НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Deutsche Welle: Бъдещият вътрешен министър на Германия смята да увеличи броя на депортираните

Deutsche Welle: Бъдещият вътрешен министър на Германия смята да увеличи броя на депортираните

11 Март 2018 | 04:41 | Агенция "Фокус"
Берлин. Бъдещият вътрешен министър на Германия Хорст Зеехофер смята да увеличи броя на депортираните, предава Deutsche Welle .
Хорст Зеехофер планира да съкрати процедурите за даване на убежище и по-редовни депортации. Според него има нужда от по-силна държава, за да се опазят германските либерални ценности.
„Броят на депортираните ще се увеличи значително. Имаме нужда от по-твърд подход, особено към криминално-проявените и нарушителите“, казва Зеехофер за германския вестник Bild am Sonntag.
Той е бил доста критичен спрямо миграционната политика на канцлера Меркел и смята, че процедурата по даване на убежище трябва да трае няколко месеца, а не повече от година.
Зеехофер, лидер на Баварския Християнсоциален съюз има намерение да установи политиката на нулева толерантност към престъпниците.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Ангела Меркел сформира правителство на губещите

Politico: Ангела Меркел сформира правителство на губещите

10 Февруари 2018 | 19:42 | Агенция "Фокус"
Хамбург. За първи път в историята на парламентарната демокрация: Най-големите губещи се оказаха фактически лидери на германското правителство, пише в коментар на американското издание Politico.
Социалдемократите бяха унижени на парламентарните избори в Германия през септември. И въпреки това Ангела Меркел, чиито Християндемократи излязоха победители във вота, отстъпиха ключови постове в правителството на гаснещата Германска социалдемократическа партия (ГСДП) – т.е. те бяха готови на всичко, за да уредят четвърти мандат на канцлерския пост на своя лидер, коментира Politico. Или, както възкликна ежедневника Bild: „Меркел предаде правителството на ГСДП".
Изданието смята, че след като Меркел се е разделила с ключовите правителствени органи, за да си откупи още един мандат като канцлер, сега политиканите от ГСДП, повечето от които са сравнително неизвестни извън Берлин, ще са тези, които водят политиката на Европа и Германия, най-могъщият член на Съюза, през следващите години.
Партньорът на Меркел – баварският лидер и председател на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер, също се уреди добре, въпреки че беше детрониран след бунт в Мюнхен. Той ще бъде заменен от премиерския пост в Бавария, но ще седне в креслото на министъра на вътрешните работи в Берлин.
Вярно е, съгласни са от Politico, че външните министри всъщност не водят външната политика на страните. Властта е в Белия Дом, Кремъл и Елисейския дворец. Но който и да замени отказалият се от поста на външен министър Мартин Шулц ще трябва да следва другарите си от партията, които искат отделяне от германския външнополитически мейнстрийм.
ГСДП не одобрява санкциите срещу Русия и иска да си другарува с руския президент Владимир Путин. Партията е ужасена от идеята, че германският военен бюджет трябва да достигне до 2% от БВП. Тя иска добри отношения и с Иран и изпитва по-голяма от нужната неприязън към американския президент Доналд Тръмп. Външнополитическата визия на социалдемократите е създаване на социална държава от Португалия до Полша, която да еволюира в „Съединени Европейски Щати“ до 2025 година.
Олаф Шолц, кметът на Хамбург, ще получи финансовото министерство. От Politico препоръчват да се сбогувате с Волфганг Шойбле, наложил финансовия остеритет и пазарните реформи в еврозоната през последните 12 години. Социалдемократите са възхитени от идеите на френския президент Еманюел Макрон: Харесва им идеята за огромно увеличение на европейския бюджет; те издигнаха финансов министър, който е готов да налее милиарди в затъналите в дългове страни-членки като Италия и Гърция. Пътеводната светлина на партията е преразпределение на средствата на континентално ниво, нещо, срещу което стиснатият Шойбле се бореше през цялата си кариера.
Наред с другите критики към евентуалните министри от ГСДП, от изданието смятат, че единствената утеха на правителството на губещите е, че – освен Париж – всички други европейски столици не се справят много по-добре.
В Лондон премиерът потъва. Испания е разкъсвана от сецесионизъм. Италия се лашка между служебни правителства и поредни избори, което задълбочава нестабилността. А сега и това в Германия... Дори не се знае дали Меркел ще устиска да изкара целия си мандат.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Политологът проф. Анна Кръстева: Лидерската позиция на Ангела Меркел е разклатена след преговорите за коалиционно правителство в Германия

Политологът проф. Анна Кръстева: Лидерската позиция на Ангела Меркел е разклатена след преговорите за коалиционно правителство в Германия

10 Февруари 2018 | 14:08 | Агенция "Фокус"
София. Лидерската позиция на Ангела Меркел е разклатена след преговорите за съставяне на коалиционно правителство в Германия между оглавявания от Меркел консервативен блок и социалдемократите. Това коментира в обзорното предаване на Радио „Фокус“ „Метроном“ политологът и експерт по европейски политики проф. Анна Кръстева. Според нея във всички формации, участвали в преговорите за съставяне на ново правителство на страната, личи неудовлетворение.
„Парадоксът на това компромисно правителство е, че всички негови участници се чувстват не победители, че са намерили компромисното решение, а се чувстват загубили. Това е най-голямата политическа драма на Германия, която сме свикнали да излъчва стабилност, да излъчва оптимизъм, която сме свикнали да бъде скалата на Европа, която нищо да не може да разклати“, коментира още политологът.
Проф. Анна Кръстева допълни, че единственият печеливш от отлива на доверие към традиционните партии е националистическата „Алтернатива за Германия“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Конституционният съд на Германия реши, че членовете на ГСДП могат да гласуват по окончателното споразумение за формиране на конституция

Politico: Конституционният съд на Германия реши, че членовете на ГСДП могат да гласуват по окончателното споразумение за формиране на конституция

7 Февруари 2018 | 21:12 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският конституционен съд реши, че членовете на ГСДП ще могат да изкажат мнение относно коалиционното споразумение, сключено от партията им със „Съюза“ (ХДС/ХСС) на канцлера Ангела Меркел, предава Politico.
Съдът е получил пет жалби срещу демократичната легитимност на гласуването, но след той отхвърли една от тях, съдиите отказаха да прегледат останалите четири. Според местни медии това е защото Конституционният съд вече е уредил подобен въпрос от 2013 г., когато подобни жалби има за вътрешното гласуване в ГСДП при сключването на тогавашното споразумение за „голяма коалиция“.
Тогамва съдиите са дали зелена светлина за гласуването, позовавайки се на това, че политическите партии не са обществена власт, срещу която може в Конституционния съд да се подаде жалба.
Повече от 440 хил. членове на ГСДП имат правото да гласуват за споразумението и въпреки силната съпротива в някои от фракциите ѝ, шансовете редовите членове да одобрят нова „голяма коалиция“ са високи.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Мартин Шулц заяви, че е оптимист, че членовете на ГСДП ще подкрепят коалиционното споразумение

Reuters: Мартин Шулц заяви, че е оптимист, че членовете на ГСДП ще подкрепят коалиционното споразумение

7 Февруари 2018 | 20:38 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц заяви, че е оптимист, че ще убеди членовете на партията да подкрепят коалиционното споразумение, което той сключи с канцлера Ангела Меркел, предава Reuters.
Шулц уточни, че ще слезе от поста председател на партията, след гласуването на партийните членове, резултатът от което ще излезе на 4 март. Той заяви, че желае да стане външен министър, ако членовете на партията ратифицират коалиционното споразумение.
„Ще се боря за обновяването на Европейския съюз“, заяви Шулц. Той призова партията да избере за свой нов председател председателя на парламентарната група на социалдемократите Андреа Налес на следващия партиен конгрес и заяви, че двамата заедно ще агитират членския състав, за да подкрепи коалиционното споразумение.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Мартин Шулц обяви, че напуска поста председател на ГСДП

