НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Георги Карасимеонов: България следва да изиграе роля на поддръжник на мира в международен план

Проф. Георги Карасимеонов: България следва да изиграе роля на поддръжник на мира в международен план

20 Април 2018 | 20:47 | Агенция "Фокус"
София. България следва да изиграе роля на поддръжник на мира в международен план. Това каза за вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Георги Карасимеонов, преподавател в Катедрата по политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Той допълни, че докато Европейският съюз не е във формат на федерация, или, иначе казано, Европейски съединени щати, нюанси в позициите на страните-членки не са учудващи. Проф. Карасимеонов уточни, че такива нюанси не са равносилни на катализатори на проблеми, стига да не се прекрачват определени червени линии.
„Прекрачването на тези граници вече ще постави под съмнение нашето членство. Имаме два основни момента – във вътрешната политика говорим за това да не нарушаваме принципите на либералната демокрация, т.е. да не правим завои към форми на авторитарно управление. А що се отнася до външната политика – да не нарушаваме нашият общ съюз с общи цели и да не гравитираме към други съюзи, по-конкретно Евразийския съюз например. Това би поставило под съмнение нашата същност като демократична и евро-атлантическа държава“, коментира проф. Георги Карасимеонов.
Той очерта и другата роля, в която би трябвало да влезе България, а именно – да допринесе за решителен път, водещ до компромис по оста Запад-Русия. Според него позицията ни обаче е неясна, не само по този въпрос, а и в отношението ни към самата Руска федерация. Проф. Карасимеонов обясни несигурността на българската позиция с многопластовите различия на мнения у нас – както сред партиите, така и по линията президент-премиер.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Президентът Румен Радев има една цел – да участва в допълнителното рушене на авторитета на българския парламент

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Президентът Румен Радев има една цел – да участва в допълнителното рушене на авторитета на българския парламент

26 Януари 2018 | 08:54 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев иска да ни въвлича в постоянен конфликт. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Всяко негово изказване с обидни квалификации за българския парламент винаги провокира едно последващо действие на коментиране на изказванията на президента на републиката. Според вас основателна ли е критиката да отчетеш едногодишното си участие в президентската институция и да кажеш, че разбираш от медиите за това, че премиерът кани друг президент от друга държава. Завистта или обидата не е присъща на президентската институция“, коментира Цветанов. По думите му президентът трябва да бъде обединител и да поощрява всяка една външна международна активност на българското правителство, парламент, президентската институция. „Президентът Радев има една цел – иска да се поддържа противопоставянето в българския парламент, той да участва в допълнително рушене на авторитета на българския парламент, за да може да се чувства по-консенсусен, по-значим и по-забележим. Само трябва да му припомним, че той не е назначил министър-председателя Бойко Борисов, както и министрите на сегашния кабинет. Имаше възможност в началото на неговия мандат, когато назначи служебния кабинет и тогава, ако имаше подобни действия от служебния министър-председател, той е в правото си да му направи подобна забележка“, допълни Цветанов. Според него премиерът Бойко Борисов е функция на изборите, които бяха проведени на 26 март, на база формиращото се парламентарно мнозинство и номинацията, която са направили от ПГ на ГЕРБ заедно с „Обединени патриоти“. „За което им благодаря, че създадохме едно правителство с хоризонт 4-годишен мандат. Защо президентът, когато стана такъв и трябваше да участва на Съвет на лидерите, гласува за продължаване санкцията срещу Русия? Това не кореспондираше с неговите обещания и тези внушения в публичното пространство. Защо не говори за СЕТА, където пак я подкрепи, а след това се върна в България, за да може да демонстрира друго поведение? Смятате ли, че парламентът е нотариат при положение, че направихме анкетна комисия и извадихме цялата истина и видяхме, че президентът през целия си период има въведен допълнителен осми критерий, с който се номинира един от участниците за самолетите, за да можеш да насочиш нещата в съвсем друга посока“, заяви Цветанов и подчерта, че няма как президентът да се съревновава с премиера Борисов, защото министър-председателят е прогнозируем, надежден партньор на европейските лидери и на евроатлантическите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов: Критиката на президента Румен Радев към управлението на страната е основателна

Проф. Михаил Константинов: Критиката на президента Румен Радев към управлението на страната е основателна

25 Януари 2018 | 21:10 | Агенция "Фокус"
София. Критиката на президента Румен Радев към управлението на страната е основателна. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ проф. Михаил Константинов - математик и политически анализатор, коментирайки изявлението на държавния глава Румен Радев по повод навършването на една година от стъпването му длъжност. Проф. Константинов отчете като единствен пропуск в речта на държавния глава липсата на отчет за неговата дейност през този период. Според проф. Константинов "истеричните реакции и взаимното ругателство" са излишни, изразявайки задоволство от липсата на подобен нюанс в президентската реч. Професорът отчете като позитивен факт отсъствието на нападки между двамата силни мъже на България – Борисов и Радев. „Нито един от тях не си позволява да напада другия в професионален план, което оставя открит, така да се каже, открито пространство за разговори и за постигане на някакво споразумение. Тоест, за някакви съвместни действия. Едно такова поле за съвместни действия е външната политика. Това е една област, в която президентът, по Конституция, има правомощия. Вие знаете, че в миналото, особено когато България се присъединяваше и към НАТО, и към Европейския съюз, президент и премиер действаха в синхрон. Така че аз бих искал да видя нещо подобно като действие, защото на България очевидно и предстоят много важни международни инициативи", коментира проф. Михаил Константинов. Той допълни, че функцията на президента Радев като обединител не изключва правото му да критикува определени страни от обществения и политическия живот. "Противоборството между президент и премиер все пак е възможно", предупреди Константинов и прогнозира, че сблъсъкът „Борисов-Радев“ ще е факт на следващите президентски избори.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георги Карасимеонов: Президентът Румен Радев трябва да бъде обединител, а не политически коментатор

Проф. Георги Карасимеонов: Президентът Румен Радев трябва да бъде обединител, а не политически коментатор

25 Януари 2018 | 21:03 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев трябва да бъде обединител, а не политически коментатор. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ проф. Георги Карасимеонов, преподавател в Катедрата по политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, по повод казаното в отчета от държавния глава, че парламентарната република атрофира. Според Карасимеонов президентът трябва да е онази инстанция, която помирява институциите и неговият авторитет да служи за преодоляването на появилите се кризи. Според проф. Карасимеонов държавният глава губи ролята си на балансьор, обяснение за което може да бъде потърсено в липсата му на политически опит в неговата първа година като президент. „Той явно е решил да бъде, както ние се изразяваме политолозите, активистки президент. Тоест, да бъде активен в оценките, в критиките си, но в една такава роля може би част от хората го харесват, тъй като искат да виждат тези критики, да ги чуват, но къде е границата. Аз си задавам въпроса - къде е границата, тъй като все пак тази институция беше създадена от Българската конституция - президентът да бъде онази инстанция, която да примирява“, коментира проф. Карасимеонов. Той допълни, че образът на държавния глава като критик е възможно да подкопае ролята му в съдбоносен за България момент. „Ако той бъде настроен срещу определени политически сили, партии или институции, много по-трудно ще взима трезви решения, които да водят до обединение, а не до разделение“, подчерта Карасимеонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Мой дълг като президент е да отчитам и анализирам това, което се случва в държавата и засяга всички български граждани

Президентът Румен Радев: Мой дълг като президент е да отчитам и анализирам това, което се случва в държавата и засяга всички български граждани

