НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Марин Любенов, кмет на село Царевец: Доброто партньорство между местната управа и читалището в селото е гаранцията  за успеха на всички съвместни събития

Марин Любенов, кмет на село Царевец: Доброто партньорство между местната управа и читалището в селото е гаранцията за успеха на всички съвместни събития

16 Януари 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Свищов. Доброто партньорство между кметството и читалището в село Царевец, община Свищов, е в основата за успеха на всички културни събития, които се организират. Това каза в ефира на Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът на село Царевец Марин Любенов. Той подчерта, че голямо влияние има и подкрепата, която ръководството на Община Свищов също оказва. В събитията се включват още членове на Пенсионерския клуб и деца от детската градина в селото.
„Например, в близко бъдеще ни предстои един много красив празник – 8-ми март, който винаги отбелязваме с голям концерт и богата програма. След това - Великден. Над 10-годишна е традицията да се вдигне наздравица в Новогодишната нощ, на площада, под звуците на празнична музика, да разчупим традиционната баница с късмети и да извием кръшно хоро. Всичко това става и се организира съвместно от кметството и читалището, като всяка една инициатива, което сме подели с председателя на читалището Вера Блажева, е била посрещната с разбиране и винаги сме получавали помощ от ръководството на Община Свищов и лично от кмета Генчо Генчев, Дирекция „Култура“, и местната земеделска кооперация с председател Ганчо Ламбев“, каза още кметът.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 10 години от създаването си отбелязва Дневният център за деца с увреждания в Свищов през 2018 година

Велико Търново: 10 години от създаването си отбелязва Дневният център за деца с увреждания в Свищов през 2018 година

16 Януари 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Свищов. 10 години от създаването си отбелязва Дневният център за деца с увреждания в Свищов през 2018 година. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново директорът на социалния център Теменужка Тодорова. Институцията отваря врати през есента на 2008 година. Тодорова увери, че оттогава екипът на Центъра работи за непрекъснато надграждане на услугата.
„За десетата годишнина ние имаме желание да организираме празник, заедно с децата да представим една изключителна програма на всички гости. Подготвяме сценарии, костюми, декори и точно по тази причина инициативите през 2018-та ще са насочени към набиране на средства за осигуряване на всичко необходимо за празника“, коментира още Теменужка Тодорова.
Тя обясни, че изработването на мартенички за участие в благотворителния базар на Общината вече е започнало. В него, доколкото е възможно, се включват и самите деца, което също е част от процеса на тяхната интеграция и социализация.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Осмо издание на Националния фестивал „Фолклорен извор“ се подготвя в село Царевец

Велико Търново: Осмо издание на Националния фестивал „Фолклорен извор“ се подготвя в село Царевец

16 Януари 2018 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Свищов. Осмо издание на Националния фестивал „Фолклорен извор“ вече се подготвя в село Царевец, община Свищов. Това съобщи в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът на населеното място Марин Любенов. Той уточни, че през настоящата година събитието ще се проведе в дните от 2-ри до 5-ти август. „Този фестивал се превърна в емблема на село Царевец. И през тази година се надявам на голям интерес, както от страна на участниците, така и на зрителите, защото това още веднъж ще докаже село Царевец като богато културно средище“, каза още кметът. Той припомни, че преди това в село Царевец подобаващо ще бъдат отбелязани Националния празник на България – 3-ти март и 140-годишнината от освобождението на страната ни, 8-ми март – Денят на жената, както и Великден и 24-ти май – Деня на славянската писменост и култура.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Традиционният български обичай „къпанки“ пресъздават в село Царевец

Велико Търново: Традиционният български обичай „къпанки“ пресъздават в село Царевец

