НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ГЕРБ депозира в Конституционния съд искането си за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с Конституцията

ГЕРБ депозира в Конституционния съд искането си за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с Конституцията

8 Февруари 2018 | 15:17 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ депозира в Конституционния съд искането си за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с Конституцията на Република България, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Документите бяха внесени от народните представители Данаил Кирилов и Тома Биков, а искането е подписано от 75 народните представители от ПГ на ГЕРБ. От партията са предоставили на съда като материали и преписката за ратификацията на документа в Народното събрание, както и 8 доклада, които са били изработени през последните 4 години и представляват анализ и оценка на възможността за прилагане на Истанбулската конвенция. Председателят на парламентарната Комисия по правни въпроси Данаил Кирилов обясни, че в документите са приложени и всички становища, постъпили в рамките на законодателната процедура до сега, както положителните, така и отрицателните.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христиан Митев, НФСБ: И без Истанбулската конвенция можем да защитаваме законодателно жените от насилие

Христиан Митев, НФСБ: И без Истанбулската конвенция можем да защитаваме законодателно жените от насилие

8 Февруари 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
София. Продължавам да смятам, че не е необходимо да се ратифицира Истанбулската конвенция, за да се осигури защитата на жените от домашно насилие. Ние имаме Закон за защита от домашното насилие, приет през 2005 г., както и текстове в Наказателния кодекс, с които се осъществява наказателноправната защита на лицата, потърпевши от домашно насилие. Това заяви депутатът от НФСБ Христиан Митев след като заедно с колегата си от „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов отправи питане към правосъдния министър Цецка Цачева относно политиката на правителството за това как се прилагат мерките за защита от домашно насилие. Това съобщиха от пресцентъра на НФСБ.
Позовавайки се на това, че у нас вече съществуват законодателни разпоредби в тази насока, вносителите на питането изразяват категорично становище, че предложената за ратификация т.н Истанбулска конвенция съдържа минималните стандарти за защита от домашно насилие, които отдавна са част от българското законодателство и успешно се прилагат от органите на изпълнителната власт. „В тази връзка отправихме питането направена ли е оценка на въздействието, включително на ефективността и ефикасността , на прилаганите към този момент мерки за защита от домашното насилие в нормативната уредба на страната и какви са резултатите от подобен анализ, ако такъв е извършен“, посочи Христиан Митев.
Той изрази задоволство от факта, че министър Цачева е отговорила - анализ и оценка у нас са правени и от тях е станало ясно, че законът от 2005 г. и текстовете в Наказателния кодекс, мака и подобрявани, не са достатъчни, тъй като в България липсва цялостна правна рамка, каквато е Истанбулската конвенция.
Тук обаче депутатът от НФСБ изрази несъгласие. „Както заявих в началото, продължавам да смятам, че у нас има законодателство в посока на защита на жените от домашно насилие и въпросът е в неговото ефективно прилагане, не в ратифицирането на Истанбулската конвенция“, каза Христиан Митев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фондация, оказваща помощ на жертви на насилие, изрази своето несъгласие с позицията на президента Румен Радев, че Истанбулската конвенция не трябва да се ратифицира

Фондация, оказваща помощ на жертви на насилие, изрази своето несъгласие с позицията на президента Румен Радев, че Истанбулската конвенция не трябва да се ратифицира

2 Февруари 2018 | 12:31 | Агенция "Фокус"
София. Фондация „П.У.Л.С.“, която оказва помощ на жертви на насилие, изрази своето несъгласие с позицията на президента Румен Радев, че Истанбулската конвенция не трябва да се ратифицира. Това става ясно от отворено писмо на неправителствената организация. Агенция „Фокус“ публикува текста без редакторска намеса:

С настоящото писмо екипът на Фондация „П.У.Л.С.“ изразява своето дълбоко неразбиране и притеснение от последно развилите се събития по отношение на Конвенция № 210 на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие и изказването на Президента на Република България г-н Румен Радев в Брюксел.
Изключително неразбиране будят представените доводи за "здрав разум“ на българското общество, относно отлагането на ратификацията на Конвенцията, противовес на непрекъснатото ескалиращо насилие в същото това общество и последните трагични събития на насилие в дома, институциите и обществото.
Не сме съгласни, че „Това е зле написан документ, който не трябва да се ратифицира“ поради факта, че конвенцията предоставя възможност за Превенция, Протекция и Преследване на извършителите и дава възможност за достатъчна грижа за пострадалите.
Конвенцията е фундамент, който е събрал най-доброто от всички международни актове, уреждащи защитата на правата на човека във всички аспекти-превенция на всички форми на насилие, защита на пострадалите лица и съдебно преследване на извършителите.
Нашата организация работи минимум с по четиридесет пострадали всяка седмица и в момента на изписването на това писмо също беше подаден сигнал за жена в изключително тежко насилие с нужда от настаняване.
Неправителствените организации, които са единствените до този момент институции, които има разкрити Кризисни центрове, са изключително малко - шест на брой за цялата страна и предлаганите специализирани услуги са също толкова малко, както и добре обучени специалисти за работа с пострадалите.
Ние сме съгласни с изказването на г-н Радев за това, че този изключително тежък проблем трябва да бъде основен приоритет на Държавата и е необходимо самата държава да поеме отговорността за социална и законова регламентация. Не можем да разберем, обаче становището на Президента за това как НПО-та, които до този момент единствено се грижиха за пострадалите от близо 30 години, се превърнаха „контролни органи“. Неправителствените организации винаги са били гражданската съвест на обществото и изразители на основните водещи проблеми.
С настоящото писмо ние, специалистите от Фондация „П.У.Л.С.“ още веднъж правим опит за повишаване на чувствителността на обществото по проблема за насилието, основано на пола и домашното насилие и призоваваме всички народни представители, отговорни органи и министерства към вземане на спешни мерки в насока стопиране на процеса на ескалиращото неразбиране за широтата и мащабността на насилието и адекватни законови промени.
Затова и ратифицирането на Конвенцията ще доведе до надграждане на българското законодателство чрез предприемане на необходимите законодателни мерки (включително чрез премахване на закони и практики, които дискриминират жените; както в сферата на гражданското, така и на наказателното право, вкл. чрез осигуряване на компенсация на пострадалите; чрез криминализиране на физическото, психическото насилие и преследването, както и на сексуалното насилие, вкл. изнасилването в брака и в съпружески съжителстваща двойка; чрез възприемане на насилието в брака и в съпружески
съжителстваща двойка като отегчаващо вината обстоятелство и др.), а също и други такива за насърчаване и защита правото на всички, особено жените, да живеят свободни от насилие както в публичния, така и в частния сектор.
В отговор на притесненията по отношения на текстовете в Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие изпращаме Правен анализ на същата от юрист с над 20 годишна практика и разбиране по проблемите на насилие и защита на човешките права.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Ако българските граждани кажат, че са "За" еднополовите бракове - чудесно, ако кажат "Не", още по-добре

Министър Красимир Каракачанов: Ако българските граждани кажат, че са "За" еднополовите бракове - чудесно, ако кажат "Не", още по-добре

2 Февруари 2018 | 12:15 | Агенция "Фокус"
София. Ако българските граждани кажат "Да, ние сме за еднополови бракове" - чудесно. Ако кажат "Не", още по-добре. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на отбраната Красимир Каракачанов за предложението на БСП за референдум за Истанбулската конвенция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нацията е в демографска криза, а ние ще учим децата как да си сменят пола, вместо да ги учим на морални, човешки, български ценности“, коментира той. „Има разлика между хомосексуализма и еднополовите бракове, както и между хомосексуализма и трети пол. Не се бъркам на никого какви са сексуалните му предпочитания и не искам някой да ми налага на мен, че има трети или 14-ти пол“, посочи Красимир Каракачанов. „Не налагам на никой сексуални предпочитания и какво ще прави под юргана. Крайно време е да спрат да ми налагат и обясняват, че имало трети пол“, заяви той. „Не е ли неравенство между половете бащата ти да те продаде на 12 години. Има ли го? Има го. Хайде да решим проблема тук, смятаме, че ще го решим с Истанбулската конвенция ли?“, попита министърът. В отговор на въпрос стабилна ли е управляващата коалиция с оглед мнението на вицепремиера Валери Симеонов за референдума за Истанбулската конвенция Красимир Каракачанов коментира: „Валери Симеонов е с 10 години по-голям от мен, държи да му викам батко. Този път съм пропуснал да се консултирам с него, но смятам, че съм прав. Ако смята, че въпросът не трябва да се изяснява, е негово лично мнение, аз имам свое“.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Ако искаме да успокоим обществото, да направим референдум „за“ или „против“ еднополовите бракове, три пола и джендър идеологията

Министър Красимир Каракачанов: Ако искаме да успокоим обществото, да направим референдум „за“ или „против“ еднополовите бракове, три пола и джендър идеологията

2 Февруари 2018 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. Предлагам да „хванем бика за рогата“- ако искаме да успокоим обществото един път завинаги нека да направим референдум с въпросите „за“ или „против“ е българското общество еднополовите бракове, три или повече пола, джендър идеологията да влиза в учебните програми и да приключим въпроса. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на отбраната Красимир Каракачанов за предложението на БСП за референдум за Истанбулската конвенция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „БСП предложиха референдум с въпрос, който е адресиран до т.нар. Истанбулска конвенция. С такъв въпрос референдум не може да се направи, защото ще бъде върнат от КС. Конвенцията си има име“, посочи той. „Съмненията в обществото са, че чрез тази Конвенция и в последствие чрез други законодателни промени ще ни бъде наложено да приемем еднополови бракове, джендър идеологията, трети пол“, заяви Красимир Каракачанов. „Днес е Истанбулската конвенция, утре ще бъде друга конвенция- това е политика, която се налага, не много демократично от определени европейски кръгове от членките на ЕС“, изтъкна той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: България не трябва да ратифицира Истанбулската конвенция

Президентът Румен Радев: България не трябва да ратифицира Истанбулската конвенция