25 Януари 2018 | 19:28 | Агенция "Фокус"
София. Като президент отчитам и анализирам това, което се случва в държавата и засяга всички български граждани. Това е мой дълг, заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти днес, в отговор на въпрос, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Попитан дали е очаквал такава остра реакция от Народното събрание на своя отчет, президентът подчерта, че думите му не са били обида, а констатация. „Удовлетворен съм, че депутатите се вслушват в моите думи. Те са важни за нас, всички сме ги избрали и очакваме от тях много повече. Гледаме с надежда на тяхната работа. Очакваме смислен дебат с ясни аргументи и по-малко лични нападки. Очакваме решаване на неотложни и важни въпроси за днес и за утре, а не взиране обратно в миналото“, добави още президентът Румен Радев.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Божидар Димитров, историк: Президентът е прав, че парламентарната република е атрофирала, но това се е случило още от самото й създаване - през V век преди новата ера

Проф. Божидар Димитров, историк: Президентът е прав, че парламентарната република е атрофирала, но това се е случило още от самото й създаване - през V век преди новата ера

25 Януари 2018 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната република е атрофирала и това е нейно свойство от самото й създаване в 5 век преди новата ера. И не случайно аз съм подел борба за промяна на общественото устройство в страната. Това коментира за Агенция „Фокус“ историкът проф. Божидар Димитров по повод отчета на президента Румен Радев за свършеното през първата година от мандата му, по време на който държавният глава обяви, че парламентарната република е атрофирала заради рекордно ниското доверието в Народното събрание. „Отчетът на президента, някой правилно отбеляза, че всъщност е отчет какво не е свършило и какво лошо е свършило правителството на ГЕРБ и много малко беше какво президентът е свършил“, посочи проф. Димитров. „Но не бива да му се сърдим чак толкова много по една проста причина. Правомощията на президента са крайно ограничени във всяко едно отношение. Той няма право дори на законодателни инициативи. И не случайно аз съм подел борба за промяна на общественото устройство в страната. Тоест за смяна на формата на управление на парламентарната република с президентска република“, коментира проф. Димитров. По думите му изказването на държавния глава, че парламентарната република е атрофирала, е едно от верните неща, които той е отбелязал в речта си, но това всъщност е станало много отдавна – още със създаването й. „Тя е атрофирала и това е нейно свойство от самото й създаване в 5 век преди новата ера. Първата парламентарна република – Атинската е атрофирала за 30-40 години. В България пълната атрофия е станала в периода 1923-34 година и не случайно, когато е направен Деветнадесетомайският преврат, е въведена форма на лично, царско управление. Народът е бил доволен, щастлив, а България е отбелязала най-големият ръст във всяко едно отношение“, посочи още проф. Божидар Димитров.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Подход на системно унижаване на парламента не прави чест на президента, който трябва да бъде обединител на нацията

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Подход на системно унижаване на парламента не прави чест на президента, който трябва да бъде обединител на нацията

25 Януари 2018 | 09:14 | Агенция "Фокус"
София. България е парламентарна република. Подобен подход за системното унижаване на институцията не прави чест на човека, който трябва да бъде обединител на нацията. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация от името на групата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Беше задължение на председателя на парламента да се противопостави на опитите на президента да уронва престижа на институцията“, заяви той. „Вчера не чухме нищо, свързано с неговата полезност в последната една година“, коментира Цветан Цветанов. „Премиерът Борисов изпълнява ангажиментите си от международната програма за председателството. В момента лети за Давос, да не спекулираме“, посочи той. „Вие сте тези, за които темата Председателство е далечна. Говорите за референдум, а когато сте имали възможност да взимате решения на база на референдум-сте против“, изтъкна Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Жаблянов: БСП възразява срещу поведението на председателя на НС и опита й да даде отговор на държавния глава от името на целия парламент, Румен Радев е прав в оценката си

Валери Жаблянов: БСП възразява срещу поведението на председателя на НС и опита й да даде отговор на държавния глава от името на целия парламент, Румен Радев е прав в оценката си

25 Януари 2018 | 09:14 | Агенция "Фокус"
София. БСП възразява срещу поведението на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и срещу опита й да даде отговор на държавния глава от името на целия парламент, Румен Радев е прав в оценката си. Това каза зам.-председателят на НС и депутат от БСП Валери Жаблянов в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Вчера от името на парламента направихте изявление по повод политическа оценка дадена от държавния глава за характера на българската парламентарна република. По този повод вие заявихте, че ниският рейтинг на парламента се дължи на системните атаки на президента и на негативните оценки“, каза Жаблянов. Той посочи, че БСП възразява срещу това нейно поведение и срещу опита да даде отговор от името на целия парламент. „Във вашето изказване вие сте заявили, че в парламента присъстват различни парламентарни групи с различни програми и когато народните представители гласуват, гласуват от името на своите групи. Т.е. вие сте представител на ГЕРБ, макар и председател на НС и не можете да изразите такава обща позиция“, посочи Жаблянов. Според него ниският рейтинг се дължи на липсата на председателство на парламента, отсъствието на дебати по важни въпроси, по които ГЕРБ не взима думата, нарушаването на правилника за организацията и дейността на НС. „Когато се обсъжда вотът и обвиненията на опозицията по повод на сериозни аргументи, министър-председателят отсъства и на гласуването“, каза Жаблянов. Той поткани министър-председателя да присъства в парламента по време на гласуването на вота на недоверие. Жаблянов подчерта, че президентът е прав в своята оценка.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков: Румен Радев се превърна в държавника, от когото българите имат нужда

Крум Зарков: Румен Радев се превърна в държавника, от когото българите имат нужда

25 Януари 2018 | 08:52 | Агенция "Фокус"
София. За една година президентът Румен Радев се превърна във фигурата, която най-ярко въплъщава това, което българите си представят за държавник, от когото имат нужда. Обяснението е просто – той прави всичко онова, което обеща в предизборната си кампания. Това заяви пред Нова телевизия зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков. По думите му държавният глава съзнава, че най-силното му оръжие е да се обърне пряко към българския народ. „Президентът заяви още в предизборната си програма, че ще бъде коректив на всяко управление. Това е ролята му на държавен глава”, обясни Зарков. Той се обърна към опонента си от ГЕРБ с думите: „Критиката не е нещо лошо, тя не е враждебен акт и вчерашната абсолютно безпрецедентна реакция на председателя на Народното събрание, не е правилна позиция. Когато някой критикува на него трябва да му се отговори, а не да се контракритикува. Г-жа Караянчева може да направи много повече, вместо да говори, може да поправи слабостите и дефицитите на парламента”, каза още Крум Зарков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова отчетоха първата година от мандата си (ОБЗОР)

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова отчетоха първата година от мандата си (ОБЗОР)

