НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Еврокомисарят Кармену Вела: ЕК не е открила нарушаване на европейското законодателство по случая с НП „Пирин“, но ще продължи да следи нещата отблизо

Еврокомисарят Кармену Вела: ЕК не е открила нарушаване на европейското законодателство по случая с НП „Пирин“, но ще продължи да следи нещата отблизо

10 Април 2018 | 16:01 | Агенция "Фокус"
София. Европейската комисия не е открила нарушаване на европейското законодателство по случая с НП „Пирин“, но ще продължи да следи нещата отблизо. Това каза европейският комисар по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела на пресконференция, където бяха представени резултатите от първия ден на неформалния съвет на министрите на ЕС по околна среда, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Комисията не участва в плановете за застрояване на такива зони", каза комисар Вела. Той уточни, че това е в компетенцията на държавите-членки.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В града ще се проведе протест в защита на Природен парк „Пирин“

Велико Търново: В града ще се проведе протест в защита на Природен парк „Пирин“

15 Март 2018 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Пореден протест в защита на Природен парк „Пирин“ ще се проведе тази вечер във Велико Търново. Протестиращите ще се съберат на площад „Майка България“ в 18.00 часа. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново организаторите от „Велико Търново: За Пирин!“. В още един град от област Велико Търново ще се проведе протест – Свищов. Хората ще се съберат в 18.00 часа пред беседката в градската градина. Те също ще се обявят за спасяването на Пирин и против корупцията.

„Фокус“ припомня, че исканията на протестиращите са за оттегляне на решението на правителството да отвори за строителство 48% от територията на Национален парк „Пирин“, както и срещу готвените промени в Закона за горите, които ще улеснят урбанизирането им. „Протестът е и срещу корупцията на всички нива, срещу безцеремонността на олигарсите, срещу зависимите политици, които не желаят да спазват законите“, уточняват организаторите.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Неправителствени и политически формации, сред които ПП АБВ, излязоха с позиция срещу разграбването на Национален парк „Пирин“

Неправителствени и политически формации, сред които ПП АБВ, излязоха с позиция срещу разграбването на Национален парк „Пирин“

1 Март 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
София. ПП АБВ, съвместно с други политически и неправителствени организации, излиза с позиция срещу разграбването на природен парк „Пирин“. Това съобщиха от пресцентъра на партията.
В документа се посочва, че с промените в плана за управление, на територията на планината на практика се разрешават безразборни строежи на огромна площ.
В позицията се подчертава, че природните богатства на България трябва да бъдат защитени от олигархичните апетити, както и че изразеното становище не цели спиране на икономическото развитие на страната и региона на Банско, а запазване на природата и обществения интерес.
Публикуваме пълния текст на позицията без редакторска намеса:
"Борбата за Пирин е борба за справедливо развитие
Позиция на сдружение „Солидарна България“, Колектив за обществени интервенции, колектив „dВерсия“, фондация „Документални“, партия АБВ и партия „Българската левица“
Правителството прие промени в плана за управление на Национален парк Пирин, които разрешават строежи на почти половината му територия. В същото време се преразглеждат устройствените планове на едни от последните останали незастроени кътчета по българското Черноморие.
Борбата за тези природни богатства не е просто борба за опазването на уникални видове и местообитания. Тя е борба за опазването на едни от малкото останали общи блага от лапите на олигархията. Която заграбва дори публичните услуги (всички сме свидетели на случващото се в електроразпределението). Затова Пирин и Черноморието въплъщават идеята, че хората в България все още могат да се обединят и да отстояват ценности, отиващи отвъд краткосрочната печалба за малцина.
Борбата за Пирин е борба за справедлив живот за всички български граждани. Противно на това, което твърдят олигарсите и техните подчинени политици и медии, тя не цели спиране на икономическото развитие на страната. Неин залог е, че това развитие може да се случва по устойчив и справедлив начин.
Офшорни фирми кроят планове да превърнат Банско в новия Слънчев бряг. „Развитието“, което те предлагат, гарантира печалби за един малък икономически елит, който дори не плаща разумни данъци. „Поминъкът“, който те обещават на местните хора, се изразява в нискоквалифицирана работа и разрушена околна среда. Туристическият бранш е единственият, който се радва на редуциран ДДС, но същевременно в него са едни от най-ниските заплати в страната.
С две думи, олигархията ни предлага бедност и влошено качество на живот не само за хората днес, но и за техните деца утре. Потъпкала правото и прояла държавата с корупция, тя отново се опитва да раздели гражданите. Но нейният модел на развитие задвижва машината за неравенство, създаваща истинското разделение: между самите олигарси и издържащите ги със своя труд и данъци обикновени хора – в София, Банско или Шабла.
Посегателството срещу Пирин е част от системен проблем. Той не може да бъде сведен до отделни лица като „Кой“, Цеко или Валери Симеонов. Представителите на едрия бизнес сами разкриха това, когато в официална декларация техните най-големи и уважавани организации нарекоха справедливия протест на гражданите „зелен рекет“. Това са същите организации, които години наред обвиняват за бедността „мързела“ на работещите хора.
Немалка част от представителите на българския бизнес са лишени от мисъл за устойчиво развитие на страната и социална справедливост в обществото. Те третират и хората, и природата като ресурс за генериране на собствена печалба.
Нека запазим общите блага достъпни за всички и защитим справедливото развитие. Да спрем разграбването на Пирин!".


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Премиерът Бойко Борисов във връзка с протестите срещу втория лифт в Банско: Няма нищо лошо да се проверяват концесии, включително и на „Юлен“

Премиерът Бойко Борисов във връзка с протестите срещу втория лифт в Банско: Няма нищо лошо да се проверяват концесии, включително и на „Юлен“

25 Февруари 2018 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Сандански. Няма нищо лошо да се проверяват концесии, включително и на „Юлен“. Това каза по време на 9-тия Зимен университет на Младежки ГЕРБ, който се провежда в Сандански министър-председателят Бойко Борисов във връзка с протестите на „Зелените“ срещу втория лифт в Банско, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Той заяви, че ПП ГЕРБ е модерна партия, която която осъзнава, че Неправителствените организации (НПО) имат важна роля, защото те са като барометър и противотежест на правителства, за да има контрол и прозрачност. „Не ни отива на ГЕРБ да говорим срещу Неправителствените организации (НПО) и „Зелените“. Да, някои път са крайни, но всъщност те водят една политика, в която алармират непрекъснато за различни неща и понякога са прави, друг път не. Аз съм убеден, че няма нищо лошо да се проверяват концесии, включително и на „Юлен“, тъй като това е едно от исканията на природозащитниците. Естествено, че сме за втори лифт и като гледам представителите на зелените, с които се срещам също нямат нищо против“, подчерта министър-председателят. Бойко Борисов добави, че природозащитниците обаче са наплашени, че когато се разреши нещо, след това стават нарушения и презастрояване. „Опасяват се и от това, че местните власти не винаги издържат на натиска от страна на местния бизнес. Много внимателно следим ситуацията, защото е важно лифт да има втори лифт и съпътстващата го инфраструктура, но без нищо, извън това, което е разрешено“, каза Борисов. Премиерът добави, че няма никакви проблеми с еколозите и не би позволил някой от ГЕРБ да използва обидни епитети срещу тях. „Ние искаме да пазим екологията, така че не можем без еколозите, нито те без нас“, коментира Борисов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Янка Рахова, Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите в Банско: Липсата на втори лифт в Банско създава проблеми, защото почти винаги има опашки

Янка Рахова, Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите в Банско: Липсата на втори лифт в Банско създава проблеми, защото почти винаги има опашки

22 Февруари 2018 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Банско. Липсата на втори лифт в Банско създава проблеми, защото почти винаги има опашки. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Янка Рахова от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Банско. По думите ѝ през тази година има увеличение в броя на туристите, а това от своя страна създава и по-големи опашки.
„Миналите години опашките бяха само на пикови точки – Нова Година и празници на Гърция, както и нашия Национален празник, а сега почти всеки уикенд опашките са големи, тройни, петорни“, каза още Рахова. Тя добави, че има туристи, които посещават курорта през почивните дни. „Те отиват до пистата, връщат си картите и си заминават обратно, заявявайки, че повече няма да дойдат заради опашките“, добави Рахова. Според нея се наблюдава известен отлив на посетители в курорта, свързан именно с опашките. Рахова отбеляза, че въпреки това Банско продължава да е предпочитан зимен курорт.
Кристина МИТКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Процедурата за строителството на нов лифт в Пирин не е напреднала

Министър Нено Димов: Процедурата за строителството на нов лифт в Пирин не е напреднала

17 Февруари 2018 | 14:23 | Агенция "Фокус"
София. Процедурата за строителството на нов лифт в Пирин не е напреднала, защото все още трябва да се издадат поредица от нормативни документи и чак тогава може да се престъпи към процедурите по оформянето на цялата документация. Това подчерта в предаването "Седмицата" по Дарик радио министърът на околната среда и водите Нено Димов.
"До този момент е заявено устно и през медиите желание на инвеститора само за строителството на втори лифт", заяви Нено Димов. "Ако е дадено инвестиционно предложение за строителството на втори лифт и за да се мине през всички законови процедури, ще бъдат необходими около три месеца, за да се оформят документите, посочи министърът на околната среда и водите. Ако това решение се обжалва и се мине през съда, то това ще отнеме поне 2 години", каза още Нено Димов.
На въпрос ще го накарат ли протестите да промени позицията си относно нови лифтове и ски-писти, той отговори: "Когато г-н Каракачанов ме покани на разговор след като имаше яснота по управленската програма, която е съчетана между Обединените патриоти и ГЕРБ, бях поканен, за да работя по определена програма, да я приема. И аз работя точно по нея". "Когато си се явил на избори и са ти гласували доверие да проведеш определена политика, провеждаш именно нея. Когато си се явил на избори и си предложил на избирателите си план, който дори не са ти дали правото да го защитиш в парламента, очевидно българските граждани не искат тази програма. Тя може да е много вярна и съм убеден, че лидерите на тези партии са се явили на последните избори с доброто желание да покажат нещо, което от тяхна гледна точка е било правилно и добро. Говоря за Зелените, за "Да, България!", за ДСБ - политическите сили, които протестират. Само че то не е прието от голямата част от българските граждани. Те не успяха да прескочат дори 4-процентната бариера. Демократично това означава, че би трябвало да приемат, че това не е посоката, в която голямото мнозинство от граждани иска да се движат. Важна е местната общност какво мисли и да бъдеш смирен пред това решение", допълни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Няма абсолютно никакъв риск от това да се презастрои Пирин