16 Януари 2018 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Свищов. Традиционният български обичай „къпанки“ пресъздават в село Царевец, община Свищов. Според народните вярвания, той се е правел на Ивановден – 20 януари / стар стил /, каза в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Марин Любенов, кмет на населеното място. На този ден, по традиция, в ледените води на река или чешма се къпят младоженци. В тях се потапят и именници, като всичко това се прави за здраве и благополучие.
„Нашите младоженци, или двойките , които са сключили граждански брак през 2017-та година, са четири. В миналото двама, трима или повече приятели на младоженеца, които задължително са ергени, несемейни, са отивали в дома му, хващали са го здраво и са го водили на селската чешма. Още от едно време къпането е ставало на чешмата, наречена Долник, която се намира в центъра на селото. Това е една каменна чешма с внушителни размери. Някой от младоженците се опитват да се отскубнат от своите къпачи, започват едно преследване и догонване и това внася допълнила емоция“, обясни още Марин Любенов.
Младите невести, които не влизат във водата, пък трябва да чакат съпрузите си със сухи дрехи и кърпи. Всичко това ще е съпроводено с народна музика и много веселие. Възстановката ще се случи на 20-ти януари /събота/ в центъра на село Царевец.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Кампанията „Детето е надежда и обещание за човечеството“ бе обявена за Инициатива на 2017 година в Дневния център за деца с увреждания в Свищов

Велико Търново: Кампанията „Детето е надежда и обещание за човечеството“ бе обявена за Инициатива на 2017 година в Дневния център за деца с увреждания в Свищов

16 Януари 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Свищов Кампанията „Детето е надежда и обещание за човечеството“ бе обявена за Инициатива на 2017 година в Дневния център за деца с увреждания в Свищов. В рамките й са набрани средства за купуване на специален комуникационен софтуер, с който ще се допринесе за развитие на децата с говорни и двигателни потребности. Това каза в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново директорът на Центъра Теменужка Тодорова. Тя уточни, че мотото на кампанията са думи на Мария Монтесори, автор на метод за обучение и развитие на деца с последователи в цял свят.
„Ние вярваме в тези думи и затова ги признахме за мото на кампанията ни през 2017 година. Още повече, че в последните десетилетия, учени от цял свят, признават, че детското развитие има най-голям смисъл за човешкото напредване. Децата със специални потребности не са по-различни от останалите и те могат да постигнат много добри , дори високи резултати, ако получат подходяща и навременна подкрепа и терапия още от най-ранна възраст. Точно по тази причина, от създаването на нашия център през 2008 година, ние работим в посока внедряване на утвърдени практики в подкрепа на детското развитие“, обясни Теменужка Тодорова. Тя уточни, че се прилагат различни терапевтични и алтернативни методи, които спомагат изключително много за развитието на децата.
„Много се радваме, че и последната ни кампания срещна голяма подкрепа, само в рамките на няколко месеца, през календарната 2017 година, ние реализирахме благотворителни щандове за мартенички, сувенири и други наши изделия. Събрахме над 5000 лв. и успяхме да купим и инсталираме комуникатор за общуване“, поясни още директорът на Центъра. Тя допълни, че инициативата е подкрепена от деца, ученици, студенти и младежи от региона. Оргомна помощ е оказала и Община Свищов и лично кметът Генчо Генчев.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акценти в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново

Акценти в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново

16 Януари 2018 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Свищов. Благотворителната кампания „Детето е надежда и обещание за човечеството“ бе обявена за инициатива на 2017 година на Дневният център за деца с увреждания в Свищов. Благодарение на нея социалната услуга се сдоби с нова техника, която ще подобри работния процес и ще улесни лечението на някои от децата. Повече за новата придобивка ще ни разкаже в днешното предаване „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново директорката на Центъра Теменужка Тодорова.
Във втората част на днешното издание ще Ви разкажем за малко свищовско село, което в забързания модерен свят успява да съхрани традициите от миналото и нещо повече ръководството на село Царевец успява да привлече вниманието на все повече млади хора, които се връщат към корените си. Кметът Марин Любенов ще ни запознае с традицията на обичая Къпанки, който в миналото се е изпълнявал на Ивановден. По стар стил това се прави на 20-ти януари. И през настоящата година село Царевец няма да изневери на традицията. Кога и как ще се случи възстановката и кой се очаква да се включи в нея, ще чуете в предаването.
Водещ днес е Луиза Транчева. Номерът за връзка със студиото е 0885 303 375.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Навършва се една година от терористичната атака в Манчестър. 22 май 2018 г.
Навършва се една година от терористичната атака в Манчестър. 22 май 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.