AFP: Мартин Шулц обяви, че напуска поста председател на ГСДП

7 Февруари 2018 | 20:24 | Агенция "Фокус"
Берлин. Мартин Шулц обяви, че напуска поста председател на Германската социалдемократическа партия и възнамерява да служи като външен министър в новото коалиционно правителство, водено от канцлера Ангела Меркел, предава AFP.
„Реших да вляза в правителството като външен министър“, заяви Шулц пред репортери, часове след като успя да сключи коалиционно споразумение със „Съюза“ (ХДС/ХСС) на Меркел.
Шулц заяви, че би желал лидерът на парламентарната група на социалдемократите Андреа Налес да го замени на поста председател на партията – роля, която той заема от малко повече от година.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хорст Зеехофер: Коалиционното споразумение ще помогне на Германия да превъзмогне разделенията

Хорст Зеехофер: Коалиционното споразумение ще помогне на Германия да превъзмогне разделенията

7 Февруари 2018 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Мюнхен. Председателят на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер заяви, че споразумението със социалдемократите за формиране на управляваща коалиция в Германия предлага положителен начин да се превъзмогне разделението и поляризацията в обществото на страната, предава Reuters.
„Открихме правилния отговор на резултатите от парламентарните избори, които бяха трудни за нас, показвайки, че сме разбрали посланието и че ще има промяна на статуквото“, заяви Зеехофер пред репортери.
Зеехофер, за когото се съобщи, че ще става вътрешен министър на Германия, заяви, че споразумението от 177 страници е подходящо за „превъзмогване на разделението и поляризацията в нашата страна“ и го определи като извънредно позитивно.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел приветства „очакваното от света“ споразумение за формиране на правителство

AFP: Ангела Меркел приветства „очакваното от света“ споразумение за формиране на правителство

7 Февруари 2018 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел приветства постигнатото споразумение за нова управляваща „голяма коалиция“, за което каза, че е дълго време очаквано от международните партньори, предава AFP.
„Убедена съм, че коалиционното споразумение, за което заедно се разбрахме може да изгради основите за добро и стабилно правителство, от което нашата страна се нуждае и които мнозина по света очакват от нас“, заяви тя, след като сключи договора за формиране на коалицията четири месеца след парламентарните избори.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пробив в преговорите за голяма коалиция в Германия (ОБЗОР)

Пробив в преговорите за голяма коалиция в Германия (ОБЗОР)

7 Февруари 2018 | 16:24 | Агенция "Фокус"
Берлин. Близо четири месеца и половина след изборите за Бундестаг, в сутрешните часове на сряда, 7 февруари, в Берлин бе сключено споразумение за съставянето на нова голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Почти веднага след това се появи и информация за разпределението на федералните министерства между трите партии.
Все още не е официално обявено кои министерства ще бъдат поети от християндемократите на канцлера Ангела Меркел, но от информацията до този момент за разпределението на ресорите сред другите партии може да се достигне до заключението, че ХДС ще поеме шест от ведомствата.
Социалдемократите също ще отговарят за общо шест министерства - на външните работи, на финансите, на труда, по въпросите за семейството, на правосъдието и на околната среда. Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц ще замени Зигмар Габриел на поста министър на външните работи на ФРГ. Кметът на свободния ханзейски град Хамбург Олаф Шолц (ГСДП) ще напусне поста си, за да поеме ръководството на ключовото Федералното министерство на финансите на Германия. Той ще бъде също и новият вицеканцлер на ФРГ.
Християнсоциалният съюз (ХСС) ще ръководи Министерството на вътрешните работи. Ресорът може да бъде поверен на председателят на партията Хорст Зеехофер. За ХСС е също са и Федералното министерство на транспорта и дигиталните технологии и Федералното министерство на развитието.
Това означава, че ХДС ще отговаря за Федералното министерство на икономиката, Федералното министерство на отбраната, Федералното министерство на земеделие, Федералното министерство на образованието и Федералното министерство на здравеопазването. От нейните редици вероятно ще бъде и министърът, който отговаря за Канцеларията на Канцлерството.
Предварителното коалиционно споразумение между трите партии бе постигнато на 12 януари след рекорден рунд от преговори, продължили повече от денонощие. На 21 януари ГСДП гласува на извънреден конгрес в Бон за започване на официални разговори със Съюза (ХДС/ХСС) за съставяне на нова голяма коалиция в Берлин. Решението обаче бе взето с крехко мнозинство. Младежкият съюз на партията (ГСДП) разкритикува решението на делегатите за влизане в преговори със Съюза (ХДС/ХСС) като „безсмислен обратен завой“ и обяви, че ще продължи кампанията срещу съставяне на нова голяма коалиция.
Преговорите за съставяне на новото правителство на Германия стартираха на 28 януари, четири месеца след изборите за федерален парламент. В следващите дни работни групи с представители на трите партии заседаваха в отделни рундове за конкретни теми. Очакванията от тях бяха големи – повече от 120 дни в Берлин не можеше да бъде съставено ново правителство, ситуация, която няма аналог в следвоенната история на Германия. В следващите седмици предстои членовете на ГСДП да се произнесат за споразумението, постигнато от ръководството. След това ще стане възможно да се пристъпи към съставяне на правителството. Очаква се то да бъде формирано до Великден.


Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Олаф Шолц поема и поста вицеканцлер на ФРГ, Томас де Мезиер няма да бъде част от новото правителство

FAZ: Олаф Шолц поема и поста вицеканцлер на ФРГ, Томас де Мезиер няма да бъде част от новото правителство

7 Февруари 2018 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Берлин. Кметът на свободния ханзейски град Хамбург Олаф Шолц (ГСДП) ще напусне поста си, за да поеме ръководството на ключовото Федералното министерство на финансите на Германия, което до този момент бе поверено на християндемократите (ХДС). Но той ще бъде й новият вицеканцлер на ФРГ, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, като се позовава на източници от партийните кръгове.
Същевременно бе съобщено, че Томас де Мезиер (ХДС), който до този момент заемаше поста на федерален министър на вътрешните работи, няма да бъде част от новото германско правителство. Федерално министерство на вътрешните работи ще бъде поверено на баварския Християнсоциален съюз (ХСС). Очаква се за министър да бъде назначен председателят на партията Хорст Зеехофер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пробив в преговорите за нова голяма коалиция в Германия – разпределение на федералните министерства по партии (Агенция „Фокус“)

Пробив в преговорите за нова голяма коалиция в Германия – разпределение на федералните министерства по партии (Агенция „Фокус“)

7 Февруари 2018 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Берлин. Близо четири месеца и половина след изборите за Бундестаг, в сутрешните часове на сряда, 7 февруари, в Берлин бе сключено споразумение за съставянето на нова голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Почти веднага след това се появи и информация за разпределението на федералните министерства между трите партии.
Все още не е официално обявено кои министерства ще бъдат поети от християндемократите на канцлера Ангела Меркел, но от информацията до този момент за разпределението на ресорите сред другите партии може да се достигне до заключението, че ХДС ще поеме шест от ведомствата.
Социалдемократите също ще отговарят за общо шест министерства - на външните работи, на финансите, на труда, по въпросите за семейството, на правосъдието и на околната среда. Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц ще замени Зигмар Габриел на поста министър на външните работи на ФРГ. Кметът на свободния ханзейски град Хамбург Олаф Шолц (ГСДП) ще напусне поста си, за да поеме ръководството на ключовото Федералното министерство на финансите на Германия.
Християнсоциалният съюз (ХСС) ще ръководи Министерството на вътрешните работи. Ресорът може да бъде поверен на председателя на партията Хорст Зеехофер. За ХСС е също са и Федералното министерство на транспорта и дигиталните технологии и Федералното министерство на развитието.
Това означава, че ХДС ще отговаря за Федералното министерство на икономиката, Федералното министерство на отбраната, Федералното министерство на земеделие, Федералното министерство на образованието и Федералното министерство на здравеопазването.

Ето как ще изглежда новото правителство на Берлин и кои политици имат най-големи шансове за министерски пост:

Федерално министерство на вътрешните работи: ХСС
Федерално министерство на вътрешните работи ще бъде поверено на баварския Християнсоциален съюз (ХСС). Очаква се за министър да бъде назначен председателят на партията Хорст Зеехофер.
До този момент ведомството бе ръководено от Томас де Мезиер (ХДС).

Министерство на външните работи: ГСДП
Министерството на външните работи остава под ръководството на Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Председатеделят на партията Мартин Шулц ще замени Зигмар Габриел на поста министър на външните работи на ФРГ. За тази цел той ще преотстъпи на Андреа Налес лидерското място в ГСДП.