Министър Николина Ангелкова: Няма абсолютно никакъв риск от това да се презастрои Пирин

14 Февруари 2018 | 08:48 | Агенция "Фокус"
София. Няма абсолютно никакъв риск от това да се презастрои Пирин. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в „Тази сутрин“ по бТВ. Попитана дали държавата ще направи крачка назад, заради протестите за Национален парк "Пирин", Ангелкова отговори: "Изключително важно е да се развива планинският туризъм и "Пирин" със сигурност е част от това развитие. Всичко трябва да става по правилата. Това, което правителството прие е промяна на плана за управление на парк "Пирин" и възможността единствено да се изграждат спортно-технически съоръжения, какъвто е лифтът. Няма абсолютно никакъв риск от това да се презастрои планината", заяви министърът на туризма. "Независимо от липсата на инфраструктура, ние продължаваме да бележим ръстове в зимния туризъм", коментира тя.
Във връзка с почивките по морето, Министър Ангелкова заяви: „Лятната почивка може да бъде по-скъпа, но това зависи от бранша. В България 100% от сектора е частен, но смятам, че е добре да се повишат малко цените”. По думите ѝ България продължава да бъде на едно от първите места по евтина почивка през лятото.
На въпрос дали заедно с вицепремиера Валери Симеонов ще проверяват летните курорти, Ангелкова коментира, че понякога имат различно мнение по дадени теми, но това е нормално.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, политолог: Мненията, идващи отвън около казуса с НП „Пирин“, не са от особено значение, но е важно темата да се охлади

Димитър Димитров, политолог: Мненията, идващи отвън около казуса с НП „Пирин“, не са от особено значение, но е важно темата да се охлади

12 Февруари 2018 | 09:18 | Агенция "Фокус"
София. Мненията, идващи отвън около казуса с НП „Пирин“, не са от особено значение, но е важно темата да се охлади. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Димитър Димитров по повод критиките на германския евродепутат Ска Келер към правителственото решение за разширението на парка. Политологът обясни, че това е вътрешнополитически въпрос и засяга управляващите, които ще търсят решение, което няма да изключи защитата на околната среда. Той добави, че не е добре темата да се позовава на бъдещи състояния, които не знаем дали ще се случат, предвид печалния опит по Черноморието. "Темата освен приоритетна за управляващите е такава и за медиите, като някои политици се чувстват длъжни да се изкажат по остро", добави той. „Доколкото евродепутата Ска Келер представлява група от зелените партии, нейното отношение няма как да бъде друго освен идеологическо. Всъщност тези партии се основават на постматериалната ценност и защита на околната среда от човешка намеса, но какво отношение може да има това към вътрешнополитическия дневен ред, не е регламентирано в каквито и да е правила. Вицепремиерът Валери Симеонов, може би, не за първи път постави въпросът в малко по-висока тоналност и по този начин предизвика негативната реакция. Няма смисъл да се прави, от когото и да е жертва, за да изглежда благоприятно. Просто трябва коректно и дипломатично да се обясни, че това е вътрешнополитически сложен въпрос. Това е въпрос на управление и ще се търсят решения, които няма да изключват ценностите за защита на околната среда и всякакви други приоритети, които имат партиите от този клас", обясни той. Димитър Димитров коментира още, че друга тема, по която трябва да се търси решение, е Истанбулската конвенция, където постигането на общо решение ще бъде трудно. "Необходим е баланс между решението за ратификация на договора и ограничаване евентуални негативни последици", обясни Димитров.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Шести протест в защита на Природен парк „Пирин“ ще се проведе в града

Велико Търново: Шести протест в защита на Природен парк „Пирин“ ще се проведе в града

8 Февруари 2018 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Шести протест в защита на Природен парк „Пирин“ организират във Велико Търново. Протестът отново ще протече под формата на шествие, което ще тръгне от Студентски стол, по улица „Васил Левски“, до паметник „Майка България“. Това казаха за Радио „Фокус“ – Велико Търново организаторите от „Спаси Пирин! Save Pirin! – Велико Търново“. Недоволните граждани ще се съберат тази вечер в 18.30 часа пред Студентски стол. В още един град от област Велико Търново ще се проведе протест – Свищов. Хората ще се съберат в 18.00 часа. Те ще се обявят за спасяването на Пирин и против корупцията. В Габрово недоволните ще излязат на площад „Възраждане“ също от 18.00 часа.
„Фокус“ припомня, че исканията на протестиращите са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 година, с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в Национален парк „Пирин“, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който според тях саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Има хора, на които им пука за Пирин, но протестите са политически

Министър Нено Димов: Има хора, на които им пука за Пирин, но протестите са политически

1 Февруари 2018 | 18:04 | Агенция "Фокус"
София. Има хора, на които им пука за Пирин, но протестите са политически. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в предаването „Лице в лице“ по бТВ. Относно притесненията на протестиращите в защита на НП „Пирин“ в т. 5 на Министерски съвет, в което в таблица 35 се казва, че за разрешени дейности на територията на парка – строителство, ремонт и реконструкция в зона 2А и зона 3, като зона 2А е представлява 45% от територията на НП „Пирин“, министър Димов коментира: „Когато говорим за плана на управление таблицата е индикативна, за да покаже определени неща по-нагледна. Текстът ясно казва, преди таблицата, че в тази зона става дума само за водохващяния за питейна вода, това, което разрешава и закона и нищо друго“. „Ако имаше притеснения - това, че в продължение на 10 години благодарение на досега действащия план не се е случило нищо означава, че българското законодателство и контрол действат. Ако не действаха отдаван щеше да се е случил някакъв вид строителство“, поясни Димов. По думите му това, което е направил Министерски съвет с решението си от 28 декември е да разреши в 2% да се прави спортна инфраструктура, извън това водохващания за питейни нужди и нищо друго. „Протестът, за който ме питате и цялата акция е чисто политическа, няма нищо екологично. Вижте кой стои отпред, това са партии, които спечелиха под 2% на последните избори, това хора, които правят чисто политически протест, исканията са политически. Естествено, че има хора, на които им пука за Пирин, които се притесняват да не се случи нещо. Искам да разделя тези, които стоят отпред от тези, които много чистосърдечно вероятно попадат в тази манипулация“, обясни Димов и заяви, че това е политически протест. „В зоната, която представлява 2% от целия парк е разрешена спортна инфраструктура“, поясни той.
„Ако човек прочете текста на плана ще види, че това, което е разрешено в тези 48% е единствено водохващания за питейни нужди. Това не може да бъде основание“, допълни Димов и заяви, че тази площ е 200 кв км. Министърът попита кой може да застрои площ с размерите на Пловдив, Бургас и Варна взети заедно. Димов добави, че целта е мобилизиране - европредседателството фокусира България и на сцената излизат актьори да играят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протестите за Пирин продължават

Протестите за Пирин продължават

1 Февруари 2018 | 09:41 | Агенция "Фокус"
София. За седми път в защита на Национален парк Пирин тази вечер ще излязат граждани и природозащитници в редица градове в страната, съобщиха организаорите. В София шествието ще започне в 18.30 часа, а началната точка е Спортната палата. Исканията на протестиращите са без промяна - отмяна на решението на правителството от 28 декември 2017 г., с което бяха одобрени промени в плана за управление на НШ "Пирин", оставка на министъра на околната среда Нено Димов и обявяване на реалния собственик на концесионера на ски зоната на Банско "Юлен" и извършване на одит на концесията.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Категорично няма да има 48% застрояване на Национален парк „Пирин“

Министър Нено Димов: Категорично няма да има 48% застрояване на Национален парк „Пирин“

31 Януари 2018 | 11:40 | Агенция "Фокус"
София. Категорично няма да има 48% застрояване на Национален парк „Пирин“. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов след заседание на Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес беше разпространена листовка до министрите по време на заседанието за оставане на природа в България, в която се казва, че се иска отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г. за застрояване на 48% от Национален парк „Пирин“. Бих искал да коментирам, че това на практика е политическа опорка, а не е реален факт, защото 48% е около 200 кв. км. – това на практика е територията на Пловдив, Варна и Бургас взета заедно. Едва ли някой със здрав разум би могъл да допусне, че в Пирин ще се строи такава площ. Категорично няма разрешение за строителство, има разрешение само за водохващания с цел питейни нужди, което е записано в закона, и нищо няма да се прави извън това“, каза още министър Димов и посочи, че това искане за него е неоснователно.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Не може в Давос на един баир да има 10 лифта, а у нас да се правят протести само за един

Премиерът Бойко Борисов: Не може в Давос на един баир да има 10 лифта, а у нас да се правят протести само за един

30 Януари 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. Не може в Давос на един баир да има 10 лифта, а у нас да се правят протести само за един. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на 12-ата годишна среща на бизнеса с правителството „Големите въпроси на 2018“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „И пак протест ще ми правят. Казвам им: „Хора, спрете се малко“. Ето сега в Давос броя, броя, броя, броя - няма баир без 10 лифта. А ние искаме едно лифтче – само едно лифтче още да има. И протести, протести, протести за един лифт. Против съм конфликта между Зелените и една част от правителството, но за един лифт аз съм им дал гаранции. Една керемида повече няма да допусна да се направи. Ще следим процеса и ако има нещо, излизаме на протест и ние. Ние винаги сме били наистина „зелени“, а не като някои зелени, които отвътре са червени – като динята“, коментира премиерът.
Борисов посочи, че от сутринта се занимава и с темата за двата болни лъва, за която също се очаква да се състои протест днес. „Казах им преди месеци като човек, който се занимава с животни, че не може брат и сестра, които имат генетични увреждания и има някакъв шанс за тях, ако отидат в приемния център, да ги държим тук. Но не, искаме си ги тях тук, а в зоопарка в София има още пет лъва, а във Варна пак се размножават. Харчим енергия, която излиза навън, за нещо, което е като черното и бялото. Не можем да кажем, че ще ги държим тук, защото децата ще им се радват. Ето имаме 6-годишния Асен – вече и имената им знам на всички!“, каза още Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: В момента екозащитните организации тотално блокират развитието на България

