НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:01

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МВнР на Иран: Всяка военна операция в Сирия може да повлияе на сирийския конгрес в Сочи

МВнР на Иран: Всяка военна операция в Сирия може да повлияе на сирийския конгрес в Сочи

20 Януари 2018 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Сочи. Всяка наземна военна операция в Сирия може да окаже влияние на Конгреса за сирийски национален диалог, насрочен за 29-30 януари в Сочи. Това заяви в събота пред журналистите заместник-министърът на външните работи на Иран Хюсеин Ансари, коментирайки започналата наземна операция на ВС на Турция в сирийски район Африн, предава ТАСС.
„Всяка наземна операция може да повлияе на конгреса в позитивен или негативен план“, заяви Ансари. „Надяваме се, че страните-гаранти (на режима на примирие в Сирия – Турция, Русия и Иран) ще предприемат действия, за да няма такова влияние“.
Агенция „Фокус“ припомня:
Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви в събота, че операцията на ВС на републиката в района Африн, в който живеят около 1,5 млн. сирийски кюрди, фактически вече е започнала. При това той подчерта, че следващата цел на операцията ще е сирийския град Манбидж.
В Африн са заели позиции кюрди от „Отрядите за народна самоотбрана“ и партията „Демократически съюз“, които в Анкара се смятат за терористични издънки на Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), призната за терористическа организация в Турция и голяма част от света.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джумхуриет: Кризата в Африн в чуждите медии: „Турция може да остане извън играта”

Джумхуриет: Кризата в Африн в чуждите медии: „Турция може да остане извън играта”

20 Януари 2018 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вестник „Джумхуриет” информира за реакциите в световните медии по повод стартиралата военна операция на Анкара в сирийския град Африн и обобщава оценките под интригуващото заглавие: „Възможно е Турция да остане извън играта”.
В изявления за „Спутник” бившият посланик на Великобритания в Сирия Питър Форд заявява, че „общият план на САЩ е да възпрепятства постигането на стабилност с оглед Сирия да остане една независима държава”. Според него „самото създаване на Свободните демократични сили (СДС) е сигнал за намеренията на Вашингтон за разделяне на страната.”.
В интервю за „Индипендънт” опитният кореспондент за Близкия изток Робърт Фиск коментира, че „чрез формирането на новите Сили за гранична сигурност (СГС) под командването на СДС, тройката Турция-Сирия-Русия може да се обедини срещу САЩ.”. По отношение на кюрдите прогнозата му е, че те могат да бъдат изоставени от САЩ на тяхната собствена съдба.
Анализаторът от Центъра за нова американска сигурност Николас Херас заявява за „Вашингтон Пост”, че „последното напрежение между САЩ и Турция произтича от липсата на координация между компетентните представители на двете страни.”. Образното му определение е, че „сегашната администрация на САЩ не е успяла в две направления - и в дъвченето на дъвка, и в самото вървене напред”. Специалистът по Турция от „Чатъм хауз” Фади Хакура заявява, че „въоръжаването на Отрядите за народна самозащита (ОНС) на сирийските кюрди от САЩ съвсем основателно създава сериозен проблем за Анкара.”. Коментарът му е, че „влошаването на отношенията между САЩ и Турция без никакво съмнение тласка Анкара в ръцете на Русия и Иран.”.
Анализаторът от Атлантическия съвет Аарон Щайн посочва пред „Уолстрийт Джърнъл”, че „истинското безпокойство на Турция произтича от изявленията на САЩ за трайно присъствие в района и от намерението на Вашингтон да защитава СДС.”.
Руската преса подхожда внимателно към отразяването на притесненията на Москва по отношение на евентуална операция на Турция в Африн. В анализа в „Регнум” на централно място се извежда оценката, че „Америка и Русия превръщат Турция в слабото звено и могат да я извадят от играта.”. Подчертава се, че Москва може и да не подкрепи операцията и по този начин за Турция ще стане много трудно свободно да може да се придвижва в Сирия.”.
В информация в „Известия” се обръща внимание на „инвентаризацията на намиращото се оръжие в ръцете на ОНД на сирийските кюрди.”. Защитава се позицията, че „отчитайки собствените си национални интереси, Москва няма да подкрепи Турция за Африн.”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Турската операция в Африн де факто започна

Реджеп Тайип Ердоган: Турската операция в Африн де факто започна

20 Януари 2018 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви по време на телевизионно интервю в събота, че турската операция в Африн е „де факто“ започнала, предава AFP. Коментарът му е направен ден след като министърът на отбраната на Турция Нуридин Джаникли използва същите думи, за да направи същото изявление.
„Полевата операция в Африн де факто започна“, заяви Ердоган, като отказа да даде повече информация, но все пак разкри, че „това ще бъде направено и в Манбидж“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Турция бомбардира позиции на ПКК в Африн

ДХА: Турция бомбардира позиции на ПКК в Африн

19 Януари 2018 | 21:15 | Агенция "Фокус"
Хатай. Погранични със Сирия подразделения на турската армия в околиите Рейханлъ, Къръкхан и Хаса в провинция Хатай бомбардираха позиции на Отрядите за самозащита на сирийките кюрди (YPG) в района на Африн, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА).
Първоначално са изстреляни 10 снаряда, а към края на деня (19 януари), броят им е над 40. По-специално стрелбите са от района на Хаса, където има и доста голямо съсредоточаване на бронетанкова техника, посочва още ДХА.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Турция „де факто“ започна военна операция в Африн (ОБЗОР)

Турция „де факто“ започна военна операция в Африн (ОБЗОР)

19 Януари 2018 | 19:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. След като преди броени дни държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви завършването на подготовката за нова антитерористична операция в Сирия, в петък, 19 януари, министърът на отбраната Нуретин Джаникли заяви, че кампанията в Африн „де факто“ е стартирана.

В сутрешните часове на деня бе съобщено за трансграничен артилерийски обстрел на турските сили срещу позициите на „Народни отряди за защита“ (YPG) на сирийска територия. По данни на кюрдите военнослужещите на Анкара са изстреляли около 70 снаряда.
Малко преди обед се появи информация, че бойци от Сирийската свободна армия (ССА) са транспортирани от турска на сирийска територия. Конвоят от около 20 автобуса с турски цивилни регистрационни номера е преминал през ГКПП „Йонджупънар“ в посока към района на Азаз. Информацията и кадри за преминаването бяха предавани на живо по ТВ канала „Си Ен Ен Тюрк”. Същевременно по друг телевизионен канал министърът на националната отбрана Нуреттин Джаникли направи изявления, че турската армия непременно ще проведе военна операция в района на Африн. След това коментира, че операцията в сирийския град Африн „де факто“ е започнала с артилерийския обстрел на турската армия от сутрешните часове на деня.
„Всъщност, операцията де факто е започнала с трансграничния обстрел“, заяви Джаникли, като същевременно увери категорично, че нито един военнослужещ на Анкара не е преминал границата.

Последваха медийни доклади, съгласно които руските сили са започнали изтеглянето си от района на Африн, след като Турция обяви плановете си да започне военна операция срещу свързаните според Анкара с „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК) „Народни отряди за защита“ (YPG).
Източници в Африн, определени като „надеждни“, разкриха, че руските военнослужещи, разположени на североизток от града, са започнали да напускат района. Част от тях вече са се изтеглили до градовете Нубл и Захра, които към момента са под контрола на правителствените сили на Дамаск.
Докладите бяха разпространени малко след като турският министър на отбраната Нуретин Джаникли заяви, че Москва е информирала Анкара за плановете си да изтегли военните си ресурси от района на сирийския град. В тази връзка министърът увери, че разговорите между турски и руски представители ще продължат.