Федерално министерство на финансите: ГСДП
Ключовото Федерално министерство на финансите, което до този момент бе поверено на християндемократите (ХДС), преминава под ръководството на социалдемократите – решение, което се разглежда като изключително важно не само за бъдещата финансова политика на Берлин, но и на Европа.
Кметът на свободния ханзейски град Хамбург Олаф Шолц (ГСДП) ще напусне поста си, за да поеме ресора. В предходното германско правителство финансов министър бе Волфганг Шойбле (ХДС).

Федерално министерство на икономиката: вероятно ХДС
От чисто математическа гледна точка Федералното министерството на икономиката трябва да бъде поето Християндемократическия съюз (ХДС). С оглед на запазването на баланса при разпределението на ресорите, ГСДП и ХДС вероятно ще „разменят“ ръководството на финансовото и икономическото министерство.

Федерално министерство на труда и социалната политика: ГСДП
Социалдемократите ще поемат Федерално министерство на труда и социалната политика. Като най-вероятен кандидат за поста се посочва името на бившия генерален секретар на партията Катарина Барли. Министерството има голям бюджет и е ключово за изпълнението на много от обещанията, дадени от ГСДП в областта на заетостта.

Федерално министерство на земеделието: вероятно ХДС
Традиционно Федерално министерство на земеделието е под ръководството на ХСС. Към настоящия момент остава неясно дали Кристиан Шмид ще остане на поста и през следващите четири години. Много е вероятно обаче ведомството да бъде прехвърлено на ХДС с оглед на баланса при разпределението.

Федерално министерство на транспорта и дигиталните технологии: ХСС
Вече бе потвърдено, че Федерално министерство на транспорта и дигиталните технологии ще бъде дадено на ХСС. Добри шансове за поста има досегашният държавен секретар във ведомството – Доротее Бер. Но медии съобщиха, че министерството може да бъде оглавено от генералния секретар на ХСС Андреас Шойер.

Федерално министерство на правосъдието: ГСДП
Федералното министерство на правосъдието остава за ГСДП. За министерския пост има две възможности: Хайко Маас, който заемаше длъжността до този момент, или Ева Хьогл. За избора на последната решаващ фактор може да се окаже фактът, че социалдемократите се обявиха за увеличаване на представителките на нежния пол в управлението.

Федерално министерство на здравеопазването: вероятно ХДС
Федерално министерство на здравеопазването вероятно ще бъде предадено на ХДС. Най-добри шансове за министерския пост имат досегашният здравен министър Херман Грьое и Анете Видман-Мауц, политик от Баден-Вюртемберг.

Федерално министерство на околната среда: ГСДП
Федерално министерство на околната среда също остава за ГСДП, а досегашният министър Барбара Хендрикс има големи шансове да продължи да работи на поста и през следващите четири години.

Федерално министерство на развитието: ХСС
Федерално министерство на развитието остава за ХСС. Герд Мюлер, досегашният ръководител на ресора, не крие амбициите си да запази поста. В медиите обаче е спрягано името и на бившия държавен секретар в министерството на транспорта Доротее Бер.

Министерство на отбраната: вероятно ХДС
Министерство на отбраната вероятно ще остане за ХДС. Досегашният министър Урсула фон дер Лайен има добри шансове да запази поста си, въпреки спада в подкрепата, която получава от германските граждани.

Федерално министерство на образованието: вероятно ХДС
Федерално министерство на образованиетон вероятно ще бъде отново в ръцете на ХДС. Йохана Ванка може да запази поста си.

Министерство по въпросите за семейството: ГСДП
Министерство по въпросите за семейството вече е предадено на ГСДП. Като потенциален кандидат за министър се спряга името на Катарина Барли.
Отново, потенциалната коалиция вече е поставена според dpa - SPD. Катарина Барли е паднала като действащ министър в полза на кабинета. Но тя също се търгува като кандидат за Министерството на труда.

Канцелария на Канцлерството: вероятно ХДС
Канцлер на ФРГ за четвърти път ще бъде Ангела Меркел и изглежда логично, че ръководството на Канцелария на Канцлерството ще бъде в ръцете на партията й ХДС. До този момент постът бе заеман от Петер Алтмайер.

Редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

SZ: Мартин Шулц напуска поста председател на ГСДП

SZ: Мартин Шулц напуска поста председател на ГСДП

7 Февруари 2018 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Берлин. По данни на вестник Die Sueddeutsche Zeitung Мартин Шулц ще се оттегли от поста председател на Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Неговото място ще бъде заето от вицепредседателя на германските социалдемократи Андреа Налес. Шулц ще замени Зигмар Габриел на поста министър на външните работи на ФРГ.
По-рано стана ясно, че кметът на свободния ханзейски град Хамбург Олаф Шолц (ГСДП) ще напусне поста си, за да поеме ръководството на ключовото Федералното министерство на финансите на Германия, което до този момент бе поверено на християндемократите (ХДС).
Социалдемократите ще отговарят за общо шест министерства - на външните работи, на финансите, на труда, по въпросите за семейството, на правосъдието и на околната среда.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: Разпределението на ресорите в Берлин: ХДС вероятно ще поеме шест министерства

Focus: Разпределението на ресорите в Берлин: ХДС вероятно ще поеме шест министерства

7 Февруари 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Берлин. Все още не е официално обявено кои министерства ще бъдат поети от християндемократите на канцлера Ангела Меркел, но от информацията до този момент за разпределението на ресорите сред другите партии може да се достигне до заключението, че ХДС ще поеме шест от федералните ведомства, пише изданието Focus.
Социалдемократите ще отговарят за общо шест министерства - на външните работи, на финансите, на труда, по въпросите за семейството, на правосъдието и на околната среда. Председатеделят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц ще замени Зигмар Габриел на поста министър на външните работи на ФРГ. Кметът на свободния ханзейски град Хамбург Олаф Шолц (ГСДП) ще напусне поста си, за да поеме ръководството на ключовото Федералното министерство на финансите на Германия.
Християнсоциалният съюз (ХСС) ще ръководи Министерството на вътрешните работи. Ресорът може да бъде поверен на председателя на партията Хорст Зеехофер. За ХСС е също и Федералното министерство на транспорта, Федералното министерство на дигиталните технологии и Федералното министерство на развитието.
Това означава, че ХДС ще отговаря за Федералното министерство на икономиката, Федералното министерство на отбраната, Федералното министерство на земеделие, Федералното министерство на образованието и Федералното министерство на здравеопазването. От нейните редици вероятно ще бъде и министърът, който отговаря за Канцеларията на Канцлерството.
Канцлерският пост е за Ангела Меркел, която ще поеме поста за четвърти път.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Коалиционното споразумение между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП е финализирано

AFP: Коалиционното споразумение между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП е финализирано

7 Февруари 2018 | 12:45 | Агенция "Фокус"
Берлин. Коалиционното споразумение между Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е финализирано. Съответната информация бе потвърдена от Петер Алтмайер, изпълняващ длъжността финансов министър на ФРГ и ръководител на Канцеларията на канцлера, предава AFP.
„Имаме коалиционно споразумение, което ще направи много положителни неща за много граждани", заяви Алмайер пред репортери след 24-часови разговори в Берлин.
„И сега всички искаме да си вземем душ, защото в последните часове говорихме дълго и трудно", бе шеговитият коментар, с който Алтмайер завърши изявлението си.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Мартин Шулц заменя Зигмар Габриел на поста външен министър на Германия

Die Welt: Мартин Шулц заменя Зигмар Габриел на поста външен министър на Германия

7 Февруари 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц ще замени Зигмар Габриел на поста министър на външните работи на ФРГ, съобщава националният ежедневник Die Welt.
По-рано стана ясно, че кметът на свободния ханзейски град Хамбург Олаф Шолц (ГСДП) ще напусне поста си, за да поеме ръководството на ключовото Федералното министерство на финансите на Германия, което до този момент бе поверено на християндемократите (ХДС).
Социалдемократите ще отговарят за общо шест министерства - на външните работи, на финансите, на труда, по въпросите за семейството, на правосъдието и на околната среда. Към момента няма информация за това дали председателят на ГСДП Мартин Шулц ще отговаря за някое от тях.
Християнсоциалният съюз (ХСС) ще ръководи Министерството на вътрешните работи. Ресорът може да бъде поверен на председателя на партията Хорст Зеехофер. За ХСС е също и Министерството на транспорта, Министерството на дигиталните технологии и Министерството на развитието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: Олаф Шолц ще поеме ключовото Федерално министерство на финансите

