НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Плевен: Плевенчани се обявиха за играждането на паметник на Девета плевенска дивизия

Плевен: Плевенчани се обявиха за играждането на паметник на Девета плевенска дивизия

17 Март 2018 | 10:10 | Агенция "Фокус"
Плевен.Широко обществено обсъждане за изграждането на паметник на героите-победители от Девета пехотна Плевенска дивизия беше проведено в зала „Катя Попова”. Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. Събитието се организира от Инициативния комитет „Героите на Дойран” по повод 100 години от Дойранската епопея. Официален гост на събранието беше вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
„Плевен е един град, който има много паметници. Липсва един паметник, на онези български войни от Девета пехотна дивизия, които воюваха по бойните полета на Балканския полуостров за българската национална идея.” – това подчерта в словото си пред плевенчани министър Каракачанов. По думите му това е един идеал, завещан на 3 март 1878 година – всички българи да живеят в една държава, санстефански идеал. Военният министър е категоричен, че ние сме длъжни на тези хора и трябва да почетем тяхната памет, защото всеки един от нас носи като наследство кръв от тези наши предшественици.
„Аз приветствам тази ваша инициатива и заявявам, че Министерството на отбраната ще подкрепи инициативата с всички възможни средства, които има.” Каракачанов уточни, че военното министерство има лимит за финансова помощ до 10 хиляди лева. Другото с което ще помогне е с гилзи, които след претопяването им ще се използват за материала с който ще се изгради самия паметник.
В словото си членът на ръководството на АБВ Румен Петков припомни, че идеята за паметник е от 1 век, но без никаква реализация и предложи учредяване на дарителски фонд, тъй като каузата е повече от благородна.
„Самия факт, че години след изключителната победа на Девета плевенска пехотна дивизия при представянето на генерал Владимир Вазов пред британския легион изрично се казва, че това е един от малкото генерали, чието име блести сред официалните лица във Великобритания. Така че каузата е повече от значима и нека да започнем да набираме средствата сега. Считам, че начина по който отбелязахме 140 години от освобождението на Плевен от турско робство показа много верни стъпки, които ако предприемем сега съм сигурен, че най-после ще завършим това дело на благодарност, признателност и почит към тези наши съграждани, към тези наши сънародници, които постигнаха една от най-значителните победи на Българската армия в цялата и история.”Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Димитров: Дойранската епопея е символ на българския дух, на българската самоотверженост и на българската сила

Даниел Димитров: Дойранската епопея е символ на българския дух, на българската самоотверженост и на българската сила

16 Март 2018 | 19:23 | Агенция "Фокус"
София. Дойранската епопея е символ на българския дух, на българската самоотверженост и на българската сила. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ Даниел Димитров, главен координатор на Инициативния комитет за честване на 100-годишнината от Дойранската епопея. Според него е настъпило времето да се построи паметник в чест на 9-а пехотна Плевенска дивизия, участвала в боевете при Дойран. Той уточни, че ПГ на БСП по самоинициатива ще събира средства за паметника между своите депутати. „Обединените патриоти“ също заявиха подобно намерение“, добави Димитров, като целта е идеята да се популяризира в парламента, за да могат всички депутати да се включват. „До идеята за учредяване на комитета се стигна, след като разговаряхме с други родолюбиво настроени плевенчани относно Дойранската епопея. И стана дума, че още няма паметник. А такава идея има още от преди 100 години, от тогава се проектира и говори за подобен паметник. А той е необходим, защото тук всички сме потомци на героите от Дойран“, каза Даниел Димитров и допълни, че всички страни, взели участие срещу България в боевете при Дойран, трябва да бъдат съпричастни към годишнината. Редно е противниците от преди век днес да си подадат ръце, завърши изказването си Димитров.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Инициативата за вдигане на паметник на героите от 9-а пехотна Плевенска дивизия е на местни млади хора

Министър Красимир Каракачанов: Инициативата за вдигане на паметник на героите от 9-а пехотна Плевенска дивизия е на местни млади хора

16 Март 2018 | 19:06 | Агенция "Фокус"
София. Инициативата за вдигане на паметник на героите от 9-а пехотна Плевенска дивизия е на местни млади хора от Плевен. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в интервю за Радио „Фокус“ по повод сформирането на инициативен комитет за честване на 100-годишнината от Дойранската епопея и идеята за изграждане на паметник в чест на героите от 9-а пехотна Плевенска дивизия. Каракачанов информира, че Министерство на отбраната ще помогне с финансови средства за построяването на паметника, който ще бъде локализиран в центъра на Плевен. „Аз предложих на всички народни представители, избрани като депутатите от Плевенски избирателен район – 9 човека, плюс министрите от Плевен, да дарим по една заплата. Така че с това може да се започне много добре. Тоест, една трета от сумата ще бъде събрана лесно, стига, разбира се, народните представители от Плевенски избирателен район да пожертват една от заплатите си“, каза министър Каракачанов. Той допълни, че има идея да бъдат поканени всички страни, които са воювали срещу България на Дойран. С един подобен жест ще докажем отново пред останалите, че българинът е благороден – той е рицар и на духа, и на шпагата, коментира Каракачанов.
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Плевен ще бъде учреден Инициативен комитет за честване на 100-годишнината от Дойранската епопея

В Плевен ще бъде учреден Инициативен комитет за честване на 100-годишнината от Дойранската епопея

16 Март 2018 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Плевен. Инициативен комитет за честване на 100-годишнината от Дойранската епопея и участието на 9-та Плевенска дивизия в нея ще бъде учреден утре, 16 март, в гр. Плевен, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. В тържественото събрание ще участва министърът на отбраната Красимир Каракачанов, командирът на Единния център за начална подготовка полковник Николай Бешев, военнослужещи от гарнизона, представители на държавната и местната власт, граждани. Ще присъстват и младите гвардейци от Втория гвардейски ученически отряд в гр. Плевен.
Форумът ще се проведе от 16.00 часа в концертна зала „Катя Попова“ в града. Ще бъде обявена инициативата за изграждане на паметник на героите от 9-та Плевенска дивизия. Със заповед на министъра на отбраната 16 март ще бъде обявен за празник на Плевенския гарнизон. До 1944 г. на тази дата – 16 март, се е чествал празникът на 4-ти пехотен Плевенски полк и 9-та Плевенска дивизия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ердоган. 21 май 2018 г.
Ердоган. 21 май 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.