В текст, публикуван на официалната интернет страница на базираната във Великобритания организация „Сирийска обсерватория за човешките права“ (СОЧП), бе съобщено, че стотици „бойци“ се отправят към границата с Турция в подготовка за нападението, което ще бъде разгърнато на най-малко 10 фронта.
По данни на правозащитниците, военнослужещите на Москва все още не са се изтеглили от района на Африн, въпреки по-ранните медийни съобщения.
„Надеждни източници потвърдиха пред СОЧП, че руските сили все още не са се оттеглили от района на Африн, където се намират пунктовете на руските сили, а бойците на фракциите са се отправили към границата на с Турция“, която може да бъде пресечена от военните на Анкара „във всеки един момент“. Източникът на организацията отбеляза, че операцията ще се води на най-малко 10 фронта, след мащабна концентрация на превозни средства, оборудване, войници, бронирани превозни средства и цистерни, които ще бъдат използвани в операцията в района на Африн в северозападната част на сирийската провинция Алепо.

Операцията в Африн – регион, граничещ с провинциите Хатай и Килис в Турция, се очаква да започне „във всеки момент“. Това ще бъде втората турска мисия в Сирия след „Щита на Ефрат“, която приключи през март 2017 г. – седем месеца след стартирането й. Преките военни действия на територията, контролирана от „Народни отряди за защита“ (YPG), ще отворят нов фронт в гражданската война в Сирия. Те ще доведат и до допълнително изостряне на напрежението в двустранните отношения между Анкара и Вашингтон, които се влошиха през последните месеци.

По-рано Държавният департамент на САЩ призова Турция да се съсредоточи върху борбата срещу „Ислямска държава“ и да не предприема военни действия в Африн.

Сходна е и позицията на Берлин. На фона на докладите за предстоящото „във всеки момент“ начало на турската операция в Африн, от Министерството на външните работи на ФРГ подчертаха, че Анкара има „законни интереси за сигурността“ по границата със Сирия, но също така призоваха за сдържаност.
В рамките на пресконференция в Берлин, заместник-говорителят на външното министерство Райнер Бройл заяви, че Германия следи отблизо развитието на ситуацията в Северна Сирия.
„Турция има законни интереси в областта на сигурността по границата със Сирия", призна Бройл с оглед на продължаващия граждански конфликт в нейно съседство. Същевременно обаче той допълни: „Надяваме се и очакваме, че Турция ще продължи да прилага политическо и военно сдържане".
Бройл подчерта категорично, че Германия е уверена в необходимостта военните действия в Сирия да бъдат насочени към „Ислямска държава“ и другите терористични групировки, действащи на територията й.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Германия: Турция има законни интереси за сигурността по границата със Сирия, но фокусът на военните действия трябва да е насочен към „Ислямска държава“ и терористичните групировки

МВнР на Германия: Турция има законни интереси за сигурността по границата със Сирия, но фокусът на военните действия трябва да е насочен към „Ислямска държава“ и терористичните групировки

19 Януари 2018 | 18:39 | Агенция "Фокус"
Берлин. На фона на докладите за предстоящото „във всеки момент“ начало на турската операция в Африн, от Министерството на външните работи на ФРГ подчертаха, че Анкара има „законни интереси за сигурността“ по границата със Сирия, но също така призоваха за сдържаност, предава Anadolu Agency.
В рамките на пресконференция в Берлин, заместник-говорителят на външното министерство Райнер Бройл заяви, че Германия следи отблизо развитието на ситуацията в Северна Сирия.
„Турция има законни интереси в областта на сигурността по границата със Сирия", призна Бройл с оглед на продължаващия граждански конфликт в нейно съседство. Същевременно обаче той допълни: „Надяваме се и очакваме, че Турция ще продължи да прилага политическо и военно сдържане".
Бройл подчерта категорично, че Германия е уверена в необходимостта военните действия в Сирия да бъдат насочени към „Ислямска държава“ и другите терористични групировки, действащи на територията й.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СОЧП: Стотици бойци се отправят към границата с Турция, руските сили все още са в района на Африн

СОЧП: Стотици бойци се отправят към границата с Турция, руските сили все още са в района на Африн

19 Януари 2018 | 17:45 | Агенция "Фокус"
Лондон/Африн. Стотици „бойци“ се отправят към границата с Турция в подготовка за нападението, което ще бъде разгърнато на най-малко 10 фронта. Това се казва в текст, публикуван на официалната интернет страница на базираната във Великобритания организация „Сирийска обсерватория за човешките права“ (СОЧП).
По данни на правозащитците, военнослужещите на Москва все още не са се изтеглили от района на Африн, както по-рано съобщиха медии.
„Надеждни източници потвърдиха пред СОЧП, че руските сили все още не са се оттеглили от района на Африн, където се намират пунктовете на руските сили, а бойците на фракциите са се отправили към границата на с Турция“, която може да бъде пресечена от военните на Анкара „във всеки един момент“. Източникът на организацията отбеляза, че операцията ще се води на най-малко 10 фронта, след мащабна концентрация на превозни средства, оборудване, войници, бронирани превозни средства и цистерни, които ще бъдат използвани в операцията в района на Африн в северозападната част на сирийската провинция Алепо.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нуретин Джаникли министър на отбраната на Турция: Операцията в Африн де факто започна, турски военнослужещи не са преминали границата

Нуретин Джаникли министър на отбраната на Турция: Операцията в Африн де факто започна, турски военнослужещи не са преминали границата

19 Януари 2018 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Операцията в сирийския град Африн „де факто“ е започнала с артилерийския обстрел на турската армия от сутрешните часове на петък. Това заяви министърът на отбраната на Турция Нуретин Джаникли, предава Reuters.
„Всъщност, операцията де факто е започнала с трансграничния обстрел“, заяви Чанъклъ, като същевременно подчерта, че нито един военнослужещ на Анкара не е преминал границата.
Преките военни действия на територията, контролирана от „Народни отряди за защита“ (YPG), ще отворят нов фронт в гражданската война в Сирия. Те ще доведат и до допълнително изостряне на напрежението в двустранните отношения между Анкара и Вашингтон, които се влошиха през последните месеци.
По-рано Държавният департамент на САЩ призова Турция да се съсредоточи върху борбата срещу „Ислямска държава“ и да не предприема военни действия в Африн. Операцията в региона, граничещ с провинциите Хатай и Килис в Турция, се очаква съвсем скоро. Това ще бъде втората турска мисия в Сирия след „Щита на Ефрат“, която приключи през март 2017 г. – седем месеца след стартирането й.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Руските сили започнаха изтеглянето си от района на Африн

Daily Sabah: Руските сили започнаха изтеглянето си от района на Африн

19 Януари 2018 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Анкара/Москва. Руските сили започнаха изтеглянето си от района на сирийския град Африн, след като Турция обяви плановете си да започне военна операция срещу свързаните според Анкара с „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК) „Народни отряди за защита“ (YPG), пише вестник Daily Sabah.
Източници в Африн, които от редакцията определят като „надеждни“, съобщават, че руските военнослужещи, разположени на североизток от града, са започнали да напускат района. Част от тях вече са се изтеглили до градовете Нубл и Захра, които към момента са под контрола на правителствените сили на Дамаск.
Докладите бяха разпространени малко след като турският министър на отбраната Нуретин Чанъклъ заяви, че Москва е информирала Анкара за плановете си да изтегли военните си ресурси от района на сирийския град. В тази връзка министърът увери, че разговорите между турски и руски представители ще продължат.
Операцията в Африн – регион, граничещ с провинциите Хатай и Килис в Турция, се очаква да започне съвсем скоро. Това ще бъде втората турска мисия в Сирия след „Щита на Ефрат“, която приключи през март 2017 г. – седем месеца след стартирането й.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Джумхуриет": Конвой от 20 автобуса с бойци на Сирийската свободна армия премина границата с Турция

"Джумхуриет": Конвой от 20 автобуса с бойци на Сирийската свободна армия премина границата с Турция

19 Януари 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Йонджупънар. Бойци от Сирийската свободна армия (ССА) бяха транспортирани днес от турска на сирийска територия, пише вестник „Джумхуриет”. Конвоят от около 20 автобуса с турски цивилни регистрационни номера премина през ГКПП Йонджупънар в посока към района на Азаз. Информацията и кадри за преминаването бяха предавани на живо по ТВ канала Си Ен Ен Тюрк”. Същевременно по друг ТВ канал министърът на националната отбрана Нуреттин Джаникли направи изявления, че турската армия непременно ще проведе военна операция в района на сирийския град Африн, посочва още „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Хюриет": Турското правителство потвърди провеждането на военна операция в Африн

