НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Над 500 жители на община Горна Оряховица празнуват имен ден на Антоновден

Велико Търново: Над 500 жители на община Горна Оряховица празнуват имен ден на Антоновден

17 Януари 2018 | 21:06 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. Над 500 именници празнуват на Антоновден в община Горна Оряховица. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново Общината. Днес имен ден празнуват Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка и производни на латинското „Антониус“, което означава „безценен“. На този ден църквата почита паметта на Преподобни Антоний Велики. В житието му е написано, че прекарва 20 години при пълно усамотение в постройка в пустинята. Преживял до 105-годишна възраст, като запазил телесното си здраве и сила. Година преди смъртта си взел участие в борбата на Църквата против арианската ерес, като излязъл в Александрия в открит диспут с еретиците и ги победил. В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Имен и рожден ден отбелязва Западно и Средноевропейският митрополит Антоний

Имен и рожден ден отбелязва Западно и Средноевропейският митрополит Антоний

17 Януари 2018 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София. Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейският митрополит Антоний е роден на 17 януари, Антоновден, 1978 г. в Стара Загора, предаде репортер на Агенция "Фокус". Основното си образование завършва в родния си град. През есента на 1993 г. постъпва като ученик в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий". След завършването на семинарията е приет за редовен студент в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". През пролетта на 2002 г. постъпва като послушник в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий" край град Вършец, Видинска епархия. На 5 август 2002 г. в навечерието на празника Преображение Господне приема монашеско пострижение. На 18 октомври 2002 г. е ръкоположен за йеродякон от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах.
След завършването на Богословския факултет при СУ, от 1 април 2003 г. е назначен, по решение на Св. Синод на Българската православна църква за ефимерий и преподавател в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий". На 21 ноември 2006 г., по решение на Св. Синод, в храма на Пловдивската семинария е възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Неофит - тогава председател на Просветната комисия към Светия Синод, а днес патриарх Български. От 1 май 2007 г. е назначен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай за протосингел на Пловдивска света митрополия. На 23. 03. 2008 г. по решение на Св. Синод на БПЦ е ръкоположен за епископ с титлата Константийски и след въдворяването му в гр.
Смолян на 19.04.2008 г. е поставен да обгрижва духовно жителите на Родопите. От 15 юни 2010 г. е назначен за викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейския митрополит Симеон. На 27 октомври 2013 г. е избран от Св. Синод на БПЦ за Западно- и Средноевропейски митрополит. Млад и енергичен митрополит Антоний е добре приет от нашите сънародници в Европа и има заслуги за възраждането на църковната дейност в много от родните ни общини зад граница. Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Имен ден празнуват 366 мъже с името Антон и 150 дами с името Антония в общината

Сливен: Имен ден празнуват 366 мъже с името Антон и 150 дами с името Антония в общината

17 Януари 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Сливен. 366 мъже с постоянен адрес в община Сливен носят името Антон. От тях 306 са от Сливен. Това сочи справка в отдел „Гражданско състояние“, суобщиха от Община Сливен. Мъжете с името Андон в общината са 425, от тях 249 с постоянен адрес в града. Антония се казват 150 жени с постоянен адрес в общината. 128 от тях са от града. Антоанета се казват 286 дами с постоянен адрес в общината. 233 от тях са от Сливен. Името Донка в обкина Сливен носят 1012 дами, като 621 от тях са с постоянен адрес в град Сливен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Близо 450 жители на общината празнуват имен ден на Антоновден

Смолян: Близо 450 жители на общината празнуват имен ден на Антоновден

17 Януари 2018 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Смолян. Близо 450 жители на община Смолян празнуват имен ден днес, когато православната църква почита Свети Антоний, съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян Мария Топова от служба ГРАО в Община Смолян. 166 са мъжете, носещи името Антон. Антония са кръстени 82 дами, а с името Антоанета са 93 жени, живеещи в Смолян и околните населени места. Андон са наречени 31 мъже, а името Донка носят 56 жени. На Антоновден празнуват още и всички с имената Дончо, Тоня, Тончо и Антоан, които в община Смолян са общо 20 души.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести

17 Януари 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Православната църква почита паметта на Преподобния Антоний Велики, празникът е наричан от народа Антоновден. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Аделина Стефанова, църковен уредник в храм „Въведение Богородично“ – Благоевград. Антоний Велики е роден около 251 година след Христа в Египет, в семейството на заможни и благочестиви родители.
„Според житиеписеца му Атанасий Александрийски светецът прекарва 20 години при пълно усамотение в една изоставена постройка в пустинята. При него идват болни и страдащи хора,с които беседва с часове. На 104 години Антоний излиза в открит диспут с привържениците на арианското учение и ги побеждава. Успехът му е наречен тържество на християнството“, каза още Стефанова. На следващата година светецът умира, погребан е на тайно място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена. „В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести.
На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и “синята пъпка”. Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве“, допълни Стефанова. Старите българи си представяли, че живеят двама братя близнаци, ковачите Антон и Атанас, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти. Имен ден празнуват Антон, Антония, Андон, Тони, Тончо, Донка.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Архимандрит Висарион отслужва литургия за Антоновден в параклиса „Покров Богородичен“ в града

Смолян: Архимандрит Висарион отслужва литургия за Антоновден в параклиса „Покров Богородичен“ в града

17 Януари 2018 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Смолян. На днешния празник Антоновден, архиерейският наместник Негово Високопреподобие архимандрит Висарион служи в параклиса „Покров Богородичен“ в двора на Архиерейското наместничество в Смолян заедно с иконом Запрян Шиков. Това съобщиха от Архиерейското наместничество в Смолян.
Светата Литургия започна 09:00 часа. Именно на олтара в този параклис стои иконата на преподобни Антоний Велики /251-356/, който в този ден на 105-годишна възраст починал с озарено от небесна радост лице. Той е символ на пълно монашеско послушание и отдаденост на Господа Иисуса Христа. Смята се за основател на християнското монашество, един от пустинните отци. Роден е в Египет. От младежки години става отшелник с пълна вяра. 20 години пребивава усамотен в пустиня. При тежки духовни изпитания и изкушения в една пещера – твърд, за да спази обета си, сам Иисус Христос му се е явил с думите, че постоянно бди над него, нека не се бои от нищо.
Св. Антоний бил последователен противник на арианската ерес. Известна е неговата сразяваща реч в защита на християнството, произнесена, когато бил на 104 г. Година по-късно умира, завещавайки да бъде неизвестен гробът му, но по-късно мощите му били открити и пренесени във Виена. Той е покровител на монасите, на бедните и сиромасите, застъпник е за душеболните, нервнонапрегнатите, особено в днешно време.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В православните храмове в града се отслужва празнично богослужение за Антоновден

Велико Търново: В православните храмове в града се отслужва празнично богослужение за Антоновден

17 Януари 2018 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. о повод Деня на Преподобни Антоний Велики – Антоновден в православните храмове във Велико Търново се отслужва празнично богослужение, предаде репортер на Радио ‘‘Фокус’’ – Велико Търново. Рано тази сутрин църковните камбани в града възвестиха началото на празничната света литургия. Най-много хора се стекоха в Катедралния храм “Рождество Богородично“, където палят свещ за здраве.
Антоний е роден около 250 година в Египет. През своя живот той прекарва 20 години при пълно усамотение в пустинята. При него идват болни и страдащи хора, с които той говори с часове. На 104 години излиза в открит диспут с привържениците на арианското учение и ги побеждава. Успехът му е наречен тържество на християнството. На следващата година Антоний умира и е погребан на тайно място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена.
В българския фолклор св. Антоний и св. Атанас са тясно свързани – смята се, че са двама братя ковачи. По някои места празниците им се означават с общото название „сладки и медени“. В отделни региони се вярва, че всички болести се събират на Антоновден, а на следващия ден (Атанасовден) тръгват по хората. На този ден жените не предат и не плетат, защото се вярва, че ако се убодат, няма да зарасне лесно. Не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“.
Църковните празници Антоновден и Атанасовден са един след друг (17 и 18 януари) и се честват като празници на ковачи, железари, ножари и налбанти.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Повече от 350 жители на общината носят името Антон