1 Февруари 2018 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Истанбулската конвенция в настоящия си вид е зле написан документ, който допуска неясноти и най-различно тълкуване. Моето мнение е, че тя не трябва да се ратифицира. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос при посещението си в Брюксел, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Държавният глава определи отлагането на ратификацията като „победа за българското общество, което е показало обединение и здрав разум“ и отбеляза, че застъпниците й са се „скрили“ зад Конституционния съд, като са поискали тълкувание от него. По думите на президента има няколко причини против приемането на документа в България и първата е, че конвенцията сама по себе си не предотвратява автоматично насилието. Пример за това са държавите, които са я ратифицирали, заяви Румен Радев и реторично попита дали в тези страни е преодоляно насилието над жени и деца. „Можем да предотвратим това насилие само с читави български закони, с адекватни действия на полицията и на съда и най-вече добро възпитание“, допълни държавният глава.
Президентът посочи, че не са основателни твърденията за ратификацията на конвенцията с резерви. „Точно тези текстове, които бунят нашата общественост, които са в разрез с нашите ценности, морал, традиции и вяра – за тях в самата конвенция изрично е написано, че не подлежат на никакви резерви и на никакви съпътстващи декларации“, обясни Румен Радев. Той посочи, че ако международният документ бъде приет, това отнема от правомощията на държавата и вменява такива правомощия на неправителствени организации. „Те ще станат основен източник на информация и се превръщат в контролни органи. Това няма да допринесе за намаляване на насилието над жени и деца. По-скоро ще стимулира съдене на държавата“, обясни президентът, като допълни, че винаги е опасно държавата да абдикира от задължения.
Като аргумент против ратификацията Румен Радев посочи и възможността конвенцията да легитимира намесата в образователния процес с непредвидими последствия върху съзнанието на децата. Според президента провеждане на референдум по темата ще отнеме време, енергия и средства.
Попитан за назначаването на нов началник на Националната служба за охрана, Румен Радев заяви, че ще спази законовия едномесечен срок за издаване на указ. Държавният глава призова да не се правят „произволни и самодейни предложения“ за работата на службата. „Към Националната служба за охрана трябва да има отговорно отношение. Най-малкото, защото там има отговорни и достойни хора и трябва да се отнасяме подобаващо към тях“, посочи Радев и допълни, че фриволното тълкуване на законите не е в интерес на държавността.
Дълги години Западните Балкани бяха пренебрегвани откъм перспектива за членство, заяви президентът, помолен да коментира един от важните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС. По думите на президента всяка държава кандидат за членство в съюза трябва да бъде приета на базата на своите индивидуални заслуги и ако е изпълнила съответните реформи. „Този процес трябва да бъде много внимателно планиран. Не трябва да има празни надежди и празни обещания“, отбеляза Румен Радев.
Президентът се съгласи с тезата на министър-председателя, че трябва да се осигури „продължителност“ на приоритета за европейска перспектива на Западните Балкани и след като изтече българското председателство. Във връзка с това държавният глава Румен Радев планира среща с колегите си от Естония, Австрия и Румъния. „Надявам се на тази среща ние да дадем един по-голям времеви период, в който нашите приоритети да могат да се реализират. Те да могат да бъдат поети и от Австрия, а след това и от Румъния. Да дадем шанс за повече време за стабилизация и трайна европейска перспектива на Западните Балкани“, обясни Румен Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Партията получи поредната подкрепа за позицията си по Истанбулската конвенция

БСП: Партията получи поредната подкрепа за позицията си по Истанбулската конвенция

1 Февруари 2018 | 17:28 | Агенция "Фокус"
София. БСП получи поредната подкрепа за позицията си по Истанбулската конвенция. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Атанас Зафиров, член на ИБ на БСП, се срещна с ръководството и членовете на Клуб „Тил – ген. Герман Германов” към СОСЗР. На срещата той запозна присъстващите с позицията на БСП по казуса с ратификацията на Истанбулската конвенция и внесеното предложение от страна на ПГ на „БСП аз България” за провеждане на референдум. В хода на разговора беше установено пълно единомислие между двете страни по поставените въпроси. Запасните офицери и сержанти изразиха подкрепа си за позицията на БСП и предложението й за обществено допитване.
Срещата е част от поредицата разговори между левицата и патриотични организации и сдружения от неправителствения сектор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Конституционният съд ще спре референдума на БСП за Истанбулската конвенция

Министър Красимир Каракачанов: Конституционният съд ще спре референдума на БСП за Истанбулската конвенция

1 Февруари 2018 | 16:24 | Агенция "Фокус"
София. Конституционният съд ще спре референдума на БСП за Истанбулската конвенция. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, коментирайки идеята на БСП да инициира референдум за необходимостта от ратификация на Истанбулската конвенция, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Страховете на обществото са от това, че с конвенцията или с последващо законодателство, ще се отворят неща, които българското общество не приема – трети пол, гей бракове и т.н. Ако ще питаме народа за нещо, по-добре да го попитаме за това”, посочи Каракачанов. „Няма нормален човек, който да е за насилието над жени. Няма нормален човек, който да е за това да бъдат ограничавани жените, защото са от този пол. Тук говорим за пол, а не за джендър”, допълни той. По думите му, ако страната ни иска да се бори срещу проблема с домашното насилие, трябва да промени законодателството си. „Има страни, които са подписали и ратифицирали Истанбулската конвенция, но правят точно обратното. Много ми е интересно сега как ще ги санкционира Съветът на Европа. За пример давам нашата южна съседка, която съвсем скоро, въпреки че е ратифицирала Конвенцията, разреши да се сключват бракове от лица, навършили 12-годишна възраст”, коментира още министър Каракачанов.
На въпрос как „Обединени патриоти” ще се противопоставят на идеята Конвенцията да бъде ратифицирана, той отговори: „Има само един начин да се противопоставиш – като натиснеш червеното копче и гласуваш „против””.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джакомо Филибек, ПЕС: БСП пълноценно е участвала в процеса по приемане на резолюцията от Лисабон, част от която е и становището за пълна подкрепа на Истанбулската конвенция

Джакомо Филибек, ПЕС: БСП пълноценно е участвала в процеса по приемане на резолюцията от Лисабон, част от която е и становището за пълна подкрепа на Истанбулската конвенция

1 Февруари 2018 | 15:53 | Агенция "Фокус"
София. Българската Социалистическа Партия пълноценно е участвала в процеса по обсъждане, редактиране и окончателно приемане на резолюцията от Лисабон, част от която е и становището за пълна подкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция. Това заяви Джакомо Филибек, заместник-генерален секретар на Партията на европейските социалисти (ПЕС), се посочва в позиция на ПЕС . Джакомо Филибек отбелязва още, че Проектът за резолюция е изпратен до всички партии членове на ПЕС по е-мейл в края на октомври 2017 г., след което са се провели двумесечни консултации по текста по имейл и на срещи на координационния съвет на ПЕС, на които БСП е имала свои представители, но не е отправяла възражения.


"Фокус" публикува пълния текст на съобщението на ПЕС:

Във връзка с получени запитвания от български медии до централата на Партията на Европейските Социалисти относно процедурата по обсъждане, гласуване и приемане на Резолюцията на ПЕС "За Прогресивна Европа – Обновление", приета на Съвета на партията в Лисабон на 1 и 2 Декември 2017 г. и участието на Българската Социалистическа Партия в този процес, изпращаме следното:

„Българската Социалистическа Партия пълноценно е участвала в процеса по обсъждане, редактиране и окончателно приемане на резолюцията от Лисабон, част от която е и становището за пълна подкрепа на ратификацията на Истанбулската конвенция. Проектът за резолюция е изпратен до всички партии членове на ПЕС по е-мейл в края на октомври 2017 г., след което се проведоха двумесечни консултации по текста по имейл и на срещи на координационния съвет на ПЕС, на които БСП е имала свои представители, но не е отправяла възражения“, заяви Джакомо Филибек, заместник-генерален секретар на ПЕС.

Заместник-председателят на БСП Деница Златева и г-н Кристиан Вигенин присъстваха на предварителното обсъждане и дискусия по проекта за Резолюция на заседание на президиума на ПЕС, проведено на 24 ноември 2018 г. в Брюксел. На това заседание редица партии и организации, членуващи в ПЕС, изразиха желание за корекции, поправки и добавки към проекта за резолюция, които бяха приети, но от БСП не е изразявано желание за редакции. Нито едно предложение за редакции по частта от текста, касаеща Истанбулската конвенция не е постъпило от нито една от партиите членове на ПЕС.
Финално резолюцията бе обсъдена, подложена на гласуване и приета с мнозинство по време на пленарното заседание на Съвета на ПЕС в Лисабон на 1 декември 2017 г. Делегати с право на глас от БСП на съвета в Лисабон бяха председателят Корнелия Нинова, и зам-председателите Деница Златева и Кирил Добрев.

В резолюцията на ПЕС от Съвета в Лисабон, За Прогресивна Европа – Обновление, изрично е записано, че Партията на Европейските Социалисти се обявява ЗА уеднаквяването на заплатите и пенсиите между мъжете и жените, ПРОТИВ насилието над жени и ЗА ратификация и прилагане на Истанбулската конвенция. Нито една партия от ПЕС не изрази резерви по тази част от текста.

Резолюцията е гласувана със 188 гласа „ЗА“, 13 гласа „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ“ и нито един „ПРОТИВ“. Според правилата на ПЕС, ако партия-член има резерви към част от документа или към целия документ и по някакви причини делегатите не са взели участие в дискусията (например не са били в залата), то тази партия има възможност да заяви в секретариата на Съвета, че желае нейните забележки да се включат в протокола. Така например направиха от Шведската Социалистическа Партия, които имат резерви по друга тема от Резолюцията и това е отбелязано на страница 2 от протокола на Съвета. Делегатите от БСП не са поискали никакви поправки и не са внесли възражения.

Всички документи са публични и могат да бъдат намерени на интернет страницата на ПЕС за съвета в Лисабон - https://www.pes.eu/en/about-us/the-party/council/lisbon-2017/

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Редактирахме въпроса на евентуалния референдум за Истанбулската конвенция, за да разсеем спекулациите, че левицата не е искрена в желанието си за допитването

Жельо Бойчев, БСП: Редактирахме въпроса на евентуалния референдум за Истанбулската конвенция, за да разсеем спекулациите, че левицата не е искрена в желанието си за допитването

1 Февруари 2018 | 08:25 | Агенция "Фокус"
София. БСП редактира въпроса на евентуалния референдум за Истанбулската конвенция, за да разсее спекулациите, че левицата не е искрена в желанието си за допитването. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев. Според него правителството се е провалило в организирането на обществена дискусия по темата за ратификацията на конвенцията, която е чувствителна за обществото. “Този референдум, и кампанията за него, трябва да отговори на въпросите, които бяха скрити от правителството в момента. Опитът на 3-ти януари да се одобри конвенцията от страна на Министерски съвет и надеждата, че тя ще мине тихичко, няма да предизвика реакция и никакво бружение в обществото, се провали. Трябва да кажем много ясно, че отговорността за цялата тази дискусия, провеждаща се по изключително хаотичен начин, и създава страхове в българските граждани, е изцяло на ГЕРБ“, коментира той. Според Жельо Бойчев управляващите от ГЕРБ искат тълкувателно решение от Конституционният съд за Истанбулската конвенция, защото нямат полезен ход и са поели ангажимент за ратификацията на документа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ дават Истанбулската конвенция на Конституционния съд, БСП продължава да настоява за референдум по темата (ОБЗОР)

ГЕРБ дават Истанбулската конвенция на Конституционния съд, БСП продължава да настоява за референдум по темата (ОБЗОР)