Вицепремиерът Валери Симеонов: В момента екозащитните организации тотално блокират развитието на България

29 Януари 2018 | 09:11 | Агенция "Фокус"
София. В момента екозащитните организации тотално блокират развитието на България. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ. „Имахме среща при кмета на София Йорданка Фандъкова относно плана за управление на Витоша. Ще се направи работна група, която трябва да започне работа през тази седмица, за да можем конкретно да залагаме параметрите за преустройството на лифтовете, които в момента не работят. Целта на това правителство е да отвори планинския туризъм, който беше изцяло потиснат от безумни екологични норми. Тази седмица ще внесем промени и в Закона за горите, които ще разрешат да се изграждат всякакви спортни съоръжения без промяна предназначението на територията под тях. Такъв ограничителен закон като българския няма никъде по света и то той е избирателен – насочен е към ограничаването на инициативата и какъвто и да е бил туризъм в планините на България. Защото изграждането на далекопровод през планината не изисква промяна предназначението на трасето, а изграждането на лифт изисква. Кажете ми, каква е разликата? Дай боже, повече млади хора да разберат тези факти, че в момента еко защитни организации тотално блокират развитието на България“, каза още Симеонов.
Той коментира и промяната в плана за управление на Пирин. „С него дадохме възможност на концесионната зона върху 2% от територията на Пирин, която е всъщност концесионната зона на ски зона „Банско“, ще се разреши построяването на един лифт и нищо друго. Пълни глупости са това, че ще се строи на 36%, това е напълно забранено. На Витоша също ще бъдат променени само тези лифтове, които съществуват в момента. В Австрия пуснаха 16 км. лифт, а в Унгария, където няма планини, пуснаха 2 лифта и това е само миналата година. А в България няма един метър лифт, заради криворазбраното опазване на природата“, каза още вицепремиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Протестиращите не са наясно, говорейки за 48% застрояване в Пирин - как си го представяте това са Пловдив и Варна взети заедно

Министър Нено Димов: Протестиращите не са наясно, говорейки за 48% застрояване в Пирин - как си го представяте това са Пловдив и Варна взети заедно

26 Януари 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Вече стана много ясно, че протестиращите не са наясно. Говорейки за 48% застрояване - как си го представяте, това са 200 кв.км? Това са Пловдив и Варна взети заедно. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на околната среда и водите Нено Димов за протестите в защита на Пирин и против изграждането на втори лифт на Банско, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От самото начало това е политически протест. Няма нищо общо с околната среда“, посочи той. „Става дума за 2% застрояване, върху които само режимът е сменен и се допуска. Оттук нататък трябва да бъде направен специализиран устройствен подробен план, който трябва да мине през екологична оценка и оценка за въздействието“, обясни министърът. „Ако има инвестиционни намерения, те трябва да минат през оценка за въздействие върху околната среда. Ако има някакво развитие, то минава през цялото екологично законодателство“, уточни Нено Димов. „Исканията на протестиращите са много ясни - те са политически. Смятам, че трябва да живеем в държава, в която може да има протести. Спомням си времената, в които нямаше протести. Това беше ужасно време и не искам да си го спомням повече“, коментира министърът. „Няма нищо лошо в това да има протести, тук става дума за партии, които не можаха да преминат 2%. Нормалният демократичен процес е- печелите избори, сменяте законите и управлявате“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Протестите срещу втори лифт в Банско са политически  - голяма част от хората вероятно дори не си дават сметка за какво точно протестират

Министър Нено Димов: Протестите срещу втори лифт в Банско са политически - голяма част от хората вероятно дори не си дават сметка за какво точно протестират

26 Януари 2018 | 09:30 | Агенция "Фокус"
София. Протестите срещу втори лифт в Банско са политически - голяма част от хората вероятно дори не си дават сметка за какво точно протестират. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
„Законността е следната - изменението на плана на Национален парк „Пирин“ дава възможност да се правят инвестиционни намерения и нищо друго. Това е режим и до тук е спазен законът. Следва да бъде направен специализиран устройствен план, който да подлежи на екологична оценка и оценка на съответствието и, ако има инвестиционни намерения, те подлежат на Закона за въздействие върху околната среда. Тоест цялата последователност на законодателството в рамките на околната среда трябва да бъде спазено, на този етап единственото, което е променено е режимът“, обясни министър Димов. Според него протестът срещу втория лифт в Банско е политически. „Той от самото начало беше политически. В нито един момент не е бил друг. Голяма част от хората, които протестират вероятно дори не си дават сметка за какво точно протестират, защото нека да сме наясно – не става въпрос за 48% строителство, става въпрос за 2%, които и в момента са зона за спорт и в които може да се прави спортна инфраструктура. Така че това са 2%, а самият лифт ще бъде нищожен процент от тези 2. Изобщо не можем да говорим в тази посока“, посочи още министър Димов. „Лидерите на тези протести на практика са политически партии, които не успяха да влязат в парламента и кандидати за народни представители, които получаваха по 20-30 гласа, но които през всичките години са се опитвали по друг начин, избягвайки демократичното представителство, да прокарват тези и решения, които да спират развитието на България. На практика зимният туризъм в България е блокиран от десетилетия, не само през плановете за управление, но и през Закона за горите например“, отбеляза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Във Велико Търново, Свищов и Габрово ще се проведе протест срещу изграждането на втори лифт в Банско

Във Велико Търново, Свищов и Габрово ще се проведе протест срещу изграждането на втори лифт в Банско

25 Януари 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Във Велико Търново, Свищов и Габрово ще се проведе протест срещу изграждането на втори лифт в Банско. Това е четвъртия пореден митинг, организиран в 17 български града и няколко населени места в чужбина, съобщавиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново организаторите от „Спаси Пирин! Save Pirin! – Велико Търново“. Във Велико Търново недоволните граждани ще се съберат в 18.30 часа на паметник „Майка България“, за да изкажат своето несъгласие. В Свищов протестът ще започне в 18.00 часа пред беседката в градската градина, а в Габрово, отново в същия час – на площад „Възраждане“.
„Фокус“ припомня, че исканията на гражданите са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в Национален парк „Пирин“, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който според тях саботира основната функция на министерството – да опазва природните богатства на България.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Не мисля, че някой със здрав разум може да си мисли, че ще се застроят 200 кв. км в НП „Пирин“

Министър Нено Димов: Не мисля, че някой със здрав разум може да си мисли, че ще се застроят 200 кв. км в НП „Пирин“

25 Януари 2018 | 15:40 | Агенция "Фокус"
София. Не мисля, че някой със здрав разум може да си мисли, че ще се застроят 200 кв. км в НП „Пирин“. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов пред журналисти във връзка със строителството в Национален парк „Пирин“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан дали има скрита причина за протестите срещу втори лифт в Банско, министър Димов заяви, че не може да знае дали има такава. „Това, което мога да знам е, че като цяло е добре да бъде развиван зимният туризъм в България. Тя може да бъде ски дестинация. Тук разбира се, говорим за Пампорово, за Витоша, а защо не и за други места. Това е свързано с определен тип разрешения и определен тип инвеститорски интерес. Такъв в момента не е заявен, но Банско е ски зона, която е нормално да се развива. Така по същия начин трябва да възстановим и Витоша“, заяви министър Нено Димов. „Мисля, че позицията на правителството се основава на закона и е много балансирана. Тези 45 % могат да бъдат изграждани единствено с водохващания за питейни води. Разрешава се изграждането на спортна инфраструктура само в 2 %“, коментира министър Нено Димов. Според него това е естествено за развитието на региона. „Никой не си мисли, че подобен тип строителство е логично. Паркът е 400 кв. км, половината от него е 200 км. Брюксел е 160 кв. км. Не мисля, че някой със здрав разум може да мисли, че ще се застроят 200 кв. км. в Пирин“, допълни министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Банско: Само за един уикенд 4500 автомобила навлизат в Национален Парк „Пирин”

Община Банско: Само за един уикенд 4500 автомобила навлизат в Национален Парк „Пирин”

25 Януари 2018 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Банско. Само за един уикенд 4500 автомобила са навлезли в пределите на НП „Пирин”. Това бе установено след направена проверка от служители на Национален парк „Пирин”. Това съобщиха от пресцентъра на Община Банско.
„Едно от задълженията на публичните власти е спазването на екологичното законодателство и подпомагане поддържането на околната среда. В тази връзка и в контекста на многократно заявяваната твърда позиция на български „екологични” организации против изграждането на най-щадящия природата транспорт – лифтовия, оповестяваме горните данни за броя на МПС, навлезли на територията на Пирин. Всички ние добре знаем, особено след сериозното замърсяване на въздуха в столицата, че то идва вследствие на два основни фактора – вредните емисии от изгорелите автомобилни газове и битовото горене. Не е необходимо да бъдеш тесен специалист, за да разбереш разликата между достъпа до планината посредством лифтове и достъпа посредством автомобили. Заявил съм позицията на местната администрация за създаване на данъчни облекчения за потребителите на екологични горива за битово отопление на територията на общината. Още през 2013 година съм заявил позицията си и по отношение присъствието на автомобили в парк „Пирин”. Единственото, което ме озадачава в случая е, че т.нар. „еколози” следваше сами да търсят тази логика при категоричното си отричане на възможността за изграждане на втори лифт в ски зона Банско. Държавата и общината са на своето място, защитавайки обществения интерес – давайки възможност за развитие на един планински регион по начин, който да не ощетява природните дадености. А къде точно се позиционират т.нар. „еколози” и дали защитават Пирин или зад този гръмък лозунг се крие нещо по-прозаично, оставям всеки сам да прецени за себе си. Това, което знам като градоначалник е, че ще търся варианти и добри европейски практики за ограничаване на достъпа на автомобили до парк „Пирин”, които да предложа на държавните органи за реализация. Това, което знам е, че ще продължавам да работя в посока създаването на официална статистика за броя на МПС, движещи се по общинския път Банско – х. Вихрен чрез монтирането на интелигентно видеонаблюдение. Такава статистика има сериозна стойност за изготвянето на обективни анализи при определяне политиката на управление на националните паркове. Това, което знам е, че уплътняването на ски-зона Банско с допълнително лифтово стопанство, не би нарушило баланса в планината. Далеч по-вредно е излъчването на вредни емисии от едно натоварено шосе насред Пирин”, заяви кметът на Банско Георги Икономов по повод изнесената информация.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Кметът на Банско се срещна с представители на турската община Нюлюфер