Кюстендил: Повече от 350 жители на общината носят името Антон

17 Януари 2018 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Повече от 350 жители на Община Кюстендил носят името Антон. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) към Община Кюстендил. С името Антония са наречени 65 дами. С името Андон са 41 жители на Кюстендил, а Антоний – 56. Сред именниците днес са и дамите, наречени Донка, които в Кюстендил наброяват 69. По народна традиция празникът Антонов ден се чества за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата и шарката. На близки и съседи се раздават за здраве специално омесени за празника содени питки, намазани със сметана.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веска Спасова, етнолог: Антоновден и Атанасовден са свързани в общи обредни практики

Веска Спасова, етнолог: Антоновден и Атанасовден са свързани в общи обредни практики

17 Януари 2018 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Антоновден и Атанасовден са свързани в общи обредни практики. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Веска Спасова, етнолог в Регионален исторически музей – Кюстендил. По думите й на 17 и 18 януари има два празника един след друг, с които завършва един продължителен празничен цикъл от множество празници, в които се правят различни ритуални практики. „На днешния ден празнуват Антон, Антония, Антонина, да им е живо и здраво името. Според народните вярвания християнският светец Преподобни Антоний Велики е по-големият брат-близнак на Свети Атанас. Затова и дните следват един след друг. Той е един от покровителите и заповедник на чумата, шарката и всички останали заразни болести”, каза Веска Спасова. Вярва се, че чумата се ражда на Антоновден, прибират се всички болести и на следващия ден тръгват по хората. Във фолклорните представи има голямо значение – братя близнаци, с които са свързани много от ритуалните представи. Братята били ковачи или според различните поверия ножари, железари, т.е. обработват желязото. „Знае се, че в митологичните представи ковачите близнаци заемат много видно място като първотворци, т.е. ковачите на Вселената, оформящи света чрез стихията на огъня. Тази стихия е разрушителна, но и божествена. Затова в образите им се вплита както представата за тази божественост и създаване на света, така и респект пред демоничните сили, които покровителстват двамата братя”, каза Веска Спасова.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българската православна църква почита паметта на Преподобни Антоний Велики

Българската православна църква почита паметта на Преподобни Антоний Велики

17 Януари 2018 | 07:52 | Агенция "Фокус"
София. На 17 януари Българската православна църква почита паметта на Преподобни Антоний Велики, а празникът е наричан от народа Антоновден. Антоний е роден около 250 година в Египет. През своя живот той прекарва 20 години при пълно усамотение в пустинята. При него идват болни и страдащи хора, с които той говори с часове. На 104 години излиза в открит диспут с привържениците на арианското учение и ги побеждава. Успехът му е наречен тържество на християнството. На следващата година Антоний умира и е погребан на тайно място. По-късно мощите му са открити и тържествено пренесени във Виена.
В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. Празникът е познат и като Лелинден: име за означаване на болестта - леля - чумата, шарката. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка".
Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез или мед, се раздават на близки и съседи за здраве. Задължително едно парче от питката се оставя на тавана и се нарича за „лелята" - чумата, болята. В някои райони на страната празниците им се означават с общото название сладки и медени.В Пиринско се вярва, че всички болести се събират на Антоновден, а на следващия Атанасовден тръгват по хората. Името Антон произхожда от гръцката дума „анто", което значи цвете.
В народните представи двамата братя близнаци Антон и Атанас са ковачи, които първи изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден се честват като празници на ковачи, железари, ножари и налбанти.
На днешния ден празнуват: Антон, Андон, Дончо, Антония, Донка, Тони.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Юлия Скрипал с първо заявление, откакто излезе  от кома. 23 май 2018 година
Юлия Скрипал с първо заявление, откакто излезе от кома. 23 май 2018 година

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.