31 Януари 2018 | 20:58 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната група на ГЕРБ е взела решение да сезира Конституционния съд с искане за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с Конституцията на Република България. Това обяви на брифинг в парламента Данаил Кирилов – народен представител и председател на Комисията по правни въпроси. Кирилов припомни, че Конвенцията е подписана, но все още не е ратифицирана в парламента, а според него произнасянето от страна на съда ще даде „водещ правен ориентир за обществения дебат“. По думите му така Конституционният съд ще може да отговори и на един от критичните по дебата въпроси, свързан с чл. 46 ал. 1 от Конституцията, който регламентира брака като доброволен съюз между мъж и жена. Според него в обществения дебат по темата битуват спекулации, които биха могли да се разсеят с произнасянето на съда. Вече е започнало събирането на подписите и подготовката на мотивите за искането.
Междувременно стана ясно, че ПГ на „БСП за България“ не оттегля искането за референдума за Истанбулската конвенция, а само редактира въпроса. Това уточниха от пресцентъра на партията, оборвайки появилата се в някои медии информация, че оттеглят предложението си по темата да се проведе обществено допитване. От БСП уточняват още, че се предлага преформулиране на въпроса от: „Подкрепяте ли НС на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?” на „Против ли сте НС на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011г?“.
В парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира: „Искам да разсея всякакво съмнение - никакво отстъпление от референдума за Истанбулската конвенция, а редакция на въпроса“. По думите ѝ партията няма да се откаже от идеята за провеждане на допитване, още повече след като вече е събран и необходимия брой подписи за стартиране на процедурата.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Сезирането на Конституционния съд за Истанбулската конвенция не е отстъпление от нашата позиция по темата

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Сезирането на Конституционния съд за Истанбулската конвенция не е отстъпление от нашата позиция по темата

31 Януари 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
София. В никакъв случай това не е отстъпление от нашата позиция. Това обяви на брифинг в парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов, във връзка с решението да сезират Конституционния съд за Истанбулската конвенция, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „До сега в дебата съществуваха тези по отношение на това, че ако се ратифицира Истанбулската конвенция, която като международен договор е с пряко действие, ще промени вътрешното законодателство. Нашата теза е, че това не е така. Органът, който би могъл да го констатира по компетентност, е именно Конституционния съд”, посочи Кирилов и поясни, че със сезирането му ГЕРБ не цели да прехвърли обществения или политически дебат по темата върху съда. „Ние искаме правното становище на Конституционния съд, което в тази изключителна правна хипотеза, е възможно”, поясни председателят парламентарната Правна комисия.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: БСП се вслушаха в гласа на разума и решиха да променят въпроса на референдума за Истанбулската конвенция

Тома Биков, ГЕРБ: БСП се вслушаха в гласа на разума и решиха да променят въпроса на референдума за Истанбулската конвенция

31 Януари 2018 | 11:38 | Агенция "Фокус"
София. Бих искал да поздравя колегите от БСП за това, че все пак са се вслушали в гласа на разума и са решили да променят въпроса за референдума по повод Истанбулската конвенция. Надявам се, че те вече няма да действат в такава невротична среда, в която действаха до момента. Това обяви на брифинг в парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Макар и късно, БСП са преценили, че това, което вършат минава границите на нормалното”, коментира Биков призова дебатът по Конвенцията да бъде разумен и спокоен, за да бъдат чути всички гледни точки по темата. „Ценностите на християнското семейство са записани като ценност на ГЕРБ и никой в ГЕРБ няма намерение да се отказва от тази ценност. Това е за успокоение на тези, които ни обвиняват, че искаме да въвеждаме гей бракове, трети полове, четвърти полове и т.н. Нямаме никакви подобни намерение, нито срити, нито открити. Искаме да чуем какво мислят хората”, заяви още Биков.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Ще сезираме Конституционния съд за Истанбулската конвенция, решението му ще даде правен ориентир

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Ще сезираме Конституционния съд за Истанбулската конвенция, решението му ще даде правен ориентир

31 Януари 2018 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. Тази сутрин нашата парламентарна група взе решение да сезираме Конституционния съд на Република България с искане за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с Конституцията. Това обяви на брифинг в парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Това наше искане основаваме на чл. 12 ал. 1 т.4 от Закона за Конституционния съд и смятаме, че то съответства на изискванията на закона. Истанбулската конвенция е подписана, но все още не е ратифицирана от Народното събрание. Произнасянето на съда ще даде един водещ правен ориентир за обществения дебат за Конвенцията. Смятаме, че той ще бъде полезен за българското общество”, обясни Кирилов. По думите му така Конституционният съд ще може да отговори и на един от критичните по дебата въпроси, свързан с чл. 46 ал. 1 от Конституцията, която регламентира брака като доброволен съюз между мъж и жена.
„Смятаме, че произнасянето на Конституционния съд до голяма степен ще преодолее и негативната нагласа и спекулациите, които битуват в този обществен дебат”, подчерта председателят на Комисията по правни въпроси и допълни, че в рамките на днешния ден дори е започнало събирането на подписите и подготовката на мотивите за искането.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Няма никакво отстъпление от референдума за Истанбулската конвенция

Корнелия Нинова, БСП: Няма никакво отстъпление от референдума за Истанбулската конвенция

31 Януари 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
София. Искам да разсея всякакво съмнение - никакво отстъпление от референдума за Истанбулската конвенция, а редакция на въпроса. Това каза пред журналисти в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Мисля, че всеки момент ще бъде внесена редакцията на въпроса“, посочи тя. „Не се отказваме от идеята за референдум, подписите ги има. Редактираме само въпроса“, заяви Корнелия Нинова. „Знаем какво е мнението на повечето българи, излязоха и социологически проучвания, че повечето са против Истанбулската конвенция“, аргументира се лидерът на БСП. „Въпросът трябва да бъде зададен така, че отговорът да е 50% да. Законът за референдумите така е написан някога, че се изискват 50% плюс 1 да бъдат отговорите, за да бъде валиден“, обясни Корнелия Нинова.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на "БСП за България" не оттегля искането за референдума за Истанбулската конвенция, но редактира въпроса

ПГ на "БСП за България" не оттегля искането за референдума за Истанбулската конвенция, но редактира въпроса

31 Януари 2018 | 10:43 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на "БСП за България" не оттегля искането за референдума за Истанбулската конвенция, а само редактира въпроса. Това съобщиха от пресцентъра на партията във връзка с появилата се в някои медии информация, че оттеглят референдума. От БСП уточняват, че се предлага преформулиране на въпроса от: "Подкрепяте ли НС на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?" на "Против ли сте НС на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011г?"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Жеко Кьосев, социолог: Ако се стигне до референдум за Истанбулската конвенция, българският народ ще гласува против ратификацията й

Доц. д-р Жеко Кьосев, социолог: Ако се стигне до референдум за Истанбулската конвенция, българският народ ще гласува против ратификацията й

29 Януари 2018 | 17:16 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Ако се стигне до референдум за Истанбулската конвенция, българският народ ще гласува против ратификацията ѝ. Това коментира за Радио „Фокус“ – Пирин доц. д-р Жеко Кьосев, социолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“-Благоевград. „Мисля, че сред тези хора ще има и такива, които са подръжници на ГЕРБ, но не подкрепят точно тази конвенция. Много голям е броят на хората, които сме родители и не искаме децата ни да бъдат подложени на нещо, което не би било добре за тях“, каза още доц. д-р Кьосев.
Според него това, че БСП предложи да се проведе допитване до обществото по темата, не е изненада. „За мен лично интересният момент тук е не толкова предложението на БСП, колкото контра отговорът на ГЕРБ, които казаха, че са подкрепят референдум, но на който да се попита дали хората са за или са против насилието над жените и потъпкването на техните права. А иначе, разбира се, че е добре при такива въпроси, които разединяват политиците, но и обществото, да се прибягва до референдум. Наистина, много важно, обаче, е как ще бъде зададен въпроса, защото е ясно, че 99% от хората ще гласуват против насилието над жените. И обратното“, подчерта доц. д-р Кьосев. Той заяви, че до този момент не е чул някой от обкръжение или от студентите му, който да смята, че тази конвенция ще помогне за решаването на проблема.
„За мен, лично, в България има много по-сериозни проблеми, които изискват решение. Излишно е да се хвърля толкова енергия по темата за тази конвенция и социалният пол. Тук е мястото да отбележа и още нещо. От 864 година, когато България приема християнството, до този момент, в историята ни не се бе случвало различните религии да се обединят, излизайки с идентично становище по даден казус“, каза още доц. д-р Кьосев. Той допълни, че при така развилата се ситуация около Истанбулската конвенция един референдум ще бъде напълно излишен, защото вече са ясни нагласите на българското общество, което се уплаши от това, което може да последва, ако конвенцията бъде приета. „Ако все пак се стигне до референдум, още сега мога да Ви кажа какъв ще е резултатът, без да се ангажирам с конкретни цифри“, коментира доц. д-р Кьосев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Жеко Кьосев, социолог: В Истанбулската конвенция неприемлива за общество е идеята да се обикалят училищата, за да се обяснява, че съществува „социален пол“

Доц. д-р Жеко Кьосев, социолог: В Истанбулската конвенция неприемлива за общество е идеята да се обикалят училищата, за да се обяснява, че съществува „социален пол“

29 Януари 2018 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В България непрекъснато говорим, че има демографска криза. По темата се изписаха хиляди статии и какво ли още не, а сега се подготвя кампания чрез Истанбулската конвенция, с която да се ходи в детските градини и училищата, за да се обяснява, че имало „социален пол“. Това коментира за Радио „Фокус“ – Пирин доц. д-р Жеко Кьосев, социолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“. Според него това е нещо, което не се приема нито от българското общество, нито от Българската православна църква, нито от Главното мюфтийство, нито от Католическата църква, нито от протестантите и евангелистите. „Всички религии, които са представени в България, реагираха. Според мен ако тази Истанбулска конвенция гарантираше още по-голяма сигурност за жените, то „Да“ - нека се ратифицира. Ако погледнете статистиката на Министерството на вътрешните работи, ще видите, че разкриваемостта на битовата престъпност и насилие е 100%. По отношение на сексуалното насилие тя показва 99%, тоест това е почти оптимума на база българските закони. Казвам това, защото на база тези цифри българското общество е объркано, тъй като не разбира с какво точно ще допринесе повече тази конвенция, след като така или иначе имаме толкова високи проценти на разкриване на подобен вид престъпления“, каза още доц. д-р Кьосев. Той добави, че вместо да се занимаваме с подобни конвенции, по-скоро наистина цялото общество трябва да насочи усилията си в посока намаляване на посегателствата срещу личността. „Лично аз силно се съмнявам, че дори да ратифицираме Истанбулската конвенция, тя ще помогне за намаляване насилието спрямо жените в българското общество. Всичката тези работи около половете, особено както е в случая с Америка, където казват, че има 31 пола, граничи с лудостта според мен. Давам си и сметка, че ако бях направил това изказване пред американска медия, то сега вече сигурно щях да съм в затвора“, коментира доц. д-р Жеко Кьосев.
"В Истанбулската конвенция има един радикален феминизъм, който в някои европейски държави може би импонира, но в България и в по-голяма част от континента няма никакви основи", посочи доц. д-р Кьосев. Според него притесненията на българското общество в тази връзка са съвсем основателни, защото то се страхува за своите деца. „За мен е необяснимо как хора, които са родители, защитават идеята за тази конвенция. Та нали някои от тях са баби и дядовци? Как те възприемат идеята в детските градини и училищата на децата им да се обяснява - да, ти си момченце, ти си момиченце, но има и още един - трети пол. Аз, като родител, чисто в социален, а не в политически аспект, не мога да си обясня това нещо“, каза още доц. д-р Кьосев. По думите му е крайно необяснима настоящата реакция на ГЕРБ, тъй като всъщност в България конвенцията е подписана още през 2014 година.
„Никъде в религиите не съществуват други полове освен мъжки и женски, затова всички те се обединиха „против“ Истанбулската конвенция“, коментира също доц. д-р Жеко Кьосев. Според него едно от основните неразбирания от страна на българското общество е защо ни е необходима конвенция, която се обявява против Господ, който е сътворил мъжа и жената. „Не ми е ясно до този момент, защо толкова политическа енергия се хвърля от страна на ПП ГЕРБ за налагането на тази конвенция. Всъщност тук има и още нещо интересно, а именно, че техните коалиционни партньори се обявиха против тази конвенция. Да, самата конвенция към момента минава под знака на нещо, което никой не може да отрече, а именно, че жените трябва да бъдат защитени“, каза още доц. д-р Кьосев. По думите му това е нещо, което не подлежи на никакво съмнение.
„Защо обаче се пропуска моментът, че още в началото на XX век България е една от първите държави на европейския континент, които въвеждат социалното законодателство и защитата на правата на жените и детския труд? Аз, поне на този етап, не виждам нещо, с което да се изправим и да кажем, че се потъпкват правата на жените в някакъв аспект. Не съм чул и жени да се оплакват, че правата им се потъпкват само заради пола им“, обясни доц. д-р Кьосев. Той допълни, че към момента има два основни аспекта, които трябва да се замислим - че в момента няма проблем по отношение правата на жените и не е ясно защо ни трябва допълнителна защита, и страха на българското общество от това какво ще последва след ратифицирането на конвенцията.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Нужно е подобряване на практическото прилагане на законодателството за защита  на жертвите на престъпления