"Хюриет": Турското правителство потвърди провеждането на военна операция в Африн

19 Януари 2018 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на националната отбрана на Нуреттин Джаникли заяви, че турската армия ще проведе военна операция в Сирия в района на Африн, пише вестник „Хюриет”. В предаване на живо по ТВ канал „А Хабер” министърът уточни, че в момента се доизясняват условията за въпросната операция, включително минимизиране на възможните евентуални жертви от турска страна.
„Тази операция ще бъде проведена; ще бъде осъществена борбата против тероризма. Това което става в Сирия е във връзка с политиката на всички заинтересовани страни. … Знаем, че Русия оказва голяма подкрепа на сегашния режим в Сирия. Без тази подкрепа възможностите му да се задържи на власт са ограничени. Но тези ходове на Москва не трябва да се разглеждат само като загриженост за режима. Това е една тема, която е по-всеобхватна и трябва да бъде оценявана в по-глобалния мащаб на борбата с тероризма. Просто в Сирия става въпрос за доста хлъзгав терен и безкрайни неизвестности и предизвикателства…”, посочва още турският министър пред „А Хабер”, цитиран от „Хюриет”.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ призоваха Турция да се съсредоточи върху „Ислямска държава“

Reuters: САЩ призоваха Турция да се съсредоточи върху „Ислямска държава“

18 Януари 2018 | 22:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският Държавен департамент призова в четвъртък Турция да не предприема военни действия в сирийската провинция Африн, а вместо това да се съсредоточи върху борбата срещу „Ислямска държава“, предава Reuters.
Изявлението е направено от говорителя на Държавния департамент Хедър Науърт в отговор на репортерски въпрос, засягащ темата за турска военна операция срещу кюрдите в Африн. По думите на Науърт, „призоваваме турската страна да не предприема такива действия. Ние не искаме те да се забъркват в насилие, а вместо това да останат съсредоточени върху „Ислямска държава“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agnecy: Турският парламент гласува удължаването с три месеца на състоянието на извънредно положение в страната

Anadolu Agnecy: Турският парламент гласува удължаването с три месеца на състоянието на извънредно положение в страната

18 Януари 2018 | 19:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският парламент ратифицира указа на правителството, удължаващ с три месеца настоящето състояние на извънредно положение в страната. Шестото удължаване влиза в сила в петък в 1:00 часа през нощта (полунощ българско време), предава Anadolu Agnecy.
Управляващата Партия на справедливостта и развитието и опозиционната Партия на националното движение подкрепиха решението, докато опозиционните Републиканска народна партия и Демократичната партия на народите гласуваха против.
За да обяви подобно състояние правителството трябва да отбележи сериозни индикации за широкоразпространено насилие, което да пречи на демократичната среда или на основните конституционни права и свободи на гражданите.
Турция обяви такова състояние за първи път на 20 юли 2016 г. след неуспешния опит за преврат.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сирийското правителство ще участва на преговорите под егидата на ООН във Виена

Reuters: Сирийското правителство ще участва на преговорите под егидата на ООН във Виена

18 Януари 2018 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Виена. Заместник-специалният пратеник на ООН за Сирия Рамзи Езелдин Рамзи съобщи, че правителството на страната ще участва на преговорите под егидата на ООН, които ще се проведат във Виена следващата седмица, предава Reuters.
По време на пресконференция в Дамаск Рамзи заяви, че външният министър на Сирия Файсал Микдад го е уведомил за плановете на правителството да участва. ООН е поканило сирийските правителство и опозиция на специална среща следващата седмица във Виена.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турската армия разпореди „най-висока степен на сигурност" на войските по границата със Сирия

Hurriyet: Турската армия разпореди „най-висока степен на сигурност" на войските по границата със Сирия

18 Януари 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. В четвъртък, 18 януари, турската армия заповяда на войските на границата със Сирия в южната част на страната да засилят мерките за сигурност до „най-високото ниво" преди евентуална военна операция в Африн, съобщава вестник Hurriyet.
След заседание на Съвета за национална сигурност, ръководено от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в официално изявление бе посочено, че Анкара ще предприеме сериозни предпазни мерки срещу спорните кюрдски милиции, подкрепяни от САЩ, които действат в близост до границите й.
„Турция няма да позволи формирането на терористична армия по нейните граници, нито ще приеме терористичен коридор близо до себе си. Ще бъдат предприети всички възможни предпазни мерки, необходими за предотвратяване на такъв развой“, се казва в изявлението след срещата, проведена в сряда.
Междувременно, използвайки артилерийски огън, турските въоръжени сили реагираха на нападенията на кюрдската милиция в северната част на Сирия в ранната сутрин на деня, съобщи държавната агенция Anadolu Agency, цитирайки източници на място.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ сигнализират, че военното им присъствие в Сирия няма определен краен срок

Reuters: САЩ сигнализират, че военното им присъствие в Сирия няма определен краен срок

17 Януари 2018 | 22:36 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън даде сигнал, че военното присъствие на страната му в Сирия няма определен краен срок и допълни, че това е част от по-широката стратегия на Вашингтон да се предотврати завръщането на „Ислямска държава“ , да се проправи път по дипломатически начин да бъде премахнат президента на Сирия Башар Асад и да се прекрати намали влиянието на Иран в региона, предава Reuters.
Тилърсън даде ясно да се разбере, че САЩ ще работят чрез дипломацията си Асад да слезе от поста си. Същевременно той призова към „търпение“, признавайки, че позициите на сирийския президент са укрепени от Иран и Русия и едва ли ще е възможно той да изостави властта веднага.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Regnum: Режимът на извънредно положение в Турция е удължен отново

Regnum: Режимът на извънредно положение в Турция е удължен отново

17 Януари 2018 | 21:58 | Агенция "Фокус"
Анкара. В Турция за пореден път е продължен режимът на извънредно положение, въведен в страната след неуспешния опит за преврат от лятото на 2016 г., предава Regnum.
Вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг съобщи, че от 19 януари режимът ще бъде продължен за още три месеца. По-рано това бе препоръчано от турското правителство от Съвета по национална сигурност на страната.

Агенция „Фокус“ припомня“:
Режимът на извънредно положение бе въведен в Турция на 20 юли 2016 г. след като при неуспешен опит за преврат загинаха повече от 250 души. Режимът предвижда ограничаване на провеждането на митинги и масови мероприятия и предоставяне на по-широки правомощия на силите на реда. Срокът на извънредното положение в страната е удължен за шести пореден път.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Турция съобщи, че ще реагира мигновено на заплахите от Западна Сирия

Reuters: Турция съобщи, че ще реагира мигновено на заплахите от Западна Сирия

17 Януари 2018 | 20:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Съветът за национална сигурност на Турция съобщи, че страната ще реагира мигновено на заплахите от Западна Сирия, които могат да навредят на страната и на нейните граждани, предава Reuters.
В свое официално заявление Съветът съобщава, че няма да позволи формирането на „терористична армия“ по границите с Турция, след като водената от САЩ международна коалиция съобщи, че ще работи със съставените предимно от кюрдски милиции Сирийски демократични сили за изграждането на нова, наброяваща 30 хил. души, гранична сила.
Съветът поиска всички оръжия, предоставяни на кюрдските бойци в Сирия от САЩ да бъдат прибрани незабавно. Той също така посъветва правителството да разшири наложеното след неуспешния опит за преврат от 2016 г. състояние на извънредно положение в страната.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Мирните преговори за Сирия ще бъдат подновени на 25 и 26 януари във Виена

AFP: Мирните преговори за Сирия ще бъдат подновени на 25 и 26 януари във Виена

17 Януари 2018 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. ООН ще бъде домакин на новия кръг мирни преговори за Сирия през следващата седмица във Виена, предава AFP.
Преговорите от 25 и 26 януари ще бъдат последвани от мирен конгрес в руския черноморски град Сочи на 29 и 30 януари, също целящ слагането на край на продължаващия вече седма година конфликт.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джумхуриет: Бивш посланик на САЩ в Анкара: Турция подкрепя свързана с ПКК групировка в Сирия, в борбата й с ДАЕШ

