НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Мотивите на БСП срещу Истанбулската конвенция са вътрешно партийни и целят да злепоставят Сергей Станишев при избора на председател на ПЕС

Данаил Кирилов, ГЕРБ: Мотивите на БСП срещу Истанбулската конвенция са вътрешно партийни и целят да злепоставят Сергей Станишев при избора на председател на ПЕС

16 Януари 2018 | 16:19 | Агенция "Фокус"
София. Мотивите на БСП срещу Истанбулската конвенция са вътрешно партийни и целят да злепоставят Сергей Станишев при избора на председател на ПЕС. Това каза на брифинг депутатът от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Манипулативната система на политическото поведение на БСП е ясна. Вече няма никакви съмнения в това. Ще изразя огромно съмнение – подходът да обърнеш доказването е добър, но на БСП не им се получава. Смятам, че партньорите ни са добросъвестни и заедно вършим една работа. Нямаме и специална нужда от допълнителна защита. Готови сме, чакаме с нетърпение, но то продължи месец и половина“, заяви Кирилов.
Той уточни, че от ГЕРБ подкрепят Истанбулската конвенция. „Ще предприемем възможно най-широк парламентарен дебат, който ще тече и през тази, и през следващата седмица. Смятаме, че и другите парламентарни групи биха могли да уточнят и прецизират позициите. По отношение на двойственото отношение на БСП, то беше разкрито в нашата позиция в пресконференция от неделя. Голяма част от мотивите са вътрешнопартийни, целят злепоставяне на своя кандидат по избора на председател на ПЕС. Сергей Станишев е българин, който кандидатства да престижа позиция и би следвало да не проявяваме някои дефекти на нашето самосъзнание“, допълни той. „Имаме готовност и няма смисъл БСП да каже как ще променя българското законодателство. Нека този дебат продължава. Водим го повече от 3 години“, каза още Данаил Кирилов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манол Ружинов, Сдружение „Родопски хайдути“: Текстът на Истанбулската конвенция не дава поводи за притеснение

Манол Ружинов, Сдружение „Родопски хайдути“: Текстът на Истанбулската конвенция не дава поводи за притеснение

16 Януари 2018 | 08:56 | Агенция "Фокус"
София. Със спора около Истанбулска конвенция се търси сензация. Това каза в сутрешния блок „Добро утро България“ на Радио „Фокус“ Манол Ружинов председателя на Сдружение „Родопски хайдути“. По думите му до голяма степен се излиза извън контекста на документа, целейки провокация на обществото. Въпреки голямата толерантност на българите, няма как признаване на „трети пол“ да бъде признато у нас, като патриотичното сдружение е твърдо против това", каза още Ружинов. „Виждаме как толерантната европейска среда ни вкарва в неприятни и непривични ситуации, виждате какво става и с мигрантите, от наглед безобидна ситуация стана много голям проблем. В България подобни тези не могат да бъдат взимани на сериозно, че ние ще подписваме подобна конвенция, ако има такива неща“, каза Манол Ружинов. Той коментира още, че прекалената толерантност в наши дни излиза извън границите на нормалното, въпросът обаче е докъде ще позволим да се стигне.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Надя Кожухарова, "Асоциация Анимус": Насилие, основано на пола, се превръща в култура на общуване

Надя Кожухарова, "Асоциация Анимус": Насилие, основано на пола, се превръща в култура на общуване

16 Януари 2018 | 08:44 | Агенция "Фокус"
София. Около ¼ от жените у нас са преживели една или друга форма на насилие през живота си. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Надя Кожухарова, специалист от фондация Асоциация Анимус. По думите ѝ в "Асоциация Анумус" между 2000 и 2500 са случаите на година и то само в района на столицата. Истанбулската конвенция именно заради това залага на превенцията, тъй като насилието, основано на пола, се превръща в култура на общуването. Документът се опитва да разрушава стереотипи, водещи до насилие, но не типичните за мъже и жени, а дори напротив, каза още тя. „Тези, които помагат на половете да съжителстват заедно, да се разбират и подкрепят, трябва да се развиват. Тук става въпрос за това, че трябва да се превантира възпитанието на следващите поколения за стереотипни поведения, които водят до насилие. Например това мъжете да показват своята мъжественост чрез агресия и чрез доминиране над жените, да се считат за мъже само ако успяват да демонстрират власт и контрол. Това са стереотипни поведения. Също така поведения, които засягат жените, а именно това, че е женско да търпиш и понасяш насилие, в името на това да бъдеш добра майка и да не лишиш децата си от семеен живот“, обясни тя. Надя Кожухарова коментира още, че обществото не си дава сметка как проблемът с домашното насилие се отразява и на останалите случаи на агресия, като се оказва, че голяма част от насилниците са били жертви на подобно насилие през детството си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: Не подкрепяме ратификацията на Истанбулската конвенция, защото не обхваща това, за което партията се е борила, отстоявала и защитавала през годините

