НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. д-р Петър Ненков: Превземането на Одринската крепост е звездният миг в живота на генерал Георги Вазов

Доц. д-р Петър Ненков: Превземането на Одринската крепост е звездният миг в живота на генерал Георги Вазов

17 Януари 2018 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Превземането на Одринската крепост е звездният миг в живота на генерал Георги Вазов. Това каза за Радио „Фокус”-Пловдив доц. д-р Петър Ненков. На 13 март 1913 г. телеграфните агенции разнасят по света една потресаваща вест: ”Одрин – непревземаемата крепост, фортът от световно значение падна само след 48 часа под напора на българския войник”. „Генерал-майор Георги Вазов е безспорният герой и душа на тази безсмъртна епопея“, заяви Петър Ненков.
„На този ден комендантът на Одринската крепост – Шукри паша свежда покорно глава и предава своята сабя на генерал Георги Вазов, добави той. Довчерашният роб проявява учудваща за турския паша воинска етика и въпреки ненавистта си към турските поробители, му връща сабята с думите: ”С удоволствие приемам сабята от ръцете на един храбър противник!”
Воините от 2-ра българска армия са пияни от възторг. Над окопите летят шапки. Военната музика свири “Шуми Марица окървавена” и викове „Ура” се носят навсякъде из превзетия град. С развети бойни знамена българските полкове преминават в церемониален марш пред началника на Източния сектор, генерал Георги Вазов и командващия 2-ра българска армия, генерал Никола Иванов.
„За организиране на ефикасна атака на крепостта трябва желязна ръка, която да обедини всички усилия, голям ум, който да обмисли всички детайли на битката и едно горещо сърце, което да запали войниците, разказа още Петър Ненков. При така създалата се обстановка главното командване на Българската армия решава да назначи на 19 януари 1913 г. за началник на Източния сектор на 2 армия генерал майор Георги Вазов, който с пълно право се счита за най-големият специалист по крепостната война у нас. Изоставяйки своите задължения като Лозенградски военен губернатор, той се заема с цялото си сърце за осъществяване плана за атака на крепостта. Особено оригинална е подготовката за атаката на крепостта, изготвена от него.
Като руски военен възпитаник, той е последовател не на сляпото подражание, а на разумния творчески подход. Затова той препоръчва началниците на родове войски и отдели да бъдат преки организатори на боя, да работят със сметка и план, а не да чакат „дванадесетият час”, за да се подготвят за борбата. Такива началници, които допускат небрежно отношение към служебните си задължения той счита за предатели. Те не заслужават високото доверие на своите бойци, за да ги водят в боя. Това творческо начало той проявява като началник на Източния сектор при Одрин.
По негова инициатива започва двумесечна тренировка на бойците на специално подготвен макет-полигон, съоръжен с изкуствено създадени препятствия . На тях те се запознават с характера на противниковите отбранителни съоръжения и с метода за преодоляване на телени мрежи, вълчи ями и фортове.
Балонът, който купува през 1906 г. също е използван най-рационално, като средство за въздушно наблюдение на противника идеята 1-во аеропланното отделение придадено към 2-а армия, да извърши заснемане от въздуха на турските укрепления.
Той изисква непрекъснато да се усъвършенства бойното майсторство и умението на войниците му да си служат с поверената им бойна и свързочна техника.
Генерал-майор Вазов разпорежда да се сформират групи от бомбиери и телорезачи и работни команди, които да се окомплектоват и усилват с всичко необходимо, за да могат самостоятелно да преодоляват противниковите телени и минно-взривни заграждения. За целта се набавят ножици за рязане на бодлива тел, изработват се специални чували, напълнени с пясък за запълване на вълчите ями, снабдяват се инженерите с пироксилинови заряди за направа на проходи в минните полета, изработват се необходимите стълби, които ще се поставят при атаката на фортовете, изработват се и железни щитове да предпазване на бойците от вражеския пушечен огън и други необходими неща. По същество тези групи са зародишът на съвременните щурмови групи.
Генерал-майор Георги Вазов обръща сериозно внимание на взаимодействието при щурма на крепостта между артилерията, пехотата и пионерните подразделения. Той изисква всеки боец от поверените му войски да знае сигналите за искане на артилерийски огън, за обезпечаване предния край на собствените войски и за пренасяне на огъня в дълбочина.
Генерал Вазов лично определя новите огневи позиции на поверената му обсадна тежка артилерия и разпорежда тя да се подготви за водене на артилерийски огън нощем. Уточнено е, че управлението на боя ще се извършва от специално устроени командни пунктове, изнесени пред бойния строй на пехотните части, или чрез балона на връх Сингу тепе. Така се получава по-добра координация в хода на боя между родовете войски и артилерията добре осигурява настъплението на пехотата . Вземат се мерки да се хвърлят димки срещу турските позиции, с което се заблуждава противника за разположението на обстрелващите го български батареи.
Той заповядва да се проведат мероприятия за повдигане бойния дух на воините и за противодействие на вражеската деморализаторска пропаганда.
„Такава щателна подготовка, каквато извършва началникът на Източния сектор на 2-ра армия преди атаката на Одринската крепост са извършвали много малко командващи в света. И тази подготовка не само гарантира успеха при щурма, но и доразвива военното изкуство. Крепостта устояла преди това 9 пъти в различни войни на щурм, сега е превзета за два дни с атака на нож, което няма аналог в света”, разказа още Петър Ненков.
От далечна Япония, от Америка от цяла Европа пристигат военни делегации, за да видят с очите си българското чудо.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Юлия Скрипал с първо заявление, откакто излезе  от кома. 23 май 2018 година
Юлия Скрипал с първо заявление, откакто излезе от кома. 23 май 2018 година

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.