НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

София: Ще се проведе брифинг във връзка с разследването на измами, извършвани чрез виртуалната валута уанкойн

София: Ще се проведе брифинг във връзка с разследването на измами, извършвани чрез виртуалната валута уанкойн

19 Януари 2018 | 14:30 | Агенция "Фокус"
София. Ще се проведе брифинг във връзка с разследването на измами, извършвани чрез виртуалната валута уанкойн, съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. Брифингът ще е от 15,30 часа в залата на ет. 4 в Съдебната палата в София и ще бъде с участието на ръководителя на СП прокурор Иван Гешев и шефа на разследващия екип от ГДБОП. Ще бъдат представени снимки и видео.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура участва в неутрализиране на международна група за пране на пари чрез виртуалната валута уанкойн (OneCoin)

Специализираната прокуратура участва в неутрализиране на международна група за пране на пари чрез виртуалната валута уанкойн (OneCoin)

19 Януари 2018 | 13:36 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура (СП) участва в международна операция за неутрализиране на мащабна пирамидална структура за измами с търговска цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари чрез създаване и разпространение на виртуалната валута уанкойн (OneCoin). Това съобщиха от пресцентъра на Апелативната специализирана прокуратура.
Прокурори и следователи от отдел „Следствен“ на СП, както и служители на ГДБОП и ДАНС, се включват в международното разследване на базата на международна поръчка за правна помощ от прокуратурата в германския град Билефелд (Северен Рейн-Вестфалия), пристигнала през октомври 2017 г. В работата по изпълнение на съдебната поръчка се включват и активно съдействат представители на Евроджъст и Европол.
Искането на прокуратурата в Билефелд е за извършване на конкретни процесуално-следствени действия на територията на България спрямо българското търговско дружество „Уан Нетуърк сървисиз“ ЕООД и свързаните с него лица, в т.ч. две българки с германско гражданство.
Разследващите установяват местонахождението на сървърите в София и обслужващите ги фирми, използвани от международната престъпна организация.
На 17 и 18 януари 2017 г., в присъствието на представители на Европол и германските разследващи органи, са претърсени офисите на „Уан Нетуърк сървисиз“, както и на 14 други дружества. Иззети са множество веществени доказателства, включително сървъри, до момента са разпитани 50 свидетели.
„OneCoin Ltd.“ е регистрирано в Обединените арабски емирства и действа чрез стотици свързани с него дружества на 4 континента. То въвежда разплащания с уанкойн (по подобие на криптовалутата биткойн). В Германия и в други държави разпространението на уанкойни е забранено. Според местните контролни органи уанкойните служат като платежно средство, чрез което се заобикаля местното законодателство, уреждащо платежните услуги.
Има съмнения, че чрез схемата „уанкойн“ може да се финансират организирани престъпни групи и терористични организации.
Българското дружество „Уан Нетуърк сървисиз“ ЕООД е изпълнявало функциите на фактически търговски представител на „OneCoin Ltd.“ и фактически дистрибутор на създадената от него виртуална валута.
В момента дейността на свързани с „OneCoin Ltd.“ дружества се разследва още в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украйна, Литва, Латвия, Естония и много други държави.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френски фенове празнуват титлата на страната си на Световното първенство по футбол в Русия. 15 юли 2018 година
Френски фенове празнуват титлата на страната си на Световното първенство по футб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.