НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:13

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Имен и рожден ден отбелязва Западно и Средноевропейският митрополит Антоний

Имен и рожден ден отбелязва Западно и Средноевропейският митрополит Антоний

17 Януари 2018 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София. Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейският митрополит Антоний е роден на 17 януари, Антоновден, 1978 г. в Стара Загора, предаде репортер на Агенция "Фокус". Основното си образование завършва в родния си град. През есента на 1993 г. постъпва като ученик в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий". След завършването на семинарията е приет за редовен студент в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". През пролетта на 2002 г. постъпва като послушник в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий" край град Вършец, Видинска епархия. На 5 август 2002 г. в навечерието на празника Преображение Господне приема монашеско пострижение. На 18 октомври 2002 г. е ръкоположен за йеродякон от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах.
След завършването на Богословския факултет при СУ, от 1 април 2003 г. е назначен, по решение на Св. Синод на Българската православна църква за ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий". На 21 ноември 2006 г., по решение на Св. Синод, в храма на Пловдивската семинария е възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит - тогава председател на Просветната комисия към Светия Синод, а днес патриарх Български. От 1 май 2007 г. е назначен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай за протосингел на Пловдивска света митрополия. На 23. 03. 2008 г. по решение на Св. Синод на БПЦ е ръкоположен за епископ с титлата Константийски и след въдворяването му в гр.
Смолян на 19.04.2008 г. е поставен да обгрижва духовно жителите на Родопите. От 15 юни 2010 г. е назначен за викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейския митрополит Симеон. На 27 октомври 2013 г. е избран от Св. Синод на БПЦ за Западно- и Средноевропейски митрополит. Млад и енергичен митрополит Антоний е добре приет от нашите сънародници в Европа и има заслуги за възраждането на църковната дейност в много от родните ни общини зад граница. Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Имен ден празнуват 366 мъже с името Антон и 150 дами с името Антония в общината

Сливен: Имен ден празнуват 366 мъже с името Антон и 150 дами с името Антония в общината

17 Януари 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Сливен. 366 мъже с постоянен адрес в община Сливен носят името Антон. От тях 306 са от Сливен. Това сочи справка в отдел „Гражданско състояние“, суобщиха от Община Сливен. Мъжете с името Андон в общината са 425, от тях 249 с постоянен адрес в града. Антония се казват 150 жени с постоянен адрес в общината. 128 от тях са от града. Антоанета се казват 286 дами с постоянен адрес в общината. 233 от тях са от Сливен. Името Донка в обкина Сливен носят 1012 дами, като 621 от тях са с постоянен адрес в град Сливен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Близо 450 жители на общината празнуват имен ден на Антоновден

Смолян: Близо 450 жители на общината празнуват имен ден на Антоновден

17 Януари 2018 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Смолян. Близо 450 жители на община Смолян празнуват имен ден днес, когато православната църква почита Свети Антоний, съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян Мария Топова от служба ГРАО в Община Смолян. 166 са мъжете, носещи името Антон. Антония са кръстени 82 дами, а с името Антоанета са 93 жени, живеещи в Смолян и околните населени места. Андон са наречени 31 мъже, а името Донка носят 56 жени. На Антоновден празнуват още и всички с имената Дончо, Тоня, Тончо и Антоан, които в община Смолян са общо 20 души.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести

17 Януари 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Православната църква почита паметта на Преподобния Антоний Велики, празникът е наричан от народа Антоновден. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Аделина Стефанова, църковен уредник в храм „Въведение Богородично“ – Благоевград. Антоний Велики е роден около 251 година след Христа в Египет, в семейството на заможни и благочестиви родители.
„Според житиеписеца му Атанасий Александрийски светецът прекарва 20 години при пълно усамотение в една изоставена постройка в пустинята. При него идват болни и страдащи хора,с които беседва с часове. На 104 години Антоний излиза в открит диспут с привържениците на арианското учение и ги побеждава. Успехът му е наречен тържество на християнството“, каза още Стефанова. На следващата година светецът умира, погребан е на тайно място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена. „В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести.
На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и “синята пъпка”. Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве“, допълни Стефанова. Старите българи си представяли, че живеят двама братя близнаци, ковачите Антон и Атанас, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти. Имен ден празнуват Антон, Антония, Андон, Тони, Тончо, Донка.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Архимандрит Висарион отслужва литургия за Антоновден в параклиса „Покров Богородичен“ в града