Джумхуриет: Бивш посланик на САЩ в Анкара: Турция подкрепя свързана с ПКК групировка в Сирия, в борбата й с ДАЕШ

17 Януари 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият посланик на САЩ в Анкара Джеймс Джефри заяви, че Турция и лично президентът Реджеп Тайип Ердоган заемат двойствена позиция и конкретни действия по повод борбата на оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу ДАЕШ в Сирия, пише вестник „Джумхуриет”. По време на научна конференция във Вашингтон посланик Джеймс Джефри обърна внимание на „съюзническите отношения между САЩ и Турция, които имат голямо значение, особено на фона на трудните времена в съвременния свят”. Според него, това се налага „независимо от напрежението напоследък в двустранните връзки и сериозните проблеми на Турция в областта на демокрацията.”
„В борбата си срещу ДАЕШ, САЩ подкрепят групировка (подразбира се – въоръжените отряди на сирийските кюрди), която е във връзка с Кюрдската работническа партия (ПКК). Всеки ден Турция реагира остро срещу това. На практика обаче, много голяма част от оказващите подкрепа на тази групировка самолети излитат от бази в Турция. Всеки ден лично Ердоган дава разрешение за това.”, посочва още американският посланик, цитиран от „Джумхуриет”.
Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Турската операция в Сирия не може да бъде ограничена само в Африн

Мевлют Чавушоглу: Турската операция в Сирия не може да бъде ограничена само в Африн

17 Януари 2018 | 07:52 | Агенция "Фокус"
Ванкувър. Министърът на външните работи на Турция заяви, че страната може да разшири военната си операция в Северна Сирия в района на град Манбидж и на изток от река Ефрат, след като Африн бъде изчистен от „терористите“, предава Anadolu Agency.
Чавушоглу се изказа пред репортерите след срещата си с американския си колега Рекс Тилърсън в канадския град Ванкувър, където присъства на среща на външните министри за сигурността и стабилността на Корейския полуостров.
„Предварителните мерки на Турция срещу сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ няма да бъдат ограничени само в района на Африн. Следват също Манбидж и района на изток от река Ефрат“, заяви турският дипломат, добавяйки, че планът на САЩ да образуват гранични войски в северозападна Сирия „необратимо вредят на турско-американските отношения“.
В неделя, Райън Дилън, говорител на оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу „Ислямска държава“, разкри плановете за образуване на 30-хилядна гранична войска в Сирия, на основата на Сирийските демократични сили – подкрепяна от САЩ група, съставена основно от елементи от сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“, смятани за терористи от Анкара.
Чавушоглу заяви, че различните мнения между американските институции и министерства по отношение на подкрепата за сирийските кюрди е в основата на проблема.
„Обещанията, които ни дадоха за Манбидж и Рака не бяха изпълнени“, припомни турският дипломат. Преди операциите в тези направления, Вашингтон обеща на Анкара, че след превземането им те ще бъдат управлявани от съвети, съставени от местни жители, но контролът бе поет от Сирийските демократични сили.
„САЩ преди ни казваха, че сирийските кюрди не са техен стратегически партньор, а само работят с тях за разгромяването на „Ислямска държава“, отбеляза той, призовавайки Вашингтон да спре да подкрепя тази група и да събере предадените оръжия, както е обещал.
„Както виждате, имаме много причини да сме скептични и имаме достатъчно причини, за да предприемем предварителни мерки“, добави Чавушоглу.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Правда“: Само не кюрдите: САЩ доведоха Реджеп Таийп Ердоган до сирийската „ръчка“

„Правда“: Само не кюрдите: САЩ доведоха Реджеп Таийп Ердоган до сирийската „ръчка“

17 Януари 2018 | 05:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. След обявлението от Вашингтон, че ще помогне на сирийските кюрди да създадат „гранични сили за сигурност“ с численост не по-малко от 30 хиляди души, Турция започна да групира войската си край границата със Сирия. От правителството на страната обвиниха САЩ в сътрудничество с терористите, а президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган обеща да смаже усилията на съюзниците в зародиш, пише руското издание „Правда“.
Турция ще унищожи бързо „терористите“ в региона и ще започне от провинциите Африн и Манбидж, заяви Ердоган в парламента на Турция на 16 януари.
По същото време, в медиите се появиха съобщения, че американските военни са доставили Преносими зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК) в района на Африн и са ги предали в ръцете на формированията на сирийските кюрди. Оръжията, по данни на изданието, са получени миналата седмица от „Отрядите за народна самоотбрана“(YPG) – военното крило на Сирийските демократични сили.
Както заяви пред „Правда“ старшият научен сътрудник от Центъра за арабски и ислямски изследвания на Института за източноведение към Руската академия на науките, историкът Борис Долгов, кюрдските военни формирования се създават с помощта на САЩ, за да се закрепят кюрдите на подконтролните им територии и „да се създаде, отначало широка автономия, а в последствие и независима държавна структура“.
„Това е в интересите на САЩ, които се стремят към разчленение на Сирия и в интересите на кюрдските формирования“, които искат самоопределение, отбеляза експертът. Турция, продължи Борис Долгов и преди Ердоган беше против кюрдска автономия в региона. И трябва да се каже, че всички страни, в които има кюрдска диаспора, са против тези създавани от американците сили, включително Ирак и Иран.
Що се касае до въпроса, дали турският лидер ще се реши да изпълни своите обещания и заплахи, то, по думите на експерта, „трябва да се има предвид, че САЩ и Турция са членове на НАТО, а Ердоган често прави такива емоционални заявления“. Но той е решителен политик и може да се предположи, че той ще предприеме определени военно-политически мерки.
Освен разполагането на въоръжени сили в пограничните региони е възможно да бъдат нанесени въздушни удари и да бъде блокирано придвижването на транспорта с оръжието, предназначено за кюрдските формирования. „Т.е., ще бъдат предприети някакви мерки, но няма да има открито противостояние“, прогнозира Долгов.
Според думуте на експерта, сирийското правителство и Русия са против действията на САЩ и кюрдските въоръжени формирования. Сирийците смятат, че кюрдите са част от сирийския народ и въпросът за автономията на кюрдските райони трябва да бъде решен в рамките на сирийската конституция, действащата или преразгледаната в бъдеще. Русия поддържа суверенитета и териториалната цялост на Сирия, това беше нееднократно заявено от руското МВнР, припомни Долгов.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: САЩ трябва да направят повече, за да принудят Башар Асад да преговаря, заяви лидер на сирийската опозиция

The Guardian: САЩ трябва да направят повече, за да принудят Башар Асад да преговаря, заяви лидер на сирийската опозиция

