НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: Сирийските демократични сили ще обърнат внимание на всяко искане за предаване на заловените британски джихадисти

Reuters: Сирийските демократични сили ще обърнат внимание на всяко искане за предаване на заловените британски джихадисти

10 Февруари 2018 | 02:24 | Агенция "Фокус"
Амуда. Подкрепяните от САЩ кюрдски Сирийски демократични сили разкриха, че все още нито едно правителство не е поискало да му бъдат предадени заловените двама британски джихадисти, но ако такава молба бъде отправена, те ще ѝ обърнат нужното внимание, съобщава Reuters.
„Не сме получавали никакво официално искане от която и да е страна за предаването на двамата затворници“, заяви Редът Кселил, официално лице от Сирийските демократични сили, като добави, че военното формирование ще разгледа всяка тавака молба.
Американски официални лица разкриха в четвъртък, че подкрепяната от тях милиция е заловила Александа Коти и Ел Шафи Елсейх, британски джихадисти, познати като „Бийтълс“ заради техния акцент. Според говорител на американския Национален съвет за сигурност, САЩ и неговите партньори все още не са решили какво да правят с двамата заловени екстремисти, като обаче говорителят подчерта, че „съществува общото намерение да бъдат подведени под отговорност всички, които са извършили деяния подобни на техните“.
Двамата са обвинение в изтезаване и екзекутиране на заложници, включително и на американския журналист Джеймс Фоли, както и служители на британския Червен кръст.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Британските служби за сигурност са извлекли ценна информация от арестуваните джихадисти „Бийтълс“

The Independent: Британските служби за сигурност са извлекли ценна информация от арестуваните джихадисти „Бийтълс“

10 Февруари 2018 | 00:45 | Агенция "Фокус"
Лондон/Вашингтон. Британските служби за сигурност са извлекли ценна информацията от двамата граждани на страната, членували в редиците на „Ислямска държава“ и известни като „Бийтълс“, това пише вестник The Independent, като се позовава на свои източници. Според изданието, дадената от двамата арестувани по-рано тази седмица джихадисти информация, е спомогнала за засичането на други важни членове на „Ислямска държава“ в Близкия изток.
Александа Коти и Ел Шафи Елсейх бяха последните двама членове на британска джихадистка клетка, известна като „Бийтълс“ заради техния британски акцент. Те бяха заловени от кюрдските Сирийски демократични сили през януари, като срещу тях са повдигнати обвинения в изтезаване и екзекутиране на заложници, включително и на американския журналист Джеймс Фоли, както и служители на британския Червен кръст.
Според данни на вестника, разпитите на двамата са позволили провеждането на няколко операции за залавянето или неутрализирането на бойци на „Ислямска държава“. Официалните лица се надяват, че в следващите разпити Коти и Елсейх ще разкрият още данни, включително и относно съдбата на британския журналисти Джон Кентли, който изчезна след като преди това бе показан на няколко пропагандни снимки, разпространени от терористичната организация.
Лидерът на британската клетка Джихади Джон, чието истинско име е Мохамед Емуази, бе убит след атака с дрон през 2015 г., като от тогава разузнавателните служите се надяват да заловят живи неговите помощници и подчинени, тъй като те биха могли да представляват ценен източник на информация. Американската армия обеща, че Коти и Елсейх ще отговарят за престъпленията си, макар говорителят на Петангона Ерик Пейхън да е разкрил пред британското издание, че „все още разглеждаме възможните опции (за наказание) срещу Коти и Елсейх".
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Британски терористи от „Ислямска държава“, наричани „Бийтълс“, са заловени в Сирия

The Daily Express: Британски терористи от „Ислямска държава“, наричани „Бийтълс“, са заловени в Сирия

9 Февруари 2018 | 02:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Двама бойци от „Ислямска държава“, членове на група убийци, наричана „Бийтълс“, са заловени в Сирия, пише The Daily Express.
Александър Коти и Ел Шафи ел Шейх са заловени от съюзните на САЩ кюрдски бойци в Сирия през януари. Заедно с Мохамед Емуази – повече познат като „Джихади Джон“ и Айне Дейвис те са част от група терористи, наричана „Бийтълс“ заради техният британски акцент. Четиримата лондончани са свързани с редица екзекуции на заложници в Ирак и Сирия.
Анонимни източници от силите за сигурност на САЩ съобщиха, че Коти и Ел Шейх са били заловени през януари от „Сирийските демократически сили“. Заловените са били идентифицирани с пръстови отпечатъци и биометрични данни.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сирийските кюрди са заловили двама британски граждани – терористи от „Ислямска държава“

Reuters: Сирийските кюрди са заловили двама британски граждани – терористи от „Ислямска държава“

8 Февруари 2018 | 22:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Източници от американските власти съобщиха, че двама британски граждани – борили се на страната на „Ислямска държава“ и изтезавали и убивали западни заложници са били заловени от сирийските кюрди, предава Reuters.
Мъжете са били част група от четирима терористи, познати като „Бийтълс“ заради своя британски акцент. Терористите също така са се занимавали и с набора на нови попълнения за организацията от родната си страна.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.