Министър Цецка Цачева: Нужно е подобряване на практическото прилагане на законодателството за защита на жертвите на престъпления

29 Януари 2018 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Основата на правата и защитата на жертвите на престъпления и техните семейства е поставена, но по-важно е законодателство в тази връзка да има реално измерение на практика, заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева в Брюксел пред Групата на високо ниво по правата на жертвите. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.
Форумът се организира от Главна дирекция „Правосъдие и потребители“ на Европейската комисия. В него участват още комисарят на Европейския съюз по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Юрова и комисарят по сигурността на Съюза Джулиан Кинг.
„Обикновено престъпленията засягат повече от едно лице, като близките на жертвата също са потърпевши, макар и непряко. Броят на засегнатите от престъпления в Европа е голям. В същото време трябва да отбележим, че свободното движение на хора е основна ценност на Европейския съюз. Граждани постоянно пътуват и рискът да станат жертва на престъпление в чужбина е също толкова голям, колкото и в собствената им държава“, каза още министър Цачева.
Тя припомни, че държавите-членки вече да въвели в националните си законодателства директивата относно обезщетението на жертвите на престъпления и директивата за установяване на минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления.
Акцент в днешната срещата бе поставен на Директивата за правата на жертвите, като участниците дебатираха три основни теми: жертви на тероризъм, обезщетение на жертви на престъпления и жертви на насилие, основано на пола.
По думите на министър Цачева общите усилия трябва да се насочат към подобряване на практическото прилагане на законодателството в областта на правата на жертвите във всяка държава от ЕС, както и да се подобри трансграничното сътрудничество.
„Процесът по присъединяването на Европейския съюз към Истанбулската конвенция следва да продължи, защото този акт ще позволи по-добро координиране на политиките в тази област между различните институции на ЕС и обмена на добри практики. Той ще насърчи и сътрудничеството между държавите-членки за целите на борбата с насилието над жени“ , каза още министър Цачева и отбеляза, че по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще се работи активно в тази посока.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Жеко Кьосев, социолог: Дори България да ратифицира Истанбулската конвенция, тя няма да има юридическа стойност

Доц. д-р Жеко Кьосев, социолог: Дори България да ратифицира Истанбулската конвенция, тя няма да има юридическа стойност

29 Януари 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В Истанбулската конвенция има много неуредени юридически, но и човешки пунктове. Това коментира за Радио „Фокус“ – Пирин доц. д-р Жеко Кьосев, социолог и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“. По думите му по тази причина не е изненада, че българското общество в по-голямата си част е против ратификацията на документа. „Винаги съм казвал, че за да се управлява един народ, то трябва да се познава добре неговата народопсихология и нагласа. Като цяло много внимателно следя темата за Истанбулската конвенция. В тази връзка чух и Цветан Цветанов, който каза, че наистина предстои един много сериозен дебат във връзка с конвенцията. Тук обаче има едно много сериозно питане, на което не знам защо все още не получаваме отговор – защо този дебат не се осъществи по-рано“, каза още доц. д-р Кьосев. Според него този дебат идва някак си постфактум. „Някъде из медиите дори се появи изказване на министър-председателят Бойко Борисов, който каза, че по отношение на Истанбулската конвенция вече няма връщане назад, което ще рече, че веднъж подписана, тя задължително трябва да бъде ратифицирана. Това от своя страна означава, че тя трябва да стане задължителна както за българската държава, така и за българското общество“, подчерта доц. д-р Кьосев. Социологът отбеляза, че неуредиците в Истанбулската конвенция убягват на управляващите. „Дори България да ратифицира конвенцията, тя няма юридическа стойност, защото както всяка страна, така и нашата има свои закони. Тоест тук под идеята, че се защитават правата на жените, които за мен не подлежат на никакъв коментар или дебат, се прокарват идеи, които притесняват българското общество и то с основание, а именно така наречените социални полове“, добави доц. д-р Кьосев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Истанбулската конвенция е в 95% полезна, но лошото е, че трябва да се приеме цялата, а не може да се променя

Вицепремиерът Валери Симеонов: Истанбулската конвенция е в 95% полезна, но лошото е, че трябва да се приеме цялата, а не може да се променя

29 Януари 2018 | 09:34 | Агенция "Фокус"
София. Истанбулската конвенция е в 95% полезна, но лошото е, че трябва да се приеме цялата, а не може да се променя. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.
„Засега не виждам перспектива Истанбулската конвенция да спре да ни разделя. Но нека да бъдем обективни и не винаги да търсим само скандалите. Тя няма да обърне правителството, мога да успокоя затова представителите на т. нар. опозиция. Истанбулската конвенция е един документ, който, според мен, няма да бъде приет от Народното събрание, защото това е против нашата програма. Няма да бъде приета и от опозицията освен от ДПС, но ДПС гласува всичко, което е във вреда на България. Препоръчвам най-горещо на ръководството на ГЕРБ, на този етап да оттегли тази конвенция, защото ако държи на това, че е безопасна за България, просто трябва да се проведе една по-подробна разяснителна дейност. Не сме съгласни в образователните материали да влиза равнопоставеността за стереотипните роли на пола“, каза още Симеонов и уточни, че тези стереотипи отдавна са разчупени сред българите.
Вицепремиерът коментира и темата за липса на кадри на „Обединени патриоти“ в енергетиката и в други сектори. „Недоволен съм от липсата на наши кадри в енергетиката и не само, защото съгласно политическото споразумение, което сключихме с ПП ГЕРБ в началото на мандата, трябваше да имаме пропорционално участие на кадри на двете политически сили, съставящи правителството, защото отговорността е обща. Но за изминалите 9 месеца участие на кадри на „Обединени патриоти“ приключва на ниво зам.-министър. Например нямаме никакво участие в дружествата в енергетиката с три много скромни изключения. Нямаше да поставя този въпрос, ако в края на миналата седмица не научих за скандално назначение - променя се управителния съвет на Енергийния системен оператор, който трябва да усвои около 500 милиона в един предстоящ период за разширяване на мрежата, за далекопровод България-Гърция и за студен резерв. И изведнъж се сменя изцяло целият борд на директорите без съгласуване с коалиционните партньори и там се поставят лица, които меко казано са компроментирани“, каза още той и обясни, че в крайна сметка отговорността се носи от всички коалиционни партньори.
„Същото е и с Агенция „Пътна инфраструктура“, „Агенция по безопасност на храните, Здравноосигурителната каса – абсолютно никъде „Обединени патриоти“ не участват, а това са разпределители на много сериозни средства. Не упреквам никого, но искам да се знае каква е истината. Утре продължаваме този разговор на съвета на коалицията“, обясни Симеонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Веселин Герев, психиатър: Ако се инициира референдум във връзка с Истанбулската конвенция, резултатите ще бъдат против ратифицирането ѝ

Д-р Веселин Герев, психиатър: Ако се инициира референдум във връзка с Истанбулската конвенция, резултатите ще бъдат против ратифицирането ѝ

28 Януари 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Ако се инициира референдум във връзка с Истанбулската конвенция, то резултатите ще бъдат категорично против ратифицирането ѝ. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив психиатърът д-р Веселин Герев. По думите му резултатът няма да е изненадващ, защото хората са притеснени за сигурността си. „Признавайки наличието на трети пол, признавайки възможността всеки да избира пола си, след като бъде роден. Обучавайки децата в това какво е трети пол, ние създаваме много крехко поле върху съзнанието на подрастващите, което може да изкриви тяхната психика“, заяви психиатърът д-р Веселин Герев. По думите му постоянно се говори, че да си различен е модерно, че хората трябва да са разчупени, но никой не си дава сметка какви отражения ще донесе смяната на пола върху психиката на тези, решили да го направят, върху психиката на техните близки, роднини и познати. „Спорът по посока на Истанбулската конвенция е абсолютно излишен. Това е един спор, който може би цели по някакъв начин да „легализира“ съществуването на хора от трети пол, а след това, когато към тях бъдат предявени някакви претенции, те да обвиняват останалите в сексизъм“, коментира психиатърът. Според д-р Веселин Герев ратифицирането на Истанбулската конвенция в България ще представлява налагане на воля върху психиката на свободно мислещи хора.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Веселин Герев, психиатър: Хората възприемат Истанбулската конвенция като удар върху патриархалните и християнски ценности, страховете им са основателни

Д-р Веселин Герев, психиатър: Хората възприемат Истанбулската конвенция като удар върху патриархалните и християнски ценности, страховете им са основателни

28 Януари 2018 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Хората възприемат Истанбулската конвенция като удар върху патриархалните и християнски ценности. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив психиатърът д-р Веселин Герев. По думите му това, което тотално е отвратило хората от конвенцията, е възможността да се легализира хомосексуализма като начин на живот в нашето общество. „При нас хомосексуализмът все още се приема така, както по принцип и в света – като психично разстройство, като един сериозен медицински проблем, тоест психологичен. Хората в България все още чувстват устоите на нормалното и не искат да възприемат „ненормалното“ като норма, която да бъде наложена в нашето общество. Плашат се от либерализма, защото донякъде видяха и последствията от „свободите“, които ни донесе демокрацията. Сега се притесняват от свободите, които разюзданият морал би могъл да ни наложи и категорично се противопоставят на това. Тревогите и страховете на хората са основателни. Те не желаят налагането на така наречения „трети пол“ като модел на поведение на тях, и най-важното – на техните деца“, коментира д-р Веселин Герев. Психиатърът добави, че позицията на Църквата спрямо Истанбулската конвенция е точна и основателна. „Тъй като Истанбулската конвенция се възприема като удар върху християнските ценности, затова Църквата толкова яростно се противопоставя на това. Всички я критикуват, но тя си отстоява църковните принципи и норми. Налагането на един такъв модел на поведение в обществото и на среда, в която съществува „трети пол“, буди сериозни подозрения и притеснения. Когато тези хора сами избират какви да бъдат, когато съда им смени пола, имената и т.н., никой не им пречи да съществуват в затворени общества. От друга страна, посочването на този „феномен“ като норма за нашето общество вече е сериозно притеснително. Това кара хората да бъдат толкова противоречиви в изказванията си, да има и „за“, и „против“, смята д-р Веселин Герев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: С Истанбулската конвенция не се въвеждат трети пол и еднополови бракове

