НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Павел Шопов, "Обединени патриоти": Тази тема не е най-точната, която БСП трябваше да избере за вот на недоверие

Павел Шопов, "Обединени патриоти": Тази тема не е най-точната, която БСП трябваше да избере за вот на недоверие

22 Януари 2018 | 09:16 | Агенция "Фокус"
София. Тази тема не е най-точната, която БСП трябваше да избере за вот на недоверие. Това коментира Павел Шопов, член на Атака, депутат от ПГ на "Обединени патриоти", в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”, съобщиха от екипа на предаването.
Шопов заяви позиции по следната тема: „Интродукция“.
„Много се радвам да Ви видя, не Ви виждам често на телевизионния екран. Г-н Шопов, този буркан какъв е, дето го държите в ръка?”, обърна се водещата Илиана Беновска към своя гост. „Вие не сте ме гледала, аз съм постоянно в нашата телевизия „Алфа”. Той е мед, произведен от български пчели, на които аз съм работодател и Ви го подарявам, да ви е сладко!”, отговори роденият през 1955 г. в гр. Пловдив политик.
Благодаря много, да вземем да поднасяме на нашите гости ябълки с мед ли? Хубава идея ми давате.”, каза трогнатата водеща Илиана Беновска и на свой ред подари традиционната ябълка, дар, станал запазена марка за нея и част от журналистическото й амплоа: „Ще Ви я подам, както я подадох на президента Радев – внимателно, не нападателно.”, допълни журналистката, подхвърляйки плода на депутата.
Павел Шопов коментира и темата: „Трусове в управленската коалиция“.
„Защо, г-н Шопов, вчера Волен Сидеров, Вашият лидер, втвърди окончателно тона тука, в студиото на „Канал 3” и каза, че е не само против ратификацията на конвенцията, но може би ще гласува и знаково на вота на недоверие, който БСП внася срещу ГЕРБ?”, попита водещата Илиана Беновска. „Натрупаха се няколко причини да считаме, че ГЕРБ постъпва неправилно. Да започнем от увеличението на водата, което беше разгласено преди Нова година, въпреки че Вие ще кажете – това е работа на КЕВР (Комисия за енергийно и водно регулиране – бел. авт.), който е независим орган. Няма такова нещо, тука става въпрос за висша политика. Всички в България считат, че това е работа на правителството. Като се премине през въпроса за тази Истанбулска конвенция, която за нас е абсолютно неприемлива – ние сме категорично против нея. Като се мине през случая, който вчера разгласихме (опитите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да прехвърли стопанисването на преградната стена на язовир „Бели Искър” на областния управител на София-област и член на Атака Илиан Тодоров – бел. авт.), нали разбирате за какво става дума, 88 000 000, които са необходими, с бюджет 1 000 000 и 15 000 лева за капиталови разходи – областният управител какво може да направи? Тази стена явно е опасна и някой иска да се отърве от отговорност. Самата г-жа Фандъкова би първа тревога по въпроса. Илиан Тодоров е алармирал по медиите. Концесионерът „Софийска вода” черпи от там вода по девет стотинки, а я продава на софиянци по два лева. Тука се натрупват въпроси.”, коментира юристът, работил преди 10 ноември 1989 г. като районен съдия в гр. Пловдив, а в последствие като адвокат.
„Г-н Шопов, трябва ли Волен Сидеров да гласува знаково по време на вота на недоверие?”, продължи водещата Илиана Беновска. „Започнах с актовете на враждебност, на несъгласие с нас, на неуважение и ще прибавя още един. Когато дойдоха на гости в Народното събрание еврокомисарите – г-н Сидеров подари на г-н Юнкер една бутилка българска ракия и тогава лидерът на ДПС, на който все забравям името, започна с едни обвинения за вредата от националистите във властта. Нормално беше нашите коалиционни партньори да ни защитят и да кажат на гостите ни, че работят добре с нас. Това беше акт на обикновена коалиционна съпричастност, почтеност. Не последва нито от председателката на Народното събрание, нито от г-н Цветанов някакво опровержение. Те като че ли се съгласиха с лидера на ДПС. Натрупаха се знаци от страна на ГЕРБ, а Волен Сидеров е най-старият действащ български политик от преди 89-та година, той е свикнал да дава знаци.”, сподели бившият председател на Християн-демократическия съюз, станал неделима част от СДС в годините на прехода.
