НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепремиерът на Косово: Немислимо е, че не всички страни-членки на ЕС са признали Косово

Вицепремиерът на Косово: Немислимо е, че не всички страни-членки на ЕС са признали Косово

10 Февруари 2018 | 18:52 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай обвини липсата на единство в Европейския съюз за позицията спрямо Прищина в новата Стратегия за Разширяване на Западните Балкани на ЕК, пише скопското електронно издание „МКД“.
Ходжай заяви, че е „немислимо“ пет страни-членки на ЕС да не са признали косовската независимост 10 години след едностранното й обявяване.
Косовският политик e споменал за този проблем в изказването си пред Европейския парламент в Страсбург, но не уточни точно кога се е случило това.
Освен това, той е обвинил Белград, че блокира членството на Прищина в ООН с поддръжката на Русия.
„Освен пречките в международен план, много пъти е доказвано, че Сърбия винаги намира начина да се набърка във вътрешните работи на Косово и да предизвика дестабилизация“, твърди Ходжай.
„МКД“ припомня, че в Стратегията на ЕС за разширяване на Западните Балкани се казва, че Косово „има възможност за стабилен напредък към Договор за стабилизация и асоциация и напредък по европейския път, когато обективните обстоятелства го позволяват“, с което всъщност е уважена позицията на Испания, че Косово не трябва да е предмет на европейската интеграция, тъй като не е признато от всички страни-членки на Съюза.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Западът настоя за прекратяване на мандата на ЮМНИК в Косово, Русия и Китай се противоставиха

„Вечер“ (Македония): Западът настоя за прекратяване на мандата на ЮМНИК в Косово, Русия и Китай се противоставиха

8 Февруари 2018 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Прищина. Убийството на един от лидерите на косовските сърби Оливер Иванович и Специализираният съд за военни престъпления на Армията за освобождение на Косово (АОК) бяха централни теми на заседанието на Съвета за сигурност на ООН в сряда. В рамките му Западът предложи постепенното съкращаване и закриване на Временна администрация на ООН в Косово (ЮНМИК) – инициатива, на която Русия, Китай, Сърбия и Казахстан се противопоставиха, отбелязва скопското електронно издание „Вечер“.
Новият план, който предвижда мандатът на ЮНМИК постепенно да бъде намален и след това – прекратен, бе представен от нидерландския посланик в Хърватия Чарлс Остер. Той предвижда промяна и формата на заседанията на Съвета за сигурност на ООН за Косово, съгласно която в бъдеще вместо заседания, ще бъдат провеждани консултации за Косово.
Държавите от Съвета за сигурност на ООН призоваха също Белград и Прищина да продължат преговорите за нормализиране на двустранните отношения.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия ще продължи за оказва подкрепа на Сърбия за разрешаването на въпроса с Косово

ТАСС: Русия ще продължи за оказва подкрепа на Сърбия за разрешаването на въпроса с Косово

7 Февруари 2018 | 18:12 | Агенция "Фокус"
Москва. Заместник-министъра на външните работи на Русия Александър Грушко заяви по време на среща с посланика на Сърбия в Москва Славенко Терзич, че страната му е готова да оказва на Белград всестранна подкрепа за разрешаване на ситуацията около Косово, предава ТАСС.
„Подчертана е неизменната позиция на Москва по Косово, готовността за продължаване на всестранно съдействие на Сърбия за всестранното съдействие в разрешаването на косовския въпрос – както на двустранна основа, така и в международните структури“, информират от руското външно министерство.
Освен това на срещата двамата са обсъдили двустранното сътрудничество, развитието на политическите контакти, а също така и реализацията на постигнатите договорености и съвместни проекти.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Съветът за сигурност на ООН ще заседава за Косово

„Макфакс“ (Македония): Съветът за сигурност на ООН ще заседава за Косово

7 Февруари 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Ситуацията в Косово ще бъде тема на заседанието на Съвета за сигурност, което ще се проведе по-късно в сряда, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Ще бъде представен доклад за дейността на мисията на ООН в най-младата държава на Балканите (ЮМНИК). В документа, който ще бъде представен в рамките на заседанието, се посочва, че се наблюдава регрес в процесите, свързани с началото на работата на Специализирания съд за военни престъпленията и за демаркацията на границата с Черна гора.
Докладът обхваща периода от 16 октомври 2017 г. до 16 януари тази година и в него сред най-важните събития е посочено убийството на един от лидерите на косовските сърби – Оливер Иванович.
Позициите на Белград ще представи сръбският външен министър Ивица Дачич, който в своето изложение ще представи оценката на неговата страна за настоящата ситуация в Косово и действията на ЮНМИК, съобщи МВнР на Сърбия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.