Министър Цецка Цачева: С Истанбулската конвенция не се въвеждат трети пол и еднополови бракове

28 Януари 2018 | 10:10 | Агенция "Фокус"
София. Истанбулската конвенция не се въвеждат трети пол и еднополови бракове. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в предаването "Денят с Георги Любенов" по БНТ. "Категорично няма решение за оттегляне на законопроекта за ратифициране на Истанбулската конвенция от парламента, от страна на вносителя - Министерски съвет. В последните дни на седмицата Парламентарната група прецени, че има нужда от още време, за да се запознаят всички коментиращи темата с документа, с меморандума към него, както и с конкретното становище, което пристигна от Правна дирекция на Съвета на Европа по инициатива на Външно министерство, в който документ за пореден се казва ясно и категорично, че с конвенцията не се въвежда трети пол, не се разрешават еднополовите бракове, че всяка една държава с оглед възможността, която се дава в самата конвенция, може да я ратифицира с бележки, с резерви, както и че е възможно да се приеме тълкувателна декларация", коментира Цачева.
"В идните дни очаквам да продължи дебатът, но той да не бъде под формата на агитки и квалификации, без да се познават конкретно текстовете, защото чух какво ли не през тази седмица, но за съжаление, в мнозинството си тезите на нашите опоненти не се припокриват със съдържанието в конвенцията", каза още правосъдният министър.
Цачев коментира и позицията на коалиционните партньори на ГЕРБ - "Обединени патриоти" по темата. "Позицията на нашите коалиционни партньори е ясна още от 2015 г., когато по решение на Министерски съвет тя бе включена като приоритетна тема с оглед на председателството тогава на Комитета на министрите на Съвета на Европа. Конвенцията е подписана през април 2016 г., затова се изненадвам, че има такива гласове, че видите ли едва сега, тепърва започва информираността на широката общественост по повод Истанбулската конвенция", каза Цачева. Според нея ако човек сам със себе си остане са текстовете и си формира мнението въз основа и на това, което има като анализи, е възможно отделни народни представители да променят своята позиция.
"За мен голямата и неприятна изненада в тази ситуация е поведението на левицата. Левицата през всички тези години от 2012 г. насам, когато се заговори за Истанбулската конвенция, е подкрепяла приоритетно нейното приемане", каза още Цецка Цачева. По думите ѝ колизията между БСП и ПЕС по темата е настъпила едва в първите дни на януари, след като конвенцията е внесена от правителството в Народното събрание. "Вероятно тук става дума чисто за политически маневри, които са в дълбок разрез с ценностите, които споделя основния ни опонент в този състав на Народното събрание", каза още министърът на правосъдието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радостин Танев, ГЕРБ: Твърдението на БСП за външен натиск за приемане на Истанбулската конвенция е популистки акт

Радостин Танев, ГЕРБ: Твърдението на БСП за външен натиск за приемане на Истанбулската конвенция е популистки акт

27 Януари 2018 | 12:44 | Агенция "Фокус"
София. Твърдението на БСП за външен натиск в посока приемането на Истанбулската конвенция е популистки акт. Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ по Радио „Фокус“ народният представител от ГЕРБ Радостин Танев. По думите му левицата цели да използва общественото недоволство и да политизира мнението на хората. Той припомни, че на конгреса на ПЕС 8 души от БСП са подкрепили конвенцията, което според Танев е достатъчен аргумент за явен вътрешнопартиен разнобой. „Точно тук се показва, че това са едни празни приказки от тяхна страна. Аз смятам, че когато има такива теми, които са важни за обществото и предизвикват голям обществен интерес, в случая Истанбулската конвенция, насочена срещу насилието, ние в никакъв случай не трябва да се опитваме да ги политизираме. И когато говорим за референдум, аз напълно подкрепят мнението на г-жа Захариева какъв трябва да бъде въпросът, защото това е основното, заложено в Конвенцията.“ Радостин Танев допълни, че не съществува проблем между ГЕРБ и Обединените патриоти, свързан с Истанбулската конвенция. Дебатът за документа е предвиден, за да бъдат изчистени всички спорни термини в него – мнение, което е било подкрепено от „Обединени патриоти“, подчерта Танев и отхвърли твърденията за разрив в управляващата коалиция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Явор Божанков, БСП: Външният натиск за ратификация на Истанбулската конвенция е смущаващ

Явор Божанков, БСП: Външният натиск за ратификация на Истанбулската конвенция е смущаващ

27 Януари 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Външният натиск за ратификация на Истанбулската конвенция е смущаващ. Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ по Радио „Фокус“ народният представител от БСП Явор Божанков. Според него ратификацията на документа няма да доведе до реална промяна в българското законодателство, тъй като вече съществуват законови текстове за инкриминиране на домашното насилие. По думите му вторият смущават фактор са полярните обществени мнения, извели на дневен ред нови аргументи „за“ и „против“ Конвенцията. „Тогава разбрах, че в действителност проблемът има много повече нюанси и той трябва да бъде обсъден повече. И какво печелим, ако го форсираме и го приемем веднага – абсолютно нищо. Така ще получим нелегитимен акт. Оттам нататък другото, което ме притеснява, е свързано с текстовете, които говорят за нестереотипни роли на пола и това що е пол, според Конвенцията и как го разбира тя. Ако нашата Конституция го разбира по друг начин, тогава трябва да се постави въпросът трябва ли да има промяна в Конституцията и ние, като общество, готови ли сме за това“, каза още той. Явор Божанков добави, че експерти по конституционно право са изразили мнение, че има колизия в нашата конституция, която приема пола като биологично определено понятие. "Не е нормално да има един лидер, едно мнение и никакви други гледни точки", каза още Божанков в отговор на въпрос за разминаването на мненията за Истанбулската конвенция и сред членове на БСП. "Въпреки всичко БСП следва тезата, гласувана от преобладаващото мнозинство", добави народният представител.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Изцяло приемам предложението на БСП да има референдум за Истанбулската конвенция

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Изцяло приемам предложението на БСП да има референдум за Истанбулската конвенция

27 Януари 2018 | 10:27 | Агенция "Фокус"
София. Приемам изцяло предложението на БСП да има референдум за Истанбулската конвенция. Нека да има референдум, това означава да се разясни този документ на хората. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Тази събота“ по бТВ. „Лично ще се включа в дискусията за Истанбулската конвенция оттук нататък, тогава когато видя пакета от закони, които ще я придружават, когато трябва да се ратифицира от Народното събрание“, заяви тя.
В отговор на въпрос приема ли тезата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, че ниският рейтинг на институцията се дължи и на нападките на Румен Радев вицепрезидентът коментира: „Определено не. Влизам в положението ѝ, трябваше да излезе да защити институцията, която представлява“. „Румен Радев не е обидил парламента като институция. Това беше загриженост и тревога“, посочи Илияна Йотова. „Не мога да приема, че една дискусия за ветото на президента по важен въпрос като Антикорупционния закон, който се чака от много години, може да мине формално, дори без да се зачетат в основанията му“, изтъкна вицепрезидентът. „Президентът Румен Радев каза на глас онова, което много българи говорят в най-различни среди, на улицата, в колите си - за това как работи парламентът, какво става в България и как се развиваме занапред“, заяви Илияна Йотова. „Дълго време президентската институция беше нещо, което може да се обажда, но никой да не взема предвид. Обещахме на хората преди една година, че ще говорим за онова, което ги интересува. Без страх ще казваме гледната си точка и ще предлагаме решения“, подчерта тя.
Попитана проява на лош вкус ли беше внасянето на вот на недоверие от БСП в началото на Председателството Илияна Йотова коментира: „По-скоро проява на лош вкус е, когато се опитваме да наложим внушението, че когато България е председател, животът тук трябва да умре“. В отговор на въпрос имали ли са БСП достатъчно основания да поискат вот на недоверие към кабинета по темата корупция тя посочи“ „БСП имаше основание да постави темата струва ми се доста по-рано, още когато течаха дискусиите по Антикорупционния закон“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Ваня Добрева: БСП има окончателна позиция за Истанбулската конвенция

Проф. Ваня Добрева: БСП има окончателна позиция за Истанбулската конвенция

26 Януари 2018 | 20:05 | Агенция "Фокус"
София. БСП има окончателна позиция за Истанбулската конвенция. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Ваня Добрева, заместник-председател на БСП - София и бивш заместник-министър на образованието. Тя коментира създалата се ситуация и обясни, че не бива да се допуска да бъде приет документ, който да въвежда идентичности, основаващи се на пола, които децата трябва да изучават.
„Преди да бъде подписан какъвто и да е документ, правилното и демократичното е да бъде подложен на широко обществено обсъждане. Веднъж ние вече допуснахме да бъде по различен начин преформатирано нашето общество, в момента става въпрос за човека или личността. И не прави чест на голямата част от авторите на Истанбулската конвенция, че използват един толкова справедлив и тежък въпрос като насилието срещу жените, да бъдат прокарвани други интереси, които са крайните извращения на неолибералното мислене“, коментира проф. Ваня Добрева.
Тя каза още, че се надява на здравия разум на управляващите и на съдействието на министър-председателя Бойко Борисов, който да спре ратифицирането на Истанбулската конвенция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Костадинова, ГЕРБ: Ще продължим общественото обсъждане на Истанбулската конвенция, за да разсеем страховете на хората

Десислава Костадинова, ГЕРБ: Ще продължим общественото обсъждане на Истанбулската конвенция, за да разсеем страховете на хората

26 Януари 2018 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Истанбулската конвенция е първият инструмент, с който се създава цялостна правна рамка за защита на жените от всички форми на насилие, в това число и домашното насилие. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик депутатът от ПГ на ГЕРБ – Десислава Костадинова. Тя отбеляза, че никой да не може да бъде насилван заради половата си принадлежност и да бъде жертва на физическо и личностно посегателство заради това.
„Конвенцията се основава на предпоставката, че насилието над жени не може да бъде премахнато без да се инвестира в равенството между жените и мъжете. Конвенцията насърчава ефективно да се внедряват политики за равенството на тези полове. Съгласно Конвенцията няма задължение за осигуряване на правно признаване на трети пол в националното законодателство. Според българската Конституция бракът е доброволен съюз между мъж и жена и затова няма възможност за признаване на бракове, сключени в други държави, между лица от един и същи пол. Всъщност Народното събрание може да приеме тълкувателна декларация към Конвенцията“, коментира Костадинова. Тя допълни, че дори на приемния си ден в Пазарджик е имала разговор за Истанбулската конвенция.
„Смятам, че е важно да съществува подобен диалог, особено, когато той е градивен. Но не приемам да се спекулира и манипулира информация, която да разделя обществото, още повече, когато става въпрос за истинско политическо двуличие, каквото показаха от БСП при поведението си по отношение на Истанбулската конвенция. Никой не печели от това. В крайна сметка ние ще продължим общественото обсъждаме Конвенцията, за да разсеем страховете и съмненията на хората“, каза също Костадинова.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейският комисар Вера Йоурова: Все още се надявам, че Истанбулската конвенция има шанс в България