Focus: Олаф Шолц ще поеме ключовото Федерално министерство на финансите

7 Февруари 2018 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Берлин. Кметът на свободния ханзейски град Хамбург Олаф Шолц (ГСДП) ще напусне поста си, за да поеме ръководството на ключовото Федерално министерство на финансите на Германия, което до този момент бе поверено на християндемократите (ХДС), съобщава изданието Focus.
Социалдемократите ще отговарят за шест министерства - на външните работи, на финансите, на труда, по въпросите за семейството, на правосъдието и на околната среда. Към момента няма информация за това дали председателят на ГСДП Мартин Шулц ще ръководи някое от тях.
По-рано бе съобщено, че Християнсоциалният съюз (ХСС) ще ръководи Министерството на вътрешните работи. Ресорът може да бъде поверен на председателя на партията Хорст Зеехофер. За ХСС е също и Министерството на транспорта.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Германските социалдемократи ще ръководят шест федерални министерства

FAZ: Германските социалдемократи ще ръководят шест федерални министерства

7 Февруари 2018 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Берлин. Близо четири месеца и половина след изборите за Бундестаг, в Германия бе постигнато споразумение за съставянето на нова голяма коалиция - в сутрешните часове на деня Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) достигнаха до пробив в преговорите, които бяха стартирани на 28 януари. Вече има яснота и около разпределението на ресорите – към настоящия момент има информация, че социалдемократите ще получат шест министерства в Берлин, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Първоначално бе разпространена информация, съгласно която ГСДП ще поеме Министерството на външните работи, Министерството на финансите, Министерството на труда. По-късно бе съобщено, че социалдемократите ще ръководят също Министерството по въпросите за семейството, Министерството на правосъдието и Министерството на околната среда.
Християнсоциалният съюз (ХСС) ще ръководи Министерството на вътрешните работи. Ресорът може да бъде поверен на председателя на партията Хорст Зеехофер. За ХСС е също и Министерството на транспорта .

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Германските социалдемократи поемат три ключови министерства, включително финансовото

Der Spiegel: Германските социалдемократи поемат три ключови министерства, включително финансовото

7 Февруари 2018 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Берлин. Най-накрая правителство в Берлин: близо четири месеца и половина след изборите за Бундестаг, в Германия бе постигнато споразумение за съставянето на нова голяма коалиция. В сутрешните часове на деня Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) достигнаха до пробив в преговорите, които бяха стартирани на 28 януари.
По данни на водещото издание Der Spiegel вече има яснота около разпределението на ресорите сред партиите. ГСДП ще поеме Министерството на външните работи, Министерството на финансите, Министерството на труда.
Християнсоциалният съюз (ХСС) ще ръководи Министерството на вътрешните работи. Ресорът може да бъде поверен на председателя на партията Хорст Зеехофер. За ХСС е също и Министерството на транспорта .

Агенция „Фокус“ припомня:
Предварителното коалиционно споразумение между трите партии бе постигнато на 12 януари след рекорден рунд от преговори, продължили повече от денонощие. На 21 януари ГСДП гласува на извънреден конгрес в Бон за започване на официални разговори със Съюза (ХДС/ХСС) за съставяне на нова голяма коалиция в Берлин. Решението обаче бе взето с крехко мнозинство. Младежкият съюз на партията (ГСДП) разкритикува решението на делегатите за влизане в преговори със Съюза (ХДС/ХСС) като „безсмислен обратен завой“ и обяви, че ще продължи кампанията срещу съставяне на нова голяма коалиция.
Преговорите за съставяне на новото правителство на Германия стартираха на 28 януари, четири месеца след изборите за федерален парламент. В следващите дни работни групи с представители на трите партии заседаваха в отделни рундове за конкретни теми. Очакванията от тях бяха големи – повече от 120 дни в Берлин не можеше да бъде съставено ново правителство, ситуация, която няма аналог в следвоенната история на Германия. В следващите седмици предстои членовете на ГСДП да се произнесат за споразумението, постигнато от ръководството. След това ще стане възможно да се пристъпи към съставяне на правителството. Очаква се то да бъде формирано до Великден.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ARD: Съюзът (ХДС/ХСС) и ГСДП сключиха коалиционно споразумение

ARD: Съюзът (ХДС/ХСС) и ГСДП сключиха коалиционно споразумение

7 Февруари 2018 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Берлин. Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) са постигнали споразумение за коалиция, предава телевизионният канал ARD, като се позовава на източници от работните групи на трите партии.
Преговарящите от Християндемократическия съюз (ХДС), на Християнсоциалния съюз (ХСС) и на ГСДП са постигнали съгласие за съставяне на нова голяма коалиция след проведена консултация в сутрешните часове на деня, 15-та по ред. Уточнява се, че към момента са в ход последни обсъждания за разпределението на ресорите.

Агенция „Фокус“ припомня:

Предварителното коалиционно споразумение между трите партии бе постигнато на 12 януари след рекорден рунд от преговори, продължили повече от денонощие. На 21 януари ГСДП гласува на извънреден конгрес в Бон за започване на официални разговори със Съюза (ХДС/ХСС) за съставяне на нова голяма коалиция в Берлин. Решението обаче бе взето с крехко мнозинство. Младежкият съюз на партията (ГСДП) разкритикува решението на делегатите за влизане в преговори със Съюза (ХДС/ХСС) като „безсмислен обратен завой“ и обяви, че ще продължи кампанията срещу съставяне на нова голяма коалиция.
Преговорите за съставяне на новото правителство на Германия стартираха на 28 януари, четири месеца след изборите за федерален парламент. В следващите дни работни групи с представители на трите партии заседаваха в отделни рундове за конкретни теми. Очакванията от тях бяха големи – повече от 120 дни в Берлин не можеше да бъде съставено ново правителство, ситуация, която няма аналог в следвоенната история на Германия. В следващите седмици предстои членовете на ГСДП да се произнесат за споразумението, постигнато от ръководството. След това ще стане възможно да се пристъпи към съставяне на правителството. Очаква се то да бъде формирано до Великден.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Все още няма пробив в преговорите за коалиционно споразумение между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП, но партиите изключиха възможността за провала им

FAZ: Все още няма пробив в преговорите за коалиционно споразумение между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП, но партиите изключиха възможността за провала им

7 Февруари 2018 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Берлин. Преговорите между Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) все още не са довели до пробив в усилията за съставяне на нова голяма коалиция в Берлин, дори и след последния рунд, продължил 20 часа, отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
В ранните часове на деня участниците в преговорите съобщиха, че все още договарят съдържанието на коалиционното споразумение. Трите партии ще се стремят да представят документа в четвъртък. Изцяло изключено е обаче преговорите за нова коалиция да завършат с колапс, както се случи с разговорите за потенциалния „ямайски“ съюз през ноември миналата година.
От редакцията отбелязват, че партиите ще се стремят да избегнат ново отлагане на крайния срок. Не са договорени въпросите, засягащи здравеопазването и пазара на труда.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Ангела Меркел е готова за „болезнени компромиси“ за да състави правителство

The Telegraph: Ангела Меркел е готова за „болезнени компромиси“ за да състави правителство

7 Февруари 2018 | 03:21 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви във вторник, че е готова на „болезнени компромиси“ за да сформира коалиционно правителство с Германската социалдемократическа партия, пише британският вестник The Telegraph. Меркел се опитва да се договори с ГСДП за да може да сложи край на продължаващата вече месеци политическа несигурност, спаси своята политическа кариера и върне стабилността на най-силната европейска икономика.
„Всеки от нас ще трябва да направи болезнени компромиси и аз съм готова за това“, заяви Меркел пред репортери във вторник. „Ние живеем в бурни времена, а от нас се очаква като популярни партии да формираме правителство за доброто на хората, такова, което носи стабилност“, добави още канцлерът.
Преговорите между Съюза (ХДС/ХСС) трябваше да приключат в неделя, но двете формации не успяха да спазят няколко самоналожени крайни срокове, като сега се очаква, че коалиция ще бъде сформирана в сряда.
Но дори двете партии да постигнат официално споразумение за коалиция, те може би отново ще се намерят пред проблем. Федералният конституционен съд в Германия в момента разглежда дали партийният вот на ГСДП, с който се реши водената от Мартин Шулц формация да влезе в преговори със Съюза (ХДС/ХСС), е бил неконституционен. Според вестник Rheinische Post, подалите жалбата лица смятат, че вотът влиза в противоречие с германския основен закон, но не е ясно дали всъщност ще бъде взето решение по въпроса, пише в заключение британският вестник.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Новото германско правителство ще се стреми към възстановяване на отношенията с Русия