25 Януари 2018 | 06:02 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова направиха отчет за работата си през първата година от мандата си. Държавният глава даде висока оценка на назначеното от него служебно правителство с премиер проф. Огнян Герджиков. Румен Радев подчерта, че дейността му като президент през следващата година ще бъде посветена на съхраняване на демократичните права на българите. Според него в идните месеци и години е нужно национално усилие за преодоляване на моралната криза на българското общество. По думите му нейни рожби са и корупцията, и престъпността, и политическата апатия, и настъплението срещу свободата на словото. Радев заяви, че голяма част от усилията му през първата година на „Дондуков“ 2 са били посветени на борбата за изграждане на ефективен антикорупционен модел. Той припомни разсекретяването на консултативните срещи при президента за КТБ, свикването на КСНС за противодействие на корупцията, налагане на вето на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Според държавния глава приетият антикорупционен закон е не просто слаб, но и крие риск от злоупотреби, както и няма да подобри разкриваемостта и наказателното преследване. Радев посочи, че със закона управляващите са изпълнили формално ангажиментите си към Европейската комисия, но не и ангажиментите си към българските граждани. „Видно е, че и занапред борбата с корупцията ще се води от гражданите и медиите“, коментира Радев.
Според него Българското председателство на Съвета на Европейския съюз не трябва да суспендира демокрацията. По думите му председателството не е алиби за бездействие по болните за българина теми. Радев уточни, че макроикономическите показатели са добри, но те не могат да скрият други тревожни статистики. Държавният глава обърна внимание на ниското ниво на чуждестранните инвестиции у нас, продължаващото обезлюдяване на обширни райони от страната и катастрофалните демографски тенденции.
Президентът не спести критиките си към управляващото мнозинство и заяви, че парламентарната република атрофира. По думите му обаче, че няма война между институциите, а ценностни различия. Според него е неприемливо това, че е научил от медиите за инициативата на премиера Бойко Борисов и Ангела Меркел по отношение затоплянето на връзките между ЕС и Турция и поканата на държавен глава у нас. Румен Радев подчерта, че сега не е моментът да се ратифицира Истанбулската конвенция. Според него парламентът все повече се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството, а когато доверието към Народното събрание отслабва, отслабват и всички останали институции. Според Радев децентрализацията на общините е задължителна стъпка, ако искаме да имаме инициативно и ангажирано гражданско общество и да преодолеем тежките регионални дисбаланси.
За тези критики президентът получи отговор от председателя на парламента Цвета Карачнева, която в извънредно изявление заяви, че „катастрофичното говорене изглежда е предпочитано от държания ни глава похват“. Караянчева подчерта, че Радев е прав за ниското обществено доверие в Народното събрание, но коментира: „Този притеснителен факт се дължи на много фактори, но в голяма степен и на грубите и непремерени нападки на държавния глава, който по Конституция трябва да бъде обединител на нацията и да води диалог с останалите институции, а не да раздава обидни квалификации“. „В днешния от тъмен по-тъмен пейзаж, който беше нарисуван от президента една обида успя да се открои в катранено черно - че парламентарната република атрофира. В какъв смисъл г-н президент? Защото парламентарните групи гласуват в синхрон с взети партийни решения, защото мнозинството защитава правителството ли?“, попита Цвета Караянчева.
Във външнополитически план Румен Радев декларира готовност да продължи активната дейност на Балканите и в Европа за постигане на сигурност, стабилност и просперитет, за пълноценна интеграция на България в европейските структури и инициативи. Той ще настоява и за приемане на закони и бюджет, които да пресекат използването на религията за политически цели и опитите за капсулиране на отделни религиозни общности и подчиняването им на чужди интереси.
Президентът обясни, че за първата си година е обнародвал 86 закона, като на пет е наложил вето. Той уточни, че е упражнил това право в интерес на българските граждани, воден от убеждението, че въпросните закони ощетяват и не гарантират правата на хората. Според него българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратното. Румен Радев подчерта още, че през 2018 г., когато се навършват 140 години от Освобождението на България, трябва да се извадят българо-руските отношения от ледената епоха, в които са били заварени от него. По думите му проблемите на личния състав в отбраната остават нерешени, а постигнатото от министъра на отбраната увеличение на заплатите, се е разминало с очакванията. Той допълни, че това, което не е успял да свърши, е да убеди управляващите за ревизия на приетия от тях Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП.
От своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че недоумява защо българските общности в чужбина са били изключени от темата за европредседателство. Тя обясни, че за съжаление е срещнала една разделена България и един обезверен народ при срещите си с тях. По думите ѝ българските общности могат да бъдат чудесно лоби на България. Според нея България трябва да има категорична позиция от всички институции по отношение на опитите за пренаписване на историята. Йотова коментира и Истанбулската конвенция, като посочи, че е документ, който защитава правата на жертвите на домашно насилие, но експертната дискусия по него още не е започнала.
Отчетът на президента Румен Радев за първата му година на поста бе сред основните теми в кулоарите на парламента.
Според ГЕРБ държавният глава е отчел какво е свършило правителството, а не самият той. В международен план управляващите изтъкнаха, че всички срещи на Румен Радев са били благодарение на премиера Бойко Борисов. От ГЕРБ са изненадани от разочарованието на президента за средствата за отбрана, при положение, че на КСНС е аплодирал предложението им за 2% от БВП за отбрана до 2024 година. Тома Биков призова Румен Радев ако с подкрепата на мотивите за вота на недоверие на БСП срещу кабинета желае политическа криза- да го каже ясно. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че президентската двойка е изпълнила със съдържание институцията. Абсолютно последователно е изпълнявала предизборните си обещания. Тя определи отчета им като респектиращ и изтъкна впечатляващата международна дейност на Румен Радев. Корнелия Нинова обясни, че държавният глава е отстоявал националния интерес по въпроси, свързани с националната сигурност и борбата с корупцията. От ДПС оцениха положително първата година на Румен Радев на поста. Според тях държавният глава е имал успешни опити да бъде коректив на законодателната, изпълнителната и на съдебната власт. Мустафа Карадайъ коментира, че Румен Радев се опитва да бъде обединител на нацията, но гласувалите за него имат малко по-големи очаквания.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова отчетоха първата година от мандата си (ОБЗОР)

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова отчетоха първата година от мандата си (ОБЗОР)