Европейският комисар Вера Йоурова: Все още се надявам, че Истанбулската конвенция има шанс в България

26 Януари 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
София. Все още се надявам, че Истанбулската конвенция има шанс в България. Това каза на пресконференция в НДК европейският комисар Вера Йоурова след заседанието на Неформалния съвет на министрите на правосъдието, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Насилието срещу жени е много голям проблем в Европа. Очаквам държавите членки да положат максимални интензивни усилия, за да се борят срещу това. Трябва по-добре да се разбере защо Истанбулската конвенция е договорена от 47 страни от Съвета на Европа. Става въпрос за превенция от насилието, защита на жертвите, по-добро съдебно преследване, намаляване на стереотипите, които водят до такова насилие и против сантиментите на хората, които смята, че това е нещо приемливо. Това е ефективен инструмент, който има възможност да работи срещу принудителни бракове, принудителна стерилизация“, обясни Йоурова. По думите ѝ се виждат такива проблеми във всички държави членки, включително и в България.
„Чуваме, че Истанбулската конвенция е против традиционното семейство. В традиционното семейство не е нормално мъжете да бият жените и децата. Едно здравословно и щастливо семейство е нещо, което търси да установи и поддържа Истанбулската конвенция. Все още се надявам, че Истанбулската конвенция има шанс в тази красива страна. Ще направя същото в Чехия, което правя и тук в България. Мисля си, че и в Чехия жертвите на насилие ще се радват на законодателна защита. Понякога е по-трудно да се обсъждат тези неща вкъщи, отколкото в други страни“, каза още Вера Йоурова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Не е оттеглен законопроектът за ратифициране на Истанбулската конвенция

Министър Цецка Цачева: Не е оттеглен законопроектът за ратифициране на Истанбулската конвенция

26 Януари 2018 | 15:29 | Агенция "Фокус"
София. Не е оттеглен законопроектът за ратифициране на Истанбулската конвенция. Това каза на пресконференция в НДК министърът на правосъдието Цецка Цачева след заседанието на Неформалния съвет на министрите на правосъдието, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Истанбулска конвенция не е била изцяло основна тема. Партньорите ни са наясно с дебата в българското общество. Не е оттеглен законопроектът за ратифициране на конвенцията. Стана ясно, че е необходимо още време онези, които имат съмнения да прочетат, да се запознаят с документите. В понеделник в Брюксел ще се проведе конференция, в която отново ще дебатираме защитата на жертвите от престъпления и отново защитата на жените. Всяка от 3 жени е била обект на посегателство според статистиката. Коментирали сме неофициално дебатът, който върви в българското общество“, обясни правосъдният министър.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Зафиров, БСП: Организации в сферата на сигурността подкрепиха БСП за Истанбулската конвенция

Атанас Зафиров, БСП: Организации в сферата на сигурността подкрепиха БСП за Истанбулската конвенция

26 Януари 2018 | 14:59 | Агенция "Фокус"
София. Членът на ИБ на БСП Атанас Зафиров и народният представител от „БСП за България” и зам.-председател на Комисията по отбрана Николай Цонков проведоха среща с разширения състав на Управителния съвет на Конфедерацията на обществените организации в сигурността и отбраната. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. По време на срещата стана ясно, че конфедерацията изцяло подкрепя позицията на БСП по отношение на Истанбулската конвенция, както и предложението за провеждане на референдум по темата за ратификацията на конвенцията.
От конфедерацията заявиха, че ще излязат с декларация против ратификацията на конвенцията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Томислав Дончев за Истанбулската конвенция: Редно е да има задълбочен обществен дебат по всяка тема, по която има тревоги

Вицепремиерът Томислав Дончев за Истанбулската конвенция: Редно е да има задълбочен обществен дебат по всяка тема, по която има тревоги

26 Януари 2018 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Редно е да има задълбочен обществен дебат по всяка тема, по която има тревоги. Това заяви пред журналисти във Велико Търново вицепремиерът Томислав Дончев относно Истанбулската конвенция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. По думите му е необходимо да се даде време на заинтересованите лица да прочетат текстовете. „В последно време стана практика да се говори преди да се чете, а трябва да е обратното. При всички случаи има нужда от дискусия“, заяви Дончев. Според него в един евентуален дебат за Истанбулската конвенция би било редно да се включат всички заинтересовани лица –хора и институции, в това число и Българската православна църква.
„Не може документ, пък бил той и подкрепен от голяма част то европейските държави, да бъде приеман на инат, на сила или най-малкото да се създава подобно усещане. Темите трябва да вървят заедно – както страховете на хората, свързани различна сексуалност, трети пол и всичко, което избуя покрай този дебат, така и основната тема за домашното насилие, защото конвенцията е посветена на домашното насилие и насилието срещу жени, което безспорно е факт в България. Лицемерие е да твърдим, че няма такъв проблем“, посочи Дончев. Той допълни, че провеждането на референдум не е лоша идея.
„Ние можем да правим референдум за всяко решение, което по принцип е отговорност на парламента и на Министерски съвет. Това да се правят референдуми по принцип не е лоша идея. Първо обаче трябва да си създадем навици да се съобразяваме с резултатите от референдумите“, посочи вицепремиерът.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Добрев, БСП: ГЕРБ натискат за Истанбулската конвенция, а си затварят очите за бити деца

Кирил Добрев, БСП: ГЕРБ натискат за Истанбулската конвенция, а си затварят очите за бити деца

26 Януари 2018 | 14:35 | Агенция "Фокус"
София. Докато ГЕРБ се бият в гърдите какви европейци са, опитвайки се да притискат политическите си опоненти, в Габрово се случва точно това, срещу което УЖ се борят - насилие върху деца. Насилие върху деца и то в неравностойно положение. Това коментира във Фейсбук зам.-председателят на БСП Кирил Добрев, съобщиха от пресцентъра на партията. "Нали Габрово е емблемата на ГЕРБ, нали Габрово е огледалото на ГЕРБ. В тази община няма назначение, което да не е с протекции на управляващите. Въпросът е, докато прокламират, че Истанбулската конвенция е от изключителна важност и всички, които са против нейната ратификация, значи са за насилието - кметът на Габрово (забележете жена!) си затваря очите от миналата година за случващото се насилие в Дом “Хризантема” - пише още Добрев.
Той коментира и изявленията на Десислава Атанасова, базирани на публикации във вестници и социалните мрежи. “Тежката артилерия”, “леката кавалерия”, всички са се заровили дълбоко в архивите на вестник Дума, решенията на ръководните органи на БСП и ги цитират както дяволът чете Евангелието" - подчертава Кирил Добрев.
Той припомня, че ГЕРБ имат мнозинство в парламента, което им е напълно достатъчно: “да приемат какъвто и да било документ, независимо колко глупости са написани в него - антикорупционният закон е пример за това. Могат с това мнозинство да отхвърлят и вето на президента - пример е мораториумът за лекарствата.”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенчо Милков, „БСП за България”: Изборът "за" и "против" Истанбулската конвенция е цивилизационен

Пенчо Милков, „БСП за България”: Изборът "за" и "против" Истанбулската конвенция е цивилизационен

26 Януари 2018 | 09:32 | Агенция "Фокус"
София. Никой не е против защитата на деца и жени, и на всички хора, които са в по-слаба позиция. Но в Истанбулската конвенция има норми, които покрай текстовете за защита в наказателното право и административна защита, са неприемливи. Това заяви пред БНТ народният представител от ПГ на „БСП за България” Пенчо Милков, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. Той поясни, че ако България приеме Конвенцията, страната ни трябва да се съгласи, че „пол” не е вече биологическа характеристика на човека, а и социална. „Полът, който е индивидуализиращ белег, ще може да се определя от човека. Изборът "за" и "против" тази Конвенция е цивилизационен”, категоричен бе той. Милков обясни, че когато се говори за защита на жените, трябва да се има предвид и защита на мъжете, които се възприемат като жени- „защото дефиницията отключва всички други текстове”. Милков припомни, че в българското право насилието, с цел сексуално задоволяване, е инкриминирано. Той добави, че ако мерките, предвидени в закона, са недостатъчни, те могат да бъдат подсилени. Милков припомни, че БСП е формулирала своята позиция по Истанбулската конвенция на 13 януари т.г. на Национален съвет. „За разлика от ГЕРБ, където решенията се взимат единодушно, след няколко часа дебати, НС на БСП взе решение, че не подкрепя конвенцията”, каза още социалистът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Има доказателства, че БСП са правили инициативи и кампании за приемането на Истанбулската конвенция

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Има доказателства, че БСП са правили инициативи и кампании за приемането на Истанбулската конвенция

26 Януари 2018 | 08:32 | Агенция "Фокус"
София. Имаше усещане в Министерския съвет, че конвенцията не предизвика противоречие между основните политически сили. Доказателство за това е всичко, което са правили като инициативи и кампании БСП. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „В тази връзка, ето кампанията, която са правили БСП – „Чуй ме“, „Виж ме“, имали са кръгли маси за стартирането на процеса за Истанбулската конвенция. Това са официални документи. Това е и подписка точно в духа да се приеме по-бързо Истанбулската конвенция. Има парламентарно питане към министър Цецка Цачева кога и защо не се приема Истанбулската конвенция към края на 2017 г. от две народни представителки от БСП. Има дори във вестник „Дума“ публикации за Истанбулската конвенция от края на 2017 г., където също говорят как инициативата на жени от БСП-Смолян, Пловдив искат действия за Истанбулската конвенция. Има дори във „Вестник дума“, където се говори, че от 20 години има „джендър образование“. Пленумът на ПЕС, който се провежда в Лисабон на 1 и 2 декември има решение за Истанбулската конвенция, в което се казва, че трябва да бъдат инициирани действия, за да може да се приеме“, коментира Цветанов. По думите му това е решение, което прави ПЕС и на което Корнелия Нинова участва в гласуване и представителите на БСП са гласували. „Резултатът е 188 човека, без против, има само 13 въздържали са, като това е от делегацията на Швеция и други. Оттеглихме я, защото трябва да направим необходимото да информираме общественост. ЕС се присъединява към Истанбулската конвенция, всички държави членки я подписват и започва ратификация. В момента в 18 държави е приета Истанбулската конвенция. Когато говорим за нея и се заиграваме със страховете на хората, замисляме ли се какво причиняваме на тези 1 милион жени, подложени на домашно насилие. Държави, които са много по-консервативни от България и които са извън ЕС, са я приели и там няма такъв проблем“, допълни Цветанов.
Той подчерта, че с „Обединени патриоти“ имат коалиционно споразумение и в него е разписано какви са действията и правилата при взимане на политическо решение. „В точка 9 пише, че всяка една от партиите може да има своето политическо решение, да гласува в пленарна зала. ОП имат своята позиция, изразили са я и в Европейския парламент с техния депутат Ангел Джамбазки, който е гласувал с „въздържал се“. Европейските депутати от БСП, ГЕРБ и ДПС гласуват за Истанбулската конвенция. Не мога да си обясня поведението на колегите от БСП. Търси се политическо противопоставяне. Бойко Борисов не е изпращал смс-и, но имаме практика, когато има важно гласуване“, обясни Цветанов. Според него политическите семейства, в това число и ГЕРБ, са системна партия. „Когато имаме поет ангажимент към привеждане на европейското законодателство, сме длъжни да подкрепим подобни мерки, които ще доведат до много по-голяма превантивност“, каза още Цветан Цветанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България - коментари в световните медии (Агенция "Фокус") - България отложи ратифицирането на Истанбулската конвенция, директни полети Москва-Бургас, Бойко Борисов отновно подчерта важността на Западните Балкани

