НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Полк. Димитър Кацаров: Днес е исторически ден за Смолян – за първи път изпращаме такъв голям контингент

Полк. Димитър Кацаров: Днес е исторически ден за Смолян – за първи път изпращаме такъв голям контингент

16 Януари 2018 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Смолян. Днес е един изключителен ден за Смолян – исторически. За първи път Смолян изпраща такъв голям контингент. Това заяви по време на церемонията по изпращането на 35-ия контингент на НАТО на мисия в Афганистан командирът на 101-ви Алпийски полк – Смолян, полковник Димитър Кацаров, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. „За първи път оправдахме доверието на военното ръководство на Сухопътни войски. Започнахме подготовката като батальон и я финишираме като 101-ви Алпийски полк, което ни носи страшно много отговорности. За първи път в Смолян изцяло се подготвя и сертифицира целият контингент на Българската армия“, подчерта полк. Кацаров. Той благодари за оказаното доверие на всички присъстващи, които имат дял в организацията и подготовката на контингента. „Обещавам, че моите воини, които са изключително подготвени и мотивирани, ще изпълнят всички поставени задачи на мисията. Пожелавам им само късмет“, допълни полк. Кацаров. Към националния командир на контингента полковник Георги Маргитин, командирът на 101-ви Алпийски полк се обърна с думите: „Ние бяхме с вас от началото на подготовката. Проследихме целия процес – от днес аз поверявам на вас най-ценното, което имам – това са моите офицери, сержанти и войници, които аз обичам да наричам моите златни момчета и момичета. Пазете ги, те ще изпълнят безпрекословно всяка една ваша заповед и няма да направят крачка назад. Бъдете само честен и принципен с тях и изпълнете поставените задачи от държавното ръководство на Република България“, добави полк. Кацаров.
Той каза още, че са изработили специално знаме за мисията на 35-ия контингент, което връчи на Майор Димов като най-висшия командир от полка в Смолян, който ще бъде командир на ротата за охрана по време на мисията. „Искам да пазите знамето на 35-ия контингент, да го върнете в България чисто и неопетнено, за да остане като реликва в нашия исторически музей“, отбеляза полк. Кацаров. Знамето от едната страна е с българския трикольор и надпис 35 контингент, 25 охранителна рота Афганистан. От другата страна е новата емблема на 101-ви Алпийски полк и еделвайс, който е характерен за всички планински формирования на НАТО и ЕС.
Нели ГЕРГЬОВСКА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Смолян Николай Мелемов: Всички смолянчани се гордеем със 101-ви Алпийски полк и вярваме във вас

Кметът на Смолян Николай Мелемов: Всички смолянчани се гордеем със 101-ви Алпийски полк и вярваме във вас

16 Януари 2018 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Смолян. За мен е чест, като кмет на Община Смолян, да участвам в изпращането на 35-ия контингент в мисията на НАТО в Афганистан. Това заяви по време на официалната церемония по изпращането на контингента кметът на Смолян Николай Мелемов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. „За първи път толкова много воини от 101-ви Алпийски полк участват в тази мисия, което е доказателство за вашата подготовка и за вашите възможности. С това всички ние, смолянчани, се гордеем, разчитаме на вас и вярваме във вас. Искам да ви пожелая на добър час, и с нетърпение ще чакаме след края на мисията да ви посрещнем пак тук всички заедно, живи и здрави“, каза още Николай Мелемов в словото си пред военнослужещите от 35-ия контингент в мисията на НАТО в Афганистан.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Церемонията по изпращане на 35-ия военен контингент със 158 военнослужещи за участие в мисията на НАТО в Афганистан се проведе в града

Смолян: Церемонията по изпращане на 35-ия военен контингент със 158 военнослужещи за участие в мисията на НАТО в Афганистан се проведе в града

16 Януари 2018 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Смолян. Тържествена церемония по изпращане на 35-ия военен контингент със 158 военнослужещи за участие в мисията на НАТО в Афганистан се проведе в Смолян, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. На събитието присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов, секретарят на президента по сигурността и отбраната бригаден генерал Стефан Янев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, командир на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, областният управител на Смолян Недялко Славов, кметът на Смолян Николай Мелемов, архиерейският наместник Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, представители на службите на национална сигурност, на запасното войнство, на ветераните от войните, близки на военнослужещите и много граждани на Смолян.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви пред всички присъстващи, че днес изпращаме 35-ия контингент на Българската армия в своята отговорна мисия. „Освен отговорната задача по опазване териториалната цялост и независимостта на България, Българската армия изпълнява и мисии зад граници за опазване на мира и налагане на ред и сигурност в редица региони на света“, отбеляза Каракачанов. Той заяви, че е убеден в подготовката на военнослужещите и в тяхната морална мотивация. „Пожелавам ви да изпълните мисията с чест, но най-важното е да сте живи и здрави и така както ви изпращаме всички, така всички да ви посрещнем“, посочи министърът на отбраната. Към командира на 35-тия контингент Каракачанов отправи призив да се грижи за своите подчинени, защото мисията е не само отговорна, но тя е и опасна. „Създава рискове в един район на света, в който всеки ден, всеки час има предизвикателство и ще има такова за нашите военнослужещи. Грижете се за тях и искам така, както ги повеждате, така да ги върнете – живи и здрави и ние и техните близки и роднини да ги посрещнем отново в България“, допълни министърът. В обръщение към офицерите, сержантите и войниците от 35-и контингент, министър Каракачанов заяви, че е убеден в подготовката, която имат и че тя е достатъчна за мисията, която ще изпълнят. „Убеден съм също така, че и опитът, който ще натрупате там, ще бъде полезен за по-нататъшната ви служба в редовете на Българската армия. Пожелавам ви успех, лек път и всички заедно да се завърнете у дома“, каза още министър Каракачанов. Той подари иконата на свети Георги Победоносец да ги пази в мисията им в Афганистан и да ги закрила и още веднъж пожела, с Божията помощ всички да се завърнат живи и здрави в България.
Контингентът е в състав от 158 военнослужещи. Той включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. Национален командир на контингента е полковник Георги Маргитин, командир на ротата за охрана е майор Стефан Димов, а помощник-национален командир – полковник Камен Иванов.
След тържествената церемония по изпращането на контингента, архиерейският наместник Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, заедно със свещеници от Смолян отслужиха водосвет за здраве на военнослужещите и освети бойните знамена.
Нели ГЕРГЬОВСКА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов ще участва в церемония по изпращането на 35-ия военен контингент за участие в мисията на НАТО  в Афганистан

Министър Красимир Каракачанов ще участва в церемония по изпращането на 35-ия военен контингент за участие в мисията на НАТО в Афганистан

16 Януари 2018 | 07:18 | Агенция "Фокус"
Смолян. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва в церемония по изпращането на 35-ия военен контингент за участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.
Военният ритуал ще се проведе от 11.30 часа на площад "Свобода" в град Смолян.
Непосредствената подготовка, изпити и сертификация са проведени в 101-ви алпийски полк в Смолян, откъдето е и основната част от 35-ия контингент на Въоръжените сили.
Контингентът е в състав от 158 военнослужещи. Той включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. Национален командир на контингента е полковник Георги Маргитин, командир на ротата за охрана е майор Стефан Димов, а помощник-национален командир – полковник Камен Иванов.
На ритуала по изпращането ще присъстват още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и представители на местната власт.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ердоган. 21 май 2018 г.
Ердоган. 21 май 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.