24 Януари 2018 | 21:30 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова направиха отчет за работата си през първата година от мандата си. Държавният глава даде висока оценка на назначеното от него служебно правителство с премиер проф. Огнян Герджиков. Румен Радев подчерта, че дейността му като президент през следващата година ще бъде посветена на съхраняване на демократичните права на българите. Според него в идните месеци и години е нужно национално усилие за преодоляване на моралната криза на българското общество. По думите му нейни рожби са и корупцията, и престъпността, и политическата апатия, и настъплението срещу свободата на словото. Радев заяви, че голяма част от усилията му през първата година на „Дондуков“ 2 са били посветени на борбата за изграждане на ефективен антикорупционен модел. Той припомни разсекретяването на консултативните срещи при президента за КТБ, свикването на КСНС за противодействие на корупцията, налагане на вето на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Според държавния глава приетият антикорупционен закон е не просто слаб, но и крие риск от злоупотреби, както и няма да подобри разкриваемостта и наказателното преследване. Радев посочи, че със закона управляващите са изпълнили формално ангажиментите си към Европейската комисия, но не и ангажиментите си към българските граждани. „Видно е, че и занапред борбата с корупцията ще се води от гражданите и медиите“, коментира Радев.
Според него Българското председателство на Съвета на Европейския съюз не трябва да суспендира демокрацията. По думите му председателството не е алиби за бездействие по болните за българина теми. Радев уточни, че макроикономическите показатели са добри, но те не могат да скрият други тревожни статистики. Държавният глава обърна внимание на ниското ниво на чуждестранните инвестиции у нас, продължаващото обезлюдяване на обширни райони от страната и катастрофалните демографски тенденции.
Президентът не спести критиките си към управляващото мнозинство и заяви, че парламентарната република атрофира. По думите му обаче, че няма война между институциите, а ценностни различия. Според него е неприемливо това, че е научил от медиите за инициативата на премиера Бойко Борисов и Ангела Меркел по отношение затоплянето на връзките между ЕС и Турция и поканата на държавен глава у нас. Румен Радев подчерта, че сега не е моментът да се ратифицира Истанбулската конвенция. Според него парламентът все повече се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството, а когато доверието към Народното събрание отслабва, отслабват и всички останали институции. Според Радев децентрализацията на общините е задължителна стъпка, ако искаме да имаме инициативно и ангажирано гражданско общество и да преодолеем тежките регионални дисбаланси.
За тези критики президентът получи отговор от председателя на парламента Цвета Карачнева, която в извънредно изявление заяви, че „катастрофичното говорене изглежда е предпочитано от държания ни глава похват“. Караянчева подчерта, че Радев е прав за ниското обществено доверие в Народното събрание, но коментира: „Този притеснителен факт се дължи на много фактори, но в голяма степен и на грубите и непремерени нападки на държавния глава, който по Конституция трябва да бъде обединител на нацията и да води диалог с останалите институции, а не да раздава обидни квалификации“. „В днешния от тъмен по-тъмен пейзаж, който беше нарисуван от президента една обида успя да се открои в катранено черно - че парламентарната република атрофира. В какъв смисъл г-н президент? Защото парламентарните групи гласуват в синхрон с взети партийни решения, защото мнозинството защитава правителството ли?“, попита Цвета Караянчева.
Във външнополитически план Румен Радев декларира готовност да продължи активната дейност на Балканите и в Европа за постигане на сигурност, стабилност и просперитет, за пълноценна интеграция на България в европейските структури и инициативи. Той ще настоява и за приемане на закони и бюджет, които да пресекат използването на религията за политически цели и опитите за капсулиране на отделни религиозни общности и подчиняването им на чужди интереси.
Президентът обясни, че за първата си година е обнародвал 86 закона, като на пет е наложил вето. Той уточни, че е упражнил това право в интерес на българските граждани, воден от убеждението, че въпросните закони ощетяват и не гарантират правата на хората. Според него българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратното. Румен Радев подчерта още, че през 2018 г., когато се навършват 140 години от Освобождението на България, трябва да се извадят българо-руските отношения от ледената епоха, в които са били заварени от него. По думите му проблемите на личния състав в отбраната остават нерешени, а постигнатото от министъра на отбраната увеличение на заплатите, се е разминало с очакванията. Той допълни, че това, което не е успял да свърши, е да убеди управляващите за ревизия на приетия от тях Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП.
От своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че недоумява защо българските общности в чужбина са били изключени от темата за европредседателство. Тя обясни, че за съжаление е срещнала една разделена България и един обезверен народ при срещите си с тях. По думите ѝ българските общности могат да бъдат чудесно лоби на България. Според нея България трябва да има категорична позиция от всички институции по отношение на опитите за пренаписване на историята. Йотова коментира и Истанбулската конвенция, като посочи, че е документ, който защитава правата на жертвите на домашно насилие, но експертната дискусия по него още не е започнала.
Отчетът на президента Румен Радев за първата му година на поста бе сред основните теми в кулоарите на парламента.
Според ГЕРБ държавният глава е отчел какво е свършило правителството, а не самият той. В международен план управляващите изтъкнаха, че всички срещи на Румен Радев са били благодарение на премиера Бойко Борисов. От ГЕРБ са изненадани от разочарованието на президента за средствата за отбрана, при положение, че на КСНС е аплодирал предложението им за 2% от БВП за отбрана до 2024 година. Тома Биков призова Румен Радев ако с подкрепата на мотивите за вота на недоверие на БСП срещу кабинета желае политическа криза- да го каже ясно. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че президентската двойка е изпълнила със съдържание институцията. Абсолютно последователно е изпълнявала предизборните си обещания. Тя определи отчета им като респектиращ и изтъкна впечатляващата международна дейност на Румен Радев. Корнелия Нинова обясни, че държавният глава е отстоявал националния интерес по въпроси, свързани с националната сигурност и борбата с корупцията. От ДПС оцениха положително първата година на Румен Радев на поста. Според тях държавният глава е имал успешни опити да бъде коректив на законодателната, изпълнителната и на съдебната власт. Мустафа Карадайъ коментира, че Румен Радев се опитва да бъде обединител на нацията, но гласувалите за него имат малко по-големи очаквания.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: Ниското доверие към парламента се дължи и на грубите и непремерени нападки на държавния глава

Председателят на НС Цвета Караянчева: Ниското доверие към парламента се дължи и на грубите и непремерени нападки на държавния глава

24 Януари 2018 | 17:55 | Агенция "Фокус"
София. Прав сте, г-н Радев, че доверието в НС е критично ниско. Този притеснителен факт се дължи на много фактори, но в голяма степен и на грубите и непремерени нападки на държавния глава, който по Конституция трябва да бъде обединител на нацията и да води диалог с останалите институции, а не да раздава обидни квалификации. Това каза на брифинг председателят на Народното събрание Цвета Караянчева за отчета на президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В днешния от тъмен по-тъмен пейзаж, който беше нарисуван от президента една обида успя да се открои в катранено черно - че парламентарната република атрофира“, заяви тя. „В какъв смисъл г-н президент? Защото парламентарните групи гласуват в синхрон с взети партийни решения, защото мнозинството защитава правителството ли?“, попита Цвета Караянчева. „С цялото дължимо уважение г-н президент - всяка парламентарна група гласува спрямо предизборната си програма, с която е избрана в НС“, посочи тя. „Мнозинството подкрепя избрания от него МС, който е в изпълнителната власт, само докато въпросното мнозинство го подкрепя. Това г-н президент не се нарича „нотариат, официализиращ решения“, а отговорност към избирателите“, обясни председателят на НС. „Те са ни избрали, за да гласуваме именно така и това е част от демократичния процес, за който толкова сте се притеснили. Може би не е идеалното положение, но по-добро и демократично не е измислено“, каза още Цвета Караянчева.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: Констатирам с огромно съжаление, че катастрофичното говорене е предпочитан от държавния глава похват

Председателят на НС Цвета Караянчева: Констатирам с огромно съжаление, че катастрофичното говорене е предпочитан от държавния глава похват

24 Януари 2018 | 17:44 | Агенция "Фокус"
София. С огромно съжаление констатирам, че катастрофичното говорене изглежда е предпочитано от държания ни глава похват. Това каза на брифинг председателят на Народното събрание Цвета Караянчева за отчета на президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В годишния си отчет той говори за критичен период от развитието на България, за опасност от суспендиране на демокрацията и отменяне на обществения дебат за Председателството като алиби за бездействие по болните теми“, посочи тя. „Естествено мрачната картина веднага беше подсилена от обвинения към Брюксел - в безразличие и липса на разбиране и съдействие“, коментира Цвета Караянчева. „Толкова тънко прикрит израз на раздразнение заради силната европейска подкрепа за правителството - по-добре да го беше казал направо“, заяви тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Президентът подкрепи мотивите за вота на недоверие на БСП срещу кабинета - ако желае политическа криза, да го каже ясно

Тома Биков, ГЕРБ: Президентът подкрепи мотивите за вота на недоверие на БСП срещу кабинета - ако желае политическа криза, да го каже ясно

24 Януари 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
София. Учудени сме, че президентът практически подкрепи мотивите за вота на недоверие на БСП срещу кабинета. Ако той желае политическа криза в България - да излезе и да го каже ясно. Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Тома Биков за първата година от мандата на президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Но и да обясни с какво тя ще спомогне за решаването на всички проблеми, които избори в отчета си“, посочи той. „Притеснително е, че възгледите на президента съвпадат с тези на БСП. Считаме, че след като беше избран Румен Радев, трябва да бъде президент на всички българи“, изтъкна Тома Биков. „Винаги сме поддържали тази позиция и сме се отнасяли с уважение към него като президент на всички българи, включително и на хората, които са гласували за ГЕРБ“, заяви депутатът. „Президентът трябва да бъде равноотдалечен от всички политически сили. В противен случай, ако се позиционира от страната на опозицията, прави груба политическа грешка“, каза още Тома Биков.
В отговор на въпрос какво има между президента Румен Радев и ГЕРБ - война или противоборство депутатът коментира: „Подложени сме на мониторинг. Нямаме проблем с политиката, която водим“. „Ние не водим войни, искаме да решаваме проблемите на хората. Считаме, че има големи проблеми. Нямаме време за войни- който има време, нека да води войни“, заяви Тома Биков. Попитан споделя ли ГЕРБ вижданията на президента Румен Радев за свободата на словото депутатът посочи: „Не ги споделяме. Виждам колко медии има около мен, ако това не е свобода на словото- здраве му кажи. Всички проблеми се дискутират по телевизиите постоянно“.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: На КСНС президентът аплодира ангажимента на правителството за 2% от БВП за отбрана до 2024 г., а сега е разочарован