България - коментари в световните медии (Агенция "Фокус") - България отложи ратифицирането на Истанбулската конвенция, директни полети Москва-Бургас, Бойко Борисов отновно подчерта важността на Западните Балкани

26 Януари 2018 | 07:50 | Агенция "Фокус"
София. Българската управляваща партия отложи вота за ратифицирането на Истанбулската конвенция след недоволство сред политически и религиозни формации, според които постановленията ѝ за пола могат да доведат до морален упадък, съобщава Reuters.
Отлагането дава повече време за размисъл, но все още е възможно България да ратифицира Конвенцията в рамките на шестмесечния си мандата като председател на Съвета на ЕС, предава още агенцията, позовавайки се на изказване на Цветан Цветанов.
Критиците на Истанбулската конвенция, сред които и влиятелната Българската православна църква, смятат, че тя може да подтикне младите хора да се определят като трансджендър или трети пол, което ще доведе до еднополови бракове в страна с население 7,1 милиона души. Подобно е и мнението на турското малцинство, според което „темата за пола е опасен и бездънен капан“. Коалиционният партньор на ГЕРБ – „Обединените патриоти“ също осъдиха Конвенцията, докато опозиционната Социалистическа партия поиска референдум по въпроса.
***

Москва/София. Пътническата авиационна компания „Аерофлот“ пусна своя авиолиния от Москва до българския град Бургас, който се намира само на около 40 минути от Слънчев бряг и Несебър, съобщава tourprom.ru.
Според превозвача, полети по линията ще бъдат извършвани всекидневно, като самолетът ще излита от московското летище Шереметьово в 15:55 местно време и ще пристига в Бургас в 19:20 часа българско време.
***

София. Българският премиер Бойко Борисов заяви, че „има една неправда, която Европа трябва да поправи – Западните Балкани“, това пише македонското издaние Станрдард. Министър-председателят уточни, че държавите от региона „трябва всичко възможно и всичко по силите си да изпълнят изискванията, поставени пред тях, а ние – техните съседи, партьори и страните от ЕС, също трябва да направим нужното за да придвижим процеса по евроинтеграцията им“.
По време на Световния икономически форум в Давос, Борисов отново постави фокуса върху нуждата международната общност да подкрепи тяхното развитие.
***
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: България отложи вота за ратифицирането на Истанбулската конвенция

Reuters: България отложи вота за ратифицирането на Истанбулската конвенция

26 Януари 2018 | 06:31 | Агенция "Фокус"
София. Българската управляваща партия отложи вота за ратифицирането на Истанбулската конвенция след недоволство сред политически и религиозни формации, според които постановленията ѝ за пола могат да доведат до морален упадък, съобщава Reuters.
Отлагането дава повече време за размисъл, но все още е възможно България да ратифицира Конвенцията в рамките на шестмесечния си мандата като председател на Съвета на ЕС, предава още агенцията, позовавайки се на изказване на Цветан Цветанов.
Критиците на Истанбулската конвенция, сред които и влиятелната Българската православна църква, смятат, че тя може да подтикне младите хора да се определят като трансджендър или трети пол, което ще доведе до еднополови бракове в страна с население 7,1 милиона души. Подобно е и мнението на турското малцинство, според което „темата за пола е опасен и бездънен капан“. Коалиционният партньор на ГЕРБ – „Обединените патриоти“ също осъдиха Конвенцията, докато опозиционната Социалистическа партия поиска референдум по въпроса.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП внесе искане за референдум за Истанбулската конвенция, от ГЕРБ ще организират обществен дебат (ОБЗОР)

БСП внесе искане за референдум за Истанбулската конвенция, от ГЕРБ ще организират обществен дебат (ОБЗОР)

26 Януари 2018 | 01:06 | Агенция "Фокус"
София. От ГЕРБ заявиха готовност да организират дебат за Истанбулската конвенция с участието на академичната общност, неправителствени организации и експерти. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че обществото много сериозно е подведено за всичко, свързано с документа. „Нуждаем се от повече запознаване и информиране на обществеността за целите й“, изтъкна той. Цветан Цветанов прогнозира, че в рамките на Българското председателство Истанбулската конвенция трябва да бъде приета. „17-18 държави вече са я ратифицирали, до момента, в който я подложим на гласуване в парламента, държавите ще бъдат над 20“, обясни той. Председателят на групата на ГЕРБ определи като абсолютно несъстоятелно твърдението за натиск със СМС-и за приемане на Конвенцията. Той обясни, че депутатите имат свои информационни канали, по които се информират един друг, но това е нормална парламентарна практика.
Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че пред БСП активисти Корнелия Нинова е декларирала, че партията ще застане зад Истанбулската конвенция. Тя обясни, че това става ясно от публикации в медиите и във „Фейсбук“ на активисти на левицата от София и Смолян. „Да внесеш подписи за провеждане на референдум лицемерно ли е или е признак на амнезия, или деменция? Колко зачиташ гласа на народа? Само преди година имаше референдум, уважаеми социалисти - помните ли?“, попита Десислава Атанасова.
Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров благодари на ГЕРБ, че са ги послушали да отложат спорната тема за Истанбулската конвенция. Той обясни, че приема това като стъпка в повишаването на коалиционната култура и правилно отношение. Според него решението на ГЕРБ е правилно, въпреки че явно има натиск отвън. „Много е важно как ще бъде формулиран въпросът при един референдум за Истанбулската конвенция. Ако не сме наясно с въпроса, който ще формулираме, няма логика да обсъждаме дали има, или няма нужда“, коментира Волен Сидеров.
Междувременно БСП внесе искането си за провеждане на референдум за Истанбулската конвенция със 74 подписа. Конкретният въпрос на левицата за допитването е: „Подкрепяте ли Народното събрание да ратифицира конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие?". Според председателя на ПГ на БСП Жельо Бойчев от изявлението на ГЕРБ е станало ясно, че въпросът за Конвенцията се отлага, но ще бъде гледан до края на Председателството. „Този референдум става още по-наложителен“, заяви той. По думите му правителството и мнозинството са се провалили в това да проведат обществена дискусия по Конвенцията. Жельо Бойчев изтъкна, че парламентът е принуден да гласува документа, без да бъде предоставен пояснителният доклад. „ГЕРБ в рамките на една седмица три пъти промениха мнението си. От това, че я ратифицираха тайно, до твърдението, че няма да бързат. След това я внесоха и казаха: „Бързо ще я приемем“, до днешната реакция, която "отново ще слушаме хората и ще провеждаме дебат“, коментира той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП внесе искане за референдум за Истанбулската конвенция, от ГЕРБ ще организират обществен дебат (ОБЗОР)

БСП внесе искане за референдум за Истанбулската конвенция, от ГЕРБ ще организират обществен дебат (ОБЗОР)

25 Януари 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
София. От ГЕРБ заявиха готовност да организират дебат за Истанбулската конвенция с участието на академичната общност, неправителствени организации и експерти. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че обществото много сериозно е подведено за всичко, свързано с документа. „Нуждаем се от повече запознаване и информиране на обществеността за целите й“, изтъкна той. Цветан Цветанов прогнозира, че в рамките на Българското председателство Истанбулската конвенция трябва да бъде приета. „17-18 държави вече са я ратифицирали, до момента, в който я подложим на гласуване в парламента, държавите ще бъдат над 20“, обясни той. Председателят на групата на ГЕРБ определи като абсолютно несъстоятелно твърдението за натиск със СМС-и за приемане на Конвенцията. Той обясни, че депутатите имат свои информационни канали, по които се информират един друг, но това е нормална парламентарна практика.
Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че пред БСП активисти Корнелия Нинова е декларирала, че партията ще застане зад Истанбулската конвенция. Тя обясни, че това става ясно от публикации в медиите и във „Фейсбук“ на активисти на левицата от София и Смолян. „Да внесеш подписи за провеждане на референдум лицемерно ли е или е признак на амнезия, или деменция? Колко зачиташ гласа на народа? Само преди година имаше референдум, уважаеми социалисти - помните ли?“, попита Десислава Атанасова.
Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров благодари на ГЕРБ, че са ги послушали да отложат спорната тема за Истанбулската конвенция. Той обясни, че приема това като стъпка в повишаването на коалиционната култура и правилно отношение. Според него решението на ГЕРБ е правилно, въпреки че явно има натиск отвън. „Много е важно как ще бъде формулиран въпросът при един референдум за Истанбулската конвенция. Ако не сме наясно с въпроса, който ще формулираме, няма логика да обсъждаме дали има, или няма нужда“, коментира Волен Сидеров.
Междувременно БСП внесе искането си за провеждане на референдум за Истанбулската конвенция със 74 подписа. Конкретният въпрос на левицата за допитването е: „Подкрепяте ли Народното събрание да ратифицира конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие?". Според председателя на ПГ на БСП Жельо Бойчев от изявлението на ГЕРБ е станало ясно, че въпросът за Конвенцията се отлага, но ще бъде гледан до края на Председателството. „Този референдум става още по-наложителен“, заяви той. По думите му правителството и мнозинството са се провалили в това да проведат обществена дискусия по Конвенцията. Жельо Бойчев изтъкна, че парламентът е принуден да гласува документа, без да бъде предоставен пояснителният доклад. „ГЕРБ в рамките на една седмица три пъти промениха мнението си. От това, че я ратифицираха тайно, до твърдението, че няма да бързат. След това я внесоха и казаха: „Бързо ще я приемем“, до днешната реакция, която "отново ще слушаме хората и ще провеждаме дебат“, коментира той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стоян Мирчев, БСП: Цветан Цветанов излъга за пореден път безогледно за Истанбулската конвенция

Стоян Мирчев, БСП: Цветан Цветанов излъга за пореден път безогледно за Истанбулската конвенция

