НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов: Надявам се през май Водният проект да бъде финализиран и да бъде открита пречиствателната станция

Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов: Надявам се през май Водният проект да бъде финализиран и да бъде открита пречиствателната станция

16 Януари 2018 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Надявам се през май Водният проект на Асеновград да бъде финализиран и да бъде открита пречиствателната станция. Това е пречиствателна станция, която е една от най-големите в България, каза кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов пред журналисти, при проверка на строителството по проекта, която направи министърът на околната среда и водите Нено Димов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Пречиствателната станция е разположена върху площ от 50 дка, а инвестицията в нея е над 26 млн. лева.
„Повече от 80% от строителството на станцията е готово, доставена е и апаратурата. Предстои поетапното нейно монтиране”, посочи д-р Караиванов. „Надявам се през следващите четири-пет месеца да имаме готовност да стартираме реалното пречистване на водите, които са доведени дотук, благодарение на изградената канализационна инфраструктура, която е по същия проект”, добави кметът на Асеновград. По думите му, по време на строежа на станцията, в Асеновград са били полагани тръбите на канализационната и водопроводна инфраструктура. „Нашите съграждани виждаха как тече процесът. Преживяха и дни на временно неудобство, но се надявам крайният резултат, като финализиране, с една нова канализационна и водопроводна инфраструктура, с нов асфалт и съпътстваща инфраструктура, и една пречиствателна станция, с която ще влиза в река Чая пречистена вода, да доведе до видим ефект за тях”, каза д-р Караиванов. Той добави, че тогава хората ще разберат ползите от това да се живее в една по-чиста околна среда.
Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов благодари на министър Нено Димов за ангажираността, а също и на управляващия орган и неговите експерти, че са оказвали необходимата методическа подкрепа за реализацията на проекта. Министър Нено Димов пък посочи, че това е пример за добро сътрудничество между местната и държавната власт и управляващия орган по проекта.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов за Водния проект на Асеновград: Това е един проект, който може да служи за модел за следващите проекти по ОП „Околна среда“

Министър Нено Димов за Водния проект на Асеновград: Това е един проект, който може да служи за модел за следващите проекти по ОП „Околна среда“

16 Януари 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Проектът за рехабилитация на ВиК мрежата с изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води в Асеновград може да служи за модел за следващите проекти, които предстои да бъдат реализирани по ОП „Околна среда“. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Нено Димов, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. "Това е един проект, който определено ще подобри живота на гражданите в Асеновград", посочи още министърът и уточни, че съоръжението ще включи към водоснабдителната инфраструктура 5500 души, а над 65000 души ще бъдат присъединени към пречиствателната систева. „Загубите на вода се очаква да бъдат намалени с над 7%”, заяви Нено Димов. Той отбеляза още, че инвестиция по проекта е за малко над 106 млн. лева, от които Оперативната програма „Околна среда” дава 80 млн. лева, а общината осигурява останалата сума.
Министър Димов констатира, че са завършени почти 90% от дейностите полагането на тръбите в града, което, според него, е много напреднала фаза на изпълнение на проекта. По думи на Нено Димов работата по пречиствателната станция също върви в срок. „Това ще бъде един от много успешните проекти, които стартираха и ще завършат през тази година, дори се надяваме - още през първото полугодие”, добави министър Нено Димов.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ердоган. 21 май 2018 г.
Ердоган. 21 май 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.