Тома Биков, ГЕРБ: На КСНС президентът аплодира ангажимента на правителството за 2% от БВП за отбрана до 2024 г., а сега е разочарован

24 Януари 2018 | 12:40 | Агенция "Фокус"
София. Само преди 15-тина дни по време на КСНС президентът аплодира ангажимента на правителството до 2024 година да имаме постигнати 2% от БВП за отбрана. Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Тома Биков за първата година от мандата на президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сега сме изненадани от новата му позиция, че е разочарован от това, че не са отделени 2%. Разбираме, че е искал още през 2018 година да имаме 2%“, посочи той. „Така го разчитаме, ако е така трябва да продължи с говоренето по тази тема и да каже от кои сектори на обществения живот трябва да бъдат взети проценти и да бъдат дадени на отбраната веднага“, обясни Тома Биков. „Друг е въпросът дали ние ще се съобразим с това негово желание, но е длъжен да го обясни пред обществото“, коментира депутатът от ГЕРБ. „Концепцията на премиера Бойко Борисов, че отношенията между ЕС и Турция трябва да бъдат стабилни е от времето, когато Румен Радев не знаеше, че ще бъде кандидат за президент на БСП“, поясни Тома Биков. „Това е една от последователните политики на Бойко Борисов, не виждам защо президентът е учуден. Премиерът няма вина, че Меркел, Юнкер, Таяни и Туск, които участват в договарянето на срещата с Турция, най-накрая и Ердоган, имат желание да се срещнат с него“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Всяка една ескалация на обстановката в Сирия може да доведе до сериозни усложнения, надявам се ЕС да излезе с позиция

Президентът Румен Радев: Всяка една ескалация на обстановката в Сирия може да доведе до сериозни усложнения, надявам се ЕС да излезе с позиция

24 Януари 2018 | 12:34 | Агенция "Фокус"
София. Това, което стана в Сирия, тревожи всички. Това каза на пресконференция президентът Румен Радев по повод една година от встъпването си в длъжност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Виждаме на практика, че се води една силна военна кампания. Осъществяват се масирани въздушни удари, загиват цивилни граждани. Това трябва да бъде обект, и то по-скоро, на внимание на международната общност. Мисля, че това е опасно. Всяка една ескалация на обстановката в Сирия може да доведе до сериозни усложнения. Надявам се, че ЕС най-сетне ще излезе със своя позиция, най-сетне ще има реална намеса и няма да чака тези въпроси да се решават извън нас по някакви други места, в някакви други преговори, които на практика се връщат върху нас като бумеранг“, заяви Радев.
По думите му по въпроса за Донбас, има ясни позиции и това е Минското споразумение. „То трябва да се изпълнява еднакво отговорно и от двете страни. Тук трябва да има много по-голяма прозрачност и двете страни трябва да дадат възможност за допускане на наблюдатели и реална оценка на международната общност какво точно става и как се изпълнява това споразумение“, допълни Радев. Според него това е единственият начин и трябва да се положат всички усилия този конфликт да бъде решен по дипломатически път.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Подчертаваме, че голяма част от срещите на президента Румен Радев с международни фактори, бяха благодарение на премиера Бойко Борисов

Тома Биков, ГЕРБ: Подчертаваме, че голяма част от срещите на президента Румен Радев с международни фактори, бяха благодарение на премиера Бойко Борисов

24 Януари 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
София. Искаме да подчертаем, че голяма част от срещите, които президентът проведе с международни фактори, бяха благодарение на премиера Бойко Борисов. Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Тома Биков за първата година от мандата на президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Той имаше срещи с тези международни фактори и по протокол те се видяха и с Румен Радев“, посочи той. „Не мисля, че тази пунктуалност в отчитането на международната дейност говори за много широката такава. Без да даваме оценки на международната дейност на президента, просто споменаваме факта“, коментира Тома Биков. „Това е добро за България. Правителството се опитва да работи в синхрон с президентската институция. Не знам дали от другата страна срещаме подобен подход“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Отчетът на президента Румен Радев беше отчет на управлението ни, очаквахме да чуем какво е направил той за една година

Тома Биков, ГЕРБ: Отчетът на президента Румен Радев беше отчет на управлението ни, очаквахме да чуем какво е направил той за една година

24 Януари 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
София. Отчетът на президента Румен Радев по-скоро беше отчет на нашето управление, което ни изненада.
Очаквахме да чуем какво е направил президента за тази една година, за която управляваше България, дори в рамките на 3-4 месеца през служебното правителство. Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Тома Биков за първата година от мандата на президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нямаме проблем да отговорим на въпросите от пресконференцията на президента“, посочи той. „Президентът каза какво всички останали не са или са направили през последната година, докато е президент“, заяви Тома Биков. „От това, че беше увлечен да коментира работата ни, президентът забрави да спомене, че правителството му удължи санкциите срещу Русия и подписа СЕТА“, каза още депутатът.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: За първи път в този мандат създадохме електронен регистър, в който могат да се видят всички случаи на помилване

Вицепрезидентът Илияна Йотова: За първи път в този мандат създадохме електронен регистър, в който могат да се видят всички случаи на помилване

24 Януари 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. За първи път в този мандат създадохме електронен регистър, в който могат да се видят всички случаи на помилване. Това каза на пресконференция вицепрезидентът Илияна Йотова по повод една година от встъпването си в длъжност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще кажа само по две думи за трите комисии от уважение към тяхното съдържание и към експертите, с които работих през тази една година. Комисията по помилвания. 577 молби за помилвания, от които 7 указа, издадени за помилване. И тук искам да спомена нещо изключително важно. За първи път в този мандат, моя и, разбира се, най-вече на г-н Радев, ние създадохме електронен регистър, в който на сайта на българския президент могат да се видят всички тези случаи на помилване. Разбира се, при спазване на законите за запазване на личните данни. Но казусите са там, мотивите, които е предложила Комисията по помилване, дискусията, която се е състояла, мотивите, с които вицепрезидентът е взел своето решение. Знаете ли, тази комисия е много важна, защото тя опира до много човешки съдби. Ами тя може да бъде един естествен коректив на политиката, която се води в цялата съдебна и правораздавателна система“, заяви Йотова. Според нея дори извадката от тези няколко стотици молби е много важна за това как изглеждаме в тази сфера. По думите ѝ все по-малко, все по-ниска е възрастта на тези, които извършват престъпление, все повече са необразованите хора, които извършват тези престъпления, а най-страшното е, че го вършат по няколко пъти. Според нея от дейността на тази комисия може да се направят и други изводи. „Една голяма част от процента престъпления са процентът престъпления от домашно насилие. При това, мотивите, които се пишат често за помилване, са още по-тревожен факт, тъй като извършителите на тези престъпления дори и не считат, че са извършили престъпления. От дейността на тази комисия може да се направи изводът, че превенцията в Закона за домашно насилие не изпълнява своите функции. Защото какво от това, че има ограничителни заповеди, какво от това, че идва полицията, когато се стига до убийства. От дейността на тази комисия се поставя големият въпрос за съдбата на децата, чиито родители са в местата за изтърпяване на наказания. От тази комисия става ясно, че все повече престъпления се вършат от зависими хора, от наркотици, от алкохол. И една голяма част от тези престъпления за съжаление са пътно-транспортни произшествия“, допълни тя.
За Комисията по гражданство Йотова посочи, че от началото на мандата са дадени български документи на 3380 човека. „Направих си труда да видя колко са българските паспорти от началото на прехода. Приблизително тяхната сума е 153 хиляди човека. Какво може като извод да се направи от дейността на тази комисия? Това е, че са много ревниви другите институции. Но и те осъзнаха най-накрая, защото работим в екип и всички имаме едни и същи трудности, че е важно да има промяна в законодателните уредби на трите закона – за българите в чужбина, за българското гражданство и за пребиваването на чужденците в България. От тези близо над 3400 човека най-много паспорти са получили македонски граждани. И тъй като имаше предварителни запитвания, бих искала да кажа, че все още няма как да изчислим дали подписаният договор за добросъседство е увеличили или обратно, намалил молбите от страна на македонски граждани. Защото все още работим с молби отпреди подписването на това споразумение. Но има нещо много хубаво като тенденция и аз се надявам, че с общи усилия като държава не само трябва да я запазваме, трябва да я стимулираме. Че вече раждаме едно второ поколение млади българи, които искат да бъдат български граждани, защото техните родители вече са получили в предишните години укази за българско гражданство на основание български произход“, добави тя.
Илияна Йотова подчерта, че за тази една година няма нито един човек или гражданин на друга държава, който да е поискал българско гражданство в т.нар. графа „крупни инвеститори“. За третата комисия – за получаване на политическо убежище, вицепрезидентът уточни, че там нещата са в много по-малки размери - 23 са подадените молби за закрила. По думите ѝ основният проблем там е, че гражданите, които подават тези молби, често не правят разлика между институцията даване на политическо убежище или получаване на статут на бежанци и затова техният брой е така ограничен и често пъти не се образуват преписки, защото не са в компетенциите на президентството. Илияна Йотова благодари лично на президента за това, че през тази една година е показал, че България има достойния президент, с който се работи леко, в синхрон, компетентно.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Нито една институция у нас няма точна статистика къде са чужденците, на които сме дали български документи