Филип Попов, БСП: Не подкрепяме ратификацията на Истанбулската конвенция, защото не обхваща това, за което партията се е борила, отстоявала и защитавала през годините

15 Януари 2018 | 22:01 | Агенция "Фокус"
София. БСП не подкрепя ратификацията на Истанбулската конвенция, защото не обхваща това, за което партията се е борила, отстоявала и защитавала през годините, а именно борбата срещу насилието над жени, деца и другите беззащитни в едно общество. Това заяви в интервю за вечерния блок „Това е България“ по Радио „Фокус“ - Филип Попов, секретар на ПГ на „БСП за България“. Той допълни, че правото е създадено именно за защита на незащитените.
„Друг проблем е не в правосъздаване, а в правоприлагането и в органите, които следва да прилагат законите, които Народното събрание създава. Оттук идва и усещането на беззащитните членове на нашето общество за липсата на защита от страна на държавата към тях. Има проблем и около превода – има „социален пол“ в нея, но не е дадена точна дефиниция. След като има проблем около текстовете, не виждам защо България да ратифицира тази конвенция. Защото след ратификацията протичат и определени задължения за държавата“, уточни Филип Попов. Той каза още, че има и един основен проблем, а именно, че в България в този момент има крещяща нужда от насочване на вниманието и фокусиране както на законодателната власт, така и на цялото общество, върху други, по-важни за страната ни теми. Що се отнася до различната позиция за ратификацията на Конвенцията между евродепутатите на БСП и тази на ПГ на „БСП за България“ той поясни, че групата ще приложи в парламента решението от Пленума на партията.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангел Джамбазки, евродепутат: Процесът „за“ или „против“ ратификацията на Истанбулската конвенция в България не предопределя политическо разделение на европейци и русофили

Ангел Джамбазки, евродепутат: Процесът „за“ или „против“ ратификацията на Истанбулската конвенция в България не предопределя политическо разделение на европейци и русофили

15 Януари 2018 | 21:18 | Агенция "Фокус"
София. Процесът „за“ или „против“ ратификацията на Истанбулската конвенция в България не предопределя политическо разделение на европейци и русофили. Това коментира в интервю за вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ Ангел Джамбазки, евродепутат и заместник-председател на ВМРО.
„Въпросът стои за това, кои граждани как приемат такива традиционни семейни ценности като брака. За нас той е доброволен съюз между мъж и жена – така е закрепено в българската Конституция и това са ни учили родителите ни. В Западна Европа има хора, които смятат, че това не е така – ние не приемаме категорично, защото и биологията, и природата ясно са ни показали колко са половете. Възможностите оттук натам са две – или да не я ратифицираме, в което няма нищо страшно, защото редица държави не са я ратифицирали и това не е документ на орган на ЕС. Другият вариант е написването на придружаваща декларация, която ясно да показва кои текстове няма да бъдат прилагани в България“, уточни Ангел Джамбазки. Той допълни, че ако ратификацията бъде отхвърлена от Парламента, това няма как да внесе нарушение в целостта на правителството. Според евродепутата дебатът за Истанбулската конвенция не идва нито в най-належащия момент, нито е нещо от изключително значение за управлението на страната ни. Джамбазки допълни, че далеч по-важни за състоянието на България в момента са въпросите за сигурността и доходите на българските граждани, както и за състоянието на здравеопазването.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френският министър на икономиката Брюно льо Мер иска ЕС да защити европейските компании в Иран. 20 май 2018 г.
Френският министър на икономиката Брюно льо Мер иска ЕС да защити европейските к...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.