„Това не е ли малко в стил „Доган”, знаете, че Ахмед Доган така правеше – парламентарната група гласува за или против, той обратното?”, попита водещата Илиана Беновска. „Не, не го сравнявайте с Доган. В този смисъл г-н Сидеров, във Вашето студио вчера, даде знак, който трябва да бъде тълкуван, който трябва да бъде взет предвид.”, анализира бившият член на Националния координационен съвет на СДС.
„Аз искам да Ви питам нещо друго – той обсъждал ли го е това? Виждате, че Красимир Каракачанов, лидерът на ВМРО, беше изненадан, не е обсъждано това с него.”, попита водещата Илиана Беновска. „Ще го обсъдят на коалиционен съвет, това не е проблем и г-н Сидеров ще изкаже своето мнение. Ние всички забелязахме знаците, които ни дава ГЕРБ и ние също отправяме своя знак. Ние участваме в коалицията, защото считаме, че това дава стабилност на държавата.”, констатира възродилият политическата си кариера в редовете на Атака след упадъка на СДС Павел Шопов.
Бе обсъден и вотът на недоверие.
„По време на вота на недоверие ще защитите ли самата партия ГЕРБ, вероятно ще бъде нападнат лично лидерът Бойко Борисов, както и цялата коалиция ГЕРБ-Обединени патриоти? Ще се ограничите ли да защитавате само коалицията?”, попита водещата Илиана Беновска. „По начало тази тема не е най-точната, най-добрата, която БСП трябваше да избере за вот на недоверие. Няма да им подсказвам теми, разбира се. Ние, с г-н Сидеров, можем да ги консултираме, но не е това нашата работа. Ние от Атака говорим открито, предупреждаваме, ние винаги заявяваме откъде може да дойде опасността.”, поясни кандидатът на Волен Сидеров за вицепрезидент на президентските избори 2006 г., загубил балотажа от двойката Георги Първанов-Ангел Марин.
„Има ли тема, която според Вас може да бъде, по оценка на Вас, патриотите, тема за вот на недоверие? Не ми я казвайте, но Ви питам – има ли?”, попита водещата Илиана Беновска. „За сега няма, но те въпросите, темите, бедите на България не са по силата на една или друга партия в момента, те не произтичат от само едно управление, те произтичат от модела, в който бяхме вкарани преди 27 години. Този порочен модел, от който произтичат и корупцията, и проблемите в здравеопазването, и икономиката, която е замряла, и проблемите в селското стопанство – колониалният модел, в който сме вкарани преди толкова години.”, беше категоричен народният представител.
„ДПС днес отново поиска демонтаж на това правителство и съставяне на програмен кабинет, което можело да стане и след нови избори. Това заяви заместник-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов сутринта в „Неделя 150” (радиопредаване на радио „Хоризонт – бел. авт.). Вие казахте преди малко, че сте се усетили незащитени от ГЕРБ и от председателя на парламентарната група Цветанов. Какво очаквате като реакция от ГЕРБ?”, попита водещата Илиана Беновска. „Да направят категорично изявление. Вижте ние как правим нашите категорични изявления, как наричаме нещата с истинските им имена, затова се дават и знаците, които Волен Сидеров дава. Нека веднъж и Борисов, и другите лидери в ГЕРБ да дадат пример с това, което става в Австрия, което става в Чехия, което става в Полша – как партии, които са консервативни, в тези страни управляват и от това не произтича нищо лошо. Съвсем логично, съвсем нормално, съвсем естествено е това да се говори не само от нас, а да бъдем подкрепени и от нашите коалиционни партньори.”, обясни Павел Шопов.
Бе разгледан и въпросът: „Устойчива ли е управленската коалиция?“.
„Германските социалдемократи подкрепят започването на официални преговори с консерваторите на канцлера Меркел за съставяне на правителство. Дали тази коалиция няма да бъде малко като Вашата с ГЕРБ, силно оспорима?”, попита водещата Илиана Беновска. „Не, тя е съвсем друга коалиция. Естествено, че ще бъде силно оспорима. Така наречените „големи коалиции” са едно убежище за „провалени” партии в управлението. Така наречени „леви” и „десни”, които няма вече какво да дадат и са накрая на общественото доверие – започват да се съюзяват, за да посрещнат някакви предизвикателства. Вижте предизборните, подобни, коалиции в други страни, с цел да бъдат игнорирани консервативни партии. Същото се случи в Германия и на други места.”, обясни събеседникът.