Смолян: Архимандрит Висарион отслужва литургия за Антоновден в параклиса „Покров Богородичен“ в града

17 Януари 2018 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Смолян. На днешния празник Антоновден, архиерейският наместник Негово Високопреподобие архимандрит Висарион служи в параклиса „Покров Богородичен“ в двора на Архиерейското наместничество в Смолян заедно с иконом Запрян Шиков. Това съобщиха от Архиерейското наместничество в Смолян.
Светата Литургия започна 09:00 часа. Именно на олтара в този параклис стои иконата на преподобни Антоний Велики /251-356/, който в този ден на 105-годишна възраст починал с озарено от небесна радост лице. Той е символ на пълно монашеско послушание и отдаденост на Господа Иисуса Христа. Смята се за основател на християнското монашество, един от пустинните отци. Роден е в Египет. От младежки години става отшелник с пълна вяра. 20 години пребивава усамотен в пустиня. При тежки духовни изпитания и изкушения в една пещера – твърд, за да спази обета си, сам Иисус Христос му се е явил с думите, че постоянно бди над него, нека не се бои от нищо.
Св. Антоний бил последователен противник на арианската ерес. Известна е неговата сразяваща реч в защита на християнството, произнесена, когато бил на 104 г. Година по-късно умира, завещавайки да бъде неизвестен гробът му, но по-късно мощите му били открити и пренесени във Виена. Той е покровител на монасите, на бедните и сиромасите, застъпник е за душеболните, нервнонапрегнатите, особено в днешно време.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В православните храмове в града се отслужва празнично богослужение за Антоновден

Велико Търново: В православните храмове в града се отслужва празнично богослужение за Антоновден

17 Януари 2018 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. о повод Деня на Преподобни Антоний Велики – Антоновден в православните храмове във Велико Търново се отслужва празнично богослужение, предаде репортер на Радио ‘‘Фокус’’ – Велико Търново. Рано тази сутрин църковните камбани в града възвестиха началото на празничната света литургия. Най-много хора се стекоха в Катедралния храм “Рождество Богородично“, където палят свещ за здраве.
Антоний е роден около 250 година в Египет. През своя живот той прекарва 20 години при пълно усамотение в пустинята. При него идват болни и страдащи хора, с които той говори с часове. На 104 години излиза в открит диспут с привържениците на арианското учение и ги побеждава. Успехът му е наречен тържество на християнството. На следващата година Антоний умира и е погребан на тайно място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена.
В българския фолклор св. Антоний и св. Атанас са тясно свързани – смята се, че са двама братя ковачи. По някои места празниците им се означават с общото название „сладки и медени“. В отделни региони се вярва, че всички болести се събират на Антоновден, а на следващия ден (Атанасовден) тръгват по хората. На този ден жените не предат и не плетат, защото се вярва, че ако се убодат, няма да зарасне лесно. Не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“.
Църковните празници Антоновден и Атанасовден са един след друг (17 и 18 януари) и се честват като празници на ковачи, железари, ножари и налбанти.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Повече от 350 жители на общината носят името Антон

Кюстендил: Повече от 350 жители на общината носят името Антон

17 Януари 2018 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Повече от 350 жители на Община Кюстендил носят името Антон. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) към Община Кюстендил. С името Антония са наречени 65 дами. С името Андон са 41 жители на Кюстендил, а Антоний – 56. Сред именниците днес са и дамите, наречени Донка, които в Кюстендил наброяват 69. По народна традиция празникът Антонов ден се чества за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата и шарката. На близки и съседи се раздават за здраве специално омесени за празника содени питки, намазани със сметана.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Над 7000 души от областта празнуват имен ден на Антоновден