ТАСС: Новото германско правителство ще се стреми към възстановяване на отношенията с Русия

6 Февруари 2018 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Берлин. Новото германско правителство цели нормализиране на отношенията с Русия и възвръщане към взаимното доверие. Такова положения се съдържа в публикуван във вторник от немското издание Rheinische Post проект на коалиционния договор между Съюза (ХДС/ХСС) на Ангела Меркел и Германската социалдемократическа партия (ГСДП), предава ТАСС.
„Целта на нашата политика с Русия остава възвръщане към базирани на взаимно доверие и баланс на интересите отношения, които позволяват да се върнем към тясно сътрудничество“, се отбелязва в документа.
В проектодоговорът се отбелязва също, че правителството е готово да обсъжда отмяната на антируските санкции при изпълнение на Минските споразумение за регулиране на ситуацията в Украйна. „При изпълняване на минските споразумения, ние сме готови да премахнем санкциите и ще водим диалог за това с нашите европейски партньори“, се подчертава в споразумението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ангела Меркел заяви, че е готова на „болезнени компромиси“ за коалиционното споразумение

Reuters: Ангела Меркел заяви, че е готова на „болезнени компромиси“ за коалиционното споразумение

6 Февруари 2018 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е готова да направи „болезнени компромиси“, за да сключи коалиционно споразумение със социалдемократите, чийто лидер Мартин Шулц заяви, че вторник е „денят на решението“ за преговарящите след месеци политическа несигурност, предава Reuters.
И двете партии са съгласни, че е необходимо повече време за постигане на споразумението за подновяването на „голямата коалиция“ и са решили да подновят преговорите във вторник, 6 февруари.
„Всеки от нас ще направи болезнени компромиси и аз съм готова на тях“, заяви Меркел. „Когато гледам движението на фондовите борси през последните часове, ние имаме бурни времена и от нас е очаква да формираме правителство за доброто на хората, такова, което ще даде стабилност“, допълни тя.
Германия е заплашвана от нови избори или до безпрецедентно правителство на малцинството, ако ГСДП отхвърли коалиционното споразумение. Но преговарящите са на мнение, че във вторник ще постигнат споразумението.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ABC News: Преговорите за новото германско правителство навлизат във финалната си права

ABC News: Преговорите за новото германско правителство навлизат във финалната си права

6 Февруари 2018 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Берлин. Преговорите за съставянето на новото германско коалиционно правителство навлизат в това, което участниците в тях смятат за техен последен ден, предава ABC News.
Канцлерът Ангела Меркел и нейният „Съюз“ (ХДС/ХСС) и лявоцентристката Германска социалдемократическа партия първоначално се надяваха да свършат работата в неделя, но решиха да прибавят още два дни.
Ако се сключи споразумение, то няма да бъде краят на безпрецедентно дългите усилия на Германия да формира ново правителство след изборите през септември. Всяко споразумение ще трябва да бъде след това гласувано от членовете на ГСДП.
Пристигайки на преговорите във вторник председателят на социалдемократите Мартин Шулц заяви, че има „добри причини“ да вярва, че споразумението ще излезе „с добри резултатите за страната“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Преговорите между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП за нова голяма коалиция продължават

FAZ: Преговорите между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП за нова голяма коалиция продължават

6 Февруари 2018 | 06:49 | Агенция "Фокус"
Берлин. Все още няма постигнато коалиционно споразумение между Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП), но преговорите ще бъдат възобновени във вторник, след като бяха отложени два пъти, припомня националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
В късните часове на понеделник бе съобщено бе, че те ще бъдат продължени във вторник в седалището на Християндемократическия съюз (ХДС). Източници от работните групи на трите партии поясниха, че коалиционното споразумение няма да бъде представено на обществеността до сряда, 7 февруари. Въпросите, които до този момент не са договорени, са здравната политика и пазара на труда.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Преговорите между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП отново бяха отложени

FAZ: Преговорите между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП отново бяха отложени

5 Февруари 2018 | 22:26 | Агенция "Фокус"
Берлин. Все още няма постигнато коалиционно споразумение между Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП), а преговорите бяха отложени за втори път, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Съобщено бе, че те ще бъдат продължени във вторник в седалището на Християндемократическия съюз (ХДС). Източници от работните групи на трите партии поясниха, че коалиционното споразумение няма да бъде представено на обществеността до сряда, 7 февруари. Въпросите, които до този момент не са договорени, са здравната политика и пазара на труда.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според информация на германски вестник, Съюзът (ХДС/ХСС) и ГСДП са постигнали коалиционно споразумение

ТАСС: Според информация на германски вестник, Съюзът (ХДС/ХСС) и ГСДП са постигнали коалиционно споразумение

5 Февруари 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Берлин. Според информация на германският вестник Rheinische Post, Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия ще обявят по-късно в понеделник постигането на коалиционно споразумение, предава ТАСС. По данни на изданието, във вторник сутринта двете формации ще съберат фракциите си в Бундестага за официално подписване на договорката, която ще стане основата за формирането на нов кабинет на страната.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Преговарящите за формиране на коалиция германски партии може да отхвърлят предложението да отменят данъка върху въздушния транспорт

Reuters: Преговарящите за формиране на коалиция германски партии може да отхвърлят предложението да отменят данъка върху въздушния транспорт

5 Февруари 2018 | 00:48 | Агенция "Фокус"
Берлин. Преговарящите за новата „голяма коалиция“ между Германската социалдемократическа партия и „Съюза“ (ХДС/ХСС) на канцлера Ангела Меркел може да изоставят идеята постепенно да отменят данъка в страната върху въздушния транспорт, предава Reuters, позовавайки се върху източници, запознати с коалиционните преговори.
Според запознатия източник предложението данъкът постепенно да се премахне, няма да присъства в окончателното коалиционно споразумение. Данъкът се взема от цените на самолетните и струва на пътниците между 7 и 40 евро в зависимост от прелетяното разстояние.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Потенциалните коалиционни партньори в Германия ще продължат преговорите в понеделник, 5 февруари

Reuters: Потенциалните коалиционни партньори в Германия ще продължат преговорите в понеделник, 5 февруари

4 Февруари 2018 | 23:24 | Агенция "Фокус"
Берлин. „Съюзът“ (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия ще продължат преговорите за формиране на коалиционно правителство в понеделник, 5 февруари заради това, че все още имат някои различия по определени въпроси, предава Reuters.
„Съюзът“ и ГСДП си бяха поставили неделя като краен срок за споразумение за подновяване на „голямата коалиция“, управляваща страната от 2013 г. насам, но споровете относно здравеопазването и трудовата политика остават.
„Имахме много конструктивен ден днес и постигнахме редица споразумения“, заяви генералният секретар на ГСДП Ларс Клингбайл, допълвайки, че преговарящите все още имат различия в определени области, които желаят да обсъдят детайлно.
„Засега решихме, че не искаме нощна сесия, а да продължим преговорите и дискусиите по детайлен и фокусиран начин утре сутринта“, допълни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Коалиционните преговори в Германия няма да бъдат завършени в срок

Der Spiegel: Коалиционните преговори в Германия няма да бъдат завършени в срок

4 Февруари 2018 | 16:24 | Агенция "Фокус"
Берлин. Преговорите за съставяне на нова голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) няма да бъдат завършени в планирания срок, който изтича в неделя, 4 февруари. Дискусиите ще бъдат прекъснати през нощта и ще бъдат продължени в понеделник, съобщава изданието Der Spiegel, като се позовава на източници от партийните кръгове.
Остава неясно обаче дали в понеделник ще бъде представено финалното споразумение, постигнато между трите партии, или ще продължат преговорите за съставянето му. Уточнява се, че към настоящия момент все още остават редица нерешени въпроси, сред които здравеопазването и пазара на труда.
От редакцията припомнят, че преди представянето на споразумението то трябва да бъде одобрено от специални комисии, излъчени от трите партии.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Все още не е ясно колко ще продължат преговорите за формиране на коалиция