17 Януари 2018 | 03:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. САЩ показват, че отново са ангажирани с принуждаването на президента на Сирия Башар Асад да направи отстъпки, за да сложи край на продължилата седем години гражданска война, но трябва да направят повече, за да убедят Русия да подложи сирийския държавен глава под натиск да преговаря, според думите на сирийски опозиционен лидер, пише британското левичарско издание The Guardian.
Насър ал Харири, главният преговарящ от Сирийската комисия за преговори(СКП), опозиционна група, подкрепяна от Запада, заяви, че приветства решението на САЩ да оставят 2 хиляди войници в Сирия, стига то да помогне за постигането на политическо разрешение на конфликта.
Според неговото мнение, САЩ трябва да разгледат възможността за налагане на санкции, за да принудят сирийския режим да преговаря. „Натискът над режима е ключовия въпрос“, подчерта опозиционният лидер. „Видяхме, че по време на последния кръг от преговорите, режима не беше под натиск да разговаря. Те имаха нулев интерес към преговорите. Без натиск от страна на Русия, политическият процес няма да проработи“.
„Ако присъствието на американски войници е фактор, който ще спомогне за политическо разрешение, то ще е добро. Всички усилия трябва да са концентрирани върху това“.
САЩ бяха подложени на остри критики, че са се отстранили от участие в дългосрочното разрешаване на конфликта в Сирия, извън разгромяването на „Ислямска държава“. През последните няколко седмици обаче, Западните дипломати се обнадеждиха, че американските служби са се ангажирали отново с въпроса, отчасти, защото САЩ смята, че ако Асад остане на власт, Иран, разполагащ със 75 хиляди войници и свои подконтролни милиции в страната, ще бъде усилен извънредно много.
Миналата година, от СКП се съгласиха на компромис да не поставят отстраняването на Асад като предварително условие за преговори, но заявиха, че това остава като цел на опозицията. „Може ли ООН да приема хора, които са извършили военни престъпления, като легитимни кандидати на избори? Това е въпрос към целия свят“.
Харири, който живее в Лондон, изрази силната си резервираност към американския план за основаване на 30 хилядна гранична войска, съставена основно от сирийски кюрди, в северозападната част на Сирия, заявявайки, че целта на опозицията е да се създаде единна и обединена национална армия.
„Голяма и отделна кюрдска войска може да отвори вратата за нова политическа борба в региона“, предупреди той. „Всяка сила, основаваща се на отделен етнос или религия може да е пречка пред политическото разрешение“.
Сирийската опозиция не отхвърли категорично възможността да участва на организираната от Русия мирна конференция в черноморския курорт Сочи по-късно този месец, но заяви, че негативните слухове около конференция водят до мисълта, че планът на Москва е да заобиколи мирния процес в Женева под шапката на ООН.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иранският президент Хасан Роухани осъди плана на САЩ да организират военна сила в Сирия

Reuters: Иранският президент Хасан Роухани осъди плана на САЩ да организират военна сила в Сирия

16 Януари 2018 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският президент Хасан Роухани осъди плана на САЩ да организират военна сила в Сирия, съобщава Reuters.
В неделя водената от САЩ международна коалиция разкри намерението си да обучи 30 хил. бойци от кюрдските Сирийски демократични сили, които да служат за защита на границата на страната, в отговор президентът на страната Башар Асад заяви, че ще разбие новата военна сила. В същото време Русия определи намеренията като план да се раздели Сирия.
Във вторник говорителят на Роухани цитира думи на иранския президент, според които „новият план на американците за Сирия е в разрез с международното право и представлява конспирация срещу суверенитета и сигурността на Сирия и региона“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Външните министри на Русия и Иран са обсъдили ситуацията в Сирия

ТАСС: Външните министри на Русия и Иран са обсъдили ситуацията в Сирия

16 Януари 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Москва/Техеран. Руският външен министър Сергей Лавров е обсъдил по време на телефонен разговор със своя ирански колега Мохамад Джавад Зариф ситуацията в Сирия, съобщава ТАСС.
Двамата също така са засегнали иранското ядрено споразумение по време на провелия се във вторник разговор.
„Двете страни размениха мнения по някои актуални международни проблеми и по-конкретно ситуацията в Сирия малко преди провеждането на Конгреса за сирийски национален диалог в Сочи, както и въпроси, засягащи иранското ядрено споразумение“, се казва в официално съобщение от руското външно министерство.
По-късно през януари в Сочи ще се проведе конгрес за бъдещето на Сирия, иницииран от Русия, Иран и Турция. По-голямата част от сирийските опозиционери отказаха да вземат участие.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Реджеп Тайип Ердоган разкри, че при осъществяването на планираната турска операция в Африн ще участват и бойци от сирийската опозиция

Reuters: Реджеп Тайип Ердоган разкри, че при осъществяването на планираната турска операция в Африн ще участват и бойци от сирийската опозиция

16 Януари 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкри, че при осъществяването на планираната турска операция в Африн ще участват и бойци от сирийската опозиция, предава Reuters.
В последните няколко дни, държавният глава няколко пъти предупреди, че страната му ще предприеме интервенция в провинция Африн, след като по-рано водената от САЩ международна коалиция разкри, че смята да извърши тренировката на 30-хилядна военна част, предназначена за гранична охрана и съставена предимно от бойци от кюрдските Сирийски демократични сили. Планът предизвика гнева на Турция, която счита „Кюрдските отряди за защита“, които са една от главните групировки в Сирийските демократични сили, за терористична организация.
По време на пресконференция, на въпрос дали в планираната операция в Африн ще вземат участие и бунтовници от сирийската опозиция, Ердоган заяви „естествено“. Турският президент допълни, че „тази борба се води заради тях, а не заради нас“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бинали Йълдъръм: САЩ се държат с Турция като към враг

Бинали Йълдъръм: САЩ се държат с Турция като към враг

15 Януари 2018 | 23:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм разкритикува наскоро обявения от САЩ план да формира гранична армия с участието на „Кюрдските сили за народна самоотбрана“(PYD) в северна Сирия. Според него така Вашингтон се отнася към Турция като към „враг“, предава Anadolu Agency.
Наскоро водената от САЩ международна коалиция, бореща се срещу „Ислямска държава“ обяви, че ще установи гранични сили за сигурност от около 30 хил. души, съставени от „Сирийските демократически сили“ – подкрепяни от Вашингтон сили, контролирани най-вече от PYD. „Кюрдските сили за народна самоотбрана" са смятани от Турция са сирийско разклонение на забранената в страната Кюрдска работническа армия (ПКК).
„Страните с империалистични амбиции в региона подкрепят открито терористични групировки срещу Турция“, заяви Йълдъръм. Той призова САЩ да осъзнаят грешката си и да се откажат от плана.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Сирийският заместник-министър на външните работи заяви, че силите на САЩ не плашат никого

РИА Новости: Сирийският заместник-министър на външните работи заяви, че силите на САЩ не плашат никого

15 Януари 2018 | 23:13 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Според заместник-министъра на външните работи на Сирия Фейсал Микдад силите, които САЩ изпращат в страната му са „фиктивни“ и не плашат никого, предава РИА Новости, позовавайки се на местни медии.
По-рано водената от САЩ международна коалиция срещу Ислямска държава заяви, че ще създаде съвместно със Сирийските демократични сили т.нар. „Сили за сигурност на границите“ в контролираните от тях територии. Крайна цел ще бъде създаването на контингент от около 30 хил. души. Освен това САЩ имат и бази в Сирия – в частност в град Ет Танфе, където се провежда обучение на отрядите на въоръжената сирийска опозиция.
„Силата на САЩ в момента е фиктивна и не ни плаши. Убедени сме, че Сирия ще остане единна“, заяви Микдад пред местна телевизия. Той подчерта, че сирийската армия и нейните съюзници следят всеки, който се опитва да посегне на единството на страната. „Посланието ни достигна до получателите си и те знаят, че сирийската армия е способна да постигне своите цели“, смята заместник-министърът.
Според сирийския дипломат присъствието на американски и турски сили не съответства на интересите на Сирия и е нещо „враждебно и незаконно“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Турция продължава да прехвърля техника на границата със Сирия заради плановете на САЩ да обучава сирийските кюрди

ТАСС: Турция продължава да прехвърля техника на границата със Сирия заради плановете на САЩ да обучава сирийските кюрди

15 Януари 2018 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция продължава да прехвърля военна техника към границата със Сирия след заявленията от САЩ, че обучават кюрдите да охраняват сирийските граници, съобщиха турските медии, предава ТАСС.
Според данните, в района на Реханль в турската погранична провинция Хатай са отправени 24 единици техника, включително бронетранспортьори и машини за прекъсване на свръзките. Отбелязва се, че турските военнослужещи водят ежечасно наблюдение на сирийския регион Африн. В неделя Анкара вече изпрати на границата със Сирия колона военна техника, включително пет танка.
Агенция „Фокус“ припомня:
В неделя началника на службата за връзки с обществеността на щаба на операцията Inherent Resolve ( „Непоколебима решимост“ ), която се провежда в Ирак и Сирия от коалиция от държави, начело със САЩ, полковник Томас Вил съобщи, че Вашингтон „подготвя погранична служба за сигурност на Сирия“. Според неговите думи „числеността на тази организация ще бъде около 30 хиляди души“.
По-рано в понеделник, Ердоган заплаши, че „ще унищожи в зародиш“ армията за защита на сирийските граници, която ще бъде подготвена от САЩ. Ердоган отново заяви, че турската армия „може да започне военната операция в сирийския регион във всяка минута“.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Терористите атакуват Турция от сирийската провинция Африн