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Нито една институция у нас няма точна статистика къде са чужденците, на които сме дали български документи

24 Януари 2018 | 12:19 | Агенция "Фокус"
София. Важна е една тема, която е свързана и с българското гражданство. Нито една институция в България няма точна статистика тези, на които сме дали български документи, къде са, дали те въобще имат някакво отношение към българската държава, как използваме техния потенциал, те имат ли някакви бизнес отношения и по някакъв начин отнасят ли се те към държавата България. Това каза на пресконференция вицепрезидентът Илияна Йотова по повод една година от встъпването си в длъжност в отговор на въпрос на Агенция „Фокус“. Вицепрезидентът добави, че няма регистър на хората, които със специални постановления и които получават стипендии от България, за да учат в наши университети – от Македония, от Молдова и др. „Хубаво, те завършват висши учебни заведения в България, учат български език, получават своите дипломи и после никой не знае къде са те и дали се възползваме от техния потенциал. Това е една огромна работа, много амбициозна, но ще я свършим. До голяма степен вече сме започнали работа и с различните университети и МОН“, заяви Йотова. Тя уточни, че не иска да изземва чужди функции, а иска да сложат заедно малко ред в тази сфера.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Няма просто разминаване между институциите, а противоборство

Корнелия Нинова, БСП: Няма просто разминаване между институциите, а противоборство

24 Януари 2018 | 12:17 | Агенция "Фокус"
София. Няма просто разминаване между институциите, а противоборство. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова за първата година от встъпването в длъжност на държавния глава Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитана дали споделя оценката на президента, че няма война между институциите, а просто разминаване, лидерът на БСП предположи, че той се е въздържал от по-остри думи. „На мен ми изглежда много повече от разминаване. Понеже имам информация от Консултативните съвети, от комисията, която беше създадена в Народното събрание да работи срещу него, за мен просто разминаване между институциите е слабо изречение, правилното е противоборство. Управляващото мнозинство и президентът Радев имат абсолютно различни позиции по важни за държавата теми, като например борбата с корупцията. Това не е просто разминаване. Това е битка на концепции по този въпрос, съществена битка“, коментира тя. Във връзка с оценката на президента за парламента, Нинова заяви, че я приема с тъга. „Но е вярна. Виждате какво прави мнозинството с парламентарната република. ГЕРБ години наред, Бойко Борисов лично три мандата, превърна парламента в това, което каза г-н Радев – нотариат, който му заверява подписа. Вчера се убедихте. Може ли да има вот на недоверие към правителство и да не дойде министър-председателя. От месеци не е идвал на парламентарен контрол. Това е основен проблем на демокрацията и на парламентарната република в България. Това не е личностен проблем. Това е системно и последователно погазване на Конституцията и на институциите в България. Споделят мнението на президента Радев по този въпрос“, коментира лидерът на БСП. По отношение на свободата на словото, която е засегната в отчета на държавния глава, Корнелия Нинова поясни, че и тук подкрепя президента. „Имаме нужда от свобода на словото. Ще дам примера с изгонването на председателя на опозицията от парламента. Това е тежко посегателство върху свободата на различното мнение и словото. Щом се случва тук в парламента, в парламентарна република, представете си как е навън?“, попита лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: България трябва да има категорична позиция от всички институции по отношение на опитите за пренаписване на историята

Вицепрезидентът Илияна Йотова: България трябва да има категорична позиция от всички институции по отношение на опитите за пренаписване на историята

24 Януари 2018 | 12:14 | Агенция "Фокус"
София. България трябва да има категорична позиция от всички институции по отношение на опитите за пренаписване на историята. Това каза на пресконференция вицепрезидентът Илияна Йотова по повод една година от встъпването си в длъжност в отговор на въпрос на Агенция „Фокус“. „Срещите ми с българската общност зад граница ще продължат и през 2018 г. Ще продължи работата ми в Обществения съвет, в който има много колеги журналисти, учени от БАН, университетските преподаватели, общественици, политолози и социолози, антрополози, за да измислим общата национална политика и стратегия за българите, които живеят навън. Мога да ви спомена само един факт, който беше новина и за мен. Оказа се, че след многогодишен труд на БАН, в момента заедно с нас българите, които живеем тук в България, близо 15 млн. човека по света говорят български език“, заяви Йотова. Тя уточни, че първата ѝ основна задача с помощта и с екипите, с които работят и в другите институции, е навсякъде да отстояват правото на изучаване на български език. „Аз самата участвах преди няколко години в питане до ЕК дали това може да се реши на европейско ниво, поне за държавите членки. Оказа се, че ЕК ни препоръча да си уреждаме нещата двустранно. Ще продължим работата ни и в тази посока. На следващо място има много нерешени неща там, където българските общности са признати за малцинства. Това са няколко държави, знаете последния случай в Албания. Ще стимулираме участието на българските общности в националните по места органи, където те могат да защитават своите права“, допълни Йотова.
Вицепрезидентът Илияна Йотова специално благодари на президента на Радио и Агенция „Фокус“ Красимир Узунов, на секретаря и на президента, с които са били в тези мисии. „Видяхме техните проблеми, обобщихме ги, разговаряме с българските посолства и консулства. Има маса нерешени неща, които стоят пред нас като държава и трябва да ги направим. Втората голяма тема, обобщение, съхраняването на българското културно наследство. Няма да скрия от вас, има си определено асимилационни настроения в държавите, в които те живеят. Не само по отношение на езика, защото езикът е най-важното да съхраниш самосъзнанието си, но не само той, по отношение на паметници, дори на опити за пренаписване на историята, за което българската държава трябва да има категорична позиция от всички институции“, каза още Илияна Йотова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Президентската двойка изпълни със съдържание институцията и абсолютно последователно изпълнява предизборните си обещания

Корнелия Нинова, БСП: Президентската двойка изпълни със съдържание институцията и абсолютно последователно изпълнява предизборните си обещания