„Силно съм Ви задължена за този много важен разговор, г-н Шопов. Подарявам Ви клубната тениска „Беновска Пита”. Отзад е въпросът „защо”. Защо станахте коалиционни партньори с ГЕРБ?”, попита водещата Илиана Беновска. „Аз мисля, че много пъти сме го обяснявали и сега Ви казах – за да направим нещо за България, а най-важното е да се установи стабилност, от която България се нуждае точно в този момент.”, довери съратникът на Волен Сидеров.
„Не клатите ли Вие коалицията с присъствието си, по преценка на ДПС?”, попита водещата Илиана Беновска. „Не, разбира се, това е единствената възможна коалиция. Оставете ги ДПС, това е протурска, крайнонационалистическа партия, която е противоконституционна и която рано или късно ще си иде от българското политическо пространство.”, безапелационен беше гостът.
„Ще видим... Излезе една книга за Бойко Борисов на Кристина Кръстева, която е озаглавена – „Бойко, който винаги се завръща”. Един колега ми се обади и каза – твоята книга за Ахмед Доган трябва да я прекръстиш на „Ахмед Доган, който никога не си отива”.”, изрази съмнение водещата Илиана Беновска. „Но и България никога не си отива.”, заяви народният избраник.
„Ще Ви помоля да прочетете тази книга.”, каза водещата Илиана Беновска, подарявайки книгата си за Ахмед Доган. Събеседникът върна жеста с книга на Волен Сидеров.
„Ще наблюдаваме нещата как ще се развият. Всичко хубаво Ви желая!”, финализира интервюто водещата Илиана Беновска. „Те ще се развият винаги в полза на България.”, завърши Павел Шопов разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2” и „Канал 3” на 21 януари 2018 година.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната, лидер на ВМРО: Аргументите на БСП за вота не заслужават времето ми и присъствието ми там

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната, лидер на ВМРО: Аргументите на БСП за вота не заслужават времето ми и присъствието ми там

22 Януари 2018 | 09:02 | Агенция "Фокус"
София. Аргументите на БСП за вота не заслужават времето ми и присъствието ми там. Това заяви Красимир Каракачанов, вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на отбраната, лидер на ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3, съобщиха от екипа на предаването. Красимир Каракачанов коментира актуалните политически теми. По темата: “За коалицията ГЕРБ – Обединени патриоти” участва още и Павел Шопов, член на Централния Сбор на Атака, народен представител от „Обединени патриоти“.
Вицепремиерът коментира темата: „Турция и Сирия“.
“Какво ще кажете за това, което се случва между Турция и Сирия 30 километрова зона на безопасност? Как изглежда това от българска гледна точка?”, попита Беновска.
“Става въпрос за опит на Турция да разгроми въоръжените отряди на кюрдите, които са на територията на Турция, Сирия и Ирак. Това е една операция, която има за цел за унищожи амбициите на кюрдите за своя независимост и създаване на кюрдска държава”, отговори Каракачанов.
“Създава ли напрежение това за България?”, попита Беновска.
“Всеки един пик, който е в радиуса на тези 1200 км създава потенциални опасност, създава предпоставки за нови групи бежанци. Друг е въпросът за глобалната сигурност. Своя политика към кюрдите имат и Иран, Русия, САЩ и Западна Европа”, посочи вицепремиерът.
Министърът на отбраната заяви позиция и относно Българската авиация.
“Какво се случва със Спартана, който аварира? Какво се случва с нашата авиация?”, попита водещата.
“Със Спартана се случва това, което може да се случи на всеки, който тренира бойна техника, може да се случи авария. В конкретния случай става въпрос за обучение на втория пилот, който може да изпълнява задълженията на основен пилот. Тренира се аварийно кацане. Кацането е успешно. В самото упражнение има няколко завоя, който трябва да се направят, пилотирайки аварирал самолет, наляво, надясно и обратен на 180 градуса. При тези обратен завой на 180 градуса крилото е закачило пистата. В едно такова положение, при което се е приземил самолетът, той се движи с много ниска скорост, пораженията не са големи. Утре ще продължават разследването на Военна прокуратура и Военна полиция”, отговори военният вицепремиер. Каракачанов продължи: “Разполагаме с много самолети, повечето от които са на земята, приземени. Последните 10-12 години се води спор дали да купуваме нови самолети или да поддържаме старата бойна техника. Отговорът е и двете едновременно. Дори да купим нови 8 изтребителя, това не решава проблемите на бойната авиация. Това ще бъде полезна първа крачка, но не е достатъчно. Имаме МИГ 29, Спартани, самолети СУ 25, имаме Кугари. Когато се купува техника, трябва да се мисли как тя да бъде обезпечена поддръжката й да се случва в България, в нашите военни заводи, а не заради липсваха на пари да ги приземяваме и държим в хангарите”.