Anadolu Agency: Терористите атакуват Турция от сирийската провинция Африн

15 Януари 2018 | 17:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Двама турски военнослужещи са загинали, а един е получил наранявания в резултат от атака от контролирания от сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ ( YPG ) сирийски регион Африн над турски погранични постове в провинциите Хатай и Килис, предава Anadolu Agency.
Според информация на агенцията, бойците от YPG са предприели 10 атаки срещу погранични постове в Хатай и две атаки над погранични постове в Килис за почти 2,5 години.
Въоръжените сили на Турция са нанесли ответни удари.
Агенция „Фокус“ припомня:
В понеделник, 15 януари, президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви, че подготовката за настъпателна операция в сирийските кюрдски региони Африн и Манбидж е завършена и може да започне всеки един момент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: Операцията в Сирия може да започне всяка минута, ще смажем опита за създаване на кюрдски граничари в зародиш

Реджеп Таийп Ердоган: Операцията в Сирия може да започне всяка минута, ще смажем опита за създаване на кюрдски граничари в зародиш

15 Януари 2018 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган анонсира завършването на подготовката за нова антитерористична операция в Сирия, предава Anadolu Agency.
“Операцията в приграничния с Турция сирийски район Африн може да започне всяка минута“, заяви Ердоган.
Според думите на турския лидер, Въоръжените сили на Турция „бързо“ ще закрият темата за Африн и Манбидж ( кюрдски региони в северозападна Сирия – бел. ред. ). „Подготовката е завършена и операцията може да започне всяка минута. След това ще дойде ред и на други региони“, обеща президентът.
Ердоган напомни, че ВС на Турция продължават да нанасят удари по обекти на терористите в Северна Сирия. „Нямаме намерение да седим със скръстени ръце, в чакане някой друг да унищожи терористите вместо нас. Анкара препоръча на Вашингтон да пресече дейността на терористичните организации и се обявява категорично против всякакви опити за унищожаване на „Ислямска държава“ с ръцете на други терористи. Ако Вашингтон смята Анкара за стратегически партньор, то трябва да се бори с терористите заедно с Турция“, заяви турският президент.
Напомняйки, че САЩ са признали факта за създаване на армия на терористите на турската граница ( вчера се разбра, че САЩ обучават бойци на „Сирийските демократични сили“ за преобразуването им в гранична полиция/армия – бел.ред. ), Ердоган подчерта, че целта на Анкара е „смазване на този опит в зародиш“.
Според неговите думи, Турция е осведомена за двуличието и подлостта на терористите, които трябва да бъдат включени в състава на армията, която в момента САЩ създават в Сирия. „Това 30-хилядно формирование, което Вашингтон планира да създаде, трябва да се нарича „армия на вероломните предатели“. Няма никакви съмнения в това, че при първа възможност те ще насочат оръжието си срещу американските военнослужещи“, предупреди турския лидер.
Президентът призова всички дружествени страни и съюзници на Турция да не излизат на пътя на Анкара в нейната борба с терористите и убийците. „В противен случай Турция не отговаря за възможните последствия. Свалете знамената на своите страни от районите на дислокация на терористите, докато не ни се е наложило да ви ги предадем лично. Откъснете нашивките на вашите армии от униформите на терористите, докато не ни се е наложило да заровим в земята тези, които стоят в една редица с екстремистите“, подчерта турският лидер.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Въоръжената сирийска опозиция отказа да участва на конгреса за бъдещето на Сирия в Сочи

РИА Новости: Въоръжената сирийска опозиция отказа да участва на конгреса за бъдещето на Сирия в Сочи

14 Януари 2018 | 23:32 | Агенция "Фокус"
Москва/Сочи. Делегацията на въоръжената сирийска опозиция е отказала да участва на конгреса, който ще обсъди бъдещето на Сирия, насрочен за 29 и 30 януари, предава РИА Новости.
По-рано от участие в срещата, организирана от Русия, Иран и Турция, се отказаха и членовете на опозиционната Сирийската комисия за преговори, която обединява членове на почти всички противопоставящи се на режима на Башар Асад формации.
Отказът е свързан не с нежеланието да се намери политическо решение на кризата в страната, а стремежа то да се търси в рамките на преговорите, провеждани под егидата на ООН, според член на въоръжената опозиция.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: САЩ ще използват бойци от кюрдска групировка за да защитават сирийските граници

Hurriyet: САЩ ще използват бойци от кюрдска групировка за да защитават сирийските граници

14 Януари 2018 | 22:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Водената от САЩ военна коалиция ще работи със сирийските кюрди за да създаде нова организирана сила за гранична защита, наброяваща 30 хил. души, пише вестник Hurriyet. Ход, който предизвика гнева на Турция, отбелязва изданието.
Към момента се тренират основната част от членовете на бъдещата групировка, която ще носи името „Гранични сили за защита“.
Почти мигновено след като САЩ разкриха намеренията си, говорителят на турския президент Ибрахим Калин осъди американската инициатива като „неприемлива“, пише изданието.
„Турция ще продължава да предприема всички нужни мерки за да защитава националните си интереси и националната си сигурност“, каза още Калин.
Според изданието, американската подкрепа за кюрдските военното формирование Сирийски демократични сили, е оставила тъмно петно върху отношенията между двете държави, които са съюзнички в рамките на НАТО. Анкара разглежда формированието Работническа партия на Кюрдистан и определената като нейно подразделение партия „Народни отряди за защита“, която също се състои предимно от кюрди, като терористични организации.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Анкара заяви, че подготвянето на сирийски кюрдски бойци за гранична полиция на страната е неприемливо

Reuters: Анкара заяви, че подготвянето на сирийски кюрдски бойци за гранична полиция на страната е неприемливо

14 Януари 2018 | 18:44 | Агенция "Фокус"
Анкара. Говорителят на президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган - Мустафа Калън, отправи остри критики в неделя срещу решението на оглавяваната от САЩ антитерористична коалиция да създаде, на базата на бойци от кюрдско-арабската въоръжена коалиция „Сирийски демократични сили“ ( СДС ), нова гранична военна служба в Северна Сирия, предава Reuters.
Калън подчерта, че вместо да прекратят подкрепата си за СДС, както е поискала Анкара, „САЩ предприемат тревожни ходове за легитимиране на тази организация и трайното й установяване в региона. Категорични сме, че това е напълно неприемливо“.
Турция смята кюрдско-сирийските „Отряди за народна самоотбрана“ (YPG), които са в основата на СДС, за издънка на поставената в списъка на терористичните организации „Работническа партия на Кюрдистан“ ( ПКК ), която води борба за независимост от Анкара от 80-те години на XX век насам. Турция „ще продължи борбата си срещу всяка терористична организация, независимо от нейното наименование или форма“, подчерта Калън.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Международната коалиция ще обучи 15 хиляди бойци от сирийската опозиция да охраняват границите на страната

ТАСС: Международната коалиция ще обучи 15 хиляди бойци от сирийската опозиция да охраняват границите на страната

14 Януари 2018 | 18:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съветници от оглавяваната от САЩ международна антитерористична коалиция ще се заемат с преподготовката на 15 хиляди бойци от опозиционните на Дамаск отряди „Сирийски демократични сили“ (СДС), с цел да ги обучат как да охраняват границите на арабската страна. Това заяви пред кореспондент на ТАСС в неделя началникът на службата за връзки с обществеността на щаба на операцията Inherent Resolve, която се провежда в Ирак и Сирия от група държави, начело със САЩ, полковник Томас Вил.
„Коалицията работи съвместно със СДС над създаването и подготовката на нова погранична служба за сигурност в Сирия“, отбеляза американският военен, добавяйки, че числеността на организацията ще е около 30 хиляди души.
„Основата на новата силова структура реално ще станат 15 хиляди членове на СДС, които ще преминат преподготовка за служене в пограничните войски, тъй като тяхната борба с „Ислямска държава“ отива към своя край“, поясни представителят на коалицията, добавяйки, че в състава й ще влязат най-опитните бойци от кюрдско-арабската въоръжена коалиция.
„В момента преподготовка преминават приблизително 230 души“, заяви той.
Полковникът съобщи, че тези отряди ще бъдат разместени „на границата на Сирия с Турция и Ирак, както и по поречието на река Ефрат“. С други думи, както смятат експертите, те ще бъдат дислоцирани по границите на територията, контролирана от СДС.
Представителят на коалицията освен това подчерта, че кюрдите-опозиционери ще служат в районите, където живеят – в северните части, а арабите – по долината на река Ефрат и на границата с Ирак.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Турският президент заяви, че е възможно въоръжените сили на страната да възобновят  операцията си в Сирия