Ангела Меркел: Все още не е ясно колко ще продължат преговорите за формиране на коалиция

4 Февруари 2018 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви в неделя, че все още не е ясно кога ще бъде постигнато окончателно коалиционно споразумение между Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия, съобщава Reuters.
Малко преди да започнат разговорите между двете политически сили, канцлерът отбеляза, че това е „решаващият кръг от преговорите“, но „все още не е възможно да се каже колко ще продължи той“.
„Имахме добри сондажи вчера (събота, трети февруари – бел. пр.), но все още има важни въпроси за решаване“, подчерта Меркел, според която неделните разговори ще бъдат трудни.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел излиза на финалната права на маратона за формиране на управляваща коалиция в Германия

AFP: Ангела Меркел излиза на финалната права на маратона за формиране на управляваща коалиция в Германия

4 Февруари 2018 | 06:50 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на Германия Ангела Меркел и оглавяваният от нея Съюз (ХДС/ХСС) ще седнат на масата за преговори със своя исторически съперник ГСДП, за да опитат да постигнат коалиционно споразумение за ново германско правителство, повече от четири месеца след провеждането на парламентарните избори, предава AFP.
Двете партии си поставиха краен срок за постигане на споразумение до неделя вечерта, с опция за удължаването му до понеделник, или най-късно вторник.
В дневния ред влизат ключови въпроси като здравеопазването, Законът за труда, пенсиите, реформи в ЕС и единната европейска валута.
Съюза (ХДС) и ГСДП не са особено от перспективата да правят големи компромиси една на друга, поради риска от загуба на електорална подкрепа, но същевременно не желаят предсрочни избори, на които почти сигурно „Алтернатива за Германия“ ще увеличи влиянието си.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андреас Шойер, генерален секретар на ХСС: Влакът на Хорст Зеехофер потегля от Берлин в 16:00 часа в неделя

Андреас Шойер, генерален секретар на ХСС: Влакът на Хорст Зеехофер потегля от Берлин в 16:00 часа в неделя

3 Февруари 2018 | 15:43 | Агенция "Фокус"
Берлин. Християнсоциалният съюз (ХСС) иска преговорите за нова голяма коалиция в Германия да бъдат финализирани в предварително зададената времева рамка – най-късно до края на уикенда, предава телевизионният канал ZDF.
В тази връзка генералният секретар на ХСС Андреас Шойер подчерта, че лидерът на баварската партия Хорст „Зеехофер каза, че неговият влак потегля в 16:05 часа в неделя“. Същевременно Шойер увери: „Мога да ви кажа и от кой точно коловоз“.
Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) започнаха същинската част от преговорите за съставяне на правителство миналата неделя. До този момент работните групи успяха да постигнат съгласие по чувствителни за обществото теми като пенсионната реформа и събирането на семействата на бежанците. Предстои изясняване на някои други въпроси, които остават отворени – като например финансовата рамка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Зигмар Габриел иска да запази поста си на външен министър в бъдещо правителство на Германия

ТАСС: Зигмар Габриел иска да запази поста си на външен министър в бъдещо правителство на Германия

2 Февруари 2018 | 20:20 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел иска да продължи работата си начело на външнополитическото ведомство в евентуално ново правителство, което, както се очаква, ще бъде формирано чак през пролетта. Той заяви това в интервю пред немското издание Der Spiegel, предава ТАСС.
„Да служа на страната си в толкова трудно от международна гледна точка време, разбира се, е много интересно и почетно“, заяви Габриел. „Би било странно да не искам да продължа (работата си на тази длъжност)“. Въпреки това, той уточни, че кадровите решения ще се взимат от ръководството на неговата политическа сила – Германската социалдемократическа партия (ГСДП).
Социалдемократите водят официални преговори за формиране на правителство със Съюза (ХДС/ХСС) на Ангела Меркел. Именно между тези партии ще бъдат разпределени министерските портфейли. Засега не се съобщава на кой какво ведомство ще се падне. Както се очаква, съответстващите решения ще бъдат взети чак в заключителния стадий на коалиционните консултации.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Германските партии продължават да спорят за правата на трудещите се

Reuters: Германските партии продължават да спорят за правата на трудещите се

2 Февруари 2018 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че оглавяваният от нея Съюз (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) все още имат много работа преди да стигнат до споразумение за формиране на коалиционно правителство. В хода на преговорите в петък, партиите са спорили по въпроса за правата на трудещите се, предава Reuters.
Блокът (ХДС/ХСС) и ГСДП успяха да се споразумеят по няколко по-малко спорни въпроси в петък, но, в навечерието на маратонските преговори през уикенда, Меркел заяви, че те продължават да имат различия в някои ключови сфери.
„Имаме добрата воля да ги преодолеем, но все още ни предстои много работа“, заяви германският канцлер пред репортерите.
Целта на двата лагера е да сключат коалиционно споразумение до края на тази седмица, или най-късно в първите дни на следващата, около четири месеца след провеждането на парламентарните избори.
Партиите се споразумяха за няколко забележителни мерки, включително намаляване с 50% на данъците на електрическите коли и отделяне на 12 милиарда евро за обществена инвестиционна програма, която да подобри остарелите бази данни, показа документ, видян от служители на Reuters.
Но по въпроса за правата на трудещите се, където изпадналата в немилост ГСДП иска да даде сигнал на своите членове, че има свой собствен отпечатък върху сделката, партиите не са стигнали до консенсус.
Социалдемократите искат да осигурят правото на работниците в по-големите компании да се местят безпрепятствено от пълно работно време към почасово и обратно, ако им се налага да се грижат за деца или възрастните им родители. Съюзът (ХДС/ХСС), заедно с голяма част от германските предприемачи, се противопоставят на подобни промени с аргумента, че те ще костват много финансови средства.
Пристигайки на финалния кръг от разговорите, лидерът на ГСДП Мартин Шулц заяви, че партията му ще настоява за повече прогрес по тази тема, както и в политиката за здравеопазване, където социалдемократите се надяват да намалят разликите в цената на услугите за тези, които се осигуряват от частния сектор спрямо тези от публичния.
Въпреки различията, Хорст Зеехофер, председателят на Християнсоциалния съюз, чиято партия беше скептична за подновяването на коалицията с ГСДП, изрази оптимизъм.
„Мисля, че ще се справим в следващите няколко дни“, заяви баварският политик при пристигането си на преговорите. „Засега няма индикации, че ще ни се наложи да чакаме и след неделя (4 февруари)“.
Съюзът (ХДС/ХСС) и ГСДП вече се договориха за условията на коалиционната сделка в няколко други сфери. Растежът на германската икономика им позволи да се съгласят за отделянето на допълнителни 11 милиарда евро за образование. Освен това бяха постигнати компромисни сделки за имиграцията и здравеопазването.
Някои от точките са по-малко амбициозни от тези, постигнати по време на предишните коалиционни преговори на Блока (ХДС/ХСС) със „Зелените“ и Свободната демократическа партия (ГсДП). Тогава преговарящите се бяха споразумели да се отделят 20 милиарда евро за по-дълъг период за изграждане на по-надеждна национална цифрова мрежа. В преговорите с ГСДП, Съюза (ХДС/ХСС) се принуди да се откаже и от идеите си за приватизация.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ангела Меркел заяви, че „има още много работа“ на преговорите за формиране на управляваща коалиция в Германия

Reuters: Ангела Меркел заяви, че „има още много работа“ на преговорите за формиране на управляваща коалиция в Германия

2 Февруари 2018 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че „Съюзът“ ѝ (ХДС/ХСС) и неговите потенциални коалиционни партньори от Социалдемократическата партия все още имат много работа за вършене, преди да превъзмогнат различията си по политическите въпроси, предава Reuters.
„Все още има широк спектър точки, където имаме спорове“, заяви Меркел пред репортери на пристигането си на преговорите. „Имаме добра роля да ги превъзмогнем, но пред нас все още има много работа за вършене“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Мартин Шулц заяви, че времето „не притиска“ преговорите за формиране на коалиция в Германия

Reuters: Мартин Шулц заяви, че времето „не притиска“ преговорите за формиране на коалиция в Германия

