НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Сурва“ 2018 – емблематично събитие за Българското председателство и Европейската година на културното наследство (ОБЗОР)

„Сурва“ 2018 – емблематично събитие за Българското председателство и Европейската година на културното наследство (ОБЗОР)

19 Януари 2018 | 20:09 | Агенция "Фокус"
София. Международният фестивал „Сурва“ 2018 ще бъде емблематично събитие за Българското председателство и за Европейската година на културното наследство. Това стана ясно по време на пресконференция във връзка с предстоящото 27-о издание на маскарадните игри, в която взеха участие зам.-министърът на културата Амелия Гешева, кметът на Перник д-р Вяра Церовска, зам.-кметът на Перник Севделина Ковачева и директорът на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова. А група от 15 сурвакари от с. Дивотино, община Перник, запозна присъстващите с традиционния пернишки обичай Сурва.
Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e не само най-популярната изява на традиционни народни игри и обичаи с маски в България и на Балканите, но и една от най-големите в Европа и света. Провежда всяка година през последните петък, събота и неделя на месец януари, като в него традиционно се включват над 100 маскарадни групи от страната и от чужбина - около 6 хил. души от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.
Тази година фестивалът ще се проведе под патронажа на министъра на културата Боил Банов на 26, 27 и 28 януари. Зам.-кметът на Перник Севделина Ковачева обясни, че ще бъде съпътстван с множество събития, които имат за цел да допринесат за неговата цветност и да се харесат на всички възрасти – конференция на тема „Маски и политици“, фестивална работилница за маски „Мечкарницата“, кулинарна изложба и сурвакарско дефиле.
Кметът на Перник Вяра Церовска уточни, че началото ще бъде поставено на 26 януари в 18.00 часа пред Двореца на културата в града. „Това е събитието, в което се съхраняват вековните традиции и се събират поколенията. Всеки, който е бил веднъж на този празник, ще дойде пак, защото не може да забрави атмосферата и да си представи по-хубаво място през зимата, където да срещне толкова много позитивно настроени хора – просто сурвакарските групи и тяхната битка за това да направят по-автентична традицията е неповторимо изживяване“, каза още д-р Церовска и уточни, че тази година фестивалът ще има над 7 хиляди участници, сред които 900 деца и 46 български и 17 чуждестранни групи.
Зам.-министърът на културата Амелия Гешева коментира, че „Сурва“ е едно от най-приятните събития за министерството, които се случват в началото на всяка година. „Искам да благодаря на Община Перник и на всички, които участват с подкрепата си за този фестивал, защото той е кауза за България, а за всяка кауза най-важното, за да се случи е да имаш съмишленици“, каза още тя и уточни, че мисията не само на фестивала, но и на министерството е да съхранява ценностите и да предава традициите на децата.
Народният празник „Сурва“ е вписан през 2015 г. в Представителната листа на нематериалното културно наследство в ЮНЕСКО. Той се провежда винаги на 13 и 14 януари, за да се отбележи Новата година според стария календар. В основата на празнуването е популярният маскараден ритуал, който е характерен за селата от Пернишкия регион. В първата нощ групите сурвакари, които се състоят от мъже, жени и деца със специално изработени костюми, отиват на площада в селото, където палят огньове и забавляват публиката. За целта участниците често влизат и в специални роли – на младоженци, на свещеник, на водач и на мечка. Рано на другия ден те обикалят къщите в селото и ритуално женят млади двойки, а мечката „гази“ присъстващите за здраве. Домакините се подготвят с ритуални дарове, които след празника сурвакарите раздават на бедни хора и деца сираци.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Амелия Гешева: Фестивалът „Сурва“ е част от програмата на Българското председателство и емблематично събитие от европейската година на културното наследство

Зам.-министър Амелия Гешева: Фестивалът „Сурва“ е част от програмата на Българското председателство и емблематично събитие от европейската година на културното наследство

19 Януари 2018 | 11:03 | Агенция "Фокус"
София. Фестивалът "Сурва" е част от програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС и едно от емблематичните събития, с които отбелязваме европейската година на културното наследство. Това каза зам.-министърът на културата Амелия Гешева по време на пресконференция във връзка с предстоящия 27-и Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2018, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За Министерството на културата представянето на „Сурва“ е едно от най-приятните задължения, станало традиция през годините. Защото той се нуждае от подкрепата на всички нас, за да бъдат запазени и продължени тези български традиции. Искам да благодаря на Община Перник и на всички, които участват с подкрепата си за този фестивал, защото той е кауза за България, а за всяка кауза най-важното, за да се случи е да имаш съмишленици“, каза още тя и уточни, че мисията не само на фестивала, но и на министерството е да съхрани ценностите и да ги предаде на децата.
„Фокус“ припомня: Народният празник „Сурва“ е вписан през 2015 г. в Представителната листа на нематериалното културно наследство в ЮНЕСКО. Той се провежда винаги на 13 и 14 януари, за да се отбележи Новата година според стария календар. В основата на празнуването е популярният маскараден ритуал, който се провежда в селата от Пернишкия регион. В първата нощ групите сурвакари, които се състоят от мъже, жени и деца със специално изработени костюми, отиват на площада в селото, където палят огньове и забавляват публиката. За целта участниците често влизат и в специални роли – на младоженци, на свещеник, на водач и на мечка. Рано на другия ден те обикалят къщите в селото и ритуално женят млади двойки, а мечката „гази“ присъстващите за здраве. Домакините се подготвят с ритуални дарове, които след празника сурвакарите раздават на бедни и сираци.
Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник e не само най-популярната изява на традиционни народни игри и обичаи с маски в България и на Балканите, но и една от най-големите в Европа и света. Провежда всяка година през последните петък, събота и неделя на месец януари, като в него традиционно се включват над 100 маскарадни групи от страната и от чужбина - около 6 000 души от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка. Тази година фестивалът ще се проведе под патронажа на министъра на културата Боил Банов на 26, 27 и 28 януари.

Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В галерия "Средец" на Министерство на културата ще се проведе пресконференция във връзка с Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва"

В галерия "Средец" на Министерство на културата ще се проведе пресконференция във връзка с Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва"

19 Януари 2018 | 07:20 | Агенция "Фокус"
София. От 10.30 часа в галерия "Средец" на Министерство на културата ще се проведе пресконференция във връзка с предстоящия 27-и Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на Община Перник. В пресконференцията се предвижда да вземат участие: зам.-министърът на културата Амелия Гешева, кметът на Община Перник д-р Вяра Церовска и зам.-кметовете Севделина Ковачева, Владислав Караилиев, Денислав Захариев, Йордан Павлов, директорът на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова и представители на Отдел "Култура" от Община Перник. Освен подробна информация за мащабното събитие, ще бъде представена и пълната програма с изявите и инициативите, включени в предстоящия фестивал.
Група от 15 сурвакари от с. Дивотино, община Перник, ще запознаят присъстващите с традиционния пернишки обичай Сурва.
Празникът, който е в основата на фестивала, е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.
27-ят Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" ще се проведе под патронажа на министъра на културата Боил Банов, на 26, 27 и 28 януари в Европейската столица на сурвакарските игри - Перник. Събитието се очертава като най- мащабното от всички издания до сега със 7 477 участници. Освен от Перник и страната във фестивала са заявили присъствие и 17 групи от чужбина.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френският министър на икономиката Брюно льо Мер иска ЕС да защити европейските компании в Иран. 20 май 2018 г.
Френският министър на икономиката Брюно льо Мер иска ЕС да защити европейските к...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.