НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Интерфакс: ЕК се съгласи да преразгледа въпроса за смяната между лятното и зимно часово време

Интерфакс: ЕК се съгласи да преразгледа въпроса за смяната между лятното и зимно часово време

9 Февруари 2018 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия има готовност да пристъпи към разглеждане на въпроса за смяната между лятното и зимно часово време. Това заяви говорителят на ЕК Мина Андреева в рамките на брифинг в Брюксел, предава Интерфакс.
„Разбира се, на основание факти и консултации с Европейския парламент. Националните парламенти също са длъжни са изкажат своето мнение. Знаете, че с цел подобряване на законодателната дейност, ние редовно проверяваме обосновката на законодателството. Това се отнася и за директивата за лятното часово време“, подчерта Мина Андреева.
Общо 384 депутати в Европейски парламент гласуваха в четвъртък за премахване на лятното часово време, срещу 154 „против".
Това обаче не означава, че лятното часово време ще бъде премахнато: с резолюцията ЕП призова Европейската комисия да проучи предимствата и недостатъците на смяната в часовника през март и октомври всяка година, и да отмени правилата за нея, ако е необходимо.
От 1996 г. гражданите на страните от Общността връщат с един час напред часовници в последната неделя на март, а в последната седмица на октомври – с един час назад. Ползите са спорни.
Европейската комисия разглежда от известно време призиви за премахване на лятното часово време. Въпросът се обсъжда с оглед на цялата налична информация. Щом има резултат, обществеността ще бъде информирана, увериха по-рано от ЕК.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Newstalk 106-108 fm: ЕП гласува за преразглежданане на смяната между лятно и зимно часово време

Newstalk 106-108 fm: ЕП гласува за преразглежданане на смяната между лятно и зимно часово време

8 Февруари 2018 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Европейският парламент гласува в подкрепа на искането от Европейската комисия да бъде извършена „задълбочена оценка" на лятното часово време, предава радио Newstalk 106-108 fm.
Депутатите гласуваха в подкрепа на резолюция, в която се призовава за преразглеждане за лятното часове време в ЕС, и поискаха от комисарите да предложат промени, ако са необходими такива.
Резолюцията бе приета с 384 гласа „за" срещу 153 гласа „против".
Мнозина смятат, че промените в часовника през март и октомври оказват негативно влияние върху умственото и физическото здраве на хората. Сегашните споразумения за лятно време в ЕС, които са в сила от 2001 г. насам, осигуряват „хармонизирана дата и час за началото и края на летния период в ЕС" с цел да се помогне на вътрешния пазар да работи ефективно, подчертава медията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френският министър на икономиката Брюно льо Мер иска ЕС да защити европейските компании в Иран. 20 май 2018 г.
Френският министър на икономиката Брюно льо Мер иска ЕС да защити европейските к...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.