24 Януари 2018 | 12:07 | Агенция "Фокус"
София. Президентската двойка изпълни със съдържание институцията и абсолютно последователно изпълнява предизборните си обещания. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова за първата година от встъпването в длъжност на държавния глава Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според нея това е най-силната характеристика на Румен Радев и Илияна Йотова. „Респектиращ беше отчетът на президента и вицепрезидента. Придадоха за тази една година ново съдържание на президентската институция. Запълниха я със съдържание: впечатляваща международна дейност, в който президентът Радев отстояваше националния интерес на България, силни, последователни и твърди позиции, съсредоточени по вътрешнополитически въпроси, съсредоточени върху теми като национална сигурност, борба с корупцията, социални въпроси“, изброи Нинова.
Попитана какво не е успял да направи държавният глава, лидерът на БСП посочи, че той сам е направил своя отчет. „Не успя да ни убеди, включително и нас за достигане на 2% от БВП за превъоръжаване. Знаете, че нашата партия има друга позиция по този въпрос. Аз съм я заявявала пред него на КСНС. Самият той каза, че не е успял да убеди управляващите по отношение на мерките за борба с корупция. Остана на различна позиция с управляващото мнозинство с антикорупционния орган“, допълни тя.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Истанбулската конвенция защитава правата на жертвите на домашно насилие, експертната дискусия по нея още не е започнала

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Истанбулската конвенция защитава правата на жертвите на домашно насилие, експертната дискусия по нея още не е започнала

24 Януари 2018 | 12:06 | Агенция "Фокус"
София. Истанбулската конвенция е документ, който защитава правата на жертвите на домашно насилие, експертната дискусия по нея още не е започнала. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по повод една година от встъпването си в длъжност, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
"Първата реплика, която произнесох по този дебат, е, че така винаги става, когато някой се опитва да вземе решение зад гърба на хората. Защо не беше обсъдена Истанбулската конвенция преди български министър да я подпише в Съвета на министрите? Защо тогава не се повдигна този въпрос? Второ, до ден днешен не съм чула министрите от ПП ГЕРБ, които не я подкрепиха на заседание на Министерски съвет и техните аргументи", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя отчете, че 10-те години работа по този документ са били години на работа срещу домашното насилие и жените - един страшен проблем, който ние се правим, че не съществува.
„Насилието срещу жените е страшен проблем, който освен всичко друго самите жертви не искат да говорят за него. И аз ще продължавам да се боря за техните права, защото смятам, че това е документ, който защитава техните права и всяка друга дискусия е много важна, но тя не се отнася до тази конвенция. Ще бъда винаги на страната на слабите, защото на този свят най-трудно е да се бориш за права - винаги има някой, който иска да ти ги отнеме“, заяви вицепрезидентът. Тя добави, че тзи конвенция дори да бъде приета може да остане толкова мъртъв документ, колкото и други конвенции, по които България е страна, докато не видим до какви законодателни промени, които тя ще доведе до себе си.
„Експертната дискусия не е завършила, тя дори не е започнала и всякакво налагане на тази конвенция ,принудително и всякакви апаратни хватки за събиране на гласовете за нейната ратификация е унижение за жертвите и онези, заради които беше създаден“, каза още Йотова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Президентът Румен Радев се опитва да бъде обединител на нацията, но гласувалите за него имат малко по-големи очаквания

Мустафа Карадайъ, ДПС: Президентът Румен Радев се опитва да бъде обединител на нацията, но гласувалите за него имат малко по-големи очаквания

24 Януари 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев се опитва да бъде обединител на нацията, но нашите избиратели, които гласуваха за него, имат малко по-големи очаквания. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ за първата година от мандата на президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Оценяваме положително първата година от мандата на президента Румен Радев“, заяви той. „Президентът имаше и успешни опити да бъде коректив и на законодателната, и на изпълнителната, и на съдебната власт“, каза още Мустафа Карадайъ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Сега не е моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция

Президентът Румен Радев: Сега не е моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция

24 Януари 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. Моят призив към парламента е да се прояви разум. Сега не е моментът да ратифицираме Истанбулската конвенция. Това каза на пресконференция президентът Румен Радев по повод една година от встъпването си в длъжност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на държавния глава има изключително важни теми за нашето общество като бедността, престъпността, корупцията и демографската катастрофа. "Очаквам правителство и парламент да запретнат ръкави и да си напишат домашното час по-бързо, това очакват и българите", заяви Радев. По думите му тази конвенция не трябва да се използва като параван за отвличането на вниманието и отбеляза, че само приемането на конвенцията ,без реално работещи закони няма да ни свърши работа.
„Истанбулската конвенция е много показателна какво не трябва да правим - да подписваме документ, без да е дебатиран тук, без да знаем какво реално следва от него. Също така от сърцето на Европа да се дават декларации, че ние ще приемем тази конвенция, без да се е произнесъл българският парламенти, без да е изчерпан един задълбочен, пълноценен дебат в нашето общество“.
„Факт е, че в България има насилие над жени и деца, че има домашно насилие. Факт е, че имаме пропуски в нашето законодателство, което трябва да бъде обновено", каза държавният глава, но отбеляза, че Истанбулската конвенция разделя и взривява обществото. "Под тази благородна инициатива прозира една друга идеология. Трябва наистина обществото да се произнесе по нея", каза Радев. Той добави, че трябва да обновим нашите закони, така че да има реална защита и държавата да бъде не толкова наблюдател, констатиращ това насилие, а да бъде закрилник на правата на жените и децата.
Румен Радев подчерта, че по темата няма никакъв разкол в президентската институция.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Симов, БСП: През първата година на президента Радев ГЕРБ се опитваха да се конфронтират с него и мелодраматично пищяха, че нямат пред себе си Росен Плевнелиев

Александър Симов, БСП: През първата година на президента Радев ГЕРБ се опитваха да се конфронтират с него и мелодраматично пищяха, че нямат пред себе си Росен Плевнелиев

24 Януари 2018 | 11:22 | Агенция "Фокус"
София. През първата година на президента Радев ГЕРБ се опитваха да се конфронтират с него и мелодраматично пищяха, че нямат пред себе си Росен Плевнелиев. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Александър Симов за първата година от встъпването в длъжност на държавния глава Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му няма нормален човек, който да отрече, че съществуват искри между институциите. „Според мен желанието за война е особено от едната институция. Онази прословута фраза на Румен Радев: „Ако искат война, ще я получат“ не беше призив за тръгване по бойната пътека, а предупреждение да не се закачат с него“, коментира Симов. Според него президентът е прав, че парламентарната република атрофира и това се дължи на „негово превъзходителство Бойко Борисов“. „Както виждате, той отказа да дойде дори на дебатите по вота на недоверие към неговото правителство. Това е трайна и системна черта на политиката на ГЕРБ“, заяви депутатът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: През годините от президентската институция се отнемат правомощия и това не е добре за българската демокрация

Президентът Румен Радев: През годините от президентската институция се отнемат правомощия и това не е добре за българската демокрация

24 Януари 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
София. През годините от президентската институция се отнемат правомощия. Това каза на пресконференция президентът Румен Радев по повод една година от встъпването си в длъжност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Началникът на НСО не е подавал рапорт за освобождаванеЗнаете, че в момента тече прокурорска проверка, но тук става въпрос за проблеми със законите. Мандатът на предишния президент бе белязан с голям срив в авторитета на институцията, която загуби контрола на Държавната агенция за разузнаване и на Националната служба за охрана. ДАР от служба, пряко подчинена на президента, стана служба пряко подчинена на Министерски съвет. НСО от служба пряко подчинена на президента, стана служба към президента, който осъществява по същество нейното ръководство и контрол по 3 начина - да назначава началника след съгласуване с Министерски съвет, да утвърждава щата и да удостоява с висше офицерско звание, а реалният контрол по закон се осъществява от постоянна комисия в парламента. Така че към момента началникът на НСО по закон няма пряк началник" коментира държавният глава.
"Мисля, че това, което става не е добре за българската демокрация, тя се основава на баланса на власти. Когато този баланс между институциите се наруши в полза на една, когато имаме прекалена концентрация на власт в ръцете на правителството - и формална, и неформална, резултатите са налице", каза още Радев.
той отрече да има намерения да създава нова партия. "Нормално е моите разбирания и тези да срещат подкрепа и разбирания в една или друга политическа сила. Нямам никакво намерение да създавам самостоятелен политически проект. Това съм го обявил отдавна и не съм се отклонил в тази насока", коментира държавният глава
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Няма война между институциите, има определени ценностни разминавания