Бе дискутиран и въпросът: „Какви самолети ще купуваме?“
“Ще има ли някакво решение какви самолети ще се купуват?”, попита Беновска
“Решението е взето. Въпросът е да бъдат отделени необходимите средства. Решението е да се ремонтират самолетите МИГ 29, СУ 25. В същото време стартираме отново процедурата по закупуване на нов изтребител. Законът в България е такъв, че всеки може да жали по всяко едно време и това спира изпълнението. Нашето законодателство е крайно либерално в това отношение. Това ще ни забави с няколко месеца, но няма да ни спре”, посочи Каракачанов.
“Ще купуваме ли самолети и какви?”, попита още Беновска.
“Това зависи от какви оферти ще получим. Народното събрание трябва да вземе решение, сумата за закупуване на самолетите да бъде утвърдена 1 млрд и 500 млн лева. После се изпраща писмо за намерение, получаване на оферти, одобряване и разговори с фирми. Това няма да е възможно да стане в рамките на европредседателството”, заяви вицепремиерът.
В разговора бе обсъдена и соброволната военна служба.
“Искате да се възстанови доброволната военна служба и давате предложение и жени да могат да се обучават, но Ви обвиняват в популизъм, че нямаме нужда от щикове, а пък офицери от запаса ме помолиха да Ви питам защо държите на щат в пенсионна възраст военни, които заемат местата на младите? “, попита Беновска.
“Не е така. Доброволната военна служба е алтернатива на нежеланието на българските политици да върнем наборната военна служба. Имаме 5500 души недокоплект в армията. Доброволната военна служба в рамките на шест месеца дава възможност да се запълни недокоплектът и да могат младежите компетентно и грамотно да изпълняват своите задължения. По отношение на жените, българската армия е най-феминизираната армия в НАТО. 14% от военнослужещите в България са от женски пол. Ако има жени, които желаят да получат военна грамотност, защо да не я получат. Службата е доброволна и е въпрос на желание. Всеки един военнослужещ, който навърши годините за пенсия, се пенсионира. Преди три години, когато социален министър беше Ивайло Калфин, беше приета законова промяна, според която военните, навършили определена възраст, но не пределна за пенсиониране, да могат да се пенсионират и да получават пенсия и заплата. В момента има 1000 военнослужещи, които са се възползвали от правото си да получават и пенсия, но не са навършили предвлната си възраст за пенсиониране. Това е законно”, отговори Каракачанов.
Красимир Каракачанов заяви позиция и по отношение на Истанбулската конвенция.
“Вие казахте, че Ботев би извадил сабята или гръмнал с револвера, ако му бяха предложили Истанбулската конвенция. Продължавате ли да настоявате да не се ратифоцора Истанбулската конвенция? Каква е позицията на Валери Симеонов? Волен Сидеров пък изрази желание да гласува знаково на вота на недоверие, който БСП внася, защото ГЕРБ искат да дадат на неговия областен управител Илиян Тодоров стената на язовир “Нови Искър”? Каква е оценката Ви на позицията на Вашите партньори?”, попита Беновска.
“Аз никога не съм си променял мнението по отношението на тази конвенция. Още през декември аз бях причината тази конвенция да не бъде приета от Министерски съвет. Тази конвенция е абсолютно безсмислена. Ние искаме да бъде много ясно формулиране понятието пол”, отговори Каракачанов.
“Защо премиерът Борисов подкрепя конвенцията?”, попита Беновска.
“Защото определени европейски фактори настъпват за тази конвенция”, отвърна Каракачанов.
“Валери Симеонов не даде ли отбой?”, отново попита Беновска.
“Не е вярно. Коалицията “Обединени патриоти” с трите партии НФСБ, Атака и ВМРО е категорично против тази конвенция”, отговори лидерът на ВМРО.
Бе коментиран и вотът на недоверие срещу правителството, внесен от ПГ на „БСП за България“.
“Ще се присъдините ли към позицията на Волен Сидеров или ще гласувате против вота без излишни сложности?”, попита Беновска.
“Цялата група на патриотите ще гласува против вота на недоверие. Утре ще се дискутират отношенията в коалицията”, отвърна Каракачанов.
“Трябва ли да се дават по-особени знаци към ГЕРБ?”, попита Беновска.