ТАСС: Турският президент заяви, че е възможно въоръжените сили на страната да възобновят операцията си в Сирия

14 Януари 2018 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган за втори път през последната седмица заяви, че е възможно да продължи операция „Щитът на Ефрат“ в северната част на Сирия. Той заяви това по време на събитие на управляващата Партия на справедливостта на развитието, предава ТАСС, позовавайки се на местни медии.
„Ако такава бъде волята на Аллах, в близките дни ще предприемем първите стъпки в рамките на възобновената операция „Щитът на Ефрат“ в сирийската област Африн, за да очистим нашата южна граница от терористи“, заяви Ердоган. „Ние ще влезем там някоя нощ без предупреждение. Ние ще предприемем всички необходими мерки, ако нашата граница бъде подложена и на най-малка заплаха“, допълни той.
Същевременно президентът призова международната общност „да подкрепя Турция в законните ѝ усилия“ да осигури сигурността в региона.
По-рано, на 9 януари, президентът на Турция заяви, че е възможно възобновяването на операция „Щитът на Ефрат“ в областите Манбидж и Африн с северната част на Сирия.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турските въоръжени сили нанесоха удар по кюрдските сили в Северна Сирия

Anadolu Agency: Турските въоръжени сили нанесоха удар по кюрдските сили в Северна Сирия

14 Януари 2018 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските сили за сигурност нанесоха удари по цели на „Кюрдските сили за народна самоотбрана“(PYD) в северния сирийски район Африн в провинция Алепо, за да предотвратят формирането на „терористичен коридор“ по границите на Турция, предава Anadolu Agency.
Според наличната информация турски артилерийски части са ударили кюрдските сили от позиции, разположени в южната турска провинция Хатай. Бойните действия, които в момента се водят в Африн, следват успешната турска операция „Щитът на Ефрат“, която приключи миналия март.
Турското правителство смята PYD за сирийско разклонение на обявената за терористична организация в страната Кюрдска работническа партия.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Четиринадесет души са загинали при руски въздушни удари в Идлиб

Anadolu Agency: Четиринадесет души са загинали при руски въздушни удари в Идлиб

14 Януари 2018 | 02:48 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Четиринадесет души са загинали при руски военни удари в сирийската провинция Идлиб, предава Anadolu Agency, като се позовава на местен източник от отбраната.
Мустафа Юсуф, член на „Белите каски“, поясни, че девет души са убити, а други 10 ранени при бомбардировки, нанесени в петък от руски военни самолети. Ударите са възобновени в събота.
„В събота по обед най-малко девет души, включително две жени и едно дете, са загубили живота си при атака, извършена от руски военни самолети в Идлиб“, уточни представителят на „Белите каски“, като допълни, че спасителната операция вече е приключила и ранените са транспортирани в болница.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Турция изпрати военен конвой на границата със Сирия

Daily Sabah: Турция изпрати военен конвой на границата със Сирия

13 Януари 2018 | 22:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски военен конвой, който включва танкове, е изпратен на границата със Сирия в южната провинция Хатай, съобщава вестник Daily Sabah, като се позовава на източник от силите за сигурност.
Видеозапис, разпространен от държавната агенция Anadolu Agency, показва група от пет танка, натоварени на камиони, да се движат по ненатоварен път. Източник от военните кръгове, пожелал анонимност, разкри, че танковете са транспортирани за подкрепление на турските гранични единици.
По-рано в събота държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова членовете на „Работническа партия на Кюрдистан“ (ПКК) и нейните клонове в района на сирийския град Африн, провинция Алепо, да се предадат. Съгласно думите му, всяко тяхно начинание „няма шанс за успех“, ако Анкара не е дала съгласието си за него. Турция ще се намеси, ако „терористите в Африн не се предадат“, предупреди Ердоган
Турски артилерийски единици, базирани в Хатай и в сирийската провинция Идлиб, откриха в събота огън по кюрдите в района на Африн, припомнят от редакцията.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турската артилерия е открила огън срещу обекти в сирийската провинция Африн

Hurriyet: Турската артилерия е открила огън срещу обекти в сирийската провинция Африн

13 Януари 2018 | 17:49 | Агенция "Фокус"
Анкара/Дамаск. Турската артилерия е открила огън срещу обекти на обявената за терористична групировка Работническа партия на Кюрдистан и партията „Демократически съюз“, разположени в сирийската провинция Африн, пише вестник Hurriyet. Съгласно данните на изданието, атаката е извършена от територията на южната турска провинция Хатай, като целта е да се предотврати формирането на „терористичен коридор“ край южната граница на Турция. Според разпространено от турската армия съобщение, военните са изстреляли най-малко 36 снаряда срещу няколко от кварталите на град Африн, който е център на едноименната провинция.
По-рано в събота турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган също даде информация за действията на военните по време на среща с членове на управляващата „Партия на справедливостта и развитието“, проведена в източната част на Турция. По думите на Ердоган, „ние разрушаваме западното крило на този коридор“. Президентът също така заплаши с интервенция, ако, както пише изданието, терористите не се предадат.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Турция е помогнала на сирийски бунтовници да организират контраатаката срещу правителствената армия на Дамаск, според сирийски държавни медии

Reuters: Турция е помогнала на сирийски бунтовници да организират контраатаката срещу правителствената армия на Дамаск, според сирийски държавни медии

12 Януари 2018 | 20:22 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Държавната новинарска агенция на Сирия е съобщила, че турската армия е указала помощ на бунтовническа групировка да организира военна акция срещу правителствената армия на Дамаск, съобщава Reuters.
Според данни на полеви командири, цитирани от новинарската агенция SANA, организираната от въоръжените противници на режима контраатака е била извърешна с пряката подкрепа на терористичната организация „Ислямистка партия на Туркистан“ и турския режим“. Съгласно разпространената информация, бунтовниците също така са използвали турски военни превозни средства. Към момента все още няма официална реакция от страна на Анкара.

Агенция „Фокус“ припомня: В сряда въоръжени противници на сирийския режим организираха контраатаката срещу силите на правителствената армия, след като по-ранно сирийските военни бяха успели да си върнат контрола върху по-голямата част от провинция Идлиб.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сирийската армия е отбила атаки на терористите в провинциите Идлиб, Алепо и Хама

ТАСС: Сирийската армия е отбила атаки на терористите в провинциите Идлиб, Алепо и Хама

12 Януари 2018 | 02:37 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийската армия е върнала под свой контрол седем селища край град Ханасир южно от Алепо. Терористите от „Джебхат ан Нусра“ са атакували с големи сили позициите на правителствените войски край Ханасир, но са били отблъснати. По време на ответното настъпление военнослужещите са възстановили контрола над всички загубени позиции, предава ТАСС.
Сирийските медии съобщават за настъпления на терористите в провинцията Идлиб, където в района на летище „Абу Духур“ са ликвидирани повече от 20 членове на „Джебхат ан Нусра“ начело с полевия си командир Хатаб ал Габи.
Ожесточени боеве се водят и на север в провинцията Хама в покрайнините на градовете Атшан, Тел Марек, Зарзур, Ел Хурин и Ум Халяхил. Подкрепа на наземните сили оказва сирийската авиация, унищожила няколко единици бойна техника. Загуби са понесли терористите „Фейлак аш Шам“ , „Джейш ан Наср“ и „Ахрар аш Шам“.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Сирийската армия върна правителствения контрол над летище „Абу Духур“ в провинция Идлиб