Благоевград: Кметът на Банско се срещна с представители на турската община Нюлюфер

25 Януари 2018 | 10:48 | Агенция "Фокус"
Банско. Кметът на Банско Георги Икономов се срещна с представители на турската община Нюлюфер, намираща се в обхвата на град Бурса. Това съобщиха от пресцентъра на Община Банско. Със заместник-кмета Наджи Кале, почетния консул на България в Бурса – Хаяти Коркмаз, общинските съветници и членове на УС на сдружението „Ардинци”, градоначалникът разговаря за възможностите за сближаване между двата града. Освен че е един от най-големите градове в Турция, в Бурса се намира голяма българска диаспора. Коментирани са също основния проблем на Банско – струпването на огромни опашки на кабинковия лифт, от който и те самите като гости на града страдат. Според турските гости проблемът с чакането на лифта ще се задълбочи и ще доведе до отлив на туристи.
В края на срещата турските общинари споделиха съпричастността си и подкрепата си за изграждането на втори лифт в ски зона Банско, както и надежда за неговото бързо изграждане.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: България има богат туристически потенциал, но за да го развиваме, трябва да имаме достъп до планината, а това става чрез ски лифтове

Министър Николина Ангелкова: България има богат туристически потенциал, но за да го развиваме, трябва да имаме достъп до планината, а това става чрез ски лифтове

21 Януари 2018 | 09:52 | Агенция "Фокус"
София. България има изключително богат туристически потенциал, но за да го развиваме, трябва да имаме достъп до планината, а това става чрез ски лифтове. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.
По думите ѝ туризмът губи oт това, че няма повече лифтови съоръжения не само в Банско и в Пирин, но и в други региони, тъй като те водят до повече туристи и инвестиции. „Важно е всички наши курорти да бъдат развивани, a ски пистите биха помогнали да развиваме целогодишен туризъм. Правителството взе конкретно решение за Банско и там никъде не казано, че ще се строят къщи и хотели - няма как да се появи и един забит пирон без да са минали всички необходими процедури. Искаме да дадем възможност, ако се спазват всички изисквания на закона, строителството на втори лифт да бъде реализирано. Но има още - трябва да се даде екологична и още множество други оценки, които да гарантират че ще бъдат спазени изискванията на европейското законодателство“, каза още министър Ангелкова и уточни, че е поет ангажимент да бъдат засадени двойно повече дървета от тези, които ще бъдат отсечени при изграждането на втори лифт в Банско.
„Важното е, че се дава възможност на един регион да се развива и така и трябва да бъде. Трябва да бъдат приети и плановете за управление на Рила, на Витоша, спазвайки националното и европейското законодателство. А всяко едно инвестиционно намерение минава през тях, заради което има висш експертен екологичен съвет“, каза още тя и уточни, че правителството винаги се е опитвало да намери решение чрез диалог, но трябва да се правят и компромиси.
На въпрос дали вицепремиерът Валери Симеонов ще прави акции в дискотеките по морето и през лятото на тази година тя отговори, че това зависи единствено от него. „Продължаваме със засиления контрол целогодишно по всички курорти и максимално ще работим за облекчаване на административните изисквания, така че това да доведе до повишаване на качеството на туристическия продукт, който предлагаме“, каза министър Ангелкова.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Христо Михайлов, АБВ: Протестите не са срещу втората кабинка на Банско, а срещу възможността за безразборно строителство там и фаворизирането му за сметка на останалите ни зимни курорти

Доц. Христо Михайлов, АБВ: Протестите не са срещу втората кабинка на Банско, а срещу възможността за безразборно строителство там и фаворизирането му за сметка на останалите ни зимни курорти

19 Януари 2018 | 15:42 | Агенция "Фокус"
София. Протестите не са срещу втората кабинка на Банско, а срещу възможността за безразборно строителство там и фаворизирането му за сметка на останалите ни зимни курорти. Това заяви в ефира на телевизия BIT зам.-председателят на АБВ и експерт в областта на екологията доц. Христо Михайлов, съобщиха от пресцентъра на политическата формация. „Едва ли някой в обществото има съмнение, че в случая не става дума за спор за изграждането на кабинка. Става дума за спор по отношение на политика към природните дадености и за бъдещето на туризма като цяло. Нито протестите са за изграждането или не на втора кабинка, нито за трета и т.н. Става дума за нещо съвсем различно. Това спорно, от гледна точка на европейското законодателство, решение, което е взето от Министерския съвет в края на декември, по своята същност отваря възможност за сериозен инвеститорски интерес към голяма част от планината и това е притеснителното. Важното е, че по същество тази втора кабинка ще отпуши инвеститорския интерес най-вече в град Банско. И тук е големият проблем, който е свързан с презастрояването. Ние, като политическа партия, сме дълбоко притеснени Банско да не се превърне в планинския Слънчев бряг на България“, посочи той.
По думите му подобни недоглеждания в законодателството, които на практика дават много повече права на инвеститорите от строежа на втори лифт, се дължат и на експертна немощ в някои от държавните институции. „Всичко това поражда въпроса дали в системата на МОСВ и Министерство на туризма работят професионално. Експертизата в тези министерства на практика отсъства. Тя блесна с отсъствието си и през лятото на миналата година, когато възникна казуса с Калиакра. Т.е. се стига до там, че се вземат политически решения, не добре подплатени с необходимата експертиза. Стигаме до там, че, уважавания от мен алпинист, Боян Петров е внесъл компромисно предложение, с цялото ми уважение към него. Но какво тогава работят десетките и стотици чиновници в МОСВ и в Министерство на туризма? Ето това е сериозният въпрос“.
„Да, премиера се поддава на натиск. И на аргументи също, трябва да призная. И когато се извадят правилните аргументи, той се съобразява с тях. Но прощавайте, не е работа на премиера да се занимава с това. Това показва, че ние сме на ръчен режим на управление в редица системи. И проблемите в тези български градове, протестите на тези десетки хиляди имат своята обосновка в проблемите, които визирам. Нямаме визия, нямаме стратегия, нямаме държавническо отношение и в тези решения на управляващите проблясват намеци за олигархични интереси. Пак казвам, че нито един от протестиращите не е заявил свои претенции, насочени срещу кабинката“.
Доц. Михайлов бе категоричен, че на България е нужна цялостна визия за развитие на зимния туризъм и не бива едни места с потенциал да бъдат пренебрегвани за сметка на други. „Туризмът е дейност, бизнес, който може да подпомогне развитието на регионите. Проведохме срещи по места, някъде и по наша инициатива. Бяхме и в Самоков по казуса с Боровец. Какво да ви кажа, в Банско, за малко повече от 10 години, имаме над 130 милиона лева целеви трансфери за развитие на региона от държавния бюджет. И нищо против нямаме, че Банско се развива, но на този фон какво се случва със Самоков като община, с курорта Боровец? Какво се случва с един друг прекрасен проект, по който компетентно мнение имаше и една наша известна биатлонистка - Павлина Филипова? Какво става в Берковица, където има прекрасни идеи за развитие? А нещо да се случва в курортите ни в Стара планина? Защо жителите на Берковица, Габрово, Плевен, Търново, Ловеч да нямат възможност да развиват зимен туризъм? В Стара планина има два влека, които функционират. А какво се случва в Смолян, където има и прекрасен проект, готов за реализация, за свързване на града чрез въжена линия през смоленските езера и от там, по съществуващите трасета, да се направи връзката с курорта Пампорово? Това са възможности за развитие на зимния туризъм в България, които трябва да се погледнат с приоритет“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Не се притеснявам от протестите срещу втори лифт в Банско – това е демокрация

Министър Нено Димов: Не се притеснявам от протестите срещу втори лифт в Банско – това е демокрация

19 Януари 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. Не се притеснявам от протестите срещу втори лифт в Банско – това е демокрация. Това каза пред журналисти министър Нено Димов след учредителното заседание на Съвета на учените към министъра на околната среда и водите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан дали го притесняват протестите, Димов отговори: „Не, това е демокрация. Как може да се притеснявам от демокрацията. Напротив, живял съм в други времена, когато не можеше да има протести. Това би ме притеснило“.
За предложението на алпиниста Боян Петров за допълване на текста в Плана за управление на Пирин за изграждането на водохващане само за питейни и битови нужди, Димов коментира, че то не може да помогне в посоката, в което е дадено към Плана за управление, защото по принцип е план, който трябва да дава режими. „Когато говорим за този тип предложения, трябва да бъдат отнесени към общите устройствени планове или Специализирания подробен устройствен план, който трябва да бъде направен и подлежи на екологична оценка и на такава за съответствието. Отправена там, тази идея може да намери решение. Не съм запознат толкова добре със ЗУТ, за да мога да отговоря категорично“, коментира той и уточни, че трябва да се прави разлика между тези два плана. „Единият е план за управление, който дава режими, а другият е специализиран подробен устройствен план, който дава основата за строителство и подлежи и на екологична оценка, и на оценка за съответствието“, обясни Нено Димов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството отново потвърди позицията си, че втори лифт на Банско ще има, но природата няма да бъде засегната (ОБЗОР)

Правителството отново потвърди позицията си, че втори лифт на Банско ще има, но природата няма да бъде засегната (ОБЗОР)