“От време на време в коалиционната практика това съществува. Даваш знак, че има неща, който трябва да решават по-бързо, категорично и динамично”, отговори Каракачанов.
В разговора бе дискутирана и темата: „Сигналът на БСП за фирма МОБА“.
“БСП внесе сигнал за МОБА, че е продавала оръжие без лиценз и на по-ниски от пазарните цени”, попита Беновска.
“МОБА беше най-губещата фирма в МО. За осем месеца близо 30-40% от задължи моята й са стопени. Става въпрос за пистолети “Макаров” и муниции за тях, които са продадени, защото не ни трябват. 90% от охраната, която извършва фирмата се прави без оръжие. По-добре да го продадеш и да покриващ загуби, отколкото да го държиш и после да го бракуваш. Не знам дали да си правя труда до парламента да слушам глупости за вота на недоверие, ако това са аргументите, каза Красимир Каракачанов, вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на отбраната, лидер на ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3 на 21 януари 2018 година.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лиляна Павлова: БСП ПР-ски подгряваха манджата с вода на недоверие

Лиляна Павлова: БСП ПР-ски подгряваха манджата с вода на недоверие

21 Януари 2018 | 20:02 | Агенция "Фокус"
София. БСП ПР-ски подгряваха манджата с вода на недоверие. Това каза Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването. Министърът заяви позиции по следните теми:
Вотът на недоверие; Корупционни практики във властта; Нинова и приватизационните сделки
Беновска сподели, че сигурно обществото ще се умори да говори за Българското европредседателство, но това е добър ключ към развитието на България. Водещата започна с няколко блиц въпроса първият, от които, беше за вота на недоверие и дали това навява страх в ГЕРБ, че правителството на Бойко Борисов ще бъде свалено. Павлова започна с коментар за председателството, в който изрази своята надежда то да бъде позитивно запомнено, защото това ще даде възможност на българите да изградят самочувствие. Министър Павлова се надява да бъдат постигнати всички цели и председателството да бъде запомнено. Относно вота на недоверие, тя каза, че това прилича на ПР-кампания, за да изпъкне опозицията, но според нея това е неподходящ момент. Павлова обясни, че вотът на недоверие е политическа практика и се прави, когато правителството бърка в действията си и няма подкрепата на народа, или ако има аргументирани предложения за промяна в политиката, но в случая сега – целта е дискредитация на управлението, въпреки че вотът няма да бъде успешен, защото няма аргументи. „Те подгряваха манджата 2 месеца, за да държат в публичното пространство тази тема“, каза Павлова и допълни, че една лъжа изречена многократно се загнездва в съзнанието на народа и партньорите. Тя отрече да има страх в управлението, защото аргументите са слаби и спорадични изяви, с цел очерняне на правителството. Основният проблем според Павлова е, че по-този начин се срива имиджът на България, заради вътрешнонационални провокации, които отклоняват вниманието от общоевропейския дневен ред и злепоставя страната ни пред партньорите. На въпрос на Беновска дали в България има корупция, Павлова отговори, че има, но и всяка една друга държава страда от корупция и това все още е неразрешим проблем. Според нея това е усещане за липса на справедливост, но борбата срещу нея е ангажимент на всички, а не само на правителството. „БСП Ви обвиняват, че се възползвате от корупционните методи и раздавате на своите приближени, не на чуждите, не на БСП, а на ГЕРБаджийте – постове, позиции, обществени поръчки и всички екстри за партията.“ каза Беновска. Павлова отговори, че това са обвинения без аргументи и доказателства, защото за разлика от БСП, когато ГЕРБ има съмнения – се предприемат веднага действия – отстраняване, подаване на оставка и т.н. Издаването на присъди, лепенето на етикети, омаскаряването водят единствено до злепоставяне на държавата, според Павлова. Беновска припомни системното разследване на политолога Антон Тодоров срещу Корнелия Нинова и приватизационните сделки и попита дали Нинова трябва да бъде „под съмнение“ от нейните съпартийници, отстранена от тях или сама да се оттегли. Павлова каза, че това е решение на БСП и зависи от тяхната съвест и стил на управление. Беновска попита какво щеше да се случи при същата хипотеза, ако Нинова беше член на ГЕРБ. Министърът за европредседателството отговори, че Нинова нямаше да остане на лидерския пост и допълните, че е важно да се помни историята, защото по времето на приватизациите и разграбването, ГЕРБ не е съществувала и оттогава е лепнат етикетът на държавата ни. Павлова вярва, че вървим в правилната посока и оценката от „силните лидери на деня“ – Меркел и всички европейски лидери – дава увереност и спокойствие, че нещата се подобряват и трябва да се влагат усилия.