Бургас: Над 7000 души от областта празнуват имен ден на Антоновден

17 Януари 2018 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Бургас. 7166 души от област Бургас имат имен ден на Антоновден, съобщиха за Радио „Фокус“-Бургас от ТД „ГРАО“. 3669 са те в града. Мъжете с името Антон са 1119 в региона, а в Бургас са 612. Жените с името Донка са 1945 в областта, а в морския град- 903. Най-малобройни са мъжете, кръстени с името Донко-21 в региона и 9 в Бургас.
Имен ден празнуват още хора с имената: Андон, Антоан, Дончо, Тони, Тоньо,Тотьо, Тончо, Антония, Антоанета, Антонина, Тоня, Тотка, Дона, Тонка.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веска Спасова, етнолог: Антоновден и Атанасовден са свързани в общи обредни практики

Веска Спасова, етнолог: Антоновден и Атанасовден са свързани в общи обредни практики

17 Януари 2018 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Антоновден и Атанасовден са свързани в общи обредни практики. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Веска Спасова, етнолог в Регионален исторически музей – Кюстендил. По думите й на 17 и 18 януари има два празника един след друг, с които завършва един продължителен празничен цикъл от множество празници, в които се правят различни ритуални практики. „На днешния ден празнуват Антон, Антония, Антонина, да им е живо и здраво името. Според народните вярвания християнският светец Преподобни Антоний Велики е по-големият брат-близнак на Свети Атанас. Затова и дните следват един след друг. Той е един от покровителите и заповедник на чумата, шарката и всички останали заразни болести”, каза Веска Спасова. Вярва се, че чумата се ражда на Антоновден, прибират се всички болести и на следващия ден тръгват по хората. Във фолклорните представи има голямо значение – братя близнаци, с които са свързани много от ритуалните представи. Братята били ковачи или според различните поверия ножари, железари, т.е. обработват желязото. „Знае се, че в митологичните представи ковачите близнаци заемат много видно място като първотворци, т.е. ковачите на Вселената, оформящи света чрез стихията на огъня. Тази стихия е разрушителна, но и божествена. Затова в образите им се вплита както представата за тази божественост и създаване на света, така и респект пред демоничните сили, които покровителстват двамата братя”, каза Веска Спасова.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българската православна църква почита паметта на Преподобни Антоний Велики

Българската православна църква почита паметта на Преподобни Антоний Велики

17 Януари 2018 | 07:52 | Агенция "Фокус"
София. На 17 януари Българската православна църква почита паметта на Преподобни Антоний Велики, а празникът е наричан от народа Антоновден. Антоний е роден около 250 година в Египет. През своя живот той прекарва 20 години при пълно усамотение в пустинята. При него идват болни и страдащи хора, с които той говори с часове. На 104 години излиза в открит диспут с привържениците на арианското учение и ги побеждава. Успехът му е наречен тържество на християнството. На следващата година Антоний умира и е погребан на тайно място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена.
В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. Празникът е познат и като Лелинден: име за означаване на болестта - леля - чумата, шарката. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка".
Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез или мед, се раздават на близки и съседи за здраве. Задължително едно парче от питката се оставя на тавана и се нарича за „лелята" - чумата, болята. В някои райони на страната празниците им се означават с общото название сладки и медени.В Пиринско се вярва, че всички болести се събират на Антоновден, а на следващия Атанасовден тръгват по хората. Името Антон произхожда от гръцката дума „анто", което значи цвете.
В народните представи двамата братя близнаци Антон и Атанас са ковачи, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден се честват като празници на ковачи, железари, ножари и налбанти.
На днешния ден празнуват: Антон, Андон, Дончо, Антония, Донка, Тони.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас призова за свикване на международна конференция, посветена на мира в Близкия изток, по време на свое обръщение към Съвета за сигурност на ООН. 20 февруари 2018 г.
Президентът на Палестинската автономия Махмуд Аббас призова за свикване на между...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.