25 Януари 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. Цветан Цветанов излъга за пореден път безогледно за Истанбулската конвенция, да не забравяме, че България е осъждана 7 пъти в Страсбург заради него. Това каза пред журналисти народният представител от ПГ на „БСП за България“ Стоян Мирчев по повод думите на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, че единствената цел на Истанбулската конвенция е да се бори с насилието над жени и домашното насилие, а не да въвежда трети пол, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тъй като имам обяснителния доклад, като член на Комисията по вероизповеданията, ще ви кажа само един факт, който е в точка 53 от Конвенцията, а там се гласи следното: „в светлината на тази съдебна практика авторите са искали да добавят следните основания за недопустимост на дискриминация, които са от голямо значение за предмета на конвенцията““, каза Мирчев и посочи, че в този текст за изброени хората, които попадат под защитата на конвенцията. Той допълни, че там пише още: „това включва някои категории лица, като например трансексуални лица, трансвестизъм, травестити и други групи хора, които не отговарят на това, което обществото е определило като принадлежащо към категорията мъже и жени“. „Цветан Цветанов за пореден път си позволи да лъже. Да не забравяме, че България за това е осъждана 7 пъти в Страсбург. Да престане да лъже българите, защото това е недопустимо в тази конкретна ситуация. Това показва обединението на всички религии в България и на всички партии от ляво до дясно срещу тази конвенция“, коментира Мирчев. Той попита още към кой от трите пола се определя Цветан Цветанов.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: ГЕРБ показаха, че не могат да организират обществен дебат по темата за Истанбулската конвенция

Жельо Бойчев, БСП: ГЕРБ показаха, че не могат да организират обществен дебат по темата за Истанбулската конвенция

25 Януари 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ показаха, че не могат да организират обществен дебат по темата за Истанбулската конвенция. Това каза пред журналисти зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев след внасяне на подписката за референдум по Истанбулската конвенция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаме проблем с това, че българското народно представителство се принуждава да гласува тази конвенция без към нея да бъде предоставян пояснителният доклад. Ние ще изискаме този пояснителен доклад да бъде качен на страницата на Народното събрание. Имаме проблем да гласуваме конвенция, която няма придружаващия доклад, който именно да отговори на въпроса в кои закони и по какъв начин трябва да бъде отразено евентуалното ратифициране на тази конвенция, защото тя има наднационално значение като законодателен акт“, допълни Бойчев. Той поясни, че има проблем с това,че всички вероизповедания се противопоставят на тази ратификация на конвенцията. „В момента има много тежка обществена реакция в българското общество по този въпрос. Имаме проблем с това, че приемането на тази конвенция от Министерски съвет не предшестваше такъв дебат. Беше скрит с ясното съзнание, че тази конвенция разделя българското общество. С ясното съзнание, че тя ще провокира такъв дебат, беше направен опит тя да бъде прикрита. Имаме проблем с това, че ГЕРБ в рамките на една седмица три пъти промениха мнението си. От това, че я ратифицираха тайно, до след това - твърдението, че няма да бързат. След това я внесоха и казаха: „Бързо ще я приемем“, до днешната реакция, която "отново ще слушаме хората и ще провеждаме дебат“, заяви Бойчев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Весела Лечева, БСП: Предложението на Екатерина Захариева за референдум подкрепяме или не домашното насилие е изкривяване на дебата

Весела Лечева, БСП: Предложението на Екатерина Захариева за референдум подкрепяме или не домашното насилие е изкривяване на дебата

25 Януари 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. Предложението на вицепремиера Екатерина Захариева за референдум подкрепяме или не домашното насилие е изкривяване на дебата. Това каза пред журналисти зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Весела Лечева след внасяне на подписката за референдум по Истанбулската конвенция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев добави, че няма народен представител, който да не подкрепи мерки срещу домашното насилие и припомни, че парламентарната група на партията още миналата седмица е внесла промени в законодателството в тази насока.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Със 74 подписа внесохме искане за провеждане на референдум за Истанбулската конвенция

Жельо Бойчев, БСП: Със 74 подписа внесохме искане за провеждане на референдум за Истанбулската конвенция

25 Януари 2018 | 11:36 | Агенция "Фокус"
София. Със 74 подписа внесохме искане за провеждане на референдум за Истанбулската конвенция, а след изявлението на ГЕРБ това допитване е още по-наложително. Това каза пред журналисти зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев след внасяне на подписката за референдум по Истанбулската конвенция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „ПГ на БСП преди малко внесе в деловодството на НС искане за провеждане на референдум с конкретен въпрос: „Подкрепяте ли Народното събрание на Република България да ратифицира конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие?". От изявлението на ГЕРБ стана ясно, че въпросът се отлага, но ще бъде гледан до края на председателството. Така че този референдум става още по-наложителен. Предвид това, че правителството и мнозинството се провалиха в усилията да проведат обществена дискусия и разяснения по този въпрос, считаме, че един референдум и предшестващата него обществена кампания и дискусия ще даде отговор на многото въпроси, пред които сме поставени, четейки тази Истанбулска конвенция", заяви депутатът от БСП. Според него в крайна сметка властта в България произтича от народа, принадлежи на народа и трябва да се управлява в негово име. „Считаме, че така даваме възможност той да се произнесе по този важен обществен въпрос“, допълни зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Абсолютно несъстоятелно е твърдението за натиск за гласуването на Истанбулската конвенция

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Абсолютно несъстоятелно е твърдението за натиск за гласуването на Истанбулската конвенция

25 Януари 2018 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. Абсолютно несъстоятелно е твърдението за някакъв натиск. Това каза на брифинг в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в отговор на въпрос дали има натиск за приемането на Истанбулската конвенция и изпращал ли е Бойко Борисов СМС-и на депутати, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всяка парламентарна група има своите информационни канали, с които да може да информира народните представители“, посочи той. „Имаме група и когато има предстоящо важно гласуване, и необходимост от допълнителна подкрепа от колеги в кулоарите на парламента, просто прочитат СМС и влизат, за да гласуваме“, обясни Цветан Цветанов. Според него това е нормална парламентарна практика, която я има в европейския парламент и във всички развити демокрации. „Когато има теми, по които може да се създаде определено погрешно тълкуване за разнобой в парламентарната група, съвсем закономерно и нормално е ръководството на партията и ПГ да информира народните представители за това какво ще предприемем в седмичната програма на парламента и в това няма нищо укоримо“, коментира Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Истанбулската конвенция трябва да бъде приета в рамките на Председателството

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Истанбулската конвенция трябва да бъде приета в рамките на Председателството

25 Януари 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. В рамките на Българското председателство Истанбулската конвенция трябва да бъде приета. Това каза на брифинг в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да има прозрачност и информираност при гласуването“, заяви той. „Убеден съм, че в Председателството на България е съвсем закономерно да приемем Истанбулската конвенция, но ще направим необходимия дебат със всички заинтересовани страни“, посочи той. „17-18 държави вече са я ратифицирали, до момента, в който я подложим на гласуване в парламента, държавите ще бъдат над 20“, обясни Цветанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Благодарим на коалиционните си партньори, които ни послушаха да отложат спорната тема за Истанбулската конвенция

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Благодарим на коалиционните си партньори, които ни послушаха да отложат спорната тема за Истанбулската конвенция

25 Януари 2018 | 11:03 | Агенция "Фокус"
София. Благодарим на коалиционните си партньори, които ни послушаха да отложат спорната тема за Истанбулската конвенция. Това каза председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . Сидеров припомни, че на предишен брифинг от групата са посъветвали ГЕРБ да оттеглят тази тема, тъй като има по-важни за българите. „Това го приемам като стъпка в повишаването на коалиционната култура", заяви Сидеров и припомни, че през последните седмици е имало някои търкания между ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Според него това е правилното отношение. По думите му явно има натиск от вън, но решението на ГЕРБ правилно. „Нека да има много повече мнения и тогава да се вземе най-правилното решение“, заяви Сидеров. Сидеров подчерта, че патриотите са против насилието над жени и деца.
"Много е важно как ще бъде формулиран въпросът при един референдум за Истанбулската конвенция. Ако не сме наясно с въпроса, който ще формулираме на референдум, няма логика да обсъждаме дали има, или няма нужда. По принцип сме за пряката демокрация, но в предишните парламенти групата на АТАКА предложи поправки в Закона за референдумите, това да става по по-демократичен начин“, заяви Сидеров. Според него ще има смисъл от подобен референдум, ако бъдат направени тези промени.
Зам.-председателят на групата Искрен Веселинов заяви, че вчера Народното събрание е приело конвенция от 1970 г. за минималната работна заплата. „Мисля, че един подобен срок ще бъде подходящ нашето общество да узрее и за Истанбулската конвенция“, заяви Веселинов.
Депутатът Славчо Атанасов от ПГ на „Обединени патриоти“ коментира, че няма как в тази конвенция да се съгласят с пет от нейните 81 члена. „Пет члена на практика променят цялата й същност“, допълни депутатът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Пред БСП активисти Корнелия Нинова е декларирала, че партията ще застане зад Истанбулската конвенция

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Пред БСП активисти Корнелия Нинова е декларирала, че партията ще застане зад Истанбулската конвенция

25 Януари 2018 | 11:01 | Агенция "Фокус"
София. От публикации в медиите и публикации във „Фейсбук“ на БСП активисти разбираме, че софийските социалистки и тези от Смолян, които подкрепят Истанбулската конвенция се срещат с Корнелия Нинова, която декларира, че БСП ще застане зад този документ. Това каза на брифинг в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Коректното политическо поведение изисква диалог, откритост и прагматичност затова предлагаме по-дългосрочно обсъждане на Истанбулската конвенция“, посочи тя. „Лицемерието, особено в политиката, е изключително вредно“, коментира Десислава Атанасова. „Доста отдавна областните съвети на БСП правят кръгли маси и инициират дебат и не само това - жените социалистки искат от лидера на БСП подкрепа за Истанбулската конвенция“, обясни тя. „Сигурно няма да ви изненадам ако ви кажа, че тази подкрепа е обещана на 11 декември в Пловдив“, заяви Атанасова. „Да внесеш подписи за провеждане на референдум лицемерно ли е или е признак на амнезия, или деменция? Колко зачиташ гласа на народа? Само преди година имаше референдум, уважаеми социалисти - помните ли?“, попита депутатът от ГЕРБ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на ГЕРБ ще организира обществен дебат за Истанбулската конвенция

ПГ на ГЕРБ ще организира обществен дебат за Истанбулската конвенция

25 Януари 2018 | 10:52 | Агенция "Фокус"
София. Ще направим всичко възможно в тези седмици да проведем допълнителен дебат с академичната общност, с неправителствени организации, с експерти, за да разясним всичко, което е свързано с целите на Истанбулската конвенция и възможностите, които дава. Това каза на брифинг в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не разбираме защо БСП имат двойно поведение. Преди са призовавали за приемането на Истанбулската конвенция“, коментира той. „Обществото много сериозно е подведено за всичко, свързано с Истанбулската конвенция“, заяви Цветан Цветанов. „Нуждаем се от повече запознаване и информиране на обществеността за целите й“, изтъкна той. „Не знам дали има днес човек в България, който да не иска да защитим жените и децата от домашното насилие“, каза още Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на ГЕРБ отлага гласуването на Истанбулската конвенция

ПГ на ГЕРБ отлага гласуването на Истанбулската конвенция

25 Януари 2018 | 10:42 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на ГЕРБ отлага процедурата по ратификация на Истанбулската конвенция, за да се даде възможност за по-задълбочени дебати, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Биляна ИВАНОВА

Очаквайте подробности
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френският министър на икономиката Брюно льо Мер иска ЕС да защити европейските компании в Иран. 20 май 2018 г.
Френският министър на икономиката Брюно льо Мер иска ЕС да защити европейските к...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.