19 Януари 2018 | 05:05 | Агенция "Фокус"
София. На фона на протестите в 27 града в България и чужбина срещу изграждането на втори лифт в Банско, премиерът Бойко Борисов обяви сегашното правителство за „най-зеленото“ и застана зад решението на Министерския съвет от 28 декември 2017 г. С него бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк. Протестиращите настояват за отмяна на решението, за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов и за обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.
В началото на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов заяви, че в сряда в европарламента в Страсбург е имало много доброжелателни хора, които са изразили своята подкрепа по казуса. „Поел съм ангажимент към Зелените. Важно е да знаят нашите приятели и в България, и в чужбина, че по-зелено правителство от нашето няма. Ще забраним движението на автомобили нагоре, така че няма да е нужно да се поддържа пътят, да се осолява и да гинат други дървета“, коментира премиерът във връзка с изграждането на втори лифт в Банско.
Министърът на околната среда и водите Нено Димов за пореден път обясни, че при всички положения това, което може да се случи в буферната зона, която представлява 2% от територията на Национален парк „Пирин“, е само спортна инфраструктура. „Естествено, нито една керемида не може да бъде построена извън спортната и съпътстващата техническа инфраструктура. Нещо повече, ако погледнем целия парк „Пирин“ и грижата, която държавата полага за него, през последните години прирастът на гора е много сериозен. На практика, ние сме може би една от малкото страни в Европа, в която имаме прираст на природни ресурси, така че от тази гледна точка може да се каже, че това е точно така“, заяви Димов. По думите му строителството, което може да бъде, е изграждане на ски съоръжение. „Основно говорим за втория кабинков лифт, който трябва да реши проблема на ски курорта там“, добави той. Според него дизел и бензиновите коли при всички положения замърсяват много повече околната среда. Нено Димов подчерта, че ще бъде направен преглед и на дърветата около пътя, тъй като там вероятно също има ефект от този трафик, който стига, за да се качат колите и скиорите.
Вицепремиерът Валери Симеонов също коментира темата, като подчерта, че съвсем отговорно са взели решението за втори лифт на Банско и ще го прокарат. „Не има ефект от движението, а има една просека унищожени дървета, която е по-голяма от евентуалната бъдеща, която ще се прави за новия лифт. Ще се прави един единствен нов лифт, нищо друго няма да се прави там. Добре е това да го казваме, да го повтаряме, за да не се спекулира. Никакво строителство няма да има, защото и законът, и планът за управление го забранява. Най-малко ние ще позволим нарушение на закона. Точно обратното, законът ще бъде спазен“, подчерта Симеонов. По думите му екологията е от първостепенна важност за всички тях, но от друга страна трябва да дадат възможност и на зимния туризъм, специално в този курорт, за да не бъде задушаван повече от ограничените възможности за транспортиране на туристите. Вицепремиерът уточни, че за втория лифт на Банско имат и пълното съгласие и идеен проект от страна на инвеститора, на концесионера, изцяло в рамките на решението, което са взели.
Премиерът Бойко Борисов допълни, че мисли, че спокойно Симеонов може да се срещне с екозащитниците, за да говори с тях. „Това е нашата позиция – много точна, много ясна, много зелена. Изцяло свързана с опазване на околната среда. Единствената ни цел е този ангажимент, който имаме към хората в Банско, Разлог, туристическия бранш, да улесним качването на скиорите, сноубордистите и всички останали в планината и да намалим замърсяването от пътя, на който всички сте били и знаете какво е“, коментира още Бойко Борисов.
Въпреки изказаните тези от правителството, граждани от София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Велинград, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свиленград, Свищов, Сливен, Смолян, Стара Загора, Трявна, Хасково, а също Берлин, Брюксел, Виена, Лондон, Оксфорд, Прага, Сидни и Хамбург излязоха на протест в защита на Национален парк „Пирин“.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството отново потвърди позицията си, че втори лифт на Банско ще има, но природата няма да бъде засегната (ОБЗОР)

Правителството отново потвърди позицията си, че втори лифт на Банско ще има, но природата няма да бъде засегната (ОБЗОР)

18 Януари 2018 | 21:51 | Агенция "Фокус"
София. На фона на протестите в 27 града в България и чужбина срещу изграждането на втори лифт в Банско, премиерът Бойко Борисов обяви сегашното правителство за „най-зеленото“ и застана зад решението на Министерския съвет от 28 декември 2017 г. С него бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк. Протестиращите настояват за отмяна на решението, за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов и за обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.
В началото на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов заяви, че в сряда в европарламента в Страсбург е имало много доброжелателни хора, които са изразили своята подкрепа по казуса. „Поел съм ангажимент към Зелените. Важно е да знаят нашите приятели и в България, и в чужбина, че по-зелено правителство от нашето няма. Ще забраним движението на автомобили нагоре, така че няма да е нужно да се поддържа пътят, да се осолява и да гинат други дървета“, коментира премиерът във връзка с изграждането на втори лифт в Банско.
Министърът на околната среда и водите Нено Димов за пореден път обясни, че при всички положения това, което може да се случи в буферната зона, която представлява 2% от територията на Национален парк „Пирин“, е само спортна инфраструктура. „Естествено, нито една керемида не може да бъде построена извън спортната и съпътстващата техническа инфраструктура. Нещо повече, ако погледнем целия парк „Пирин“ и грижата, която държавата полага за него, през последните години прирастът на гора е много сериозен. На практика, ние сме може би една от малкото страни в Европа, в която имаме прираст на природни ресурси, така че от тази гледна точка може да се каже, че това е точно така“, заяви Димов. По думите му строителството, което може да бъде, е изграждане на ски съоръжение. „Основно говорим за втория кабинков лифт, който трябва да реши проблема на ски курорта там“, добави той. Според него дизел и бензиновите коли при всички положения замърсяват много повече околната среда. Нено Димов подчерта, че ще бъде направен преглед и на дърветата около пътя, тъй като там вероятно също има ефект от този трафик, който стига, за да се качат колите и скиорите.
Вицепремиерът Валери Симеонов също коментира темата, като подчерта, че съвсем отговорно са взели решението за втори лифт на Банско и ще го прокарат. „Не има ефект от движението, а има една просека унищожени дървета, която е по-голяма от евентуалната бъдеща, която ще се прави за новия лифт. Ще се прави един единствен нов лифт, нищо друго няма да се прави там. Добре е това да го казваме, да го повтаряме, за да не се спекулира. Никакво строителство няма да има, защото и законът, и планът за управление го забранява. Най-малко ние ще позволим нарушение на закона. Точно обратното, законът ще бъде спазен“, подчерта Симеонов. По думите му екологията е от първостепенна важност за всички тях, но от друга страна трябва да дадат възможност и на зимния туризъм, специално в този курорт, за да не бъде задушаван повече от ограничените възможности за транспортиране на туристите. Вицепремиерът уточни, че за втория лифт на Банско имат и пълното съгласие и идеен проект от страна на инвеститора, на концесионера, изцяло в рамките на решението, което са взели.
Премиерът Бойко Борисов допълни, че мисли, че спокойно Симеонов може да се срещне с екозащитниците, за да говори с тях. „Това е нашата позиция – много точна, много ясна, много зелена. Изцяло свързана с опазване на околната среда. Единствената ни цел е този ангажимент, който имаме към хората в Банско, Разлог, туристическия бранш, да улесним качването на скиорите, сноубордистите и всички останали в планината и да намалим замърсяването от пътя, на който всички сте били и знаете какво е“, коментира още Бойко Борисов.
Въпреки изказаните тези от правителството, граждани от София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Велинград, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свиленград, Свищов, Сливен, Смолян, Стара Загора, Трявна, Хасково, а също Берлин, Брюксел, Виена, Лондон, Оксфорд, Прага, Сидни и Хамбург излязоха на протест в защита на Национален парк „Пирин“.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В града ще се проведе трети протест срещу изграждането на втори лифт в Банско

Велико Търново: В града ще се проведе трети протест срещу изграждането на втори лифт в Банско

18 Януари 2018 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Трети протест срещу изграждането на втори лифт в Банско ще се проведе във Велико Търново. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново организаторите от „Спаси Пирин! Save Pirin! – Велико Търново“. Недоволните граждани ще се съберат в 18.00 часа на паметник „Майка България“, за да изкажат своето несъгласие. В още един град от област – Велико Търново ще се проведе протест – Свищов. Там хората ще се съберат от 17.30 часа пред беседката в градската градина.
Исканията са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в Национален парк Пирин, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който според тях саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: В града ще се проведе втори протест под мотото „Да спасим Пирин!“

Пазарджик: В града ще се проведе втори протест под мотото „Да спасим Пирин!“

18 Януари 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Тази вечер в 18.30 часа излизаме на втори граждански протест под мотото „Пазарджик: Да защитим Пирин, да защитим България!“, като част от националния протест „Да спасим Пирин!“, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Костадин Деянов от Инициативния комитет. Той уточни, че протестът ще продължи до 20.30 часа на площад „Константин Величков“ в Пазарджик. По думите му исканията са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28.12.2017 г., позволяващо застрояване с писти, лифтове и хотели на 48 % от територията на Национален парк "Пирин" и оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов.
„Фокус“ припомня, че първият протест в Пазарджик по същия повод бе проведен на 11 януари. Тогава на площад „Константин Величков“ се събраха около 50 души.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Съвсем отговорно сме взели решението за втори лифт на Банско и ще го прокараме

Вицепремиерът Валери Симеонов: Съвсем отговорно сме взели решението за втори лифт на Банско и ще го прокараме

18 Януари 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
София. Съвсем отговорно сме взели решението за втори лифт на Банско и ще го прокараме. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в началото на правителственото заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не има ефект от движението, а има една просека унищожени дървета, която е по-голяма от евентуалната бъдеща, която ще се прави за новия лифт. Ще се прави един единствен нов лифт, нищо друго няма да се прави там. Добре е това да го казваме, да го повтаряме, за да не се спекулира. Никакво строителство няма да има, защото и законът, и планът за управление го забранява. Най-малко ние ще позволим нарушение на закона. Точно обратното, законът ще бъде спазен“, заяви Симеонов. По думите му екологията е от първостепенна важност за всички тях, но от друга страна трябва да дадат възможност и на зимния туризъм, специално в този курорт, за да не бъде задушаван повече от ограничените възможности за транспортиране на туристите. „Съвсем отговорно сме взели това решение, ще го прокараме. Имаме и пълното съгласие и идеен проект и от страна на инвеститора, на концесионера, изцяло в рамките на решението, което сме взели“, каза още Валери Симеонов.
Премиерът Бойко Борисов допълни, че смята, че спокойно Симеонов може да се срещне с екозащитниците, за да говори с тях. „Това е нашата позиция – много точна, много ясна, много зелена. Изцяло свързана с опазване на околната среда. Единствената ни цел е този ангажимент, който имаме към хората в Банско, Разлог, туристическия бранш, да улесним качването на скиорите, сноубордистите и всички останали в планината и да намалим замърсяването от пътя“, коментира Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Нито една керемида не може да бъде построена извън спортната и съпътстващата техническа инфраструктура в парк „Пирин“