2 Февруари 2018 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц заяви, че няма „натиск“ от страна на времето в преговорите с канцлера Ангела Меркел за формиране на управляваща коалиция. Това предполага, че е възможно преговорите да продължат и след определения краен срок в неделя, 4 февруари, краен срок, предава Reuters.
„След няколко минути ще започнем официалния кръг от преговори за формиране на ново правителство“, заяви Мартин Шулц при пристигането си на тях.
Той допълни, че до момента е постигнат значителен прогрес и че „преговорите ще са успешни за тази страна“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Focus: На финала за преговорите за нова голяма коалиция – рейтингът на ГСДП падна до 18 процента

Focus: На финала за преговорите за нова голяма коалиция – рейтингът на ГСДП падна до 18 процента

2 Февруари 2018 | 07:25 | Агенция "Фокус"
Берлин. В момент, в който преговорите за съставяне на нова голяма коалиция в Берлин навлязоха в заключителната фаза, рейтингът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) падна до 18% - най-слабия резултат, отчитан в анкетата на телевизионния канал ARD Deutschlandtrend , отбелязва изданието Focus.
Съюзът (ХДС/ХСС) остава на нивото от началото на януари (33%). Рейтингът на „Алтернатива за Германия“ и Свободната демократическа партия (СвДП) се повишава с един процент, съотвено до 14% и 10%, а на „Левица“ с – два процента (11%). „Зелени“ са без промяна – те може да разчитат на подкрепата на 11 на сто от гражданите на ФРГ.
До този момент потенциалните партньори за нова голяма коалиция в Берлин постигнаха пробив в преговорите за пенсионната реформа и събирането на семействата на бежанците, една от най-чувствителните теми за обществото. Предстоят обаче обсъждания за здравеопазването и политиката за пазара на труда в Германия. Участниците в преговорите не изключиха възможността дискусиите да продължат и след изтичането на предварително зададения срок, който изтича в петък, 2 февруари.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Преговорите за нова голяма коалиция в Берлин навлизат в решителна фаза

FAZ: Преговорите за нова голяма коалиция в Берлин навлизат в решителна фаза

2 Февруари 2018 | 01:53 | Агенция "Фокус"
Берлин. Преговорите между Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) навлизат в решителна фаза, отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
До този момент потенциалните партньори за нова голяма коалиция в Берлин постигнаха пробив в преговорите за пенсионната реформа и събирането на семействата на бежанците, една от най-чувствителните теми за обществото. Предстоят обаче обсъждания за здравеопазването и политиката за пазара на труда в Германия. Участниците в преговорите не изключиха възможността дискусиите да продължат и след предварително зададения срок, който изтича в петък, 2 февруари.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Германският Бундестаг одобри удължаването на периода за събиране на семействата на бежанците

Deutsche Welle: Германският Бундестаг одобри удължаването на периода за събиране на семействата на бежанците

1 Февруари 2018 | 18:32 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският Бундестаг гласува в четвъртък да поднови частично закона, непозволяващ на мигранти с второстепенен статут да вкарат техни близки роднини заедно със себе си, след като са получили бежански статут в Германия, съобщава Deutsche Welle. Oт първи август 2018 г., не повече от хиляда мигранти месечно ще получат правото да се заселят на територията на страната, ако обаче са близки роднини на бежанци, които вече живеят във ФРГ.
Удължението, предложено от Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП, бе одобрено с 376 на 248 гласа.
През март 2016 г. Германия наложи двегодишно замразяване на плана за събиране на семействата на бежанците, които не разполагат с пълни права на търсещи убежище. Вместо да бъде премахнат през март 2018 г., замразяването ще бъде удължено с четири месеца, преди да бъде окончателно вдигнато през август.
Преговорите по въпроса представляваха ключов въпрос в разговорите за нова голяма коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и ГСДП.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Преговорите за нова голяма коалиция в Германия: Съюзът (ХДС/ХСС) и ГСДП са постигнали споразумение по въпроса за пенсионното осигуряване

Reuters: Преговорите за нова голяма коалиция в Германия: Съюзът (ХДС/ХСС) и ГСДП са постигнали споразумение по въпроса за пенсионното осигуряване

31 Януари 2018 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Берлин. Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия са постигнали споразумение за още един от въпросите в официалните преговори за нова голяма коалиция, предава Reuters. След като по-рано бе постигната договорка по ключовия въпрос за събиране на семействата на бежанците, в сряда двете политически формации се съгласиха да поставят тавана на пенсионните вноски на 20% от индивидуалната работна заплата. В предварителното коалиционно споразумение, постигнато по-рано този месец, Съюзът (ХДС/ХСС) и ГСДП също така се договориха пенсиите да достигнат до 48% от средната работна заплата в страната до 2025 г.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Преговорите за нова голяма коалиция в Берлин: На дневен ред е здравеопазването

FAZ: Преговорите за нова голяма коалиция в Берлин: На дневен ред е здравеопазването

31 Януари 2018 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Берлин. Християндемократическият съюз (ХДС), Християнсоциалният съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) продължават преговорите за съставяне на нова голяма коалиция в Берлин. В сряда, 31 януари, основна тема в дневния ред на работните групи ще бъде здравеопазването, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Социалдемократите влизат в разговорите с искането за край на „второкласната медицина“. Съюзът (ХДС/ХСС) вече даде сигнал, че е готов за отстъпки по някои въпроси, като например медицинската грижа в селските райони на страната.
Преговорите в работните групи трябва да приключат до петък. През уикенда (3 и 4 февруари) резултатите ще бъдат одобрени от партийните ръководства. Ако този кратък период не е достатъчен за постигане на пробив в преговорите за коалиция, разговорите ще бъдат продължени с още два дни, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Антируските санкции са предизвикали спор в хода на коалиционните преговори в Германия

ТАСС: Антируските санкции са предизвикали спор в хода на коалиционните преговори в Германия

31 Януари 2018 | 00:54 | Агенция "Фокус"
Берлин. Антируските санкции са една от темите на преговорите за формиране на правителство в Германия и докато Християндемократическия съюз (ХДС) настояват за съхраняване на ограничителните мерки, Германската социалдемократическа партия (ГСДП) се опитват да намерят по-малко радикален път за въздействие над Русия. Това съобщи във вторник вечерта немското издание Handelsblatt, позовавайки се на собствени източници в партиите, предава ТАСС.
Преговорите за формиране на коалиция се водят от ХДС на Ангела Меркел, Християнсоциалния съюз (ХСС) на Хорст Зеехофер и ГСДП на Мартин Шулц.
Като изявен привърженик на запазването на санкциите в днешния им вид се е проявил председателят на комитета на Бундестага по външна политика Норберт Рютген, представляващ ХДС. „Санкциите са ефективен политически инструмент. Би било стратегическа грешка да ги отменим без насрещни ходове от страна на руското правителство“, е заявил той.
Социалдемократите са се вслушали в неотдавнашния призив на премиера на източногерманските федерални земи, който е предложил да се преразгледа санкционната политика. „Това е важно искане, което заслужава внимание“, е заявил заместник-председателят на парламентарната група на ГСДП Ролф Мютцених. Във връзка с това той е припомнил, че въпросът за санкциите трябва да е обвързан с реализацията на минските споразумения и ситуацията в Източна Украйна.
От ГСДП нееднократно изразиха подкрепа за поетапната отмяна на рестрикциите. Изявен привърженик на тази тактика е настоящият министър на външните работи Зигмар Габриел. Той твърди, че режима може да се смекчава съобразно успехите в реализацията на минския процес, което би дало стимул за по-нататъшния прогрес. Първоначално с такова предложение излезе Франк-Валтер Щайнмайер, който в момента е президент на Германия.
Междувременно, негативно отношение към санкциите срещу Русия изрази във вторник Източният комитет на германската икономика. „Те ни държат настрана от масата за преговори, способстват за ожесточаването на фронтовете, всяват неувереност в компаниите и провокират непредсказуеми рискове за икономиката. За да се създаде положителен стимул е нужна перспектива за отмяна на санкциите в замяна на реален прогрес в мирния процес в Източна Украйна“, заяви председателят на комитета Волфганг Бюхеле.
Той напомни резултатите от изследване, публикувано в средата на декември 2017 година. Институтът за световна икономика в германския град Кил пресметна, че загубите от взаимните санкции между ЕС и Русия вече са преминали 100 милиарда евро. „Около 60% от загубите са на Русия, а около 40% на европейските икономики. Т.е., този конфликт, за който носят отговорност изключително политиците и който може да се реши само по дипломатически път, ще струва скъпо на икономиката на ЕС“, заяви Бюхел.
При това, загубите на Германия от антируските санкции са значително по-големи от тези на другите Западни страни. На ФРГ се падат почти 40% от загубените от Запада сделки. В значително по-малка степен са засегнати и другите големи държави – Великобритания (7,9%), Франция (4,1%) и САЩ (0,6%).

