НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:47

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепремиерът на Косово: Немислимо е, че не всички страни-членки на ЕС са признали Косово

Вицепремиерът на Косово: Немислимо е, че не всички страни-членки на ЕС са признали Косово

10 Февруари 2018 | 18:52 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай обвини липсата на единство в Европейския съюз за позицията спрямо Прищина в новата Стратегия за Разширяване на Западните Балкани на ЕК, пише скопското електронно издание „МКД“.
Ходжай заяви, че е „немислимо“ пет страни-членки на ЕС да не са признали косовската независимост 10 години след едностранното й обявяване.
Косовският политик e споменал за този проблем в изказването си пред Европейския парламент в Страсбург, но не уточни точно кога се е случило това.
Освен това, той е обвинил Белград, че блокира членството на Прищина в ООН с поддръжката на Русия.
„Освен пречките в международен план, много пъти е доказвано, че Сърбия винаги намира начина да се набърка във вътрешните работи на Косово и да предизвика дестабилизация“, твърди Ходжай.
„МКД“ припомня, че в Стратегията на ЕС за разширяване на Западните Балкани се казва, че Косово „има възможност за стабилен напредък към Договор за стабилизация и асоциация и напредък по европейския път, когато обективните обстоятелства го позволяват“, с което всъщност е уважена позицията на Испания, че Косово не трябва да е предмет на европейската интеграция, тъй като не е признато от всички страни-членки на Съюза.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Западът настоя за прекратяване на мандата на ЮМНИК в Косово, Русия и Китай се противоставиха

„Вечер“ (Македония): Западът настоя за прекратяване на мандата на ЮМНИК в Косово, Русия и Китай се противоставиха

8 Февруари 2018 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Прищина. Убийството на един от лидерите на косовските сърби Оливер Иванович и Специализираният съд за военни престъпления на Армията за освобождение на Косово (АОК) бяха централни теми на заседанието на Съвета за сигурност на ООН в сряда. В рамките му Западът предложи постепенното съкращаване и закриване на Временна администрация на ООН в Косово (ЮНМИК) – инициатива, на която Русия, Китай, Сърбия и Казахстан се противопоставиха, отбелязва скопското електронно издание „Вечер“.
Новият план, който предвижда мандатът на ЮНМИК постепенно да бъде намален и след това – прекратен, бе представен от нидерландския посланик в Хърватия Чарлс Остер. Той предвижда промяна и формата на заседанията на Съвета за сигурност на ООН за Косово, съгласно която в бъдеще вместо заседания, ще бъдат провеждани консултации за Косово.
Държавите от Съвета за сигурност на ООН призоваха също Белград и Прищина да продължат преговорите за нормализиране на двустранните отношения.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия ще продължи за оказва подкрепа на Сърбия за разрешаването на въпроса с Косово

ТАСС: Русия ще продължи за оказва подкрепа на Сърбия за разрешаването на въпроса с Косово

7 Февруари 2018 | 18:12 | Агенция "Фокус"
Москва. Заместник-министъра на външните работи на Русия Александър Грушко заяви по време на среща с посланика на Сърбия в Москва Славенко Терзич, че страната му е готова да оказва на Белград всестранна подкрепа за разрешаване на ситуацията около Косово, предава ТАСС.
„Подчертана е неизменната позиция на Москва по Косово, готовността за продължаване на всестранно съдействие на Сърбия за всестранното съдействие в разрешаването на косовския въпрос – както на двустранна основа, така и в международните структури“, информират от руското външно министерство.
Освен това на срещата двамата са обсъдили двустранното сътрудничество, развитието на политическите контакти, а също така и реализацията на постигнатите договорености и съвместни проекти.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Съветът за сигурност на ООН ще заседава за Косово

„Макфакс“ (Македония): Съветът за сигурност на ООН ще заседава за Косово

7 Февруари 2018 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Ситуацията в Косово ще бъде тема на заседанието на Съвета за сигурност, което ще се проведе по-късно в сряда, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Ще бъде представен доклад за дейността на мисията на ООН в най-младата държава на Балканите (ЮМНИК). В документа, който ще бъде представен в рамките на заседанието, се посочва, че се наблюдава регрес в процесите, свързани с началото на работата на Специализирания съд за военни престъпленията и за демаркацията на границата с Черна гора.
Докладът обхваща периода от 16 октомври 2017 г. до 16 януари тази година и в него сред най-важните събития е посочено убийството на един от лидерите на косовските сърби – Оливер Иванович.
Позициите на Белград ще представи сръбският външен министър Ивица Дачич, който в своето изложение ще представи оценката на неговата страна за настоящата ситуация в Косово и действията на ЮНМИК, съобщи МВнР на Сърбия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Парад по случай 10 години от обявяването на независимостта на Косово. 18 февруари 2018 г.
Парад по случай 10 години от обявяването на независимостта на Косово. 18 февруар...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.