НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-министър Малина Крумова: Общините трябва да изпълняват ефективно функциите си като възложители по програмата за саниране

Зам.-министър Малина Крумова: Общините трябва да изпълняват ефективно функциите си като възложители по програмата за саниране

15 Януари 2018 | 14:10 | Агенция "Фокус"
София. „поред Закона за устройство на територията, ефективният контрол на качественото изпълнение на строителните дейности е задължение на възложителя. Договорите за саниране по Националната програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради се сключват с общините. Затова и обръщаме внимание, че общините следва да изпълняват ефективно функциите си на възложители и да упражняват по-добър контрол върху изпълнителите. Това каза днес в предаването „Преди всички“ на БНР заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
„Наша е отговорността да гарантираме, че програмата се изпълнява ефективно и качествено. Резултатите от нея са огромни и много полезни за обществото. Успехите от нея не бива да бъдат омаловажавани с недобросъвестно изпълнение и занижен контрол“, коментира още регионалният заместник-министър.
„Изисквайки това от общините, ние не търсим начин да ги санкционираме, а механизъм, по който да гарантираме ефективното изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Ако се компрометира изпълнението и има нанесени щети за гражданите, при неизпълнени функции и непредприети навреме мерки от страна на общините, като възложители те ще понесат съответната отговорност, включително и финансова“, изтъкна още заместник-министърът.
Крумова допълни, че общините следва да следят и за недопускане на нерегламентирано използване на подизпълнители, при което е трудно да се установи кой носи отговорност.
Регионалният заместник-министър посочи, че гражданите могат да подават сигнали и до регионалните структури на ДНСК, ако установят нарушения по време на ремонта на техните жилищни сгради. „При наличие на нарушения на строителния процес, ДНСК е органът, който би следвало да провери дали има неспазени изисквания от страна на ЗУТ“, допълни тя.
Крумова обясни, че фокусът в бъдещото развитие на Националната програма ще бъде върху механизмите за капитализиране на икономическите ползи и резултатите от нея, за да се генерира необходимият ресурс, така че да бъде дългосрочно изпълнявана. „Единствено по този начин можем да гарантираме устойчивостта на подобна мащабна програма, включваща всички сгради в страната, така че да може ефектите да достигнат до всички граждани, уточни тя.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на регионалното развитие и благоустройството изисква от общините по-строг контрол на санирането

Министерство на регионалното развитие и благоустройството изисква от общините по-строг контрол на санирането

14 Януари 2018 | 08:49 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков даде допълнителни указания до всички кметове на общини и областни управители, както и до председателя на НСОРБ Даниел Панов, за по-строг контрол при изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).
Осъществяваният от министерството мониторинг на програмата установи, че общините като възложител в процеса по обновяване на сградите не извършват достатъчно ефективен контрол на външните изпълнители, което може да доведе до вреди със съответното финансово изражение за гражданите.
За да не се допусне това, с писмото си министър Нанков изисква да се извършват проверки на място от представители на общината и строителния надзор минимум един път месечно по време на изпълнението на обновителни дейности на сградата и преди подписването на Констативен акт (Образец 15) и да се съставят протоколи от тях. На общодостъпно място във всеки вход на участваща в програмата сграда вече трябва да бъде поставяна информация за контакт – име, телефон и имейл, с отговорните общински служители, упражняващите строителен надзор и инвеститорски контрол, и на съответното подразделение на Дирекцията за национален строителен контрол. Общините трябва да следят и за нерегламентираното използване на подизпълнители.
Некачественото изпълнение на дейности по дадена сграда може да доведе до прекратяване на договора за нея с „Българска банка за развитие“ АД и бъдещо подписване на анекси, се казва още в писмото на регионалния министър.
Общините, които са основен участник в изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност, са задължени да изпълняват функциите си на възложител със съответните механизми за контрол и гарантиране изпълнението на допустимите дейности, да следят за законосъобразното разходване на публичните средства и да защитават интересите на сдруженията на собствениците като техни представители.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ердоган. 21 май 2018 г.
Ердоган. 21 май 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.