 01:18 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Преговарящият за Брекзит от страна на Великобритания Дейвид Дейвис и неговият европейски колега Мишел Барние размениха остри думите заради позициите си по преговорите за излизането на Великобритания от Съюза, пише вестник Guardian.
Пред репортери в Брюксел, след края на поредния кръг преговори по Брекзит, Барние заяви, че е учуден от позицията на Даунинг Стрийт в последните дни. „За да бъда честен, ако тези различия продължат, преходният период не е сигурен“. Коментарът му предизвика спадане на цената на паунда спрямо другите международни валути, което показва колко е важен преходният период, коментира изданието. По време на преходния период, който започва от 29 март 2019 г., Великобритания ще се подготви за окончателното си разделяне със Съюза, но ще продължи да спазва законите на ЕС, но Лондон ще загуби мястото си в европарламента и организациите на Съюза.
От „Даунинг стрийт“ 10 обаче искат да имат право на по-различно отношения към гражданите на страните от ЕС, пристигащи във Великобритания по време на преходния период, спрямо хората, дошли в страната преди 29 март 2019 г. Лондон освен това търси начин да се сдобие с право на протест или отказ за прилагане на европейското законодателство спрямо Великобритания. Нещо, на което ЕС се противопоставя яростно, отбеляза изданието.
Барние заяви: „Не разбирам някои от исканията на Великобритания… изненадан съм от тези разногласия“, които ако продължат, според Барние, „това със сигурност ще представлява проблем“.
От своя страна Дейвис отказа да вземе участие в пресконференция с френския политик, като по-късно отбеляза, че съществуват „фундаментални различия“ в подхода на ЕС. „Като се има предвид тежката работа, която бе свършена тази седмица, е изненадващо да чуя, че Барние не е наясно с позицията на Великобритания“, добави Дейвис.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мишел Барние към Тереза Мей: Сделката за преходния период не е сигурна

Мишел Барние към Тереза Мей: Сделката за преходния период не е сигурна

9 Февруари 2018 | 23:03 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Главният преговарящ за Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние предупреди британският премиер Тереза Мей, че сделката по преходния период след излизането на Великобритания от ЕС „не е сигурна“, на фона на коментарите от европейски официални лица, според които има „съществени“ разлики, които рискуват срив на разговорите. Това пише британският вестник The Times.
Коментарът на Барние е направен като отговор на думи на неговия британски колега Дейвид Дейвис, който заяви по-рано че Брюксел действа без вяра по време на разговорите. Барние обвини Дейвис в представяне на „изненадващи“ искания за преходния период.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Икономиката на Лондон няма да бъде толкова силно засегната от Брекзит, колкото останалите части на Великобритания

London Evening Standard: Икономиката на Лондон няма да бъде толкова силно засегната от Брекзит, колкото останалите части на Великобритания

9 Февруари 2018 | 02:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. Според проучване на потенциалното въздействие на Брекзит върху британската икономика Лондон ще се спрами по-добре с удара върху икономиката, след като Великобритания излезе от ЕС, в сравнение с останалите части от страната, пише London Evening Standard.
„Столицата е по-добре изолирана от икономическата буря, която ще удари Великобритания, в сравнение с останалата част от страната“, пише в документ, съставен от експертите в правителството. Регионите, които са гласували най-силно в полза на излизането на страната от ЕС по време на референдума през 2016 г., като Североизточна Англия ще бъдат ударени най-силно. Очаква се Брекзит да отнеме 11% от икономическия ръст в случай на Брекзит със сключено търговско споразумение с ЕС, докато излизането без подобен договор ще доведе до 16% спад.
В сравнение Лондон ще получи едва 2% удар върху растежа, ако Великобритания сключи споразумение за свободна търговия и с 3,5% в случай на неподписване на споразумение.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Започна ежегодният хадж на мюсюлманите по света. 19 август 2018 година
Започна ежегодният хадж на мюсюлманите по света. 19 август 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.