Президентът Румен Радев: Няма война между институциите, има определени ценностни разминавания

24 Януари 2018 | 10:50 | Агенция "Фокус"
София. Няма война между институциите, има определени ценностни разминавания. Това каза на пресконференция президентът Румен Радев по повод една година от встъпването си в длъжност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да си отговорим на въпроса има ли корупция в България. Очевидно има. Трябва да си отговорим на въпроса как се противопоставяме на тази корупция. За мен вотът на недоверие е част от усилията, които полага обществото за справянето с корупцията. Оценявам всяко едно усилие в тази насока. Категорично искам да кажа, че няма война между институциите. Има определени ценностни разминавания. С парламента работим в рамките на законите. С премиера на Борисов показахме, че можем да работим заедно и то ефективно. Не приемам българският премиер и германски канцлер да оповестяват покана към чужд държавен глава, а българския президент да го научава от медиите“, заяви Радев. По думите му Турция явно е имала намеса в изборния процес у нас, както и в работата на българското мюсюлманско изповедание. „Когато говорим за отношения с Турция трябва да сме много честни. България трябва да помага да се избегнат рисковете. Досега не съм чул мнението на г-н Борисов“, каза още Румен Радев.
„С г-жа Нинова се виждам толкова често, колкото и с премиера, колкото и с председателя на Народното събрание. Президентът не дължи обяснения и извинения на властта“, добави президентът.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Недоумявам защо българските общности в чужбина бяха изключени от темата за българското европредседателство

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Недоумявам защо българските общности в чужбина бяха изключени от темата за българското европредседателство

24 Януари 2018 | 10:40 | Агенция "Фокус"
София. Недоумявам защо българските общности в чужбина бяха изключени от темата за българското европредседателство. Това каза на пресконференция вицепрезидентът Илияна Йотова по повод една година от встъпването си в длъжност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За съжаление, срещнах една разделена България и един обезверен народ. Хората очакват от нас да бъдем и техни говорители. Хората очакват промяна. Фокусът в моята работа беше тази с нашите сънародници зад граница, с разбирането, че не са само формални задължения, а кауза. За тези хора България е истинската родина. Със силата на президентската институция искам да им кажа, че България стои зад тях. Казах им навсякъде, че те са огромен потенциал за страната. Амбицията ми надскача отделни политики, надскача един мандат“, заяви Йотова. Тя уточни, че не могат да върнат всички наши сънародници у нас, но могат да работят спешно за съхранение на самосъзнанието. „Българските общности могат да бъдат чудесно лоби на България. Не доумявам защо тези общности бяха изключени от темата за българското председателство. С ясното съзнание сме, че тази политика не може да бъде самоцел. Срещнах се с българските общности в 10 страни с ясното съзнание, че решаваме конкретни проблеми. Очертавахме дългосрочни перспективи. Вчера един български министър каза фразата, че България в това председателство не трябва да има позиции, защото решенията се взимат от ЕС. Питам аз - а къде сме ние?“, запита вицепрезидентът.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Парламентарната република атрофира

Президентът Румен Радев: Парламентарната република атрофира

24 Януари 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната република атрофира. Това каза на пресконференция президентът Румен Радев по повод една година от встъпването си в длъжност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Парламентът се превръща в нотариат, който официализира решенията на правителството. Доверието към парламента е критично ниско. Трябва да отстояваме демократичните си права. Ще настоявам за прозрачност на собственост, управленски решение и харчене на публични средства. Ще стимулирам обществения дебат за свободата на словото. Ще работя за реформа в правосъдната реформа и антикорупционното законодателство. Въвеждането на електронното управление е без алтернатива и не може да бъде отлагано повече. Децентрализацията на общините е важна стъпка. Необходими се неотложни мерки в системата на образованието, свързани не само със заплати и ремонти на училища“, заяви президентът. Според него от особена важност е засилването на Трансатлантическото сътрудничество.
„Предстоят важни посещения у нас и зад граница. В сферата на сигурността ще настоявам за интегриран подход при решаването на проблемите в сектора. Планирането на отбраната трябва да бъде всеобхватен и дългосрочен процес. Ще следя за своевременно разработване на Програмата за отбранителните способности 2030. Време е да се осъзнаем, че политиката за сигурност вече не е чисто военен въпрос, а нов импулс на интеграционните процеси в ЕС. Считам, че в идните месеци и години е нужно национално усилие за преодоляване на моралната криза на българското общество. Нейни рожби са и корупцията, и престъпността, и политическата апатия, и настъпленията срещу свободата на словото. Доказахме, че президент и вицепрезидент могат да работят ефективно в екип“, каза още Румен Радев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Не успях да убедя управляващите за ревизия на приетия от тях Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП

Президентът Румен Радев: Не успях да убедя управляващите за ревизия на приетия от тях Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП

24 Януари 2018 | 10:23 | Агенция "Фокус"
София. Не успях да убедя управляващите за ревизия на приетия от тях Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП. Това каза на пресконференция президентът Румен Радев по повод една година от встъпването си в длъжност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Проблемите на личния състав остават нерешени. Постигнатото от министъра на отбраната увеличение на заплатите се разминава с очакванията. Това, което не успях да свърша, бе да убедя управляващите за ревизия на приетия от тях Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП. Планът ще бъде прегледан едва през септември, но с неясен резултат“, заяви Радев. По думите му основен акцент в работата му е било отстояването на суверенитета и сигурността на България. Според него те не са даденост. Президентът уточни, че голяма част от усилията му са били посветени на изграждане на ефективен антикорупционен модел. „Цялата истина за КТБ гражданите очакват от съда. Приетият антикорупционен закон е слаб. Ръководството на антикорупционния орган ще се избира от парламента, който избира правителството. Това отсега поставя под въпрос неговата независимост. Видно е, че и занапред борбата с корупцията ще се води от гражданите и медиите. България е в критичен момент от своето развитие. Председателството не отменя дебата. Председателството не е алиби за бездействие по болните за българина теми“, каза още Румен Радев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Вярвам, че 2018 г. е възможност да изведем българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварих

Президентът Румен Радев: Вярвам, че 2018 г. е възможност да изведем българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварих

24 Януари 2018 | 10:12 | Агенция "Фокус"
София. Вярвам, че 2018 г. е възможност да изведем българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварих. Това каза на пресконференция президентът Румен Радев по повод една година от встъпването си в длъжност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Мандатът започна с формиране на служебно правителство. Кабинетът на „Герджиков“ изпълни безупречно основната си мисия. Подписан бе Национален рамков договор в здравеопазването, правителството събра десетки милиони просрочени вземания, бе спряна процедурата по концесиониране на Летище „София“. Отмени се наредбата за интеграция на чужденци. Редовното правителство обаче побърза да я поднови. След проведени консултации с всички парламентарно представени политически сили, връчих мандат на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Обнародвах 86 закона, като на 5 от тях наложих вето. Упражних това правомощие в интерес на български граждани. 4 от ветата бяха преодолени, при две вета са постигнати резултати – при закона за концесиите и при закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. отмяната на мораториума съхрани живота на множество тежко болни. Сезирах Конституционния съд относно СЕТА“, заяви Радев. По думите му българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън, а не обратното. „През годината приех част от поканите и осъществих 22 посещения зад граница. От февруари до май представлявах България на 4 заседание на Европейския съвет. Вярвам, че 2018 г., в която отбелязваме 140 години от Освобождението на България, е възможност да изведен българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварих“, каза още Румен Радев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ердоган. 21 май 2018 г.
Ердоган. 21 май 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.