Антикорупционният закон
Беновска отвори темата за приетия антикорупционен закон, въпреки ветото на президента Радев, и попита госта си дали това ще бъде ефективна мярка срещу корупцията. Павлова отговори, че законът сам по себе си няма да реши проблема, но ще обедини мерките и действията срещу корупцията в един орган, за да може да се използва от всички призовани органи по-лесно, защото проблемът не е отговорност само на изпълнителната или само на съдебната власт. Тя продължи с това, че е важно законът да се прилага качествено и да се оцени дали ефектът от него е положителен. Министърът за европредседателството обясни, че с помощта на Меркел за реформата в съдебната система, ще се работи още по-ефективно срещу проблемите.
ДПС - съучастници към вода на недоверие?; ДПС – ОП – ГЕРБ; Казусът с язовирната стена на Бели Искър
Водещата припомни, че ДПС са отказали на БСП да бъдат съвносители на вота на недоверие, но и днес по медиите зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов е изразил позицията, че партията иска демонтаж на сегашното правителство и съставяне на програмен кабинет. Павлова обясни, че тезата на ДПС е още от сформирането на това управление, защото не приемат коалициония партньор „Обединени патриоти“, но това е тяхно право, въпреки че почетният председател на ДПС е бил категоричен, че за момента няма друга алтернатива на управлението. Беновска обясни, че това е подаване на ръка, но не и на рамо за облягане и попита госта си как разбира позицията на ДПС по отношение на ГЕРБ, а не на коалицията. Министърът за европредседателството отговори, че тяхната негативна оценка е по-скоро коалиционния партньор, но част от политиките в управленската програма съвпадат. На изслушването на министър-председателя миналата седмица либералите и ЕНП са изразили подкрепата си, защото политиките са свързани с бъдещето на Европа, общоевропейското законодателство и благополучието на милионите европейци. Беновска попита каква е позицията на ГЕРБ по отношение на ДПС, защото през февруари месец Алиансът на либералите и демократите ще направят най-големия си форум в София. Павлова отговори, че позицията на ДПС спрямо коалиционния партньор е неприемлива, защото правителството е цялостно проевропейско – министърът на икономиката и министърът на околната среда са председатели на съвета на министрите на 28-те държави в тези области и са добре подготвени, и работят в интереса на българските и европейските граждани.
Беновска отбеляза, че разнобоите с ОП избухват от различни посоки – Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров по различни теми. Водещата припомни, че Сидеров вчера е заявил по „Канал 3“, че може би ще гласува с особено мнение или ще се въздържи по време на вота на недоверие, защото министерството на регионалното развитие и благоустройство е повелило язовирната стена на Бели Искър, която трябва да се ремонтира, на областния управител Илиян Тодоров. Павлова смята, че проблеми в коалицията няма, а въпросите и съображенията са нормален процес във всяко управление, но тя вярва, че коалицията работи в името на общите държавни цели. Тя определи поведението на Сидеров като желание за изясняване на проблема. Относно язовирната стена Павлова каза, че се търси решение кой да я стопанисва, кой е най-добрият начин за нейното възстановяване и кой трябва да бъде вложител, защото концесионерът „Софийска вода“ отказва да ремонтира, заради огромната инвестиция. Тя подчерта, че темата не трябва да се политизира и не е редно да се плащат гражданите, че съществува сериозен риск от изпускане, защото нивото на водата се поддържа в граници, които не застрашават гражданите.