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Съюзът (ХДС/ХСС) и ГСДП постигнаха споразумение по въпроса за събиране на семействата на бежанците

FAZ: Съюзът (ХДС/ХСС) и ГСДП постигнаха споразумение по въпроса за събиране на семействата на бежанците

30 Януари 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Берлин. Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) успяха да постигнат пробив в преговорите по една от най-чувствителните за обществото теми – тази за събиране на семействата на бежанците, отбелязва националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. Съгласно разпространената информация, до 31 юли тази година събирането на семействата трябва да бъде спряно. След тази дата месечно потокът от близки на признатите за бежанци в Германия ще бъде ограничен до хиляда души на месец, стана ясно от източници от преговарящите работни групи на трите партии.
Въпросът не бе уреден в предварителното коалиционно споразумение, което Съюзът (ХДС/ХСС) и ГСДП финализираха на 12 януари, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ГСДП и Съюза (ХДС/ХСС) засега не са стигнали до прогрес по ключовите теми за формиране на коалиция

ТАСС: ГСДП и Съюза (ХДС/ХСС) засега не са стигнали до прогрес по ключовите теми за формиране на коалиция

29 Януари 2018 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германската социалдемократическа партия (ГСДП)и Съюза (ХДС/ХСС), оглавяван от канцлера Ангела Меркел, не са успели да преодолеят разногласията си по ключовите въпроси през последните няколко дни на интензивни консултации за формиране на правителство. Това заяви в понеделник пред журналистите генералният секретар на ГСДП Ларс Клингбайл, предава ТАСС.
„Засега не сме се договорили по основните точки“, заяви Клингбайл. „Предстои ни интензивна работа през цялата предстояща седмица“.
Освен това, германският политик отбеляза, че потенциалните партньори в управляващата коалиция все пак са успели да достигнат до компромис по отделни въпроси, включително по програмата за цифровизация на икономиката.
В неделя, агенция DPA, позовавайки се на свои източници в партиите, съобщи, че лидерите на ГСДП – Мартин Шулц, на Християндемократическия съюз (ХДС) – Ангела Меркел и на Християнсоциалния съюз – Хорст Зеехофер след девет часа преговори така и не са успели да се договорят по въпроса за ограничаване на миграцията и събирането на бежански семейства на територията на Германия.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Въпреки различията – ХДС, ХСС и ГСДП потвърдиха "твърдата си воля" за постигане на компромис в преговорите

FAZ: Въпреки различията – ХДС, ХСС и ГСДП потвърдиха "твърдата си воля" за постигане на компромис в преговорите

29 Януари 2018 | 04:08 | Агенция "Фокус"
Берлин. Въпреки наличието на сериозни различия по ключови въпроси, Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) подчертаха желанието си да намерят компромис в преговорите за нова голяма коалиция, отбелязва германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
В ранните часове на понеделник, 29 януари, в рамките на съвместно изявление бе подчертано, че представителите на трите партии са „работили интензивно“. Налице е „твърдата воля за намиране на решения“, става ясно още от разпространения текст.
Съюзът (ХДС/ХСС) и ГСДП стартираха със спор решаващата седмица от преговорите за нова голяма коалиция. В късните часове на неделя участниците в преговорите предупредиха, че на работната група по въпросите за миграцията й предстои тежка седмица. Министърът на вътрешните работи на Бавария Йоахим Херман (ХСС) призова ГСДП да направи предложение за това как си представя конкретното споразумение по въпроса за събирането на семейството. Така още от самия старт от коалиционните преговори стана ясно, че темата отново ще бъде централна в разговорите между трите партии.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ZDF: Съюзът (ХДС/ХСС) и ГСДП започнаха със спор решаващата седмица на преговори за коалиция

ZDF: Съюзът (ХДС/ХСС) и ГСДП започнаха със спор решаващата седмица на преговори за коалиция

29 Януари 2018 | 01:59 | Агенция "Фокус"
София. Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) стартираха със спор решаващата седмица от преговорите за нова голяма коалиция, отбелязва германският телевизионен канал ZDF.
В късните часове на неделя участниците в преговорите предупредиха, че на работната група по въпросите за миграцията й предстои тежка седмица. Министърът на вътрешните работи на Бавария Йоахим Херман (ХСС) призова ГСДП да направи предложение за това как си представя конкретното споразумение по въпроса за събирането на семейството. Така още от самия старт от коалиционните преговори стана ясно, че темата отново ще бъде централна в разговорите между трите партии.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: ГСДП ще представи кандидати за министри едва след гласуването на коалиционното споразумение

Die Zeit: ГСДП ще представи кандидати за министри едва след гласуването на коалиционното споразумение

28 Януари 2018 | 22:24 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) ще представи кандидатите си за министри, след като членовете й гласуват коалиционното споразумение със Съюза (ХДС/ХСС), съобщава националният ежедневник Die Zeit.
„Преди всичко трябва да създадем условия, които да ни позволят да се присъединим към коалиция", подчерта Шулц. „Това ще решават членовете, а след това ще се разбере кой може да влезе в правителството", допълни лидерът на германските социалдемократи.
На този етап Шулц не пожела да разкрие дали самият той иска да бъде част от новия кабинет в Берлин.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Берлин започнаха коалиционните преговори за формиране на правителство (ОБЗОР)

В Берлин започнаха коалиционните преговори за формиране на правителство (ОБЗОР)

26 Януари 2018 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Берлин. Четири месеца след изборите за федерален парламент, в Германия най-сетне стартираха преговорите за съставяне на новото правителство. В сутрешните часове на деня лидерите на Християндемократическия съюз (ХДС) Ангела Меркел, на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер и на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц се събраха за среща в централата на партията, водена от канцлера на ФРГ.

Очаква се по-късно през деня 15 представители на трите партии да заседават в първи рунд от преговорите за нова голяма коалиция. Очакванията от тях са големи – повече от 120 дни в Берлин не може да бъде съставено ново правителство, ситуация, която няма аналог в следвоенната история на Германия.

Преди официалния старт на първия ден от преговорите за съставянето на ново федерално правителство в Берлин канцлерът на ФРГ Ангела Меркел увери, че ще влезе в тях с „оптимизъм, но и с много решителност“.
Меркел подчерта, че би искала с новата голяма коалиция със социалдемократите да бъде даден нов импулс за бъдещето на Германия, като същевременно допълни, че с оглед краткия срок на преговорите ще действа много внимателно. „Хората очакват да се преместим към сградата на правителството“, коментира канцлерът при пристигането си в централата на ХДС във федералната столица. Затова „ще преговаряме бързо. Смятам, че това е постижимо“, заяви канцлерът.
Лидерът на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) Хорст Зеехофер също бе категоричен: „ХСД иска тази коалиция“.
На свой ред председателят на ГСДП изрази желание за провеждането на „бързи и конструктивни“ преговори. Целта на партията му, съгласно думите му, е възможно най-скоро да бъде съставено стабилно правителство на Германия и да бъде върната ролята й на водеща страна на международната сцена.

Засега обаче остава неясно колко бързо може да бъде съставена черно-червената коалиция. Съюзът (ХДС/ХСС) ще се стреми преговорите да бъдат финализирани до края на втората седмица на февруари. Постигнатото коалиционно споразумение ще бъде подложено на гласуване в редиците на ГСДП – повече от 440 хил. членове на партията ще изкажат мнението си за него. Процесът може да отнеме още три седмици.
На 21 януари ГСДП гласува на извънреден конгрес в Бон за започване на официални коалиционни преговори със Съюза (ХДС/ХСС). Решението обаче бе взето с крехко мнозинство. Младежкият съюз на партията (ГСДП) разкритикува решението на делегатите за влизане в преговори със Съюза (ХДС/ХСС) като „безсмислен обратен завой“ и обяви, че ще продължи кампанията срещу съставяне на нова голяма коалиция.


Редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.