РИА Новости: Сирийската армия върна правителствения контрол над летище „Абу Духур“ в провинция Идлиб

10 Януари 2018 | 21:48 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийските правителствени сили са установили контрол над летище „Абу Духур“ в провинция Идлиб, предава РИА Новости.
„Сирийската армия установи контрол над летище „Абу Духур“ в провинция Идлиб“, съобщава осведомен източник, присъстващ на събитието.
Според него предните части на сирийската армия са навлезли на територията на обекта, след като са завзели укрепените позиции в източната част на летището.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сирийската армия настъпва към военно летище „Абу Духур“ в южната част на провинция Идлиб

ТАСС: Сирийската армия настъпва към военно летище „Абу Духур“ в южната част на провинция Идлиб

10 Януари 2018 | 19:35 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийската армия при поддръжката на отрядите на народното опълчение обкръжава позициите на терористите в района на военно летище „Абу Духур“ на 50 км. източно от едноименната столица на северозападната провинция Идлиб. Според местни медии войската е прерязала шосето, водещо към превзетата от опозицията през 2015 г. въздушна база и се намира на три км. от нея, предава ТАСС.
Едновременно с това друга групировка на правителствените сили се приближава към „Абу Духур“ от към град Алепо и се намира на 25 км. от него. Също така сирийските военнослужещи са овладели градовете Рахджан и Шакусия, където позиции имат терористите от „Джебхат ан Нусра“ и воюващата на нейна страна екстремистка групировка „Ахрар аш Шам“
Според сирийската правителствена медия „Ал Маядин“ боевете за подстъпите към „Абу Духур“ са ожесточени. Терористите понасят сериозни загуби – ликвидирани са девет полеви командири на „Джебхат ан Насра“.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Турция ще продължи операция „Щитът на Ефрат“ в Северна Сирия

Реджеп Тайип Ердоган: Турция ще продължи операция „Щитът на Ефрат“ в Северна Сирия

9 Януари 2018 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че армията на страната му ще продължи операцията си в северните турски региони Африн и Манбидж, предава Reuters.
През 2016 г. Турция стартира операция „Щитът на Ефрат“ на границата си със Сирия, за да прочисти т.нар. „коридор на тероризма“, изграден от двойната терористична заплаха към държавата от страна на „Ислямска държава“ и на кюрдските бунтовници.
Анкара смята Отрядите за народна самоотбрана (YPG) за сирийско разклонение на ПКК, която води дейност в Турция от 1974 г.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Осем деца са сред загиналите при въздушните удари в Идлиб от неделя

AFP: Осем деца са сред загиналите при въздушните удари в Идлиб от неделя

8 Януари 2018 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Дамаск. В резултат на въздушните удари, нанесени в неделя от изтребители на режима в Дамаск и руските им съюзници, са загинали 21 цивилни, осем от които – деца, предава AFP.
По данни на базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права 11 от жертвите са членове на едно семейство. Поразените цели са били в близост до град Синджар в югоизточната част на провинция Идлиб.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Някои сирийски бунтовници отказаха да участват в преговорите, които трябва да се проведат в руския град Сочи

AFP: Някои сирийски бунтовници отказаха да участват в преговорите, които трябва да се проведат в руския град Сочи

26 Декември 2017 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Бейрут. Повече от 30 различни сирийски групировки, включително влиятелни ислямисти, са отказали да участват в разговорите за разрешаване на сирийската криза, предстоящи следващия месец в руския черноморски курорт Сочи, , предава AFP.
Както вече Агенция „Фокус подробно информира, Русия, Иран и Турция се споразумяха за провеждането на „Конгрес за национален диалог“ в черноморския курорт Сочи на 29 и 30 януари, за политическото разрешаване на конфликта в Сирия.
Сирийското правителство бързо обяви, че ще участва в тези преговори, но някои бунтовници се отказаха от тази възможност, защото, според тях, това е опит на руснаците да заобиколят преговорите в Женева, които се провеждат под шапката на ООН.
„Ние категорично се противопоставяме на руския опит за заобикаляне на женевската площадка“, обявиха няколко бунтовнически групировки чрез общо съобщение. „Ние призоваваме всички групи да се обединят срещу тази изключителна опасност“.
Заявлението е подписано от 40 фракции, включително „Ахрар аш Шам“ и други джихадисти и групи, подкрепяни от САЩ, подобно на „Бригадите Мутасем“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Въоръжените сили на Турция са създали първи наблюдателен пункт в сирийската провинция Идлиб

РИА Новости: Въоръжените сили на Турция са създали първи наблюдателен пункт в сирийската провинция Идлиб

20 Октомври 2017 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските военни са изградили първия наблюдателен пункт в сирийската провинция Идлиб в рамките на постигнатото в Астана споразумение за зоните за деескалация на насилието в Сирия, предаде РИА Новости.
„Въоръжените сили на Турция в рамките на споразуменията от Астана с цел контрол над примирието, доставката на хуманитарна помощ и завръщане по родните места на мирните жители, започнаха на 12 октомври изграждането на наблюдателни пунктове, като един от тях е вече построен. Градежът на другите продължава“, пише в официално заявление на турския генерален щаб.
По-рано турската армия съобщи, че е започнала създаването в Идлиб на наблюдателни пунктове. Според турския президент Реджеп Тайип Ердоган целта на операцията е защитата на мирното население. Властите в Дамаск поискаха от Анкара незабавно да изведе войските си от провинцията.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Ватан": Турската армия създава два опорни пункта в Северна Сирия – около Африн и близо до Халеб

"Ватан": Турската армия създава два опорни пункта в Северна Сирия – около Африн и близо до Халеб

16 Октомври 2017 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Африн/Халеб. Турски подразделения Командос навлязоха на 20 километра на сирийска територия и достигнаха до южните граници на град Африн, който е окупиран от Отрядите за народна самозащита (НПС) на сирийските кюрди, пише вестник „Ватан”. От тук те ще напреднат от Изток на Запад чак до Анадан – в близост до Халеб. На места позициите на турската армия са на по-малко от 3 км. разстояние от въоръжените формирования на ОНС. Освен това турската армия ще използва две военно-въздушни бази в района. Това са летищата Тафтеназ и Ебу Духур, които в момента са под контрола на Сирийските демократични сили (СДС) и ще бъдат предадени на турския военен контингент.
Позициите на турската армия са на 20 километра от центъра на Африн, т.е. той без проблем може да бъде обстрелван с гаубиците „Фъртъна” с далекобойност 40 км. Оборудваната в близката планина Берекет специална Станция за подслушване и следене позволява да се регистрира отблизо всякаква дейност на ОНС в северно направление. За целта се използват дронове и разузнавателни самолети, а добитата информация незабавно се докладва на Командния център, посочва още „Ватан”.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сирия иска незабавното изтегляне на турската войска от Идлиб

ТАСС: Сирия иска незабавното изтегляне на турската войска от Идлиб

15 Октомври 2017 | 19:20 | Агенция "Фокус"
Санкт Петербург. Говорителят на сирийския парламент Хамуд ас Сабаг заяви, че Сирия иска незабавно изтегляне на турската войска от страната, по време на пленарно заседание на асамблеята на Международния парламентарен съюз, която се провежда в руския град Санкт Петербург, предава ТАСС.
„Сирийският парламент иска извеждането на турската войска от територията на Сирия, без предварителни условия“, каза той.
Говорителят на сирийския парламент обвини Турция в „нахлуване в провинция Идлиб и покушение срещу суверенитета на сирийската държава. Тези действия се различават от съглашението, постигнато в Астана“, подчерта ас Сабаг.
„Сирийският парламент осъжда поведението на Турция“, добави той. „Ние възприемаме това като заплаха за сигурността на нашите граждани и за нарушение на международното право“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на САЩ Доналд Тръмп изнася реч пред
Президентът на САЩ Доналд Тръмп изнася реч пред "Конференцията за консервативно ...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.