Министър Нено Димов: Нито една керемида не може да бъде построена извън спортната и съпътстващата техническа инфраструктура в парк „Пирин“

18 Януари 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
София. При всички положения това, което може да се случи в буферната зона, която представлява 2% от територията на Национален парк „Пирин“ е само спортна инфраструктура, както обявихте и вчера. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в началото на правителственото заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Естествено, нито една керемида не може да бъде построена извън спортната и съпътстващата техническа инфраструктура. Нещо повече, ако погледнем целия парк „Пирин“ и грижата, която държавата полага за него, през последните години прирастът на гора е много сериозен. На практика, ние сме може би една от малкото страни в Европа, в която имаме прираст на природни ресурси, така че от тази гледна точка може да се каже, че това е точно така“, заяви Димов. По думите му строителството, което може да бъде, е изграждане на ски съоръжение. „Основно говорим за втория кабинков лифт, който трябва да реши проблема на ски курорта там“, добави той. Според него дизел и бензиновите коли при всички положения замърсяват много повече околната среда. „При всички положения ще направим преглед и на дърветата около пътя. Там вероятно също има ефект от този трафик, който стига, за да качи колите и скиорите“, каза още Нено Димов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: По-зелено от нашето правителство няма

Премиерът Бойко Борисов: По-зелено от нашето правителство няма

18 Януари 2018 | 10:19 | Агенция "Фокус"
София. По-зелено от нашето правителство няма. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вчера в европарламента имахме много доброжелателни хора, подкрепа. Поел съм ангажимент към Зелените. Важно е да знаят, че по-зелено правителство от нашето няма. Ще забраним движението на автомобили нагоре, така че няма да е нужно да се поддържа пътя, да се осолява и да гинат дървета“, коментира премиерът във връзка с изграждането на втори лифт в Банско. „Това е нашата позиция, много точна, ясна и зелена. Не става въпрос нито за хотел, тоалетна не може да се направи, чайна не може да се направи“, добави той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В 19 града в България и 8 в чужбина ще се проведат протести в защита на Национален парк "Пирин"

В 19 града в България и 8 в чужбина ще се проведат протести в защита на Национален парк "Пирин"

18 Януари 2018 | 09:09 | Агенция "Фокус"
София. В 19 града в България и 8 в чужбина ще се проведат протести в защита на Национален парк "Пирин", съобщиха организаторите. Граждани от София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Велинград, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свиленград, Свищов, Сливен, Смолян, Стара Загора, Трявна, Хасково, а също Берлин, Брюксел, Виена, Лондон, Оксфорд, Прага, Сидни и Хамбург ще протестират срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет за Национален парк "Пирин". Протестното шествие в София започва от 18.30 ч. на площад „Независимост“ и ще тръгне по жълтите павета.
Исканията на протеста са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк, за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България, и за обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В града ще се проведе трети протест срещу изграждането на втори лифт в Банско

Велико Търново: В града ще се проведе трети протест срещу изграждането на втори лифт в Банско

18 Януари 2018 | 08:39 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Трети протест срещу изграждането на втори лифт в Банско ще се проведе във Велико Търново. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново организаторите от „Спаси Пирин! Save Pirin! – Велико Търново“. Недоволните граждани ще се съберат на 18 януари в 18.00 часа на паметник „Майка България“, за да изкажат своето несъгласие. В още един град от област Велико Търново ще се проведе протест – Свищов. Там хората ще се съберат от 17.30 часа пред беседката в градската градина.
Исканията са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в Национален парк „Пирин“, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който според тях саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Протест под мотото „Да спасим Пирин!“ ще се проведе в града

Пазарджик: Протест под мотото „Да спасим Пирин!“ ще се проведе в града

18 Януари 2018 | 07:44 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Втори граждански протест под мотото „Пазарджик: Да защитим Пирин, да защитим България!“ ще се проведе в града, като част от националния протест „Да спасим Пирин!“, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Костадин Деянов от Инициативния комитет за протеста. Той уточни, че протестът ще се проведе от 18.30 до 20.30 часа на 18 януари на площад „Константин Величков“ в Пазарджик, с искания за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., позволяващо застрояване с писти, лифтове и хотели на 48 % от територията на Национален парк Пирин и оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов.
„Фокус“ припомня, че първият протест в Пазарджик по същия повод бе проведен на 11 януари. Тогава на площад „Константин Величков“ се събраха около 50 души.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Както сме се заели сега с корупцията, до 2-3 години ние ще се справим и то добре

Премиерът Бойко Борисов: Както сме се заели сега с корупцията, до 2-3 години ние ще се справим и то добре

17 Януари 2018 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Както сме се заели сега с корупцията, до 2-3 години ние ще се справим и то добре. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на представянето на приоритетите на Българското председателство пред Европейския парламент в Страсбург в отговор на въпрос корупцията в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Корупция има навсякъде“, заяви българският премиер. Той попита как, ако има такава корупция, за която се твърди, ще има такъв ръст на икономиката, инвестиции и такъв растеж. „Как ще ни избират хората все нас на първо място?“, попита Борисов.
„Аз съм избиран 10 или 11 пъти заедно с моята партия като победители на избори в България. И от опозиция сме тръгнали, и от нулата сме тръгнали. София имаше безпрецедентна криза с боклука, когато станах кмет. Нямаше завод, нямаше преработка, нямаше нищо - изхвърляше се в деретата в Суходол. Заехме се, сега София е най-добре организираната, мисля, че след Цюрих, благодарение на вашата европейска солидарност - с изцяло компостиране, преработка, със завод за битови отпадъци, с депа, всичко както пише в европейските книги“ коментира българският премиер.
„Аз Ви гарантирам, че така, както сме се заели сега, както с боклука на София, до 2-3 години ние ще се справим и ще се справим добре - и с новото законодателство, и с волята и вашата помощ и усилия", заяви Бойко Борисов във връзка с корупцията.
„Тези наши приятели, които протестират, те ми бяха и коалиционни партньори. Те се разделиха на изборите на три партии, да имат три вожда и не можаха да влязат в парламента само преди 6 месеца. Те са нашият най-естествен партньор. Аз не съм им виновен, че се разделиха на три партии, за да има трима лидери и не съм виновен, че спечелих изборите. И то в правителство на избрания от социалистите президент те проведоха изборите, и ги победихме. Извинявайте, не съм виновен“, каза още Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Българската природа е в огромна степен защитена от нашето правителство, в Банско освен втори лифт няма да се сложи и една керемида повече

Премиерът Бойко Борисов: Българската природа е в огромна степен защитена от нашето правителство, в Банско освен втори лифт няма да се сложи и една керемида повече

17 Януари 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Българската природа е в огромна степен защитена от нашето правителство, в Банско освен втори лифт няма да се сложи и една керемида повече. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на представянето на приоритетите на Българското председателство пред Европейския парламент в Страсбург в отговор на въпрос на евродепутата от Европейски свободен алианс Ска Келер за опазването на Пирин и втория лифт на Банско, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Аз самият съм "зелен" човек. Опазването на българската природа е, мисля в огромна степен, защитена от нашето правителство. Аз изпитвам голямо уважение към нашите природозащитни организации и само преди 10 дни съм се срещнал с тях. Спирал съм инфраструктурни проекти с години, заради едно щъркелово гнездо. Карал съм министрите да пренасят лично блатни кокичета, за да не остане нито един стрък, смачкан от валяк. Всичките ни европейски инфраструктурни проекти са с тунели за мечки, за вълци, за костенурки. Трасета сме променяли и мисля, че те към мен нямат претенции", заяви Борисов.
"Става въпрос за втори лифт - един, единствен лифт на курорта в десетката на Европа - Банско. Сега има само един лифт и с часове туристите чакат на опашка. Мога да Ви подпиша и да гарантирам тук, че става въпрос само за втори лифт. Защо е нужен? Не само заради туристите. Сега тези хиляди туристи се качват по път с автомобилите си до върха на планината и от там се спускат. За да поддържаме този път с възможност да минават автомобилите, ние го осоляваме непрекъснато, както и в Страсбург предполагам. Десетки дървета около него загиват. Аз Ви гарантирам, че не само няма да се допусне незаконна сеч", каза още българският премиер.
Той заяви, че през последните години България е първа в Европа по нови гори и единствената може би, която е разширила горите си от всички европейски държави. "Ние водим такава битка с това", добави Борисов.
"Имате моята гаранция, че освен втори лифт, една керемида повече няма да се сложи там", каза още българският премиер.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Евродепутатът Николай Бареков към премиера Бойко Борисов: Действайте с перспектива, но от вас очакваме и възмездие

Евродепутатът Николай Бареков към премиера Бойко Борисов: Действайте с перспектива, но от вас очакваме и възмездие

17 Януари 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Това каза евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти Николай Бареков след представянето на приоритетите на Българското председателство от страна на премиера Бойко Борисов пред Европейския парламент в Страсбург, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Г-н премиер, чудесно е, че говорите за перспективата, защото мнозинството от българските граждани не я виждат. Те са губещи от Европейския съюз за сметка на шепа хора. Говорим за бедността, опасната симбиоза с корупцията. В България тази симбиоза е смъртоносна за обществото. Нека като европейските бюрократи на г-н Юнкер да не си заравяме главите в пясъка като щрауси. Действайте с перспектива, но от вас очакваме и възмездие, г-н премиер", обърна се Бареков към министър-председателя Борисов. "Опасното е, че шепа олигарси, известни у нас и в чужбина, обогатени от европейските фондове и праватизацията, станаха морални ментори на нашето общество от името на Европейския съюз, приключиха със свободата. Сега или никога г-н Борисов винаги съм бил откровен с вас. Все още нямаме вкаран в затвора за корупция политик или олигарх, бандити, като Иво Прокопиев, Огнян Донев, заедно с някои бивши ваши министри чакат присъди от съда за стотици милиони обществени кражби. Кога ще ги видим в затвора? Действайте, защото подобни индивиди не могат да бъдат символ на европейските ценности. Обещахте ни перспектива, пожелавам ви, да не остане само красива приказка", каза още Бареков.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Стотици граждани са се събрали на протест под надслов „Аз искам да карам ски в България“