Истанбулската конвенция – дебати, уточняващи декларации и приемане
Относно Истанбулската конвенция Беновска припомни изказване на Каракачанов, че „Ботев би извадил сабята или би гръмнал с револвера, ако му бяха предложили нещо като Истанбулската конвенция“. Водещата допълни, че ОП са категорично против, но не е пряко изяснена позицията на Валери Симеонов. Павлова отговори, че тази седмица започват дебати по тази тема в Аулата на Софийския университет и в Парламента, защото Българското НС има право да разгледа конвенцията и за точките, по които има резерви и не са удовлетворителни, да бъде изготвена уточняваща декларация. Според нея не е редно да се смесват двете цели, а основната е борбата срещу насилието. Беновска подчерта, че не се изясняват докрай детайлите и това не звучи обнадеждаващо. Павлова обясни, че централната идея е против насилието, а стереотипите, за които се говори, трябва да бъдат прецезирани лингвистично и да се даде ясен отговори, че няма да се предвиждат ендополови бракове и половете ще останат по Конституция, както досега, мъжки и женски. Павлова изрази надежда, че градусът на напрежение ще спадне и юристите и НС ще започнат работа. Беновска сподели, че в Софийския университет за пръв път в страната се е създала студентска организация, която ще защитава правата на гейовете и лесбийките в университета. Павлова отговори, че двата процеса не си пречат и такива организации е имало и преди, и в целия свят, но в случая говорим за законодателство. Павлова каза, че е важно да се разруши стереотипът, че „жената трябва да стои зад печката, трябва да бъде бита и няма право да седи и да се храни на масата с мъжа си“ и увери, че не е предвидено приемане на еднополовите бракове и т.н. Беновска попита защо тогава в акредитационните карти за европредседателството има „неопределен пол“. Павлова обясни, че всяко председателство използва този стандартен формуляр, но на този етап никой не се е акредитирал като „друго“. Беновска разказа виц, в който Ивайло Калфин имал среща с човек от третия свят, който на мястото за „Пол“(Sex) в официален формуляр написал „Yes!” (Да!). Павлова обясни, че всеки може да бъде загубен в превода и е важно гостите на европредседателството да не бъдат загубени в превода.
Откриването на Европредседателството – речта на Туск, цели, важни посещения и срещи
Беновска попита дали сме се загубили в превода при речта на Доналд Туск на български език. Павлова отговори, че това е изключително уважение за страната, културата, езика и традициите ни. Тя сподели надеждите си, че председателството ще продължи в този дух и индиректната стратегия на председателството е да покаже непознатата страна на България и всичко, с което българите се гордеят – азбука, млади таланти и умове, високи технологии, откриватели, българска реч и история, която е много неизвестна за останалите. Павлова подчерта, че страната ни има както икономически, така и политически потенциал и точно сега е моментът да бъде показан. Според нея ако бяхме обединени това щеше да се случва още по-добре, но заради вота на недоверие нещата седят по друг начин. Тя подчерта, че България може да е двигател на Балканите и негативното впечатление за тях да бъде изчистено. Това ще даде възможност на Европа да се обнови – млади хора, иновации и технологии. Министърът за Европредседателството изрази увереността си в пълната подкрепа от страна на канцлера Меркел и днес е важен ден за стабилността както на Германия, така и на цяла Европа и в частност България. Павлова обясни, че решенията в дневния ред на председателството няма да бъдат възможни, ако Германия не е стабилна – приемането на бюджета, сигурността и релокацията на мигрантите, промяна на икономическия и валутния съюз.
Срещата между Меркел и Борисов
Беновска обясни, че е искала да зададе въпрос на вчерашната пресконференция след срещата на министър-председателя Борисов с канцлера Меркел, но помоли Павлова за отговор – Кое е най-важното нещо, което Германия и България направиха за укрепване на ЕС и какво още предстои да направят заедно, за да се затвърди общуването между двете държави като модел на Европейски ценности. Павлова отговори, че основните теми са за сигурността и външните граници, подкрепата за стабилизиране на отношенията с Турция, както и кохезионната политика, защото преди няколко месеца „големите лидери“ са искали да спрат кохезионната политика, но сега България има подкрепата на Германия по изброените направления. Меркел е оценила високо охраняването на външната граница и стабилизацията на отношенията с Турция и Европа като цяло. Павлова припомни, че е имало опит за разделение на държавите в Европа, но това е почти преодоляно и се цели обединение. Водещата отбеляза, че Меркел е обърнала специално внимание на това, че Борисов продължава да е медиатор между Европа и Турция и бъдещата среща във Варна между „големите ръководители“ на ЕС и Ердоган. Павлова обясни, че са предвидени много важни срещи - на 17-ти май – Срещата на върха с 28-те членки на ЕС и 6-те от Западните Балкани, с декларация от София, с която да се начертае бъдещето на Балканите и Европа; Среща с европейските лидери; Срещата между ЕС и Турция и всичко това се подкрепя от лидерите на Европа. Финалният въпрос на Беновска бе „Какъв освен протоколния, под знака на възпитаните – хората, които владеят нормите, ни дадоха „тримата първи“, които дойдоха на откриването на председателството – Юнкер, Таяни, Туск?“ Павлова отговори, че самият факт, че са дошли е силен знак, защото не винаги участват в откриването, а оценката, която са дали не е била куртоазна. Всички посещения за знакови, включително и това на премиера на Япония, утре пристига Чешкият премиер, на 6-ти февруари се очаква холандският премиер и ще се обсъжда темата за Шенгел, а днес пристигат 28-те парламента и в края на седмицата е първият съвет на министрите и ще се обсъжда темата за сигурността и миграцията.
