НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Парламентът даде срок до 31 март на вицепремиера Томислав Дончев да представи доклад за електронното управление

Парламентът даде срок до 31 март на вицепремиера Томислав Дончев да представи доклад за електронното управление

19 Януари 2018 | 10:49 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители приеха предложението на ГЕРБ до 31 март вицепремиерът Томислав Дончев да представи в парламента Доклад за текущото състояние на електронното управление, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Депутатите възложиха на Томислав Дончев и да внесе в Народното събрание Ежегоден отчет и Годишен план за развитието на информационните ресурси, след като бъдат приети от Министерски съвет.
Предложението на ПГ на "БСП за България" да се създаде комисия, която да направи преглед нa средствата за електронното управление, беше отхвърлено. От левицата настояха за цялостен анализ на причините за масовото разхищение на средства.
Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков заяви: „Един от най-големите проблеми на електронното управление са самите администрации“. „Ние като законодатели, за да облекчим гражданите, трябва да видим по какъв начин да накараме самите администрации да направят крачка напред“, обясни той.
Народният представител от ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски коментира: „Не е проблемът дали от БСП не знаем какво е електронно управление, а че министрите не знаят“. „Искаме създаване на комисия, за да стане ясно колко пари са изхарчени за електронно управление“, заяви той. „Единственото, което сте направили е в НАП, Агенция „Митници“ и Здравната каса да има апаратче за билетчета. Хората чакат на същите опашки, но с билетче. Това ви е електронното управление“, посочи депутатът.
Халил Летифов от ДПС посочи: „Подкрепяме предложението на БСП за създаване на комисия, не защото сме опозиция, а защото темата е важна“.
Вицепремиерът Томислав Дончев заяви: „Няма как да има електронно управление без виждане и дизайн за цялостната система. За да може всяка инвестиция да отива на мястото си, да изгражда цялата конструкция“. Той коментира, че електронното управление не може да се сведе до купуването на компютри и принтери и изтъкна, че за първи път има ясна платформа за въвеждането му. „Електронното управление не може да се случи естествено и от само себе си. Административната реформа не може да бъде оставена на администрацията. Задачата е на политиците, администрацията не може да реформира сама себе си“, обясни Томислав Дончев. „Да положим усилия да използваме хартията само за изобразително изкуство“, призова той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Сираков, ГЕРБ:  Ще поискаме доклад за състоянието на разработените компоненти на електронното управление

Николай Сираков, ГЕРБ: Ще поискаме доклад за състоянието на разработените компоненти на електронното управление

19 Януари 2018 | 09:46 | Агенция "Фокус"
София. Ще поискаме доклад за състоянието за разработените компоненти на електронното управление. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Николай Сираков по времена разискванията по политика за изграждане на електронно управление, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Сираков поиска докладът да бъде представян пред Народното събрание от вицепремиера Томислав Дончев. Относно предложението на БСП за създаване на Временна анкетна комисия за изразходваните средства за управлението, Сираков заяви, че вече има работеща Държавна агенция за електронно управление. Той поясни, че целият процес за въвеждане на електронно управление продължава дълги години. „Ако искаме дебатът, който ще проведем да бъде конструктивен и той да ни отведе до целите, които сме си поставили е необходимо да се фокусираме върху това, което имаме, това, което трябва да надградим, така че да постигнем резултатите, които са ни необходими“, каза Сираков. „Приказката за електронното управление горе-долу започва така през девет правителства в десето“, коментира Сираков. Според него основите на електронното управление са положени в грешна посока.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „БСП за България“ предлага създаване на Временна комисия, която да направи пълен преглед на изразходваните средства за управление в България

ПГ на „БСП за България“ предлага създаване на Временна комисия, която да направи пълен преглед на изразходваните средства за управление в България

19 Януари 2018 | 09:34 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „БСП за България“ предлага създаване на Временна комисия, която да направи пълен преглед на изразходваните средства за управление в България. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев по времена разискванията по политика за изграждане на електронно управление , предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него трябва да бъде направен цялостен анализ за разхищението на средства, като се посочат отговорните лица и органи. „Убеден съм, че значителна част от проблемите, свързани с работата на администрацията, могат да бъдат решени със средствата на електронното управление. Задаваме си въпроса защо след няколко годишна работа и милиони похарчени левове от правителството на ГЕРБ нямаме използваеми резултати в изграждането на електронното управление“, заяви Данчев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ердоган. 21 май 2018 г.
Ердоган. 21 май 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.