София: Стотици граждани са се събрали на протест под надслов „Аз искам да карам ски в България“

11 Януари 2018 | 18:03 | Агенция "Фокус"
София. Стотици граждани са се събрали в София на протест под надслов „Аз искам да карам ски в България“, организиран от сдружение „Бъдеще за Банско“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В протеста участват жители от всички общини на Благоевградска област, както и хора от цялата страна, които са изявили подкрепа за изграждането на втори лифт в Банско. Протестното шествие тръгва от ъгъла на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша" в посока Министерски съвет до площад "Александър Невски". Протестиращите носят плакати, които гласят: "Не стойте на "Орлов мост", елате ни на гости". Полицейското присъствие в района е засилено.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Икономов, кмет на Банско:  Изграждането на втора кабинка ще бъде сред основните акценти за 2018 година

Георги Икономов, кмет на Банско: Изграждането на втора кабинка ще бъде сред основните акценти за 2018 година

11 Януари 2018 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Банско. Изграждането на втора кабинка ще бъде сред основните акценти за Община Банско през 2018 година. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Георги Икономов, кмет на Банско. „Трябва да преминем през всички процедури, които са изключително сложни и тежки, така че да вървим напред до получване на разрешеително за строеж“, заяви Икономов. По думите му приключването на улица „Гоце Делчев“ – трети последен етап, е също сред приоритетите.
„Продължаваме строителството на улица „Пирин“ над църквата. Вие знаете, че там правим една пешеходна улица. Предвидели сме да изградим нова детска градина, а това ще се случи благодарение на Министерски съвет, които отпуснаха целево средства за изграждане на нова детска градина, която ще бъде с капацитет 80 деца или четири групи по 20 деца“, посочи Икономов. По думите му ще бъдат направени подпорни стени в една част от река Глазне, където има липса на такива.
„Там имаме и проект за околовръстна улица, така че това са основните инфраструктурни проекти, които ще направим през годината. Очакваме подписване на договорите по програмите за селските райони, които включват рехабилитация на три улици в Банско и една в Добринище. Доста наситена ще бъде Инвестиционната програма на общината. Това обаче са много по- лесни неща след като водният цикъл мина и след като подземната структура вече е подновена и реновираната, това отгоре се прави много по лесно“, каза Иконмов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Икономов, кмет на Банско: В момента се изготвят планове за регулация на вече усвоени и застроени територии

Георги Икономов, кмет на Банско: В момента се изготвят планове за регулация на вече усвоени и застроени територии

5 Януари 2018 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Банско. В момента се изготвят планове за регулация на вече усвоени и застроени територии. Това каза за Радио „Фокус“- Пирин кметът на Община Банско Георги Икономов. „По повод тиражираните неверни твърдения за нов бум на строителство в град Банско, уточняваме следното, че през 2012г. Община Банско започва процедура по изготвяне на Общ устройствен план на Общината (ОУПО). В процеса на проучване и изготвяне на Плана, се установява, че в годините между 2004 – 2010г. извънрегулационните граници на Банско са урбанизирани и са застроени големи територии от местностите Гуровица, Свети Иван, Грамадето, Кошерината, Карантията, Средореко, Асаница и Герачни улици. Като предвиждане в ОУПО се залага изработването на ПУП-ПРЗ (Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване), с който да се урегулират застроените с индивидуални ПУП-ове територии и да се изгради необходимата техническа инфраструктура и транспортни връзки между тях и стария град“, каза Икономов. По думите му в последствие през 2014г. се възлага изработването на ПУП-ПРЗ за Селищни образувания на гр. Банско, който следва стриктно предвижданията на проекта на ОУПО и в който те са определени с устройствена зона „Ок“ – „за курорт“. В последствие ОУПО минава необходимите съгласувания, като е изготвена и приета Екологична оценка (ЕО) и влиза в сила с Решение №305 от Протокол №18/28.12.2016г. на Общински съвет – Банско. С проекта за ПУП-ПРЗ за селищни образувания в землището на гр.Банско се обхваща обща площ от 1894 дка. Към днешна дата 55,6% (1054дка) от площите са застроени със жилищни сгради и сгради за обществено обслужващи дейности. Едва около 34% (644дка) са земеделски територии. „Проектът за ПУП–ПРЗ предвижда урегулиране на цялата територия, което обхваща основно застроени земи, с цел осигуряване на транспортна и техническа инфраструктура за обслужването им. Разработката не обхваща територии извън предвидените в ОУПО, не засяга територии на НП „Пирин“, предвижда буферни зони по границите с Парка и не е пряко свързана с инвестиционни намерения за бъдещи спортни съоръжения“, каза Икономов. По думите му около 20% от незастроената територия е предвидена за изграждане на озеленяване, паркове, градини, транспорт и комуникации. Предвиждането на предварителния проект (в процес на съгласуване) е урбанизиране на земеделските територии, които са разположени между вече застроени земи, като новите територии, отредени за жилищно застрояване и обществено обслужване са 382 дка от общо 1894 дка, обхванати от разработката. Това са основно земеделски земи, намиращи се между вече урбанизирани терени и до които вече е осигурена техническа инфраструктура. Предварителния проект за ПУП-ПРЗ е предаден и обявен преди влизане в сила на ОУПО. Окончателният проект се разработва съгласно вече одобрените правила за прилагане на ОУПО, от което ще се появи разлика в прогнозните стойности за бъдещото застрояване. Градоустройствените показатели на новообразуваните УПИ са намалени с около 2 пъти от тези на вече застроените имоти, като съгласно ОУПО те са Плътност на застрояване 30%, Кинт 0.9, Мин. озеленяване 50% и Максимална височина 10м (3ет.), задължително е осигуряването на паркоместа за посетителите в границите на имота.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Приключи протестът на главен път Е-79 край Симитли

Благоевград: Приключи протестът на главен път Е-79 край Симитли

4 Януари 2018 | 20:09 | Агенция "Фокус"
Симитли. Приключи протестът на жителите на Банско и общините от областта. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Димитър Русков, от Сдружение „Бъдеще за Община Баснко“. По думите му протестът на главен път Е-79 е продължил час и 10 минути. Като на място са се събрали около 2000 души. Той определи, че това е най-масовият протест, който е провеждан до този момент в подкрепа на втората кабина в Банско. Русков каза, че на 11 януари ще бъде проведен хепънинг в София. Поради блокадата на главен път Е-79 се образуваха колони от автомобили и в двете посоки.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Радан Кънев заплаши Борисов, че ще събори правителството, ако разреши втори лифт в Банско

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Радан Кънев заплаши Борисов, че ще събори правителството, ако разреши втори лифт в Банско

4 Януари 2018 | 19:48 | Агенция "Фокус"
София. Проектът за ски зона Банско е бил блокиран в миналия парламент от Реформаторския Блок. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов пред Канал 3. По думите му председателят на ДСБ е заплашил Бойко Борисов с разваляне на коалицията и падане на правителството, ако бъде дадена зелена светлина на проекта за втори кабинков лифт.
Според Каракачанов, реализирането на втория кабинков лифт няма да застраши природата, тъй като ще изисква премахване на едва 2000 кубика дървесен материал, както и няма да премине през нито една територия с вековни гори. В решението на Министерски съвет също имало изрична забрана за всякакво строителство на хотели и къщи в парка и единственото изключение е за втори кабинков лифт.
Лидерът на ВМРО изрази учудване, че протестиращите не се интересуват от над 2 милиона кубика незаконна сеч на година, които в голямата си част се изнасят от „мургавите ни съграждани“. По думите му в България оперира мрежа от неправителствени организации с чуждестранно финансиране, които целенасочено блокират развитието на планинския туризъм в България. Същите организации са опитали да наложат на българското правителство и проект за тунел по автомагистрала "Струма", който би струвал 4 млрд. лева и би могъл да се изпълни единствено от две чуждестранни строителни компании.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Протестиращи са затворили главен път Е-79 в района при разклона за Банско край Симитли

Благоевград: Протестиращи са затворили главен път Е-79 в района при разклона за Банско край Симитли

4 Януари 2018 | 19:08 | Агенция "Фокус"
Симитли. Протестиращи са затворили главен път Е-79 в района при разклона за Банско край Симитли, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Протестът е в подкрепа изграждането на втори лифт в Банско. На място са се събрали около 2000 души, подкрепени са от кмета на Банско - Георги Икономов, кмета на Благоевград - д-р Атанас Камбитов, кмета на Струмяни - Емил Илиев, кмета на Петрич - Димитър Бръчков, кмета на Сандански - Кирил Котев, кмета на Симитли - Апостол Апостолов и кмета на Гърмен Минка Капитанова. На място присъстват и народните представители Александър Мацурев, Георги Динев, Стефан Апостолов и Атанас Стоянов. Не е ясно кога протестиращите ще освободят движението. Заради блокадата са се образували колони от автомобили и в двете посоки на главен път Е-79. Полицейското присъствие в района е засилено.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Свищов: Близо 25 души протестират срещу решението за строителство в Национален парк "Пирин"

Свищов: Близо 25 души протестират срещу решението за строителство в Национален парк "Пирин"

4 Януари 2018 | 19:02 | Агенция "Фокус"
Свищов. Близо 25 души протестират срещу решението за строителство в Национален парк "Пирин" в Свищов, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Юлен“ АД ще наемат проектанти за трасето за втори кабинков лифт в „Ски зона Банско“ и ще изготвят мотивирано предложение

„Юлен“ АД ще наемат проектанти за трасето за втори кабинков лифт в „Ски зона Банско“ и ще изготвят мотивирано предложение

4 Януари 2018 | 17:02 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна днес с кмета на община Банско Георги Икономов и с представители на концесионера на „Ски зона Банско“ - „Юлен“ АД. Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ.
На министъра бе представен идейният проект за втори лифт, който преди дни концесионерът показа в медиите.
От „Юлен“ АД заявиха пред министър Димов, че ще наемат проектанти, които да определят по геодезичен начин точното трасе за втори кабинков лифт в „Ски зона Банско“ и да изготвят мотивирано предложение.
Като следваща стъпка, концесионерът предвижда да се обърне към кмета на община Банско с искане за започване на процедура по изготвяне на Подробен устройствен план (ПУП), който подлежи на екологична оценка.
Участниците в срещата увериха министър Димов, че ще бъдат спазени всички процедури, предвидени в екологичното законодателство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Икономов, кмет на Община Банско: Решението на Министерски съвет за втория лифт е само първата битка, която спечелихме, но сега предстоят следващите