Така завърши разговорът между Лиляна Павлова и Илиана Беновска в седмичното обзорно предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 21-ви януари 2018 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Беновска: Г-жо Нинова, членове на БСП, „много шум за нищо“ – това ли наричате „силна опозиционна политика“?

Илиана Беновска: Г-жо Нинова, членове на БСП, „много шум за нищо“ – това ли наричате „силна опозиционна политика“?

21 Януари 2018 | 16:05 | Агенция "Фокус"
София. Ще напомня отново - БСП не е печелила парламентарни избори от 2009-та година – 9 години, а в София не е управлявала от 1990-та година – 28 години. Президентските избори, пък, спечели с гласовете на ДПС. Това са фактите. Това коментира журналистът Илиана Беновска, водещ на предаването „Беновска пита” по Канал 3 и К2, съобщиха от екипа на предаването. „Фокус“ публикува целия коментар на водещата:

Ще напомня отново - БСП не е печелила парламентарни избори от 2009-та година – 9 години, а в София не е управлявала от 1990-та година – 28 години. Президентските избори, пък, спечели с гласовете на ДПС. Това са фактите.
Корнелия Нинова беше избрана за председател на БСП със солидната подкрепата на пловдивският лидер на БСП Георги Гергов, когото Нинова - за благодарност - низвергна от ръководството на столетницата. Това са фактите.
Нинова обеща блестящо политическо бъдеще на БСП и че гръмко ще разгроми Бойко Борисов и ГЕРБ, но до сега ги обстрелва само с хартиени фунийки. Това са фактите.
Нинова, даже, успя да загуби последните парламентарни избори. Това са фактите.
А сега Нинова, май, е на път и да загуби и първия вот на недоверие към кабинета „Борисов-3“. На рождения си ден Нинова почерпи журналистите със силен алкохол, но мотивите за вота на БСП приличат на „слаба ракия“. Това са фактите.
Нинова се противопостави и на евродепутатите от БСП, и на вицепрезидента от БСП Илияна Йотова, и на лидера на ПЕС и свой създател Сергей Станишев за ратифицирането на Истанбулската конвенция. С което постави на карта предстоящото преизбиране на Станишев за нов председателски мандат на ПЕС. Това са фактите.
На въпросния рожден ден, с високоградусния алкохол, подарих цветя на Нинова и й пожелах: „Скъпа Корнелия, да си здрава! Да работиш с любов за народа! Да получаваш любов от народа! Да си смела, щом си сигурна, че си права!“ Сега ще добавя към пожеланието си и напомнянето, че историята накрая отсява истината. И всичко си идва на мястото. Дано Нинова не остане в историята с изречението „Sic transit gloria mundi – Така преминава световната слава“.
Г-жо Нинова, членове на БСП, „много шум за нищо“ – това ли наричате „силна опозиционна политика“?
Аз съм Беновска. И питам.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България

Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България

21 Януари 2018 | 15:56 | Агенция "Фокус"
София. Илиана Беновска отново ще пита: „Кой и на какво основание иска и може ли да управлява България?” в авторското си предаване „Беновска пита“ днес от 17.00 часа. Темата на предаването е "Политиката, глупако!". Това съобщиха от екипа на предаването „Беновска пита“ по „Канал 3”. Предаването ще започне с коментар на водещата. Нейни събеседници в днешното издание ще бъдат:
- по темата "За Европа и България": Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018;
- по темата "За коалицията ГЕРБ-ОП": Красимир Каракачанов, вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на отбраната, лидер на ВМРО; Павел Шопов, член на Централния Сбор на "Атака", народен представител от ОП;
- по темата за енергийното бъдеще на България: Теменужка Петкова, министър на енергетиката.
- по темата "София": Иван Таков, общински съветник в СОС от групата на „БСП-лява България".
Повторението гледайте по Канал 3 и слушайте по К2 в неделя вечер от 22.30 часа. Пишете на benovskapita@gmail.com.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френският министър на икономиката Брюно льо Мер иска ЕС да защити европейските компании в Иран. 20 май 2018 г.
Френският министър на икономиката Брюно льо Мер иска ЕС да защити европейските к...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.