Георги Икономов, кмет на Община Банско: Решението на Министерски съвет за втория лифт е само първата битка, която спечелихме, но сега предстоят следващите

4 Януари 2018 | 16:37 | Агенция "Фокус"
Банско. Решението на Министерски съвет е само първата битка, която спечелихме, но сега предстоят следващите. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин кметът на Община Банско Георги Икономов във връзка с решението на правителството от последните дни на годината за промяна на Плана за управление на Национален парк „Пирин“. „Кога ще бъде започнато построяването на втората кабинка е изключително трудно да се каже, защото всичките тези решения и процесът по реализацията им ще бъдат спъвани от обжалвания на различните процедури. Според мен един реалистичен период да се реализира, или поне да започне строителството на кабинката, е между две и три години. Това решение е изключително важно за целия регион. Не трябва да забравяме, че получихме подкрепа от всички кметове от Благоевградска област, независимо от тяхната принадлежност, с което те изразиха, че този проект е изключително важен за целия регион и хората им работят в Банско, а това намалява безработицата в техните общини“, каза Икономов. По думите му всички, които протестират против това в редица градове на страната, трябва да са наясно, че в Банско през зимния сезон работят стотици хора, а да не се кажа и хиляди от тези региони, защото там няма работа и се препитават в града. „Какво ще стане ако ние спрем развитието или затворим ски курортите. Тези хора ще се върнат в техните общини и ще трябва да им плащат за безработица. Нека да се замислят тези хора преди да правят каквото и да е, а не да се подвеждат по апокалиптичните лозунги на зелените“, каза Икономов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Икономов, кмет на Община Банско: По време на коледно-новогодишните празници отново се наблюдаваха огромни опашки от туристи на кабинковия лифт

Георги Икономов, кмет на Община Банско: По време на коледно-новогодишните празници отново се наблюдаваха огромни опашки от туристи на кабинковия лифт

4 Януари 2018 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Банско. По време на коледно-новогодишните празници отново се наблюдаваха огромни опашки от туристи на кабинката. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин кметът на Община Банско Георги Икономов. „Имаше достатъчно снимки в интернет пространството и в медиите, които показваха пак огромната опашка на кабинката. Много телевизии и медии показаха задръстванията между Банско и Симитли при предвижването на туристите към града ни, така че безпочвени са твърденията на зелените, че Банско е един курорт, който не се харесва и се избягва от туристите. Напротив, Банско става всяка година става все по желан и бележим ръст на туристите, които искат да дойдат в Банско и това признават самите туристи, а най- вече чуждестранните, които могат да направят сравнение“, каза Икономов. "Изпитвам задоволство от това, че министър Нено Димов прегърна моята отдавнашна идея да се ограничи достъпа на автомобили в планината. Това го лансирам от доста години, а за първи път още през 2013 година. Такава е практиката във всички европейски национални паркове - да се заплаща някаква такса за посещение в парка или да се ограничи достъпа на автомобили. Това може да се случи, когато бъде изграден алтернативен достъп, какъвто в момента е втората кабинка. Това е екологичният подход и се опазва природата, а не както псевдо-еколозите обясняват как трябва да се вкара още 100 или 200 автобуса в планината, които да я замърсяват с изпарения и с това да сме извозвали хората“, каза Икономов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В града ще се проведе протест срещу изграждането на втори лифт в Банско

Велико Търново: В града ще се проведе протест срещу изграждането на втори лифт в Банско

4 Януари 2018 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. В града ще се проведе протест срещу изграждането на втори лифт в Банско. Недоволните граждани се организират в социалните мрежи, съобщиха организаторите на протеста. Те ще се съберат в 17.00 часа на паметник „Майка България“, за да изкажат своето несъгласие. Исканията са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в Национален парк "Пирин", и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който според тях саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Икономов, кмет на Община Банско: Почти всички кметове от област Благоевград ще подкрепят протеста в подкрепа на решението на Министерски съвет за втори кабинков лифт

Георги Икономов, кмет на Община Банско: Почти всички кметове от област Благоевград ще подкрепят протеста в подкрепа на решението на Министерски съвет за втори кабинков лифт

4 Януари 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Банско. Почти всички кметове от област Благоевград ще подкрепят протеста в подкрепа на решението на Министерски съвет. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин кметът на Община Банско Георги Икономов. „Това е контрапротест срещу лъжите и безочието на зелените, които със своите мрежи и финансиране ангажират хора не само от София, а от всякакви региони на страната, да протестират срещу това решение, което е абсолютно законно и логично, както и нужно на местната общност и на благоевградския регион. То е важно не само на благоевградския регион, а е изключително важно за цялата страна, защото както много често съм казвал Банско винаги се дава за пример по отношение на развитие на зимния туризъм и то не само в България“, каза още Икономов. Той подчерта, че в Банско се правят световни купи по ски и сноуборд, а в същото време зелените са един прът в развитието на курорта. „Това е един контрапротест срещу тяхното безочие и техните лъжи, които продължават и днес. Тези лъжи са, че ще се застроява 48% от парка, което е пълна глупост. Много добре го обясни министър Нено Димов, че 2,2 % представляват ски зоната в Банско, а 0,6 % в Добринище, за която даже не говорим в момента за развитие. Другите 45,2% , от които те смятат тази сума 48, представляват зони, в които Плана за управление разрешава водохващанията. Те са разрешени и според член 21 от Закона за защитените територии, така че няма нищо вярно в това, което те твърдят. Такива 48% застрояване няма и крайно време е всеки да го разбере. Другите безочливи лъжи на Тома Белев са, че сме щели още 1 330 декара да урбанизираме, да правим още 40 000 нови легла, което също така няма нищо вярно. Това са едни територии, които вече са построени вече там“, каза Икономов. Той каза още, че в момента се прави улична регулация на вече усвоени територии и точно в тях са и хотелите, като в момента в Банско има 20 000 леглова база. „Нищо ново не се предвижда и няма да има усвояване на нови територии, а най-малко на 40 000 нови легла в Банско. Политиката и изказванията на зелените се основават само на лъжи и манипулации, които те поставят безочливо всеки ден. Няма нищо вярно в техните твърдения. Другата причина, поради която ние ще застанем днес на пътя на Симитли, за да изразим подкрепа към решението на Министерски съвет, защото то е правилно, разумно, икономически обосновано и търсим решение на местните общности. Нашият митинг е в подкрепа на решението правителството и против безочливите лъжи на зелените“, каза Икономов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Икономов, кмет на Община Банско: Най-големият ни успех през 2017 г. е решението на правителството за промяна на Плана за управление на Национален парк „Пирин“

Георги Икономов, кмет на Община Банско: Най-големият ни успех през 2017 г. е решението на правителството за промяна на Плана за управление на Национален парк „Пирин“

4 Януари 2018 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Банско. Най-големият ни успех през 2017 г. е решението на правителството от последните дни на годината за промяна на Плана за управление на Национален парк „Пирин“. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин кметът на Община Банско Георги Икономов. По думите му това ще даде възможност за развитие на ски зоната в близките две - три години занапред. „Това е и първата стъпка, с която правителството казва, че зимният туризъм е приоритет за цяла България. Това е едно изключително важно събитие, което се случи за общината, след близо осем години, през които заявяваме нашето желание това нещо да бъде факт“, каза Икономов. Той подчерта, че другото изключително важно за 2017 година е Водният цикъл, който е бил изключително труден на територията на града, но вече е приключил. „Вече имаме Акт 16 и пречиствателната станция също работи от няколко месеца. Улиците са възстановени, един тежък проект вече е зад гърба ни. Това са двете важни неща, а останалите неща са просто рутинни, които се случват постоянно“, каза Икономов.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Икономов, кмет на Община Банско: Настоявам за забрана на автомобилите в Национален парк „Пирин” още от 2013 година

Георги Икономов, кмет на Община Банско: Настоявам за забрана на автомобилите в Национален парк „Пирин” още от 2013 година

4 Януари 2018 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Банско. Кметът на Банско настоява за забрана на автомобилите в Национален парк „Пирин” още от 2013 година. Това съобщиха от пресцентъра на Община Банско. Във връзка със заявената позиция от министъра на околната среда и водите Нено Димов по време на директния брифинг във фейсбук страницата на МОСВ, както и в отговор на обвиненията на някои екологични организации в България, кметът на Банско Георги Икономов направи следното заявление:
„Винаги съм твърдял, че основен замърсител на околната среда в Национален парк „Пирин“ са автомобилите, чийто достъп в планината е свободен. През всичките тези години, в които казусът за промяна на Плана за управление на парка се обсъждаше, моята теза винаги е била и е, че този достъп трябва да бъде ограничен. Това е правилното решение, това е истинският екологичен подход, а не измислените съображения на група хора, нарекли сами себе си „еколози“. Затова не мога да не бъда удовлетворен, че министър Нено Димов също застава зад тази моя идея. Защото, повтарям, истинските замърсители на околната среда са автомобилите! Факт, който услужливо се пренебрегва, за да излизат на преден план лъжите и инсинуациите на тъй наречените „спасители“ на парк „Пирин“. Предприемането на стъпки в тази посока са наложителни и те трябва да бъдат направени!
Територията на Пирин е изключително държавна собственост и правомощията на местната власт да регулира и ограничава присъствието на автомобили в планината, са минимални. Още от 2013 година настоявам и търся начини това да се случи. Много са посоките, в които може да се работи, но изграждането на паралелна инфраструктура, какъвто е кабинковия лифт, е задължително. Това ще даде възможност за достъп до планината по един алтернативен и щадящ начин. За втора година се опитваме да ограничаваме движението на автомобилите в парк “Пирин” през летните ваканционни месеци. Предстои монтирането на камера, оборудвана с брояч на преминаващите МПС. Устройството ще даде възможност да придобием реална представа за размера на замърсяването от отделяните автомобилни газове”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Юлия Скрипал с първо заявление, откакто излезе  от кома. 23 май 2018 година
Юлия Скрипал с първо заявление, откакто излезе от кома. 23 май 2018 година

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.